Emisní třídy kotlů a kamen a vše kolem

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
zetorak jirka

Re: Emisní třídy kotlů a kamen a vše kolem

#631 Nový příspěvek od zetorak jirka »

mastnacek píše:Chlapi nemate blbej pocit ze palite jidlo? Nemam tucha, nevychazi to po secteni nakladu stejne jako koupit drevo nebo uhli ??? Strejc ma kotel na obili snad uz deset let, vzdycky me to jde ukazovat kdyz tam prijedu a me to tak hejba zlucej :)
Asi jsi zaspal dobu, už dávno obilí neznamená jídlo, jen obyčejnej obchodní tovar, o který není bůch ví jakej zájem a je ho nadbytek. Navíc pro někoho je dostupnější a cenově výhodnější jinej spůsob topení, pro někoho dřevo, pro jinýho uhlí, plyn, elektriky a td. a pro mě osobně obilí .
Je pravda, že kdyby měl obilí na topení kupovat, přišlo by to asi draho, pokud ho nekoupí lacino přímo u kombajnu. čím víc nečistot ve vobilí tím líp.

DYK

#632 Nový příspěvek od DYK »

Mě se pálení obilí taky nelíbilo, ale už jsem si na to zvykl. Takže hektar a "něco" osetý ječmenem a mohlo by to pokrýt roční spotřebu topení?! A kdo podrývá má o tunu na ha víc!!! :vysmech:
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

oco13

#633 Nový příspěvek od oco13 »

ako podrýva :shock:

ZipBene

#634 Nový příspěvek od ZipBene »

Asi jsem z jiné planety. Myslel jsem že obilí by mělo být hlavně k výrobě potravin a je jedno kterým směrem se vydá zda to vezme přes mlýn, nebo přes prase či jiné zvířectvo. No nic teď už chápu naléhání EU na zvyšování spotřeby brouků a červů co by potravin v zemích EU.

DYK

#635 Nový příspěvek od DYK »

OCO13

Zipe, jak jsem psal, taky mě to nevonělo, ale co je komu do toho co si na svém vypěstuje a jak s tím naloží. Už neplatí tehdejší "ani zrno na zmar" a po žních ani zrno, nazdar.

Joe66

#636 Nový příspěvek od Joe66 »

Netahaj do toho poondatu uniu-vdaka nej ludia spekuluju ako lacnejsie vykurovat . pozri vdaka unii sme museli pustit do dopravy sukromnych prepravcov a ti si u nas na slovensku najprv dali najlacnejsie ceny aby znicili konkurenciu-statne vlaky a ked mal stat dotovat statne vlaky -rychliky tak cesky prepravca krical,ze dotujeme statne rychliky a ked uz statne rychliky boli zrusene tak potom uz zdvyhol ceny a tiez chcel od statu dotaciu a prevadzkoval len tie ziskove linky a na zvysne linky neziskove nechaval statu a na podobnom principe je to aj v energetike -od unie sme si nanutili sukromnikov do energetiky a nedajboze aby sa dostavali jadrove bloky ktore enel slubil-zaviazal sa dostavat a uz sa to predrazuje o niekolko miliard!!! a keby to bolo v rukach statu a bola by tam aj patricna kontrola tak uz by to bolo dostavane davno a za tie usetrene prachy by sme mohli topit vsetci v republike niekolko rokov elektrikou za lacne ceny .Ze taka je ta e.unia a zapadny kapitalisticky system -len prachy a ojebat ludi. Ceny elektriny su v poslednom case na najnizsich cenach ale nemecko uz nakupuje elektrinu myslim,ze aj od vas cechov lebo sa dalo na svoju poondatu zelenu energiu-typu sracky fotovoltika alebo ine a teraz im chyba elektrina-nestihaju pokryvat svoju spotrebu . Ze je tu v blizkej buducnosti predpoklad ,ze elktrina vdaka nemcom pojde na trhoch hore a tym padom si to aj nase kurvy tam hore zmyslia,ze treba zvysit cenu elektriny . A preto ludia spekuluju a topia aj obylim,ktore je lacnejsie a vdaka prebytku v unii je lepsie ho spalit a topit ako nechat zhnit a pamatm ,ze aj ked ho boli prebytky tak detom do hladujucej afriky ho europa neposielala. A podobne s nami vyjebali aj pri nasich cukrovaroch -skupili ich a zavreli a teraz dovazame zbytocne drahy cukor s cudziny . A podla zmyslania tych hujerov v e.unii cakam kedy zdania aj solarnu energiu aby mali z coho zivit ten stranicky prebujneny byrokraticky aparat :typek: Ze este stale si toho nazoru,ze v dnesnej dobe je neeticke spalovat obylie na vykurovanie ? :) inak kotliky od petrojetu na obylie http://www.google.sk/url?url=http://www ... qPWDGv1Y6w A kedze dotacie su tak nastavene ,ze polnohospodari co dopestuju obylie ho nemozu draho predat pretoze nemozu konkurovat lacnejsim cenam od europskych polnohospodarov ktori beru este ovela vacsia dotacie tak si mozu ist s cenami obilia dole. No a poto este do cenotvorby obilia vstupuju ti Darmozraci z burzy co nic nerobia len umelo produkju chaos aby podla neho sa odvijali ceny niektorych komodit ale to je uz dalsia kapitola :'(

ZipBene

#637 Nový příspěvek od ZipBene »

Ale jo proč ne. Do brouků ale nejdu. Ještě že máme políčko kde si můžu pro zvířectvo obilí vypěstovat. Jestli tedy si nebudu muset založit chov abych měl kde brát selata na dokrmení.

kubik.brumik

#638 Nový příspěvek od kubik.brumik »

Zdravím vás. Uvažujeme o výběru kotle a využít při tom kotlíkovou dotaci .
1. Co obnáší kotlíková dotace?? Někdo říká že se musí zateplit dům, vyměnit okna, atd... někdo říká že né . Tak jak to vlastně je ???

2. Jaký kotel ? Vlastníme cca 1,5 ha lesa jenom že 18-22 let starý, tak že krom prořezávky která se využije stejně na nějaký kolíky, prkna a hranoly z toho nic není... Do teď se ještě nechalo dělat ve Statním na povolenku , ale všechno zpřísnily a už si tam moc taky neudělám , kromě štěpky (bordelu je všude dost) . Krom toho topíme taky uhlím... teď máme kotel Dakon litinový který má jen 19kw a po přístavbě už nám dělá problém vytopit dům ...

Uvažoval jsem o dvou možnostech.
ZPLYNOVACÍ KOTEL na dřevo. jak se v tomto kotli chová štěpka?? Máme štěpkovač od bibose a v Dakonu je štěpka hned pryč i když účinnost je vysoká, ale krátkodobá ... Samozdřemě že bych netopil jen štěpkou , ale myslel jsem že bych místo 30m3 dřeva stopil polovinu + třeba 15m3 štěky...
A k tomu jsem uvažoval o výsadbě JAPONSKÉHO TOPOLU jak na štěpku tak na palivové dřevo. Ale bojím se abych tímto kotlem si nenasral do bot .

Nebo AUTOMATICKÝ KOTEL NA UHLÍ. to je sice bez starostí, ale nákladnější provoz pokut se nepletu. To uhlí taky asi už dlouho nebude.
Věřím že podobnou situaci řešilo mnoho z vás a byl bych rád kdyby jste se podělili o vaše zkušenosti a rady :) .
Štěpka od štěpkovače vypadá takto (smrková) ...
Obrázek

Joe66

#639 Nový příspěvek od Joe66 »

To mas skor spaliky ako stiepku . A na spaliky este automaticky kotol pre domacnost nevymysleli.

kubik.brumik

#640 Nový příspěvek od kubik.brumik »

kdo mluví o automatu na štěpku??? já to chci dávat do toho zplynovacího kotle.

tomous

#641 Nový příspěvek od tomous »

DYK píše:Mě se pálení obilí taky nelíbilo, ale už jsem si na to zvykl. Takže hektar a "něco" osetý ječmenem a mohlo by to pokrýt roční spotřebu topení?! A kdo podrývá má o tunu na ha víc!!! :vysmech:

Ty už jsi z toho Bednáře hotovej :vysmech: Pochop,že každá půda chce svoje. A to,že nejakej vocas orá ůrodnou zem 20cm hluboko,tak je kokot. 8)

DYK

#642 Nový příspěvek od DYK »

No asi jo! :vysmech: Pořád mě to nepustilo. Nejde mě teda o Bednáře ale o to podrývání. Pořád tomu věřím i když dávám odkazy na spíše reklamní video. To, že někdo orá zěch 20cm může být totiž i proto, že namá nic, čím se dostane dál. Jak výkonově, tak tím kusem železa.

wlcoun

#643 Nový příspěvek od wlcoun »

V Atmosu Dc 25 S jsem zkoušel špalíky z Bibošova štěpkovače. Teplota spalin šla pře 320 stupňů byl to hukot. Prostě tenhle kotel má katastrofický výměník (spaliny i při spalování normálního kusového dřeva jdou přes 270 stupňů) Známý má Vernera V 210 a špalíčkovač od Rojka (stejný princip jako Biboš) a tomu to funguje o dost líp. Dneska bych koupil asi Benekov D18(26)-stejný princip jako Verner . Počkám až vychytaj u Benekovu dětský nemoci a Atmos asi půjde z baráku......

RoKur

#644 Nový příspěvek od RoKur »

Na špalíky musíš mít kotel, který má plynulou regulaci odtahového ventilátoru závislou na teplotě kotle, a spalovacích plynů.

v Kotli Attack v kombinaci s poleny, jsou špalíky ideální.
Pořiď si kotel s větším spalovacím prostorem (alespoň 200 litrů například Attack SLX, nebo ten jak doporučuje Wlcoun)
Musíš ale počítat s akumulační nádrži, aby se ti kotel nedusil.

Kotlíková dotace tady má vlastní vlákno.
Tady máš odkaz, kde máš vše co se mělo splnit a co se mělo vypsat pro moravskoslezský kraj. http://www.msk.cz/cz/verejna_sprava/pro ... aji-62221/
Každý kraj to může mít trošku jiné a každý vypsaný záměr je jiný.
Mě to stačilo k tomu, aby jsem si to celé sám vyřídil a z realizoval.
Nebyl to vůbec žádný problém, akorát si to chce párkrát přečíst.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

z4011be

#645 Nový příspěvek od z4011be »

kubik.brumik - jsou dvě možnosti - buď máš barák zateplený, splňuje tedy ener. třídu minimálně C, pak doložíš en. audit a dílčí zateplení neřešíš, jen výměnu kotle, nebo barák nesplňuje min. C (případně splnuje, ale nechceš dělat audit), tak si vybereš nějaké mikroopatření (a necháš ho posvětit auditorem), který současně s výměnou kotle provedeš. Náklady na tohle opatření mohou jít do dotace až do výše 20 000 Kč, provedením mikroopatřením není povinnost změnit ener. třídu baráku nebo dosáhnout min. na C

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“