Zdravím vás. Uvažujeme o výběru kotle a využít při tom kotlíkovou dotaci .
1. Co obnáší kotlíková dotace?? Někdo říká že se musí zateplit dům, vyměnit okna, atd... někdo říká že né . Tak jak to vlastně je ???
2. Jaký kotel ? Vlastníme cca 1,5 ha lesa jenom že 18-22 let starý, tak že krom prořezávky která se využije stejně na nějaký kolíky, prkna a hranoly z toho nic není... Do teď se ještě nechalo dělat ve Statním na povolenku , ale všechno zpřísnily a už si tam moc taky neudělám , kromě štěpky (bordelu je všude dost) . Krom toho topíme taky uhlím... teď máme kotel Dakon litinový který má jen 19kw a po přístavbě už nám dělá problém vytopit dům ...
Uvažoval jsem o dvou možnostech.
ZPLYNOVACÍ KOTEL na dřevo. jak se v tomto kotli chová štěpka?? Máme štěpkovač od bibose a v Dakonu je štěpka hned pryč i když účinnost je vysoká, ale krátkodobá ... Samozdřemě že bych netopil jen štěpkou , ale myslel jsem že bych místo 30m3 dřeva stopil polovinu + třeba 15m3 štěky...
A k tomu jsem uvažoval o výsadbě JAPONSKÉHO TOPOLU jak na štěpku tak na palivové dřevo. Ale bojím se abych tímto kotlem si nenasral do bot .
Nebo AUTOMATICKÝ KOTEL NA UHLÍ. to je sice bez starostí, ale nákladnější provoz pokut se nepletu. To uhlí taky asi už dlouho nebude.
Věřím že podobnou situaci řešilo mnoho z vás a byl bych rád kdyby jste se podělili o vaše zkušenosti a rady
.
Štěpka od štěpkovače vypadá takto (smrková) ...