kotel Stropuva
Re: kotel Stropuva
Ahoj Josef, díky za pozvání.
Samozřejmě přijedu v zimě, pokud chci vidět kotel v provozu. Akorát do konce roku mi to nevyjde. Ale v lednu si na mě rezervuj prostor.
Mohu ale pouze o víkendech. Nejlépe některou sobotu. Jeden den bude bohatě stačit.
Citace: fotky kotelny tu zverejnovat nebudu, kdo neveri at sem bezi a uvidi to v realu.
Josef a to je přesně to, proč je kotel Stropuva tak zatracovaný. Děláte s tím spoustu tajnosti a na druhou stranu vnucujete jak je to vynikající kotel. Hlavně prodejci, kteří se schovávají za spokojené zákazníky.
Tohle celé forum je založeno na tom, aby jsme si tu navzájem pomáhali. Sám vidíš, že Tě tady nikdo nekamenuje. Není to tady, jako na jiných forech, kde se velmi brzy dohádají. Zkus si tady přečíst jiná vlákna a sám poznáš rozdíl a hlavně to, jak to tady funguje.
Proto je velká škoda, že když už se našel vlastník takového kotle, který má s tímto kotlem vlastní zkušenosti, tak nechce zveřejňovat jak dobré, tak i špatné zkušenosti, popřípadě nápady a různá vylepšení. Samozřejmě Tě nechci do ničeho nutit. Je to pouze na Tobě.
Netvrdím, že máš po roce malé zkušenosti s topením. jen jsem to bral tak, že ho máš krátkou dobu. Pokud bys ho měl více jak 5 let, tak by to bylo lepší, protože si spousta lidí myslí, že se ten kotel za pár let propálí a proto nechce do něj tolik investovat.
Ten nákup z druhé ruky je jako co? To že jsi to koupil od někoho, komu ten kotel nevyhovoval, nebo od nějakého garážového prodejce, popřípadě aukce v exekuci, nebo aukru?
Zkus s tím prosím dělat méně tajnosti a více odkrýt karty. Třeba to pak tomu kotli prospěje a pomůžeš tím někomu v rozhodování zda koupit či nekoupit, protože o tom kotli bude mít dostatek informací. Už jenom to, že do toho kotle nelze za chodu přikládat ví málokdo. A pokud bude vědět i o tom, jak ten kotel vytunit, aby se zněj dostalo maximum, tak bude jednodušší rozhodování.
Samozřejmě přijedu v zimě, pokud chci vidět kotel v provozu. Akorát do konce roku mi to nevyjde. Ale v lednu si na mě rezervuj prostor.
Mohu ale pouze o víkendech. Nejlépe některou sobotu. Jeden den bude bohatě stačit.
Citace: fotky kotelny tu zverejnovat nebudu, kdo neveri at sem bezi a uvidi to v realu.
Josef a to je přesně to, proč je kotel Stropuva tak zatracovaný. Děláte s tím spoustu tajnosti a na druhou stranu vnucujete jak je to vynikající kotel. Hlavně prodejci, kteří se schovávají za spokojené zákazníky.
Tohle celé forum je založeno na tom, aby jsme si tu navzájem pomáhali. Sám vidíš, že Tě tady nikdo nekamenuje. Není to tady, jako na jiných forech, kde se velmi brzy dohádají. Zkus si tady přečíst jiná vlákna a sám poznáš rozdíl a hlavně to, jak to tady funguje.
Proto je velká škoda, že když už se našel vlastník takového kotle, který má s tímto kotlem vlastní zkušenosti, tak nechce zveřejňovat jak dobré, tak i špatné zkušenosti, popřípadě nápady a různá vylepšení. Samozřejmě Tě nechci do ničeho nutit. Je to pouze na Tobě.
Netvrdím, že máš po roce malé zkušenosti s topením. jen jsem to bral tak, že ho máš krátkou dobu. Pokud bys ho měl více jak 5 let, tak by to bylo lepší, protože si spousta lidí myslí, že se ten kotel za pár let propálí a proto nechce do něj tolik investovat.
Ten nákup z druhé ruky je jako co? To že jsi to koupil od někoho, komu ten kotel nevyhovoval, nebo od nějakého garážového prodejce, popřípadě aukce v exekuci, nebo aukru?
Zkus s tím prosím dělat méně tajnosti a více odkrýt karty. Třeba to pak tomu kotli prospěje a pomůžeš tím někomu v rozhodování zda koupit či nekoupit, protože o tom kotli bude mít dostatek informací. Už jenom to, že do toho kotle nelze za chodu přikládat ví málokdo. A pokud bude vědět i o tom, jak ten kotel vytunit, aby se zněj dostalo maximum, tak bude jednodušší rozhodování.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Ahoj Rokur. Pozri si videa na youtube a podla komory kolko paliva dreva sa zmesti do kotla + par uzivatelov tam aj ukazuje na aku teplotu ten kotol prevadzkuju-prevadzkovali tak tolko hodin pri udavanom vykone to nevydrzi horiet a ked zase niekto mal nastavenu mensiu teplotu tak to pekne vo vnutri dechtovalo a bolo tam aj video ako dotycny vyskrabuje s ,,motykou,, vnutro kotla Mna ten kotol veru nepresvedcil
-
Ahoj pratele topici od STROPUVY: na youtube musite koukat pozorne napr. cerny zadehtovany kotel 20Kw v baraku 5x5m teplota vody 35-40°C nebo borec sype hobliny do kotle a privadec vzduchu ma dole??? Kotel 20Kw v klidu utahne barak 250-350m. Cena nového kotle je 2.200,-Eur za tak jednoduchy výrobek z kovu. Kdyby byla cena 1.200-1.500,-Eur tak by hodne lidi zvazovalo co si strci do kotelny!!! Proto jsem volil starsi kotel za 900,-Eur z druhé ruky. Kdybych si zajel do Litvy k vyrobci tak to je cena nového kotle, na pultech v obchodni siti po Litve je cca + 30% rabat. Kontaktovat výrobce pomoci imell je zbytecne je tam plomba!!!! Imel je preposlan prdejci co ma zastupeni CZ-SK.... Josef S.
Jozef - za 900 eur som dostal nový Dakon s 5r zárukou . Sypem do neho piliny, lejem olej a pálim čo mi príde pod ruku .Spáli aj malých romov. Pripojenie som nemusel vôbec riešiť lebo za 50 rokov majú rovnaké rozteče aj trubky. Otvorím ho kedy chcem a rovnako aj priložím. A keď mi architekt vypočítal že moj dom potrebuje 25 - 30kw tak ich asi naozaj potrebuje bez ohladu na značku kotla.
Sorry Jožko ale zavádzaš.
Sorry Jožko ale zavádzaš.
-
Pratele topici od STROPUVY: Ok oco13 ja tady nenabizim ani nevnucuji, jen a jen popisuji zkusenosti od toho zluteho valce....? Jak budes chtit udelej si vylet do Bezkyd, pokukas co a jak a uvidíš. Slivovicky a Spis. borovicky mam dost..... J.S.
Ahoj Joe, neplatí na mě marketingové tahy prodejců, které vyvolaly bouřlivé reakce. A není to perpetuem mobile a zákony fyziky platí i pro tento kotel.
Nicméně ho nebudu zatracovat, protože má něco do sebe. Nedá se srovnávat s normálním kotlem, který má spodní odhořívání, protože v tomto kotli probíhá odhořívání právě obráceně. Zde na fóru ve vlákně o kotli Viadrus byl příspěvek, kde autor popisoval zkušenosti z vrchním odhoříváním a velmi si ho pochvaloval. Navíc tento způsob topení vyzkoušelo více lidí a potvrdili jeho zkušenosti. Proti normálnímu topení vydržel kotel podstatně déle hořet a klesla kouřivost na minimální úroveň. Na tom kotli prováděli různé úpravy, aby více zvýšili výkon.
Kotel Stropuva je přímo stavěný na horní odhořívání s větším objemem spalovací komory. Tak by měl vydržet hořet déle, než ten upravený viadrus.
Zastávám názor, že není špatný kotel. Vždy je chyba na straně topiče, který neumí v daném kotli topit.
Ahoj Oco, vím, že spálíš úplně vše, co Ti přijde pod ruku, nebo to co neuteče. Už jsme to tady probírali a také to zvedlo určité vášně.
Prodejce tento kotel u nás nehorázně předražil, a aby vůbec nějaký prodal tak použil ty nesmysly v marketingu. Nicméně si myslím, že se časem ta cena srovná.
Tím, že má ten kotel odhořívání z vrchu, tak v něm také shoří vše co hoří. Je to lepší, jak na otevřeném ohništi.
Nicméně ho nebudu zatracovat, protože má něco do sebe. Nedá se srovnávat s normálním kotlem, který má spodní odhořívání, protože v tomto kotli probíhá odhořívání právě obráceně. Zde na fóru ve vlákně o kotli Viadrus byl příspěvek, kde autor popisoval zkušenosti z vrchním odhoříváním a velmi si ho pochvaloval. Navíc tento způsob topení vyzkoušelo více lidí a potvrdili jeho zkušenosti. Proti normálnímu topení vydržel kotel podstatně déle hořet a klesla kouřivost na minimální úroveň. Na tom kotli prováděli různé úpravy, aby více zvýšili výkon.
Kotel Stropuva je přímo stavěný na horní odhořívání s větším objemem spalovací komory. Tak by měl vydržet hořet déle, než ten upravený viadrus.
Zastávám názor, že není špatný kotel. Vždy je chyba na straně topiče, který neumí v daném kotli topit.
Ahoj Oco, vím, že spálíš úplně vše, co Ti přijde pod ruku, nebo to co neuteče. Už jsme to tady probírali a také to zvedlo určité vášně.
Prodejce tento kotel u nás nehorázně předražil, a aby vůbec nějaký prodal tak použil ty nesmysly v marketingu. Nicméně si myslím, že se časem ta cena srovná.
Tím, že má ten kotel odhořívání z vrchu, tak v něm také shoří vše co hoří. Je to lepší, jak na otevřeném ohništi.
-
Pratele topici od STROPUVY: Hura hura hura konecne supr názor Když jsem mel ještě stary plechovy kotel deduv výrobek z poctiveho 7mm kotlového plechu urceny prevazne na kaly tak jsem zkosel topit odzhora a také to fungovalo. První zatop byl cca na 4-5hod hnědého uhli ale toho koure a nasr..... sousedu kolem, radeji uz nevzpomínat!!! Když se tak zamyslime nad ruznyma znamyma znackama kotlu a emisnima tridama tak proces horeni je porad stejny jak cca před 30 lety? Normalni kotel je 3 emisni trida a jen se pod nej vlozi snekovy podavac nebo nejaky horak na pelety a mame tu 4 emis tridu? U Stopuvy se mi zamlouva to ze nemusim k nemu behat co 3 hod a prikladat. A az jednoho dne prohoří tak jsem schopen si jej vyrobit znova a ze zaruvzdorne nerezi, pak jej zabalit do zluteho obalu a doufat ze mi vydrzi pro vnoučata.... cus J.S. pozvani na panacka stále plati
Ahoj Josef, a proto jako uživatel toho kotle by jsi nás tady měl informovat o různých záludnostech a to jak topíš.
Na jakou teplotu zpátečky. Jaký máš cyklus topení ...
Já například ve svém splyňovacím kotli topím obden. Kotel mi hoří 8 hodin a nabije mi energii do betonové podlahy. Na začátku topení jsem první hodinu v kotelně.
Potom 3x- 4x po hodinu a půl až dvou se zajdu podívat na kotel porovnat dřevo v kotli, pokud je chladnější zpátečka. Poslední hodinu tam zajdu i vícekrát a potom co zůstane pouze žhavé, tak vypnu ventilátor a mám od topení pokoj.
Kotel ještě dvě hodiny topí, než vychladne na 30°C. Potom se samo odstaví čerpadlo.
Tím, že topím cyklicky, tak by mi ta Stropuva i vyhovovala. Kotelnu mám vysokou kolem 280 cm, tak ani z výškou by nebyl problém. Tak snad někdy příště, pokud bude.
Na jakou teplotu zpátečky. Jaký máš cyklus topení ...
Já například ve svém splyňovacím kotli topím obden. Kotel mi hoří 8 hodin a nabije mi energii do betonové podlahy. Na začátku topení jsem první hodinu v kotelně.
Potom 3x- 4x po hodinu a půl až dvou se zajdu podívat na kotel porovnat dřevo v kotli, pokud je chladnější zpátečka. Poslední hodinu tam zajdu i vícekrát a potom co zůstane pouze žhavé, tak vypnu ventilátor a mám od topení pokoj.
Kotel ještě dvě hodiny topí, než vychladne na 30°C. Potom se samo odstaví čerpadlo.
Tím, že topím cyklicky, tak by mi ta Stropuva i vyhovovala. Kotelnu mám vysokou kolem 280 cm, tak ani z výškou by nebyl problém. Tak snad někdy příště, pokud bude.
Ked to na inom fore rozoberali tak stroupova bola z tensich plechov ako konkurencia liepsne+ ten vrchny prisavac vzduchu co sa zvrchu posuva dole k palivu v kotliku bol v stroupove nedorieseny,ze sa pokrutil od teploty+ jeden pan co ho mal tak kritizoval,ze pri danom vykone to horelo kratko a iba ked to dusil tak dlhsie casy horenia dosiahol. No ale chcelo by to vidiet v praxi .Ze mozno v prechodnom obdobi co je vacsina casu kedy kotol nepotrebuje ist na vacsinovy vykon to moze byt velka vyhoda ale ked su mrazy tak neviem? Ono ja sa uz davno cudujem preco neaky vyrobca nevymyslel klasicky ,,odhorievaci,, kotol ako napriklad dakon ale s este raz minimalne takou velkou prikladaciou sachtou na drevo ,kde by sa drevo dalo normalne doplnat aj pocas horenia a sachta by bola velka na 8hodin horenia a nezasekavalo by sa .Aj atack slx ma taku velku komoru len je to splynovak
[
Inak taky nadstavec aky je v tomto inzerate je zaujimavy a dal by sa pouzit mozno aj na inom kotly napriklad na tom dakone . Oco13 by viac spalikov nasypal https://dom.bazos.sk/inzerat/92644529/kotel.php
Inak taky nadstavec aky je v tomto inzerate je zaujimavy a dal by sa pouzit mozno aj na inom kotly napriklad na tom dakone . Oco13 by viac spalikov nasypal https://dom.bazos.sk/inzerat/92644529/kotel.php
joe66: odhorivaci s sachtou je prece dolnak. Palivo odhoriva dole a muzes ho doplnovat.
Treba
http://www.mpm-kotly.pl/kociol-mpm-ds.html
Treba
http://www.mpm-kotly.pl/kociol-mpm-ds.html
Sak dolniak s dolnym odhorievanim kdesa da drevo aj este prilozit na rozdiel od stroupovi a liepsnele ale aj tie s dolnym odhorievanim maju svoje ,,muchy,, a sachty tiez na maximalne 4hodiny horenia,ze vela dreva sa do nich tiez nezmesti A stroupova ked hori ale s mensim vykonom tak keby prisli silne mrazy tak uz nemozes prilozit ked zvysis teplotu na kotly a musis potom od nova rozlozit ohen zvrchu a to je napikacu
-
Dobry vecer chalani od Presova, skoda ze je to tak daleko do Beskyd. Az Vam při Dakone bude zima tak jste vitani u Stropuvy. Lonskou zimu kdy 4dny bylo -15az-18 tak v baraku o plose 330m jsem drzel stalou teplotu 23°C. Stropuva rada jede na max vykon to je 85-90°C. Topim bukovym drevem + slunecnicove brikety, při tyhle teplote to vydrzi hořet 18hod pak ohen slábne cca 4 hod. dalších 4-6hod cerpadlo toci nahratou vodu. Ne vždy můžete jet na plny vykon. Když je venku tepleji musite kotel skrtit sice dyl hori ale následky si umite představit..... Proto jsem letošní rok nainstaloval akumulacni nadrz 750Lit at muzu jet na plny vykon a topit snad obden? Zatím muj topenar nemá cas ji dopojit.
Pro kolegu do Vrbna pod Pradedem chci vzkázat ze jeden muj kamared z Trojanovic co mel doma nového Viadrusa se nechal zlakat do 20Kw Stropuvy. Ma podlahove topeni z 1000Lit. akumulackou. Viadrus pry sezral i travu kelem baraku a to jako teser ma k odpadovému drevu pristup. Chlapi cus J.S.
Pro kolegu do Vrbna pod Pradedem chci vzkázat ze jeden muj kamared z Trojanovic co mel doma nového Viadrusa se nechal zlakat do 20Kw Stropuvy. Ma podlahove topeni z 1000Lit. akumulackou. Viadrus pry sezral i travu kelem baraku a to jako teser ma k odpadovému drevu pristup. Chlapi cus J.S.
U mami sa vykuruje rodicovsky 2dom a ked kotlik naladujem do plna bukovym drevom a kotlik defro ma vacsiu nakladaciu komoru napriklad od takeho viadrusu tak pri 75 az 80 stupnovej teplote vody vydrzi v kuse horiet 4 hodiny a dalsie 2dohara este. Ze 18hodin na bukovom drevo to moze vydrzat pri nizkej teplote vody-typujem 40 az 50stupnov ale nie pri dajme 60stupnoch to by uz musela byt extremne velka komora na drevo -aspon 150litrova a to stroupova taku nema ked na ten valec pozeram
Zdar chlapi. tak za prvé. Přirovnávat spotřebu dřeva jakéhokoliv kotle na dřevo k viadrusu, pokud není konstruován přímo na dřevo je holý nesmysl.
Za druhé. To že je na kotli 85°C neznamená, že jede na plný výkon.
Za třetí. Uvědomte si, že kotel s horním odhoříváním je pouze pro cyklické topení. Pro ty kteří topí systémem na podzim kotel zapálit, a na jaře nechat vyhasnout tento kotel opravdu není. A jakékoliv srovnávání nemá smysl.
Za čtvrté. Každé palivo může dodat určitou tepelnou energii (jouly). Nejde to, aby v jednom kotli se vyrobilo více joulu než ve druhém při stejném objemu paliva. Ale funguje, to, že kotel, který má větší účinnost předá do systému topení více joulů, než kotel, který má menší účinnost a větší část tepelné energie opustí kotel komínem.
Proto nemá cenu přirovnávat různé kotle k sobě. Můžeme pouze porovnávat výhody-nevýhody.
Např.
Výhoda kotle ze spodním odhoříváním: Mohu kdykoliv přiložit palivo.
Výhoda kotle s horním odhoříváním: Netvoří se klenba. Popel mi nezanese rošt, čímž by došlo ke špatnému spalování nedostatkem vzduchu a snížení účinnosti
A tak můžeme pokračovat dále, protože každý systém má svoje výhody a nevýhody.
A je pouze na zvážení, jestli Vašemu způsobu topení, výhody daného kotle převáží nad jeho nevýhodami.
Každému totiž vyhovuje něco jiného.
Jinak je to stejné, jako když se děti hádají na pískovišti, kdo má jakou bábovičku.
Za druhé. To že je na kotli 85°C neznamená, že jede na plný výkon.
Za třetí. Uvědomte si, že kotel s horním odhoříváním je pouze pro cyklické topení. Pro ty kteří topí systémem na podzim kotel zapálit, a na jaře nechat vyhasnout tento kotel opravdu není. A jakékoliv srovnávání nemá smysl.
Za čtvrté. Každé palivo může dodat určitou tepelnou energii (jouly). Nejde to, aby v jednom kotli se vyrobilo více joulu než ve druhém při stejném objemu paliva. Ale funguje, to, že kotel, který má větší účinnost předá do systému topení více joulů, než kotel, který má menší účinnost a větší část tepelné energie opustí kotel komínem.
Proto nemá cenu přirovnávat různé kotle k sobě. Můžeme pouze porovnávat výhody-nevýhody.
Např.
Výhoda kotle ze spodním odhoříváním: Mohu kdykoliv přiložit palivo.
Výhoda kotle s horním odhoříváním: Netvoří se klenba. Popel mi nezanese rošt, čímž by došlo ke špatnému spalování nedostatkem vzduchu a snížení účinnosti
A tak můžeme pokračovat dále, protože každý systém má svoje výhody a nevýhody.
A je pouze na zvážení, jestli Vašemu způsobu topení, výhody daného kotle převáží nad jeho nevýhodami.
Každému totiž vyhovuje něco jiného.
Jinak je to stejné, jako když se děti hádají na pískovišti, kdo má jakou bábovičku.