Dálková kontrola teploty kotle

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ibanez5

Re: Dálková kontrola teploty kotle

#46 Nový příspěvek od ibanez5 »

Roschi díky, ale teplota je jenom do 60st, já bych potřeboval aspon do 90 ... :(
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."

rosch8

#47 Nový příspěvek od rosch8 »

polovodice zvladnu 150°C, vsetky.
Zislo by sa vyskusat niektory z tych dialkovych vonkajsich teplomerov a trosku ho upravit. Z toho modulu co je na vonkajsiu teplotu vybrat samotne cidlo a dat ho na 20 cm vodice, aby nebola cela elektronika zohrievana na vysoku teplotu, iba cidlo samotne.
Preto je to obmedzenie, lebo vonkajsia jednotka obsahuje baterky a baterky by porazilo pri vyssej teplote. Preto predpokladam, ze to obmedzenie je tam iba kvoli baterkam.
Takze, ak elektronika bude trochu dalej od kotla a trebars za hlinikovym plechom (odtienenie salaveho tepla) a iba cidlo das na trubku, tak to bude v pohode aj do 100°C.
Cidlo najdes po rozobrati velmi jednoducho, urcite bude mat vzhlad tranzistora a bude blizko vetracich otvorov.
Ked kupis nejaku lacnu sadu, tak to mozes risknut.
Take tie riesenia s Arduino su dobre iba pre tych, co si to sami vedia zostrojit a naprogramovat. Inak si strateny pri akejkolvek poruche.

rozsah -20°C az +60°C, presne, ako som hovoril...
https://www.alza.sk/gp-super-lr6-aa-10k ... toChange=1

ibanez5

#48 Nový příspěvek od ibanez5 »

Takže myslíš, že když koupím obyčejnou meteostanici s dálkovým čidlem a píchnu to k čidlu na kotli tak mi to normálně pojede?,samozdřejmě pokud čidlo bude u čidla a krabička třeba položená na kotli, nebo někde vedle?
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."

Requied

#49 Nový příspěvek od Requied »

rosch8 píše:polovodice zvladnu 150°C, vsetky.

Take tie riesenia s Arduino su dobre iba pre tych, co si to sami vedia zostrojit a naprogramovat. Inak si strateny pri akejkolvek poruche.
To jako že při poruše meteo stanice si jí opraví sám? :)
Ani omylem :)
Navíc je tady taky varianta že čidlo sice zvládne více než 60°, ale displej to nemusí zobrazit. (sw omezení)

U arduina je výhoda jeho směšná cena a modularita, takže se nechá cokoli-kdykoli za pár korun vyměnit.

rosch8

#50 Nový příspěvek od rosch8 »

nepochopil si, nevadi.
Pri poruche pouzije servis, zaruku, pripadne po zaruke kupi taky isty novy.
Arduino treba zdroj 5 V, treba krabicku, treba moduly, treba napisat firmware, treba odladit firmware, ...Zabudol som na nieco?
Ked nevie robit s arduinom, tak nech do toho nelezie.
Dialkovy teplomer trosku upravi a vec je vybavena, nemusi nikoho prosit, aby mu to riesenie s arduinom zrealizoval. Zadarmo to totiz nebude.
Cena samotnej dosky arduina je 1% vsetkych nakladov na celkove riesenie s arduinom.
Ked kupi meteostanicu, tak bude mat profi krabicku doma na stene. V pripade, ze kupi meteostanicu s viacerymi vstupmi, tak bude mat aj meteo aj kotol.
S arduinom nemas sancu spravit profi riesenie s peknym displejom a grafikou.

rosch8

#51 Nový příspěvek od rosch8 »

ibanez5 píše:Takže myslíš, že když koupím obyčejnou meteostanici s dálkovým čidlem a píchnu to k čidlu na kotli tak mi to normálně pojede?,samozdřejmě pokud čidlo bude u čidla a krabička třeba položená na kotli, nebo někde vedle?
Ano. Cidlo vyberiez z krabicky (bude zapajkovane na plosaku) a urobis predlzovak medzi plosakom a cidlom a cidlo das na miesto, kde chces merat teplotu a tu "vonkajsiu" krabicku das niekde, kde nebude 90°C. Podla mna staci 20-30 cm kablik.
A vec je vybavena.
Otazka je len, co urobi jednotka, ak zisti, ze teplota vystupila nad 60°C . Ci bude alarm, alebo error, alebo nic, len bude ukazovat teplotu. To neviem, zalezi od toho, kto tu celu jednotku navrhol. To by bolo potrebne odskusat. Prinajhorsom budes mat doma meteostanicu, no...

RoKur

#52 Nový příspěvek od RoKur »

ibanez5 píše:Takže myslíš, že když koupím obyčejnou meteostanici s dálkovým čidlem a píchnu to k čidlu na kotli tak mi to normálně pojede?,samozdřejmě pokud čidlo bude u čidla a krabička třeba položená na kotli, nebo někde vedle?
Pokud k dálkovému čidlu nebude externí čidlo, tak budeš muset rozebrat tu krabičku a vyletovat samotné teplotní čidlo, tak jak již psal rosh8.
Před vyletováním si ofoť, jak jsou zapojené nožičky čidla do desky, protože je musíš přesně zapojit přes ten prodlužovací káblík. Tím docílíš toho, že vytáhneš čidlo z krabičky a můžeš ho umístit někde na trubku ke kotli. Káblík má pro každou žílu různou barvu. Tím poznáš, jak máš to čidlo propojit z deskou. Když na některý vývod čidla použiješ například červenou žílu, tak na té druhé straně kablíku musíš červenou žíliu zapájet do stejného místa, kde předtím byla ta nožička čidla.
Pokud použiješ stíněný káblík, tak délka může být do jednoho metru, ale stínění musíš na jedné straně spojit s mínus pólem.
Aby se zamezilo zkratu, tak každou nožičku toho čidla zaizoluj . Před pájením nasaď smršťovací bužírku na každou žílu kábliku a silnější na celý káblík. Po připájení tu bužírku přetáhni přes ty vývody čidla a tu silnější přes ty všechny vývody a část čidla. Potom to nad plamenem zahřej, aby se bužírka stáhla.
Tak a nyní si můžeš to čidlo umístit, kam budeš chtít.
Nic na tom není. Je to jednoduché, jako hra na basu, a pokud nepřehodíš žíly a zapojíš to správně, tak by to mohlo i fungovat.

Teď ještě otázku. Jak moc jsi velký kamarád s pájkou? Nebo zkus raději ukecat švagra.
Pokud by jsi měl problém s určením co je teplotní čidlo, tak to nafoť a dej to tady. Já se Ti pokusím potom to čidlo označit.
Držím Ti palce. A nevzdávej to. :friends: Myšlenka použít běžně dostupnou, levnou meteostanici není špatná.
Káblík můžeš použít například ze staré USB, nebo PS2 myši k počítači.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

ibanez5

#53 Nový příspěvek od ibanez5 »

Není problém koupit meteostanici s externím čidlem,ale otázka je jestli se mi bude potom na meteo zobrazovat teplota větší než 60 stupňů,o to vlastně jde ... :-/ :friends:

kenybz

#54 Nový příspěvek od kenybz »

to máte kotle s čtyřcesťákem, že potřebujete hlídat teplotu?
šáhnu na radiátor a hned vím a i zdálky poznám podle pohybu záclony že už je třeba přiložit.
přetopení poznáš taky hned to je jako když někdo mlátí kladivem po trubkách ale to už je pak neveselé

Tomas6

#55 Nový příspěvek od Tomas6 »

Tak třeba já mám obývák tak daleko od kotelny že když chladne radiator tak v kotli je tma. Navíc teď přibyly dvě aku nádrže a topení bude regulované podle ekvitermu tak ano hlídat potřebuju.A to minimálně dvě teploty. Jednu na kotli a druhou na spodku nádoby abych věděl že je natopená.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

mastnacek

#56 Nový příspěvek od mastnacek »

kenybz: zjistit takovy pretopeni to kazdej rad :))

Tomas6: tu ekvitermu to jsi sam chtel nebo ti to doporucil projektant-topenar? Zazil jsem ji v kombinaci s plynovym kotlem a doma bych to nechtel ani zadarmo.

AlexTc

#57 Nový příspěvek od AlexTc »

Tomas6

#58 Nový příspěvek od Tomas6 »

Mastnacek: Zatím to chci já. Uvidím jak to bude fungovat. Ten co mi dělal kotelnu to doma má a pochvaluje si to. Ten regulátor co mám má asi 5 nebo 6 možností jak regulovat teplou vodu do baráku takže kdykoliv můžu změnit. Důležité je držet kotel na špici. Když ho budu držet na špici tak v chalupě nevydržím.
Jinak proč by jsi to nechtěl? Byla zima?
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

mastnacek

#59 Nový příspěvek od mastnacek »

Presne tak, byla zima. Krivka se menila, pak uz na to rezignovali. Kdyz jsou radiatory, tak se me osobne nejlepsi jevi termoventily a hlavice. Jina to je u podlahovky. U radiatoru me to prijde jako zbytecna veda. S nadrzema kotel jede na spici tak jako tak, ted uz jen osetrit topeni na urovni mistnosti. Jestli mas radiatory tak mas tejne termohlavice ne?

kutil tim

#60 Nový příspěvek od kutil tim »

Mne by zajímalo, jak má kdo udělané řízení teploty kotle i výstupu do topení, zda by moderátoři mohli přidat řízení teploty kotle a výstupu z kotle pomocí čtyřřcestného ventilu, sledování teploty je již podružný údaj, pokud to funguje jak má.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“