Čím topíte v dílnách?

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ota

Re: Čím topíte v dílnách?

#346 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, tuhle jsem ho někomu popisoval ale tuším že si napsal SZ. Jednoduchej výměník. Nejde mi to kreslit tady v tomhle počítači. Ale jednoduše.
Klasicky komínová trubka. Já použil tu silnější. Potom z plechu udělal 200 x 200 mm účko. Jako plechové U. V délce o něco míň než byla délka trubky. To aby šly nasadit na to kolena. Jedna dlouhá strana byla tedy volná. Tou jsem vkládal dovnitř a vařil vnitřnosti. Na tu jsem si ustřihnul záslepku. Nechal záslepku až skoro nakonec. Potom jsem si nastřihal pásy plechu a ty byly dlouhé jako trubka. Ty jsem naheftoval na trubku podélně jako ježek to vypadalo. Celé jsem to potom vložil do toho účka a zase ty pásy poheftoval k účku. Udělal jsem si dvě dna. V nich díru jako trubka. Nasadil na trubku a zase poheftoval k účku a trubce. Potom jsem vzal ten krycí plech záslepku a položil ho na účko. Tak aby nahoře a dole vznikla 100 mm díra. Zase poheftoval k sobě. Do spodní díry potom napasoval ventylátor. Ale mezi ventylátor a výměník dal kus tribky. To aby ventylátor nebyl hned u kamen a nehřál se. No a potom jsem nasadil kolena dole do kamen a nahoře do komínu. Natočil výměník bokem, aby šel nasadit ventylátor. Když se zatopilo, a výměník se začal ohřívat, pustil jsem ventylátor a vzduch šel výměníkem a nahoře vařicí ven do místnosti.
Je to jen zrychleně popsáno, snad tomu budeš rozumět. Předtím jsem měl složitější výměník s jeklama skrz výměník a kouř šel do výměníku a to zlobilo. Než se ohřál tak to čoudilo do místnosti a hodně se to zanášelo sazema. Tady tenhle se jen vyndal a vymetl štětkou a byl zase čistej a funkční.

imaginaro

#347 Nový příspěvek od imaginaro »

možná mi to teď nemyslí aleasi by hylo lepší to aspoň vyfotit ;-)
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

ota

#348 Nový příspěvek od ota »

Zkusím pohledat ve fotkách. Já už tam ten výměník nemám. Dal jsem do dílny právě ty krbovky místo klubek a tam není žádnej výměník potřeba. Ty topěji jako fík. Tamto jsem rozebral a mám to někde na půdě zakramařený.

imaginaro

#349 Nový příspěvek od imaginaro »

já dám jen pro inspiraci - kouil jsem výměník kterej nebyl cenově tak mimo a líbil se mi protože jsem ho ještě nikde neviděl. Popis: metrová roura (průměr a síla stěny dle vašich potřeb) a kolem ní obtočit trapézový plech asi 80cm, takže vna každé straně té metrovky zústane si 10cm. Trapéz je podélně s rourou(jinak by to ani nešlo obtočit) většina zděných komínů (taky mám zatím bez vložky) to zvládne i takto: Modelový případ petry: koleno 90stupňů nahoru, popsaný výměník, pak 2x koleno 90st.(jdeme dolů), metrová roura a kolenem 90st. do komína. Dá to opravdu dost navíc, zvášť u kamen jako petry co toho hodně pouští do komína. Já po nahřátí peter pootvírám horní dvířka(spodní už jsou dávno zavřené) a tzv dřevoplyn mi dohořívá právě v tom výměníku se vzduchem z horních dvířek. Jinak by bez vzduchu prošel komínem nevyužitý pryč. A to nepočítám tože by se výc zanášel komín.
-můj dědeček-

ota

#350 Nový příspěvek od ota »

Já jsem právě u Peter měl malej přídavnej výměník s klapkou. Původní sestava petry trubka komín, spotřeba dřeva jako elektrárna a teplo nic moc. Dal jsem tedy ten malý výměník s klapkou, polovina spotřeby a teplo už lepší. Přidal jsem ten výměník co jsem popisoval co byl předtím u klubek a to už bylo dobré. Ale nakonec přeci jen zakoupeny starší krbovky a už to neřeším. Ty jsou uplně jinde se spotřebou a výkonem tepla.
Budu dávat do dílny jiný krbovky které mají uvnitř výměník na vodu a tou budu topit druhou přistavěnou dílnu. A v té původní budou právě ty kamna s výměníkem na vodu a mám k tomu doma připravenej zase výměník právě ten stočenej plech, dokola díry na nasunutí trubek. Takže dna budou navařený na stočeným plechu. Zkrz díry bude asi tuším 6 trubek zavařeno. To celé se nasadí na komínek. Nastojáka. Kouř půjde do výměníku a rozplyne se. Ohřeje celý výměník a trubkama bude proudit vzduch z místnosti vzhůru. Kouř poté bude pokračovat zase komínkem do komína. Někde jsem to okoukal na netu podle originálu. Akorát jsem si to upravil podle možností.

imaginaro

#351 Nový příspěvek od imaginaro »

myslíš něco takovyho? http://www.kovokraus.cz/Horkovzdusne-vymeniky
já jsem teď našel fotku i toho mojeho, výrobu na koleně zvládne snad každej, ale za tu cenu je to asi lepší koupit.http://www.domapotrebuju.cz/cz/zbozi/21 ... -?id=45588
-můj dědeček-

Pavel

#352 Nový příspěvek od Pavel »

ja mam svareny kamna a navrch pokladam stary chladice ze zetora jak se ohrejou tak za nima je malej ventilator a ten zene skrs ne vzduch z chladice a krasne to vyhreje dilnu dřív sem mel kamna se samotem a to je naprd nez zacaly hrat tak sem sel domu

ota

#353 Nový příspěvek od ota »

Tak jak píšeš. Clubky mají taky hromadu šamotu a když začaly topit, tak já šel domů z dílny. Než se ohřály, tak to hodně trvalo.
Jak jsi dal odkaz imaginaro ten druhej, tak já měl ještě takovej podobnej výměník a ještě byl celej zasazenej do toho futrálu z plechu, aby okolo mohl ventylátor honit vzduch a neutíkalo to do stran.
A ten první odkaz to mám podobné připravené doma jen to posvářet. A mám asi víc těch trubek do toho strčit. Možná 8 kusů. Tam je trochu potom problém, když je nískej komín tak se to dost zasírá sazema. Tam se to zpomalí a než se to ohřeje, tak se to zasírá. Měl jsem už podobnej delší a dělalo mi to hodně.

jirkasbk

#354 Nový příspěvek od jirkasbk »

caja008 píše:Oto a ostatní nemáte nějaký tip na výrobu výměníku?? Z čeho jak a proč??☺
jadelal vymenik z jeklu 50/50/5 a mezi to trubku taky na 5mm mam to 4roky v provozu a zatim bez problemi varil sem to ceo :) ckem

fajlla
Kontaktovat uživatele:

#355 Nový příspěvek od fajlla »

Tak další varianty mojich kamen. Ty nedodělané jsou pro kámoše do nové garáže a ty pěkné si obědnal Hostinský tak máme luxusní teploučko.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

dvk

#356 Nový příspěvek od dvk »

Dobrý nápad ty šamotové cihly. 8)

fajlla
Kontaktovat uživatele:

#357 Nový příspěvek od fajlla »

ty si vymyslel hostinský. Kopa práce navrch ale musím říct že to funguje hodně dobře. A sálavé cihle z akumulaček by byli jěšte lepší.

imaginaro

#358 Nový příspěvek od imaginaro »

mě by se na tom líbilo prosklení na čumendu, ale jinak fakt luxus. Kdysi jsem si na rychlo vyrobil akumulačky ze starých šamotek, ale při každym roztopení byl cítit šamotový prach, tak jsem ty cihly zabalil do alobalu a už to bylo v pohodě.

P.S.- jak tam drží ty spodní šamotky? Že by dole v šamotkách dírka a na kamnech trn?
-můj dědeček-

fajlla
Kontaktovat uživatele:

#359 Nový příspěvek od fajlla »

To prosklení by bylo luxusní taky mě to napadlo ale žárové sklo by to asi prodražilo. Spodní šamotky tam drží stejně jako horní prostě jsou narvané mezi ty pásovinky které jsou vevařené mezi jekle. Trn byl varianta číslo 2 kdyby tedle systém nefungoval.

imaginaro

#360 Nový příspěvek od imaginaro »

já jsem objednával sklo tady :
http://www.kamnarina.cz/zaruvzdorne-sklo
lepší ceny čehokolivjsem nikde nenašel. Zeptej se hospodskyho, třeba tě požádá o úpravu ;-)
-můj dědeček-

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“