Zplynovací kotel

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ITS

Re: Zplynovací kotel

#331 Nový příspěvek od ITS »

Mám již koupený Atmos 15 s roštovací klapkou na uhlí. To pro případ, že se mně nepodaří do 1.9. přivést do domku plyn. Jak je zde známo, bydlím v paneláku. Ale moje 81 letá maminka se po otcově smrti rozhodla, že zůstane nadále v domku, kde doposud nikdo nic neřešil a po 75 letech chce domek "malinkou" generálku. Proto bych ten Atmos chtěl zapojit co nejjednodušeji, ale tak, aby nebyl konflikt se zákonem. Domek mám naštěstí po cestě z práce do paneláku a tak již druhou zimu cestou zatápím. Vyženu kotel na 70, zabouchnu a jedu o dům dál ( tedy pokud nemám jiné úkoly). Dokud roztápím, tak z komína nejde ani obláček. Ale až zavřu, tak to pokuřuje. Nepotřebuji celodenní komfort topení. Maminka má v podkrovní ložničce akumulačky a zbytek domku při tomto topení neklesne do dvou hodin pod 18°. Samotíž funguje suprově. Je jasné proč chce zákonodárce zplynovací kotel a akumulátory. Jen plný výkon kotle zaručí bezkouřmo nad komínem. Všichni okolo mají plyn, protože se v osumdesátých letech rozváděl skoro zadarmo. Jen já mám kotel a plynová přípojka je v dnešní legislativě tak složitá ( v mém případě), že nevěřím na její brzkou realizaci. Proto se bojím každého obláčku nad komínem.
Někdo tady psal o termostatu na výstupu z kotle. Nevím, zdali tím bylo myšleno škrcení samotíže. Možná by se dalo na tu teplotu kotle vykašlat a spoléhat, že můj způsob topení kotli moc neublíží. Každý plechový kotel vydržel dvacet roků. Kdysi.

_luky_

#332 Nový příspěvek od _luky_ »

andre.marek píše: pon úno 07, 2022 9:20 am Attack SLX mám a ten kouří při při přikládání opravdu hodně. :'(
Musíš přikládat v okamžiku, kdy už tam je jen malá vrstva žhavého. Já koukám na teplotu spalin a jdu přiložit, až když se dostanu někam mezi 80-120°C.

_luky_

#333 Nový příspěvek od _luky_ »

fikejz píše: pát úno 04, 2022 6:29 pm Topíte někdo v kotli jen štěpkou? Nemám na mysli špalíčky ze špalíkovače. Jakou štěpkou, jemnou nebo hrubou, štěpkujete čerstvé, nebo suché? A hlavně v jakém kotli s tím topíte?
Mám Attack SLX. Kupuju odpad z výroby palet a po ulikzení těch prkýnek mi na dlažbě zůstane tak 4m3 směsi pilin a drobných kousků dřeva (nechávám tam všechno, co má pod 10cm). Tohle pak futruju do kotle lopatou a hoří to úplně stejně jako ty prkýnka. Popravdě, pro takovéhle palivo bych volil nějaký kotel s lambda sondou. Mě dost trvalo, než jsem našel nějaké univerzální nastavení primárního a sekundárního vzduchu.

chobotek

#334 Nový příspěvek od chobotek »

Mohl bys uvést příklady takového kotle?
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

fikejz

#335 Nový příspěvek od fikejz »

Automatické kotle ji mají (Verner A251), ale u manuálního :-/ (např.: VERNER V210 EXTRA, ROJEK PK BIO 20) jsem to neviděl. Takže jestli to někdo dělá, sem s tou informací!
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

_luky_

#336 Nový příspěvek od _luky_ »

Už je to pár let, co jsem měl nastudovaný všechny zplynující kotle v Evropě. Ale bylo jich i na českém trhu víc.
Příklad - ten můj Attack SLX existuje ve dvou verzích: PROFI a LAMBDA.

andre.marek

#337 Nový příspěvek od andre.marek »

_luky_ píše: úte úno 08, 2022 10:16 am Musíš přikládat v okamžiku, kdy už tam je jen malá vrstva žhavého. Já koukám na teplotu spalin a jdu přiložit, až když se dostanu někam mezi 80-120°C.
Já vím, snažím se, ale i tak ty první kousky po přiložení rychle chytnou a kouří.
Někdy to nevyjde, třeba než jdu spát a není plně vyhořelé, pak musím opravdu rychle. To ten blaze Harmony co jsem viděl byl plný cca z poloviny a nekouřil do místnosti opravdu vůbec.

Joe66

#338 Nový příspěvek od Joe66 »

Attack slx ked som bol s znamym pozriet na inej firme tak ma velku komoru -asi najvacsiu no dvierka na prikladanie uzke co sa mu nepaci . Ale cena do 5000e bola co napriklad blaze harmony komfort je drahsi ale pohodlnejsie prikladanie zvrchu .Ale zase mensia komora+ viac drobnych dielov pri cisteni rozobrat a cena cez 7000e . Ze kym kamarat kupi-rozhodne ktory splynovak kupi tak este par kotlikov s nim pobeham poocumovat :smich: Ja osobne by som asi teraz kupil neaky lepsi odhorievaci kotlik -dolniak z ukrajiny alebo polska s vrchym prikladanim a nasypkou 200litre a stalo by to ovela menej a rozdiel v spotrebe dreva by tiez az taky priepastny nebol ale udrzba jednoducha s minimom kurvitok do buducna :typek: No ale tak ci tak treba ist urobit nakup ku poliakom +okolie kedze teraz v okolitych krajinach vela veci lacnejsich oproti nasemu bananistanu poondatemu tak pozistujeme ako to je u nich teraz s kotlikami :vysmech:

ITS

#339 Nový příspěvek od ITS »

Joe, na Slovensku je možno provozovat kotel bez tisíce razítek ?
Dnes mně informoval kamarád instalatér, že sousedovi odmítl uhlař prodat uhlí bez doložení revizní zprávy kotle.

chobotek

#340 Nový příspěvek od chobotek »

Patrně bude uhlař též revizním technikem. Tu to tak často je.

imaginaro

#341 Nový příspěvek od imaginaro »

Chlapi dotaz - mám ještě předešlou verzi Atmose, kde je seřízení primárního a sekundárního vzduchu prováděno jedním táhlem (novější typy už to prý mají každy zvlášť), což je na prd a nemůžu přidat sekundáru, aniž by mi víc nehořelo v násypce - nerozřezal někdo ten plâšť kotle v zadu u toho nastavení? Je tam i víčko a pro info, v tom místě není voda, takže se nejedná řezání do tlakové nâdoby.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

wlcoun

#342 Nový příspěvek od wlcoun »

fikejz píše: úte úno 08, 2022 11:04 am Automatické kotle ji mají (Verner A251), ale u manuálního :-/ (např.: VERNER V210 EXTRA, ROJEK PK BIO 20) jsem to neviděl. Takže jestli to někdo dělá, sem s tou informací!
U Blaze Harmony je Lamda volitelná, jde koupit i kotel bez lamdy . U některých modelů to tak jde.

vitex

#343 Nový příspěvek od vitex »

ITS píše: úte úno 08, 2022 5:52 pm Joe, na Slovensku je možno provozovat kotel bez tisíce razítek ?
Dnes mně informoval kamarád instalatér, že sousedovi odmítl uhlař prodat uhlí bez doložení revizní zprávy kotle.
Patrně je to uhlař,kterého nezajímá zisk z prodeje a v tom případě jako podnikatel musí být debil.

Joe66

#344 Nový příspěvek od Joe66 »

U nas mozes mat zatial kotol aky chces a ked neobtazujes okolie tak aj palit co chces :D Kamaratovi pri kolaudacii len pozreli na stitok kotlika a ani sa neobtazovali nieco aj citat n nom alebo fotit . Ze zatial sa da . Ale vy ceski bratia ste papezsky ako papez . Ale keby mi niekto prikazal vyhodit jednoduchy prehorievaci kotlik ktory ide ako draha tak ho poslem do riti a ani cez dvere nepustim :pohlavek: A v dnesnych nestalych casoch s energiami tak duplom :vysmech:

chobotek

#345 Nový příspěvek od chobotek »

Ten kotel samozřejmě nikdo vyhodit nemusí. Můžeš mít jaký chceš, ale zákon ti ukládá nechat provést kontrolu kotle (což je něco jiného než revize kotle) a tu potom doložit obecnímu úřadu. Seznam kontrolorů je na webu ministerstva životního prostředí: https://ipo.mzp.cz/ Nemáš kontrolu, dostaneš pokutu. Ale nikdo tě do ničeho nenutí :co?:

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“