Zplynovací kotel
Re: Zplynovací kotel
Mám již koupený Atmos 15 s roštovací klapkou na uhlí. To pro případ, že se mně nepodaří do 1.9. přivést do domku plyn. Jak je zde známo, bydlím v paneláku. Ale moje 81 letá maminka se po otcově smrti rozhodla, že zůstane nadále v domku, kde doposud nikdo nic neřešil a po 75 letech chce domek "malinkou" generálku. Proto bych ten Atmos chtěl zapojit co nejjednodušeji, ale tak, aby nebyl konflikt se zákonem. Domek mám naštěstí po cestě z práce do paneláku a tak již druhou zimu cestou zatápím. Vyženu kotel na 70, zabouchnu a jedu o dům dál ( tedy pokud nemám jiné úkoly). Dokud roztápím, tak z komína nejde ani obláček. Ale až zavřu, tak to pokuřuje. Nepotřebuji celodenní komfort topení. Maminka má v podkrovní ložničce akumulačky a zbytek domku při tomto topení neklesne do dvou hodin pod 18°. Samotíž funguje suprově. Je jasné proč chce zákonodárce zplynovací kotel a akumulátory. Jen plný výkon kotle zaručí bezkouřmo nad komínem. Všichni okolo mají plyn, protože se v osumdesátých letech rozváděl skoro zadarmo. Jen já mám kotel a plynová přípojka je v dnešní legislativě tak složitá ( v mém případě), že nevěřím na její brzkou realizaci. Proto se bojím každého obláčku nad komínem.
Někdo tady psal o termostatu na výstupu z kotle. Nevím, zdali tím bylo myšleno škrcení samotíže. Možná by se dalo na tu teplotu kotle vykašlat a spoléhat, že můj způsob topení kotli moc neublíží. Každý plechový kotel vydržel dvacet roků. Kdysi.
Někdo tady psal o termostatu na výstupu z kotle. Nevím, zdali tím bylo myšleno škrcení samotíže. Možná by se dalo na tu teplotu kotle vykašlat a spoléhat, že můj způsob topení kotli moc neublíží. Každý plechový kotel vydržel dvacet roků. Kdysi.
Musíš přikládat v okamžiku, kdy už tam je jen malá vrstva žhavého. Já koukám na teplotu spalin a jdu přiložit, až když se dostanu někam mezi 80-120°C.andre.marek píše: ↑pon úno 07, 2022 9:20 am Attack SLX mám a ten kouří při při přikládání opravdu hodně.
Mám Attack SLX. Kupuju odpad z výroby palet a po ulikzení těch prkýnek mi na dlažbě zůstane tak 4m3 směsi pilin a drobných kousků dřeva (nechávám tam všechno, co má pod 10cm). Tohle pak futruju do kotle lopatou a hoří to úplně stejně jako ty prkýnka. Popravdě, pro takovéhle palivo bych volil nějaký kotel s lambda sondou. Mě dost trvalo, než jsem našel nějaké univerzální nastavení primárního a sekundárního vzduchu.
Mohl bys uvést příklady takového kotle?
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Automatické kotle ji mají (Verner A251), ale u manuálního (např.: VERNER V210 EXTRA, ROJEK PK BIO 20) jsem to neviděl. Takže jestli to někdo dělá, sem s tou informací!
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Už je to pár let, co jsem měl nastudovaný všechny zplynující kotle v Evropě. Ale bylo jich i na českém trhu víc.
Příklad - ten můj Attack SLX existuje ve dvou verzích: PROFI a LAMBDA.
Příklad - ten můj Attack SLX existuje ve dvou verzích: PROFI a LAMBDA.
-
Já vím, snažím se, ale i tak ty první kousky po přiložení rychle chytnou a kouří.
Někdy to nevyjde, třeba než jdu spát a není plně vyhořelé, pak musím opravdu rychle. To ten blaze Harmony co jsem viděl byl plný cca z poloviny a nekouřil do místnosti opravdu vůbec.
Attack slx ked som bol s znamym pozriet na inej firme tak ma velku komoru -asi najvacsiu no dvierka na prikladanie uzke co sa mu nepaci . Ale cena do 5000e bola co napriklad blaze harmony komfort je drahsi ale pohodlnejsie prikladanie zvrchu .Ale zase mensia komora+ viac drobnych dielov pri cisteni rozobrat a cena cez 7000e . Ze kym kamarat kupi-rozhodne ktory splynovak kupi tak este par kotlikov s nim pobeham poocumovat Ja osobne by som asi teraz kupil neaky lepsi odhorievaci kotlik -dolniak z ukrajiny alebo polska s vrchym prikladanim a nasypkou 200litre a stalo by to ovela menej a rozdiel v spotrebe dreva by tiez az taky priepastny nebol ale udrzba jednoducha s minimom kurvitok do buducna No ale tak ci tak treba ist urobit nakup ku poliakom +okolie kedze teraz v okolitych krajinach vela veci lacnejsich oproti nasemu bananistanu poondatemu tak pozistujeme ako to je u nich teraz s kotlikami
Joe, na Slovensku je možno provozovat kotel bez tisíce razítek ?
Dnes mně informoval kamarád instalatér, že sousedovi odmítl uhlař prodat uhlí bez doložení revizní zprávy kotle.
Dnes mně informoval kamarád instalatér, že sousedovi odmítl uhlař prodat uhlí bez doložení revizní zprávy kotle.
Patrně bude uhlař též revizním technikem. Tu to tak často je.
Chlapi dotaz - mám ještě předešlou verzi Atmose, kde je seřízení primárního a sekundárního vzduchu prováděno jedním táhlem (novější typy už to prý mají každy zvlášť), což je na prd a nemůžu přidat sekundáru, aniž by mi víc nehořelo v násypce - nerozřezal někdo ten plâšť kotle v zadu u toho nastavení? Je tam i víčko a pro info, v tom místě není voda, takže se nejedná řezání do tlakové nâdoby.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
U Blaze Harmony je Lamda volitelná, jde koupit i kotel bez lamdy . U některých modelů to tak jde.
Patrně je to uhlař,kterého nezajímá zisk z prodeje a v tom případě jako podnikatel musí být debil.
U nas mozes mat zatial kotol aky chces a ked neobtazujes okolie tak aj palit co chces Kamaratovi pri kolaudacii len pozreli na stitok kotlika a ani sa neobtazovali nieco aj citat n nom alebo fotit . Ze zatial sa da . Ale vy ceski bratia ste papezsky ako papez . Ale keby mi niekto prikazal vyhodit jednoduchy prehorievaci kotlik ktory ide ako draha tak ho poslem do riti a ani cez dvere nepustim A v dnesnych nestalych casoch s energiami tak duplom
Ten kotel samozřejmě nikdo vyhodit nemusí. Můžeš mít jaký chceš, ale zákon ti ukládá nechat provést kontrolu kotle (což je něco jiného než revize kotle) a tu potom doložit obecnímu úřadu. Seznam kontrolorů je na webu ministerstva životního prostředí: https://ipo.mzp.cz/ Nemáš kontrolu, dostaneš pokutu. Ale nikdo tě do ničeho nenutí