Zplynovací kotel
-
Re: Zplynovací kotel
Čo s tým robíte také tajnosti? Zaves cenu BH sem a hotovo.
Keď nejdem oproti, tak aspoň vyčnievam z radu.
Co si pamatuji, tak v Rakousku u zplynovacího musela být aku. Důvod asi by,l aby kotel jel na výkon kdy dobře spaluje.
Dnes to určitě zase pokročilo, čidla, mikroprocesory ......
Dnes to určitě zase pokročilo, čidla, mikroprocesory ......
No tak sem dej odkaz na nějaký pokročilý kotel... S různými způsoby řízení spalování jsem chvíli experimentoval, ale udělat to provozně spolehlivé je oříšek.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Tak jsem dnes mluvil s pánem co montuje Blaze a ten mi sdělil jedině s aku. bez ní mi ani ta12kw nebude fungovat přes to vlak nejede tak to mně hodně zklamal a nabídl Atmos C15 S bez aku. lze jen mu nemohu vysvětlit že se nevejdu rozměrově na hloubku ještě mně napadá nějaký interierový kotlik nebo zplynovací kamna s výměníkem----nakonec to asi dopadne opravdu tak že nechám tu Atomu předělat za nějakých 11-12000kč a budu mít klid. Jo ještě podmínka nového kotle vyvložkovaný komín to je dalších 30-40000kč
tak proč to v tom letáku mají napsané ? typ praktik https://www.blazeharmony.com/cs/www/kotle-na-drevo
Bez aku pouze praktik ano já teď mám 20kw a stále zavřený a kupovat 25kw se mi zdá zbytečný i když tam píšou regulovatelnost 7,5-25kw
Pořiďte si pořádnej kotel a máte po starostech...
https://www.e-teplo.cz/drevozplynujici- ... 25-kw.html
už nevím jakou vlhkost dřeva doporučují ostatní výrobci dřeva (max18% ?) Viessmann v pohodě schroupne i 25%
Mám ho pátý rok a nemohu si stěžovat. po dvou letech provozu jsem prodal 1M3 aku nádrž, protrože: 1/ potřeboval jsem místo, 2/každá akumuluce energie je ztrátová. Jediné plus bylo, že než se ráno kotel rozhožel ( max 20 min) šla do kotle zpátečkou teplá voda 50°C.
Udělal jsem několik drobných úprav v řízení: odtahový ventilátor mi spíná prostorový termostat v obýváku (od 6 do 8 hod) a dál přes den manuelně )
výhoda: šetřím dřevo, protože elektronika nezná pojem topení/útlum, odtahový ventilátor výpínal až při teplotě vody 80°C a při této tep,lotě byl kotel tak rozjetý, že do rána vyhořel. Teďka mi stačí ráno naložit plný kotel, večer porovnat ve spalovací komeře, a podle venkovní teploty ( při velkých mrazech) otevřít primární vzduch. okruh kotle si hlídá 58°C a při teplotě 60°C zapne oběhové čerpadlo v kotlovém okruhu, při překročení na 62°C pustí vodu do systému.
Letos, když byly ty velké mrazy, tak díky tahu komína byly i v noci radiátory teplé, takže ráno v 5 hod bylo příjemných 21°C,v 8 hod bylo v obýváku
23 °C.
Letos jsem spálil zatím odhadem 6,5M3 dřeva, vyhrožují delší zimou, tak se snad do 8 m3 vejdu. předloni a loni mi stačilo 6,5 m3 - byla velice mírná zima
https://www.e-teplo.cz/drevozplynujici- ... 25-kw.html
už nevím jakou vlhkost dřeva doporučují ostatní výrobci dřeva (max18% ?) Viessmann v pohodě schroupne i 25%
Mám ho pátý rok a nemohu si stěžovat. po dvou letech provozu jsem prodal 1M3 aku nádrž, protrože: 1/ potřeboval jsem místo, 2/každá akumuluce energie je ztrátová. Jediné plus bylo, že než se ráno kotel rozhožel ( max 20 min) šla do kotle zpátečkou teplá voda 50°C.
Udělal jsem několik drobných úprav v řízení: odtahový ventilátor mi spíná prostorový termostat v obýváku (od 6 do 8 hod) a dál přes den manuelně )
výhoda: šetřím dřevo, protože elektronika nezná pojem topení/útlum, odtahový ventilátor výpínal až při teplotě vody 80°C a při této tep,lotě byl kotel tak rozjetý, že do rána vyhořel. Teďka mi stačí ráno naložit plný kotel, večer porovnat ve spalovací komeře, a podle venkovní teploty ( při velkých mrazech) otevřít primární vzduch. okruh kotle si hlídá 58°C a při teplotě 60°C zapne oběhové čerpadlo v kotlovém okruhu, při překročení na 62°C pustí vodu do systému.
Letos, když byly ty velké mrazy, tak díky tahu komína byly i v noci radiátory teplé, takže ráno v 5 hod bylo příjemných 21°C,v 8 hod bylo v obýváku
23 °C.
Letos jsem spálil zatím odhadem 6,5M3 dřeva, vyhrožují delší zimou, tak se snad do 8 m3 vejdu. předloni a loni mi stačilo 6,5 m3 - byla velice mírná zima
Topíte někdo v kotli jen štěpkou? Nemám na mysli špalíčky ze špalíkovače. Jakou štěpkou, jemnou nebo hrubou, štěpkujete čerstvé, nebo suché? A hlavně v jakém kotli s tím topíte?
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Já totiž topím jemnou štěpkou ve starém klasickém kotli (H41), který hodlám letos vyměnit za nějaký, který by uměl spalovat s vyšší efektivitou. Prioritou je pro mě delší doba hoření, potom možnost pálit kusové dřevo (to bych v případě automatu klidně oželel), samozřejmostí je odpovídající emisní třída a bonus by byla možnost automatického režimu u pálení štěpky.
Štepku skladuji pod střechou, dá se říci v patře na prkené podlaze. Za rok - od jara, kdy štěpkuji, do další topné sezóny pořídí slušně vyschnout, takže ani v tomhle kotli, ačkoliv netopí na plný výkon, nedehtuje. Tenhle má udávaný výkon 18kW, takže nový by stačil ve stejném výkonu, s tím že bych ještě pořídil nějakou akumulaci, kvůli lepší efektivitě, nebo i o něco slabší (16kW).
Štepku skladuji pod střechou, dá se říci v patře na prkené podlaze. Za rok - od jara, kdy štěpkuji, do další topné sezóny pořídí slušně vyschnout, takže ani v tomhle kotli, ačkoliv netopí na plný výkon, nedehtuje. Tenhle má udávaný výkon 18kW, takže nový by stačil ve stejném výkonu, s tím že bych ještě pořídil nějakou akumulaci, kvůli lepší efektivitě, nebo i o něco slabší (16kW).
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Asi nějaký od Blaze Harmony. Píšou, že by měl bez problémů spalovat i piliny..https://www.blazeharmony.com/cs/www/kotle-na-drevo
Ahoj
Na kolik sezon dopředu děláte zásobu palivového dřeva ?
Na kolik sezon dopředu děláte zásobu palivového dřeva ?
-
Dřevo dělám do zplyňovacího kotle alespoň 3 roky dopředu.
Ten BlazeHarmony jsem nedávno viděl v chodu a musím jen chválit Nevím co to bylo za typ, ale krásně zplyňoval, při otevření komory vůbec nekouří do místnosti - a to byl téměř plný, žádný dehet - ale byl zapojen zatím krátce.
Ten BlazeHarmony jsem nedávno viděl v chodu a musím jen chválit Nevím co to bylo za typ, ale krásně zplyňoval, při otevření komory vůbec nekouří do místnosti - a to byl téměř plný, žádný dehet - ale byl zapojen zatím krátce.
Kusovým dřevem topím v kachlových kamnech v kuchyni, štěpkou v kotli v kotelně. V těch kamnech pálím minimálně dvě zimy odleželé dřevo, takže teď v nich mám dříví pokácené v zimě 2018-19. Aktuálně mám ale po loňském kůrovcovém pré nakáceno a naštípáno minimálně na pět let dopředu. Štěpky není tolik a pořídí vyschnout během léta. Jak je na kupě tak se spaří a začne jakoby fermentovat, v tom se podobá senáži a potom rychle odpaří vlhko a vyschne. Nevím jestli je to tím jak ji skladuji, nebo je to dané její strukturou, ale na podzim už je suchá.
Ako bolo spomenute vo videu ,ze bez akumulacky Blaze Natural https://www.youtube.com/watch?v=DTnuOhdwq48 a v inej diskusii spominaju ,ze verzia komfort je vraj teraz -zatial najvymakanejsia ale s akumulackou. Kamarat tiez rozmysla co teraz namontuje do pristavby,ze aky splynovak vychadza najlepsie co sa tyka prevadzkovych nakladov-servisu na roky dopredu+ komfort obsluhy aby neprikladal viac krat + nebol zadymeny a cena Pozerali sme na ten blaze a attack slx a som zvedavy co sa k tym dvom da prirovnat Drahe srandy ako eta,hargasner a quantamatic vylucil lebo za tie prachy by mal tepelne cerpadlo a topil 20rokov bez roboty
-
Attack SLX mám a ten kouří při při přikládání opravdu hodně.