Alternativní zdroje energie
Re: Alternativní zdroje energie
Rokure ....Ahoj to je také moje představa. Ale pouze s tím ,že ohřev TUV a pračku /na vaření mám plyn/nechám na tzv."nízkou" sazbu. Mám ale plán , že osvětlení ,televizi ,radia a všechny drobné spotřebiče -nabíječky spotř. standby které nejdou vypnout a různé osvětlovací automaty atd. převedu na slunce a baterie. Divil jsem že značnou část spotřeby mají na svědomí právě tyhle žrouti.Baterky olovo - ty pro stopstart snáší víc cyklů pokud údaje nelžou mělo by se to vyplatit.Pouze se potřebuji vymyslet s elektropříbuzným nějaký system, aby v případě vybití baterií se to celé bezpečně přepojilo na síť/bez kolize/ a nezačalo cyklovat. Jakou máš kapacitu baterií?
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....
Ten ohřev TUV je největší žrout. Ty ostatní mimo pračku jsou žabaři, kteří ti procentuálně ušetří pouze nějakou tu tisícovku ročně. Mé doporučení je: zaměř se na největšího žrouta a s tím zbytkem počkej. Navíc, když jako důchodci na to máte velmi dobrou dotaci.
Ale nějak se začít musí. Tyto začátky jsou ale nejdražší, protože to později začneš předělávat. Ale zase se s tím nejvíc naučíš.
Nevím, kde jsi vzal informaci, že Pb snese více cyklů. Ale má zase jiné výhody.
Pokud tedy Pb, tak pouze trakční. Dále by jsi měl znát celkovou spotřebu a na to dimenzovat kapacitu těch baterii. Proud, který bude procházet Pb baterkou by neměl překročit 1/10 jmenovité kapacity baterie.
Pokud tedy bude baterie 100 Ah, tak max. proud baterkou by měl být 10A. Při 12V to je pouze 120W. Ale pak jsou ještě nějaké ztráty v měniči a ve vedení, tak budeš rád za 100 wattů. U 24V to bude dvojnásobek a při 48V čtyřnásobek.
Proti vybití baterek máš několik možností. Ve Tvém případě je nelepší varianta použit měnič Aexpert, nebo jeho klony, který obsahue i nabíječku akumulátoru přímo ze sítě. A pokud nesvítí a baterie se vybijou, tak tu nabíječku sám zapne.
Já mám kapacitu baterii takovou, aby jsem pouze na baterie mohl fungovat několik dnů a tím překlenul dobu, kdy i několik dnů nesvítí slunce.
Skutečnou kapacitu mám kolem 23 kWh. To mě vystačí na 4-5 dnů fungovat pouze na baterky.
Ale nějak se začít musí. Tyto začátky jsou ale nejdražší, protože to později začneš předělávat. Ale zase se s tím nejvíc naučíš.
Nevím, kde jsi vzal informaci, že Pb snese více cyklů. Ale má zase jiné výhody.
Pokud tedy Pb, tak pouze trakční. Dále by jsi měl znát celkovou spotřebu a na to dimenzovat kapacitu těch baterii. Proud, který bude procházet Pb baterkou by neměl překročit 1/10 jmenovité kapacity baterie.
Pokud tedy bude baterie 100 Ah, tak max. proud baterkou by měl být 10A. Při 12V to je pouze 120W. Ale pak jsou ještě nějaké ztráty v měniči a ve vedení, tak budeš rád za 100 wattů. U 24V to bude dvojnásobek a při 48V čtyřnásobek.
Proti vybití baterek máš několik možností. Ve Tvém případě je nelepší varianta použit měnič Aexpert, nebo jeho klony, který obsahue i nabíječku akumulátoru přímo ze sítě. A pokud nesvítí a baterie se vybijou, tak tu nabíječku sám zapne.
Já mám kapacitu baterii takovou, aby jsem pouze na baterie mohl fungovat několik dnů a tím překlenul dobu, kdy i několik dnů nesvítí slunce.
Skutečnou kapacitu mám kolem 23 kWh. To mě vystačí na 4-5 dnů fungovat pouze na baterky.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
duchodce: jak topíš v zimě? Už plynem? On ten plyn vychází furt líp, jak elektrika. Alternativa by pak byla připravovat teplou vodu plynem a sluncem a pračku/myčku krmit teplou vodou. U mě to udělalo značný rozdíl (situace je pravda jiná, pět lidí v baráku a děcka furt cosi špiní). Tímto způsobem bys mohl ušetřit dost z kapacity baterek, protože se zbavíš velkých odběrů. Taky je možnost nemít co na práci a hlídat slunce. Svítí, peru :-)
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Pokud máš plyn a taky plynový kotel tak k němu výměník s patronou na ohřev fotovoltaikou Já sem to tak i plánoval Přes zimu kdy nesvítí ti vodu ohřeje plyn přes výměník z kotle přes léto zas elektrika jednoduchý Pokud voltaika nedává tak sepne plynový kotel a dohřeje zasobník jen to chce nastavit tak aby třeba na 45 zapínal Kotel a fotovoltaika ohřívala na 55 zapínala na 46 stupních Pokud nedává sluníčko klesne teplota vody a sepne plynový kotel a ohřeje zasobník tak na 160 litrů a had aby byl v horní polovině nádrže čidlo od kotle v taky tak od fotovoltaiky až dole na spodku a máš vyřešený ohřev vody Dražice to dělají a umí stačí si tam zavolat a dát svý požadavky k tomu na léto baterky aby jsi uložil přebytky a měnič Jak přesně to vyřešit elektricky nevím ale co vím tak dražice dělají jak patrony na ohřev tak spínač na přímý vstup z fotovoltaiky bez měniče Chce to tam zavolat a dát požadavky Na tepelný čerpadlo bych se vyprdl je to drahý a se vzrustajícím počtem TČ stoupne cena elektriky s tím se musí prostě počítat bude ji v zimně prostě nedostatek
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Ahoj, už je zase začátek měsíce a RoKurovy grafy nikde, tak dám data pro změnu já, 54 kwh z pekla a 756 kwh z nebe za srpen .
Ahoj drtikol,
už se na to chystám od neděle, ale nějak nestihám.
Máš pěkný poměr nebe k peklu. Za jeden den, máte spotřebu, jako já za týden. To je standart, nebo jste tam měli něco navíc. Předpokládám správně, že je to společná spotřeba se synem?
Navýšení panelů je znát.
Letošní léto co do slunečních dnů u nás vyšlo. Pomalu začíná přecházet do babího léta. Dnes ráno jsem měl na kolektorech 5°C. Tak doufám, že vydrží pěkné počasí alespoň do konce října.
Den se začíná rychle zkracovat (o 2 minuty ráno i večer), tak se pomalu začíná blížit doba temna. Je to pěkný pocit být už 5 měsícu plně soběstačný.
Většinu srpna jsme nebyli doma, tak se to na spotřebě projevilo. Pro jistotu jsem odpojil LiFePo baterie a nechal jsem fotovoltaiku jet pouze na olovo.
Solární panely jsem vychlazoval tak, že jsem otevřel ventil pro kotel. Teplá voda z výměníku tak šla do boileru i kotle. (Do topení jsem to samozřejmě nepouštěl) Stačilo to vychlazovat tak, že teplota na kolektorech nestoupla po celou dobu nad 75°C
Už jsem si to naprogramoval do řízení. Je to pro mě lepší, než to pouštět do akumulačky, nebo přes noc vychlazovat boiler přes kolektory.
už se na to chystám od neděle, ale nějak nestihám.
Máš pěkný poměr nebe k peklu. Za jeden den, máte spotřebu, jako já za týden. To je standart, nebo jste tam měli něco navíc. Předpokládám správně, že je to společná spotřeba se synem?
Navýšení panelů je znát.
Letošní léto co do slunečních dnů u nás vyšlo. Pomalu začíná přecházet do babího léta. Dnes ráno jsem měl na kolektorech 5°C. Tak doufám, že vydrží pěkné počasí alespoň do konce října.
Den se začíná rychle zkracovat (o 2 minuty ráno i večer), tak se pomalu začíná blížit doba temna. Je to pěkný pocit být už 5 měsícu plně soběstačný.
Většinu srpna jsme nebyli doma, tak se to na spotřebě projevilo. Pro jistotu jsem odpojil LiFePo baterie a nechal jsem fotovoltaiku jet pouze na olovo.
Solární panely jsem vychlazoval tak, že jsem otevřel ventil pro kotel. Teplá voda z výměníku tak šla do boileru i kotle. (Do topení jsem to samozřejmě nepouštěl) Stačilo to vychlazovat tak, že teplota na kolektorech nestoupla po celou dobu nad 75°C
Už jsem si to naprogramoval do řízení. Je to pro mě lepší, než to pouštět do akumulačky, nebo přes noc vychlazovat boiler přes kolektory.
Ahoj, děláš mi chlapče radost jak šetříš elektrárnám palivo, v podstatě kvůli tomu to taky děláme .
Spotřeba je standardní v létě, protože běží celé dny klima, TČ do bazénu dokud se nevypne + filtrace + solinátor, 200 l bojler spolkne 6-9 kw/den, soustruh jede několik hodin denně no a dvě domácnosti . Spotřeba z pekla je jen sporák a trouba u mladých, snacha ráda vaří brzo ráno a naopak peče večer . Navýšení panelů jsem měl v plánu, ale počasí mě nějak nedovolí odkrýt celou střechu abych vyměnil 2-3 krokve, pak bednění atd. je tu buď nesnesitelný vedro, nebo prší, tak to asi odložím, navíc mám rozdělený byt a momentálně slušnou zakázku na téměř 8 000 ks .
Spotřeba je standardní v létě, protože běží celé dny klima, TČ do bazénu dokud se nevypne + filtrace + solinátor, 200 l bojler spolkne 6-9 kw/den, soustruh jede několik hodin denně no a dvě domácnosti . Spotřeba z pekla je jen sporák a trouba u mladých, snacha ráda vaří brzo ráno a naopak peče večer . Navýšení panelů jsem měl v plánu, ale počasí mě nějak nedovolí odkrýt celou střechu abych vyměnil 2-3 krokve, pak bednění atd. je tu buď nesnesitelný vedro, nebo prší, tak to asi odložím, navíc mám rozdělený byt a momentálně slušnou zakázku na téměř 8 000 ks .
Ta moje dnes přišla z práce a za pomocí slunce vytvořila tohle.
Baterky jsou na 87%, tak do večera, než zapadne, by se mohli ještě nabít na 100%.
A pokud ne, tak zítra má také svítit.
Baterky jsou na 87%, tak do večera, než zapadne, by se mohli ještě nabít na 100%.
A pokud ne, tak zítra má také svítit.
Krásně vám to jde. Jste velikou inspirací. Já se zatím se sluneční energií jen seznamuji, ale doufám, že vám jednou budu "šlapat na paty"
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Já se asi pomalu přidám taky - zítra si jdu pro komponenty na ohřev TUV
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
Zrealizoval jsi to? Před rokem jsi psal, že máš výkup za 3 kč. Předpokládal jsem, že tady budeš z veřejňovat nějaké zkušenosti, protože až na tomouse, který má odkup nikdo jiný zde nepíše své zkušenosti. Jinak tady přispíváme pouze my, kteří elektřinu s fotovoltaiky mají pouze pro svoji spotřebu.
Jakou vůbec máš fotovoltaiku? Nikde jsem nenašel popis Tvé fotovoltaiky.
Předpokládám, že už nějaký týden, máš teplou vodu ze slunce. A když se sprchuješ, nebo koupeš, tak jaký je to pocit? U mě i po osmi letech to je nádherný pocit.
Teď ještě fotovoltaiku, aby jsi měl provoz soláru zcela zdarma a hlavně ji měl zálohovanou pro případ výpadku el. proudu.
Tak Ti držím palce, aby jsi byl spokojený.
Jj, už cca měsíc jedeme vodu ze solárů. Je to paráda, jen jsem si původně myslel, že se to stihne tak o půl roku dřív. Solární systém mám elektricky zapojený za záložním zdrojem, který má společný s kotlem a topným systémem. Celé to táhne Kemot 700 a při napouštění nemrznoucí směsi jme mu udělali nechtěnou zatěžkávací zkoušku. Elektrikář který zapojoval ovládání solárů a zároveň klukům instalatérským obsluhoval čerpadlo pro napouštění sol. kapaliny to čerpadlo napojil taky na záložní zdroj. Tomu se samozřejmě odběr 1300w vůbec nelíbil a pískal jak o život, ale ustál to bez ztráty kytičky. V té chvíli běžel naštěstí ze sítě, z baterií by to asi nedal. Musím ověřit jak dlouho poběží ze stávajících starých autobaterií, ale v plánu je jejich náhrada nějakou trakční baterkou.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Ahoj, už delší dobu uvažuju o peletkách, peletovací lis mám už možná 15 let, z toho dělal dva měsíce, elektriky mám dost, tak bych jí akumuloval do peletek, dřeva mám cca na tři zimy, ale z mé vrozené lakoty bych šel ještě do těch peletek .
Ahoj Rokure, bohužel nezrealizoval - pokud si dobře vzpomínám, tak tady na můj dotaz odpovědi nikdo neznal a ani jinde jsem na odpovědi nenarazil. Všude pouze informace že lze nově připojit pouze FVE pro samospotřebu, nebo s přetokem, ale oboje s bateriemi.RoKur píše: ↑ned zář 08, 2024 8:26 amZrealizoval jsi to? Před rokem jsi psal, že máš výkup za 3 kč. Předpokládal jsem, že tady budeš z veřejňovat nějaké zkušenosti, protože až na tomouse, který má odkup nikdo jiný zde nepíše své zkušenosti. Jinak tady přispíváme pouze my, kteří elektřinu s fotovoltaiky mají pouze pro svoji spotřebu.
Jakou vůbec máš fotovoltaiku? Nikde jsem nenašel popis Tvé fotovoltaiky.
Nicméně info o mé FVE jsi najít nemohl, protože žádnou zatím nevlastním (ani off gride), mám totiž MVE. Fotovoltaiku sleduji a pořád se rozhoduji a zvažuji co kde a jak (můj velký neduh je že se dlouho před vším rozhoduji), ale nyní už tak šíleně spadly ceny technologií (např.i příchodem alegra na náš trh) a lezou ceny elektřiny nahoru, že jsem se o to začal zajímat více a začnu s odpojením od čezu největšího žrouta a to je ohřev TUV. A později s nad přidám i čistý sinus s baterkama a oddělení některých spotřebičů on domácích rozvodů napojených na čez.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
-můj dědeček-