Kotel a akumulační nadrže.

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
myky

Re: Kotel a akumulační nadrže.

#301 Nový příspěvek od myky »

A to nemáte skoro nikdo podlahovku? Pro mojí inspiraci...

Chip&Dale

#302 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Mam podlahovku. V prizemi a v horni koupelne, celkem 7 okruhu. Je honena z hlavniho rozvodu, takze se da prihrivat jaro/podzim ze solaru, pripadne z Aku. V zime normalne z kotle. Zkusenost odpovida predpokladu - radiatory nabihaji behem minut, podlahovka behem hodin. Samozrejme dobeh je stejny. Vyhoda podlahovky je mensi tepelny spad => mensi ztraty. Ale topit jen podlahovnou je podle mne naprd, protoze kdyz je venku minus dvacet, tak podlahovka bud nestaci, nebo se musi dat vetsi tepelny spad, coz je neprijemne. V koupelne dobry, ale v obyvaku neni prijemne mit trvale hodne teplou podlahu. I pes pak vyhledaval spis misto ve sklepe :)
Cim vetsi kladivo, tim vetsi odbornik...

myky

#303 Nový příspěvek od myky »

Mas podlahovku v dobře zateplenym baraku a kolik stupňů je u vás tepelná pohoda? Mě už potom kombinace s radiátorama vychází zbytečný peníze navíc...???

Chip&Dale

#304 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Novostavba, termocihla 44 cm + 10 cm EPS, strecha 30 cm vata, sklepy 15 cm XPS + podlaha. Plocha cca 360 m2, prostor cca 900 m3, zmereny (ne spocteny) tepelny odpor budovy 10,6 kW.

Ja povazuju za tepelnou pohodu pres den 21 °C, moje zena o dva stupne vice. Ja jsem rad, ze jsem zkombinoval oboji, protoze pokud treba jedeme z dovolene (a vypadneme casto a radi) a potrebujeme vyhrat nevytapeny dum, tak radiatory to jisti. Jasne, muzes to zapnout pres mobil do podlahy s casovym predstihem. Ale... kdyz treba ti prijde dite zmaceny z deste, nebo staveni "huhulaka", tak kazdej radiator dobrej, atd. Zase radiator ti sebere prostor pod oknem, v pripade vetsi kuchynske linky resis Nerudovsky problem "kam s nim". Ovsem kdyz rupne smycka v podlahovce, tak je to podstatne vetsi prdel, nez vymena radiatoru.

Musis to zvazit. Podlahu vytopis cimkoli, i nejstupidnejsim kondenzakem, pokud jsi blazen, co topi plynem. Do radiatoru prece jen musis fouknout podstatne vic. Solar si u radiatoru ani neskrtne, podlaha v pohode. Vsechno ma svoje.

myky

#305 Nový příspěvek od myky »

Pravděpodopobně automat na uhlí s ohřevem TUV, solár max. tak elektricky-boiler, aku nádrž, ale ještě jsem nic nepočítal. Jen mi prostě podlahovka+ radiátory přijde jako dvojitý prachy... Zatím je čas tak pročítám. Nechci to nějak složitě, ale jednoduše, efektivně, maximálně levně ;-)

Chip&Dale

#306 Nový příspěvek od Chip&Dale »

To jsou ale protiklady. Bud to bude levne, nebo to bude efektivni co do "vyteznosti". Podle mne je idealni nejaky kompromis. Je to ajko s autem - kdyz koupis posledni supermodel, budes jezdit za 5/100. Ale amortizace auta te sezere. Kdyz koupis starou Feldu, tak amortizace nula, ale bude to zrat i travu okolo silnice. Sam musis vedet, co je pro tebe dobry kompromis.

Ja jsem mel, tak jsem dal. Dnes jsem rad. Kdybych to delal znovu, tak zrejme zase udelam podlahu a radiatory, pro solar si necham otevrene dvere, ale nedelam ho (ranec a nezaplati se to). Podlaha nema smysl vsude. Dal bych koupelny, kuchyni a obyvak. Finito.

imaginaro

#307 Nový příspěvek od imaginaro »

Zdravím všechny "kotelníky" , mám dotaz. Budu mít dřevoplyn s AKU nádrží a protože rekonstruuju domek postupně, budou se i radiátory přidávat postupně. Kotel s AKU je v podstatě uprostřed domu, tak mě napadlo na výstupu z AKU osadit "T" kus z dvoucoulky nebo většího na které by byly výstupy s kulákama a z tohohle to táhnout do každyho pokoje zvlášť. Můj dotaz : má tohle řešení nějaké nedostatky nebo nevýhody oproti klasickému větvení (snižování světlosti a odbočky) páteřního vedení? Pár metrů trubek navíc mi nevadí, budu to mít v PE-AL-PEXu.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

Forrest
Kontaktovat uživatele:

#308 Nový příspěvek od Forrest »

Tak ono staci si uvedomit jak to zapojit - pokud mam aku zapojenou 4-bodove, chova se to v provozu jinak nez zapojeni 2-bodove.
Dle meho nazoru je lepsi mit zapojeny 2-bod a vyuzit T-kus u kotle: jeden smer do aku a druhej do rozdelovace podlahovky a treba k bojleru. V principu jde o to, ze pokud zatopim a otevre si mi primar, tak nastane stav, ze bud je momentalne potreba tepla voda do rozdelovace (kterej si pouze primíchava) a "nepotrebnej zbytek" vody se uklada do nadrze. Pokud se primar v nejakou chvili zavre, tak se "kousek" tepla vezme z akunadrze. V mem pripade si dost po rozjeti kotle vezme i bojler. Takze nejdriv zajistim dodavku teple vody do podlahy a bojleru a az tyto "uspokojim" zacnou se prebytky ukladat do nadrze.
U 4-bodu je na prvni rane kotel - aku a az po nekolikaprocentnim nabiti nadrze si to muze zacit tahat rozdelovac, pripadne bojler, coz prodlouzi prvni dodavku teple vody pro vytopení mistností, nebo nahrati vody.
pro prehled sem hodim jak to mam: http://www.forrestovo.com/fotky/technik ... system.pdf
Lepší si to posrat podle svýho, než po tom, co ti raděj druhý
http://www.forrestovo.com/fotky/traktur ... Navod.pdf1 - GutBrod Superior 2060 návod
Moje strojky:
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 69&t=70601 - GutBrod Superior 2060
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 49&t=63453 - vozík
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 73&t=56090 - Trakturkosekačka Muray

Chip&Dale

#309 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Pokud bude mit dve cerpadla (jedno na podlahovku a druhe na kotlovem okruhu s aku), tak pri dobrem pomeru tlaku a proudeni se mu muze podarit to sladit tak, aby mu zpateckou do aku sla co nejvice studena voda. Samozrejme z toho plyne, ze pri nizkem proudeni v kotlovem okruhu mu to bude i pekne stratifikovat.

Obecne - pexalpex ma dost velky laminarni odpor, takze cerpadlo podlahovky pojede na podstatne vetsim vykonu, nez cerpadlo kotloveho okruhu. Ale dvoucoulky jsou v pripade pouziti nuceneho obehu celkem zbytecny komfort. Pokud je clovek ma za babku, tak ok, ale jinak uplne staci i tensi, rekneme pro 25 kW vnitrni 5/4" je az az.

imaginaro

#310 Nový příspěvek od imaginaro »

Trochu to upřesním - momentálně mi jde o napojení deskových radiátorů pod okna, mám velky pro nízkoteplotní spád. Podlahovka možná bude na pár místech (koup.,WC,možná babča). Ta 2" by měla být jako "rozdělovač" v kotelně ze kteryho půjde otopná voda do jednotlivých místností. Ptal jsem se na to, jestli tohle zapojení nemá nějaky neduhy oproti klasickymu páteřnímu rozvodu.
Na honění vody mám nachystany dvě čerpadla, ale nejsu rozhodnutej jak to propojit. Kotel mám 35kW ( byl koupenej jinam) a AKU kubik se dvěma šnekama a 150l na TUV. Asi zapojím kotel do šneku a z AKU z celyho obsahu do radiátorů. Ale chci to nějak propojit abych mohl studenej barák natápět hned. Bojuju s tím jestli napojit kotel na ten horní šnek, nebo ho napojit do celyho obsahu nádrže, výstup kotle na střed nádrže a ze dna nádrže zpět do kotle(třícesťák je samozřejmost). Napadlo mě že by se tak nádrž teoreticky nabila na vyší teplotu.
Zpět k otázce - má rozdělovač na jednotlivy radiátory nějaky neduhy?
Dík moc za reakce ;-)
-můj dědeček-

Chip&Dale

#311 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Rozdelovac ma jen "duhy". Z hlediska tlakovych ztrat, pripadnych oprav (blokovani okruhu) je to idealni reseni. Ale pracnejsi a drazsi. Pokud neva, neni co resit.

Co se tyce nabijeni Aku, tak snek ma smysl pri oddeleni okruhu, tedy treba nabijeni Aku solarem, ve kterym je glykol. Ale jinak Aku samozrejme nabijet celym obsahem. Dalsi vec je, nezapojovat vracecku kotle nikam doprostred, ale pekne uplne dolu. Mas totiz chybnou uvahu o nabijeni Aku. To neni tak, ze michas cely objem a postupne natapis. To je ultraprasarna, protoze to trva dlouho a nemas k dispozici ohratou vodu ihned.

Musis nadrz stratifikovat. Cili odshora natapis maximalne nahratou vodou. Voda neni tepelny vodic, pokud se nemicha. Cili uplne v klidu muzes mit na vrchu nadrze varici vodu a na jejim dne ledovou. A tak to muze byt klidne cely den, nekde (ne nutne uprostred) bude ostra oddelovaci "hladina". Podivej se, jak funguje bezny bojler. Dole mas ledovou vodu, ale odshora se ti nabiji ohrata. Cili teplou vodu z bojleru klidne mas treba za ctvrt hodiny, i kdyz na ohrev celeho potrebujes nekolik hodin.

Zaklad je, mit na vystupu kotle trojcestak (treba ESBE s nejakym polskym regulatorem za par babek), ktery ti bude primarni okruh kotle otevirat az pri treba 45 °C (rezim bez Aku) a nebo 85 °C (rezim s Aku). Tim padem mas zajisteno, ze nabijis maximalne horkou vodou. A to je cele kouzlo.

imaginaro

#312 Nový příspěvek od imaginaro »

Chip&Dale píše:...nezapojovat vracecku kotle nikam doprostred, ale pekne uplne dolu...
možná jsewm to špatně napsal. Šlo mi rávě o to aby se mi nemíchala horká voda v nádrži, ale zůstávala nahoře, tedy výstup z kotle(horká) na ten prostředek a zpátečka (ochlazená voda) ze spoda AKU zpět do kotle. Třícesťák ESBE mám a nastavitelnej třícesťák na výstup z nádrže taky.
Rozdělovač- tak to je fajn, pro mě je to nejpraktičtější. Před časem mi ho kamoš topenář vymlouval ale už nevím proč. Nebude třeba nejkradší větví k radiátoru proudit voda víc než nejdelší? Ale to by hrozilo pokud by byly radiátory furt otevřeny, já lánuju mít termohlavice, ty by to měly eliminovat, že?
-můj dědeček-

Chip&Dale

#313 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Nikdy zadnym zpusobem neudelas hydrodynamicky vyvazeny system. Vzdy to bude nekde v necem stat za prd. Kdyz budes mit kratke trubky, tak ale zase budes mit treba vetsi radiator, do toho treba budes mit jiny tepelny odber mistnosti... proste nikdy to nebude zcela perfektni. Kazdopadne rozdelovacem sice plytvas trubkama, ale zase se to fakt dobre opravuje (predpokladam, ze nebudes delat ZADNE spoje trubek, pak ma smysl pexalpex. Proste si to napocitat tak, abys mel vzdy trubky fikle presne. Zacnes od tech dlouhych a zbytky pak sdelas na tech kratkych cancourech).

Zapojovat stoupacku doprostred Aku nema zadny smysl. Horka voda ti pak stejne po stene poleze na vrch Aku a jedine, ceho dosahnes bude, ze ti v Aku bude vznikat drobne proudeni, ktere ti bude michat vodu. Kasli na to, proste to zapoj nahoru.

Doprostred nadrzi se zapouji treba vracecky z cyklickeho okruhu. Tedy mas treba tazenou TUV stoupacku a od nejvzdalenejsiho mista udelas tenkou vracecku, kterou pres male obehove cerpadlo zapojis doprostred bojleru. Toto pidicerpadylko bud spina podle teploty, nebo v nejakych casovych intervalech. Ja tuto frajerinu mam, vysledek je, ze kdykoli otevru kterykoli kohoutek, tece mi ihned tepla voda. Ale... TUV se podstatne rychleji vychlazuje, takze v rodinnem domku s minimalnim odberem teple vody je to totalne nahovno. No a prave ze ta vracecka neni nikdy ani uplne horka, ani uplne studena a je to maly objem vody (cerpadlo precerpa treba jen par litru a vypne), takze to bojleru neublizi.

U Aku jednoznacne stoupacku na vrch.

Jakub Svoboda

#314 Nový příspěvek od Jakub Svoboda »

Dnes jsem po první topné sezoně s Aku nádrží vymetal komín. Víceméně jsem si jen potvrdil, že když kotel jede ve svém režimu, tak se nezanáší komín.
Když jsem topil bez Aku nádrže, tak jsem vymetal jednou před a 2x během topné sezony a to byl kýbl plný.
To co je v kbelíku je za celou loňskou sezonu.

Obrázek Obrázek Obrázek
Zetor 5611
Fendt F12HL
Bibošuv špalíčkovač v.č.278
Paletizační vidle do 3.bodu, PAJ 1V-sklopka, Nesené brány a smyk,
Fekál 3m3, Fahr KM22

Jakub Svoboda

#315 Nový příspěvek od Jakub Svoboda »

Chip&Dale píše: Nikdy zadnym zpusobem neudelas hydrodynamicky vyvazeny system.
Drobet se to nechá doladit buď na ventilech pod termohlavicemi nebo pokud jsou radiátory typu VK, tak na uzávěrech.
Já si takhle doma pod termohlavicemi doladil průtoky a řekl bych, že to topí všude krásně.
Zetor 5611
Fendt F12HL
Bibošuv špalíčkovač v.č.278
Paletizační vidle do 3.bodu, PAJ 1V-sklopka, Nesené brány a smyk,
Fekál 3m3, Fahr KM22

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“