Vložkování komína
Re: Vložkování komína
Jj Ty doby, kdy platilo na kW výkonu topidla centimetr na průměru komína a minimum 14cm jsou dávno v ... nenávratnu. Dnes je na vstupu tolik proměnných, že už žádné podobné jednoduché pravidlo neplatí. Ale i tehdy to bylo tak, že kdo kotel dusil tak zadehtoval a ucpal třeba dvojnásobně širší komín než potřebný. Osobně jsem v jednom baráku čistil 160 se šamotovou vložkou nad 9kW krbovkama od Vernera a nešel do něj pomalu ani železný válec o průměru 6cm - samotné závaží z růžice.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Fikejz ale to je ale zas o topiči a předimenzovaný topidlo Ono ty centimetry platí furt ale vždy to je o tom kdo a jak topí a jak je nadimenzovaný Kotel nebo topidlo všeobecně
a kominík ten vám udělá jednou ročně revizi zda je komín v cajku nic víc nic míň Povolení co a jak mužete připojit na komín Takže se furt bavíme o .... Lidově děláte vědu tam kde není Každej kominickej koukne do tabulek co jsou starý 60 let a koukne zda nemáte víc jak jeden spotřebič na komínu ale i to jde za určitých podmínek a na co hromada lidí zapomíná je přívod vzduchu do kotelny Pokud ji utěsní nehoří to samý jsou krbovky bez externího přisávaní vzduchu a Plastový okna byt utěsněný Pak nastane to co nastane nehoří dechtuje a pod I když je správně nadimenzovaný
Co se týká toho vložkování Klidně si udělám sám a pak v rámci roční revize spalinových cest ti dá kominickej revizi pokud to uděláš správně nezajímá se kdo to vložkoval Prostě tu revizi stejně mít musíš a pokud stávající komín nemá problemy s dechtěm a mokváním zkrz stěnu tak ti ji dá taky
a kominík ten vám udělá jednou ročně revizi zda je komín v cajku nic víc nic míň Povolení co a jak mužete připojit na komín Takže se furt bavíme o .... Lidově děláte vědu tam kde není Každej kominickej koukne do tabulek co jsou starý 60 let a koukne zda nemáte víc jak jeden spotřebič na komínu ale i to jde za určitých podmínek a na co hromada lidí zapomíná je přívod vzduchu do kotelny Pokud ji utěsní nehoří to samý jsou krbovky bez externího přisávaní vzduchu a Plastový okna byt utěsněný Pak nastane to co nastane nehoří dechtuje a pod I když je správně nadimenzovaný
Co se týká toho vložkování Klidně si udělám sám a pak v rámci roční revize spalinových cest ti dá kominickej revizi pokud to uděláš správně nezajímá se kdo to vložkoval Prostě tu revizi stejně mít musíš a pokud stávající komín nemá problemy s dechtěm a mokváním zkrz stěnu tak ti ji dá taky
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Problém správného komína se točí v kruhu. Nejde oddělit komín od topidla a topidlo od tepelných ztrát domu. Musí se to řešit komplexně, protože všechny tři parametry spolu úzce souvisí. Tedy prvotní je určení kolik tepla bude potřeba a k tomu vybrat odpovídající technologii ( s aku, nebo bez, dotápění jiným zdrojem). Vybrat odpovídající kotel a podle kotle se určí i komín. I v minulosti se toto pravidlo dodržovalo, stavěl se dům s tím, že se vědělo kolik tepla kde bude potřeba a kolik a jakých topidel bude třeba a tomu se podřídily komíny. Často i ležaté a jinak pokroucené.
Každá změna (zateplení, topidlo, způsob provozu) nese vliv, který se může velmi negativně projevit právě v komíně.
Jsou v podstatě dvě možnosti, buďto přizpůsobit komín topidlu, nebo naopak topidlo a jeho provoz stávajícímu komínu. Ale vždy musí platit, že si aktuálně navzájem vyhovují. Léta se topidla příliš neměnila a tak teplota spalin byla víc než dostatečná a vyhovovala. V současnosti během velmi krátké doby se objevují více a více účinná topidla s nízkou teplotou spalin, která je mnohdy na hranici požadavků komína a není vyjímkou, že i za hranicí. Jedna věc je výsledek zkušebny, deklarace výrobce a druhá reálný provoz a palivo.
Myslím, že se již za stávající situace nevyplatí experimentovat a stavět komín podle odhadu.
Každá změna (zateplení, topidlo, způsob provozu) nese vliv, který se může velmi negativně projevit právě v komíně.
Jsou v podstatě dvě možnosti, buďto přizpůsobit komín topidlu, nebo naopak topidlo a jeho provoz stávajícímu komínu. Ale vždy musí platit, že si aktuálně navzájem vyhovují. Léta se topidla příliš neměnila a tak teplota spalin byla víc než dostatečná a vyhovovala. V současnosti během velmi krátké doby se objevují více a více účinná topidla s nízkou teplotou spalin, která je mnohdy na hranici požadavků komína a není vyjímkou, že i za hranicí. Jedna věc je výsledek zkušebny, deklarace výrobce a druhá reálný provoz a palivo.
Myslím, že se již za stávající situace nevyplatí experimentovat a stavět komín podle odhadu.
Lenže - napríklad u mňa - svokor staval dom v roku 1966 a kuril uhlím , v zime bol meter snehu a teploty bežne -15 . Dnes kúrim drevom teplota v zime bola -2 a za tie roky sa už vymenilo pomerne dosť kotlov ale komín ostáva ten istý . Tepelné straty nevypočítam, lebo strecha je zateplená murivo nie - neviem ani aké je to murivo , neviem ako boli robené izolácie. Triedy betonov nevedeli ani sami stavitelia. Plastové okná boli montované v roku 1996 ale deklarovaná tepelná prestupnosť je už v prdeli - lebo vek. A podobne to má vela iných domov.
Tvoje rady sa dajú uplatniť tak na stavby 5 rokov staré.
Edit a meranie termokamerou mi vyrátali na takú sumu že za to by som kúpil ďalší kotol.
Každý výrobce kotlů/kámen na tuhá paliva udává požadavek na minimální tah komínu (Pa) a teplotu spalin ke konkrétnímu typu zařízení
https://m.tzb-info.cz/kominy-a-kourovod ... nove-cesty
https://m.tzb-info.cz/kominy-a-kourovod ... nove-cesty
Pravě kvůli teplotě spalin se vložkují starý komíny z -30 let stáří do nerezu neb ten se po zátopu velice rychle ohřeje a komín už nedehtuje na novým topidle a Pokud nemá dostatečný pruměr nebo je zadehtovaný že neprojdou vložky a minimalní pruměr na tuhá paliva je 140 mm To se netýká na pelety malých výkonů Minimalní pruměr komína by měl odpovídat pruměru hrdla odkouření(kouřovodu) a výška komína je minimum 5 M od zaustění spotřebiče Podle norem 65cm nad hřeben střechy Tolik praví normy který platí
Tak chobotku a mužeš se zmrcnout Ty proměnný a dalši jsou jen od výrobce kotle a tahoměr na tah komína sem u žádnýho kominíka neviděl používat Tah komína je tak proměnný na počasí foukání větru a venkovní teplotě že jde vždy spočítat jen přibližně a má proto velký rozmezí Proto jsou tabulky stavěny na 1/3 nejnižšího tahu komína Větší se nechá uregulovat nízký zas nee zde pak muže pomoc spalinový ventilator toť vše
Tak chobotku a mužeš se zmrcnout Ty proměnný a dalši jsou jen od výrobce kotle a tahoměr na tah komína sem u žádnýho kominíka neviděl používat Tah komína je tak proměnný na počasí foukání větru a venkovní teplotě že jde vždy spočítat jen přibližně a má proto velký rozmezí Proto jsou tabulky stavěny na 1/3 nejnižšího tahu komína Větší se nechá uregulovat nízký zas nee zde pak muže pomoc spalinový ventilator toť vše
Co se toho nechá nakecat okolo komína pan kominík Šedivý ,když prohlížel komín před vložkováním mi kolikrát zdůraznoval,že by bylo dobré vědět jaký tam bude kotel,aby to udělal aby to pasovalo na ten kotel já mu řekl než přijde ,že to bude vědět.
Kolik z vás si tu normu za tisícovku koupilo, že se jí tak oháníte? Mě je to jedno, mám ji na stole, je to pomůcka pro návrh poněkud neobvyklého komínového systému. Ten pak skončí ve zkušebně a pak možná půjde k zákazníkům. Těžko říct, možná by někomu mohlo vadit, že to navrhují blbí elektrikáři. Vlastně nechápu, proč je s tím tolik počítání, když stačí následovat rady z internetového fóra. Ale pokračujte, je to poučné.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Tak znovu Láďo a naposledy
Ty jo, nešlapej furt na ty hrabě, dyť si ublížíš! Slibuju, že už sem nic psát nebudu, je to marné a ničemu to nepomáhá. Nový komín dostane nové téma, pokud projde ověřovacím provozem, pochopitelně; jinak se omezím na prosté konstatování, že se to nepovedlo někde v Putyce.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
A odkud myslíš že já mám svý moudra právě od něj když jsem měnil krbovky ptal jsem se Mrkl do tabulek a nechte to bejt komín je cajk Měnil jsem kotel a starý hliníkový vložky chtěl sem vložkovat Kouk do komína kamerou kokl do spodku vložky oddělal víčko a vložky nechte bejt jedině by jste dával kondenzák Pro sichr si změřil výstup spalin po zapnutí kotle a po chvíli znova když snížil výkon Ty hliníkový vás přežijou maj výhodu rychlejc se nahřejí jak nerez To mluvím o plynu
A taky ho znám přísnýho když se sousedovi ucpal komín prasklou osinkoazbestovou rourou v komíně Okamžitý zakaz topení v kotli a pro sichr dal na komín dekl Věděl že tam nevyleze
Takže asi tak
- traktorfanda
Tak se mi poštěstilo.
Sehnal jsem normálního kominíka Před 14 dny přijel, poměřil něco si nakreslil a že něco spočítá, navrhne a udělá cenovou nabídku. Ta za 3 dny přišla, pak jsme ještě něco doladily ohledně materiálu. A zítra přijede na montáž nerez vložky 160 x 1 mm. Všechno si sám vybourá a po montáži zazdí. Za 11 metrů chce 31000 včetně revize.
Sehnal jsem normálního kominíka Před 14 dny přijel, poměřil něco si nakreslil a že něco spočítá, navrhne a udělá cenovou nabídku. Ta za 3 dny přišla, pak jsme ještě něco doladily ohledně materiálu. A zítra přijede na montáž nerez vložky 160 x 1 mm. Všechno si sám vybourá a po montáži zazdí. Za 11 metrů chce 31000 včetně revize.
Ano někdy se poštěstí,ale není to běžnéu mě byl kominík asi se synem měřili počítali sčítali a 9 m komín vyfrézovat,vyvložkovat 180mm nerez vše sakum prdum 43 000 táců jest-li to je hodně nebo málo to neřeším zkrátka to potřebuji a hotovo přijdou asi za měsíc pro mě je důležitá jejich recenze zkrátka mají tady dobré jméno a to se počítá.
Radím, pokud to jde, tak pohlídat všechny řemeslníky. Když v devadesátkách vložkovali náš komín flexi nerezem, tak špatně měřili a víc jak metr chyběl. Přeci se nebudou vracet. Chybělo mezi sopouchem (T kus) a zbytkem vložky, která volně visela v komíně. Při roztápění a horším tahu lezl kouř kolem vložky a v patře prolézal zdivem všude možně, protože vložka byla v ústí komína zatěsněná. Než jsem přišel z roboty bylo vše zazděné, začištěné, to jo. Za 12m si řekli tehdy necelých 8000. Koho by napadlo, že komín takhle zprasí.
jo sehnat kominíka co nejde jen po penězích je výhra já kdysi jednoho v 2005 vyhodil jeho bylo jsou nový normy musíte předělat vložky do komína šel jsem tenkrát za plynařem co jsem kupoval kotel on řek pošli ho do prdele zavolej tady tomu on vám komíny opraví a dá i ty revize převložkovat hliník na atmosferický se musí jen na kondenzák a ty máš sílu vložek 1 mm tak jsem skončil u Šedivýho každý rok přijede zkontroluje vložky a říká jsou cajk netřeba předělávat kdyby tak vám to řeknu zatím jsou furt netknutýtraktorfanda píše: ↑úte črc 09, 2024 10:34 pm Tak se mi poštěstilo.