Zplynovací kotel

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
edo

Re: Zplynovací kotel

#226 Nový příspěvek od edo »

hej je tam ten oventrop

jasné remeselníci sú u nás katastroficki, však to je súčasný trend a bude horšie.. čo si človek nespraví sám, to nemá poriadne.
ten kominár si ten komín samozrejme aspoň pozrel, ale merať to zamietol, keď si pozrel návod kotla a požadované parametre...
inak je to nerezový komín, izolovaný, dlžka okolo 8m.. navrhol vtedy úpravu, lebo jedny dvierka na čistenie zo spodu sú orientované do dielne, kde mám centrálne odsávanie a tvrdil že vďaka tomu tam môže vznikať nejaký podtlak atd, ak to nie je dokonale tesné... to som vyriešil a nič to nepomohlo, tak v tom problém nebol

aby tu neprišlo k omylu, tak v súčastnosti ten kotol dokáže splyňovať a z komína idú tiež len pary.. ale ako píšem tryska sa dokáže zaniesť, potom to buď začne strieľať a spraví si to cestu samo alebo keď to zbadám, tak ju idem prepchať manuálne... lebo vtedy to nemá kyslík a z komína ide hustý biely dym.. preto to považujem za najväčšiu nevýhodu tohto systému keď je ventilátor za kotlom v "komíne" pri starších prevedeniach keď je ventilátor tlačný "pred kotlom" aj keď príde k podobnej situácii že sa tryska upchá tak ten kyslík tam ide aj keď kotol dobre nesplyňuje tak to nemá také prejavy v podobe bieleho hustého dymu...
inak kotol splynuje aj bez ventilátora, že ho riadenie odstaví a je počuť ako to "hučí" teda to ide len na ťah komína, čo je teda očakávaná vec pri splyňovákoch

to priznávam, že tento kotol má isté špecifiká aj pri tom rozkurovaní, ktoré som zo začiatku nevedel a robil zle a tiež to robilo problémy... ale tak to som sa časom naučil... to je zasa chyba asi nedostatočného zaučenia montážnych pracovníkov
obzvlášť smutné ak taký kotol ešte jeden doma má a svoje neduhy potom predáva ďalej... ako už spomínané to že nekúri pri nízkom tlaku, alebo to že mi nanútili dať kotol ďalej od steny, lebo na pretláčanie dechtu budem potrebovať aj tie druhé dvierka na čistenie popolu z pod trysiek výmeníka... kde by teda za normálnej prevádzky žiadny decht nemal byť... a bohate stačí že si odmontujem tie jedny a vyhrabem to jednou stranou

inak tú cestu vzduchu som kontroloval, mal som to celé dole to nastavenie prim a sekundárneho vzduchu.. aj som trocha experimentoval s tým, že ten kotol prerobím na tlačný ventilátor, ktorý mi ostal po predchádzajúcom kotli... ale na to aby to fungovalo by sa musel upraviť aj výstup na komín, k tomu som sa už nedostal, potom som už komunikoval s tým p. žaludom. to by bol už nevratný zásah.

vlastne som sa pre tento kotol kedysi rozhodol aj preto že mal ten oklep turbulátora na páku, čo dosť zjednodušuje údržbu a čistenie.. teraz to musím čistiť manuálne a všeobecne si ten kotol vyžaduje viac obsluhy ako ten čo mám na dome preto som s ním nespokojný a druhý raz by som si ho určite nekúpil... skôr už uvažujem do budúcnosti o nejakom peletkovom kombinovanom kotli, s ktorým by som vykuroval ako dom aj tú dielnu, ktoré sú tak 60m od seba, ale v minulosti ich delil nie náš pozemok, preto to mám na dve kotolone..

Joe66

#227 Nový příspěvek od Joe66 »

teraz je jeden wiesman na bazosi ale 150 -ka
https://dom.bazos.sk/inzerat/95820297/V ... 0-25kw.php

edo

#228 Nový příspěvek od edo »

presne tento istý mám na dome.. za mna jednoznačne najlepší kotol s akým som kedy prišiel do kontaktu.. inak je to len inak oplechovaný polský kotol na ktorého názov si samozrejme momentálne nespomeniem... kupoval som vlani šamot popolníka z toho polského a úplne totožné.
ešte to mám aj v okrese, normálne mám chuť ho kúpiť miesto toho attacka..

RoKur

#229 Nový příspěvek od RoKur »

edo píše: aby tu neprišlo k omylu, tak v súčastnosti ten kotol dokáže splyňovať a z komína idú tiež len pary.. preto to považujem za najväčšiu nevýhodu tohto systému keď je ventilátor za kotlom v "komíne"

inak tú cestu vzduchu som kontroloval, mal som to celé dole to nastavenie prim a sekundárneho vzduchu..
Tak problém spíše bude v proložení paliva v kotli, protože se ti upcháva tryska. Prokládej palivo cik-cak. Jednu vrstvu podélně a druhou napříč a mezi deskami nechávej malou mezeru. To jemné dej až nahoru.

Edo, uvědom si, že ten průtok vzduchu kotlem je v uzavřeném prostoru, proto je úplně jedno, jestli je ten ventilátor před kotlem, nebo za kotlem.
Průtok vody v hadici máš také stejný, a je jedno, jestli je to před čerpadlem, nebo za čerpadlem. Mění se akorát tlak.

Pokud je ventilátor za kotlem, tak je to naopak lepší.
1. Pokud se ti ucpe tryska, nebo komín, tak v kotli s ventilátorem ve předu vznikne přetlak a kouř a plyny se Ti bude z kotle tlačit všemi dírami. To je pak dobré se otrávit cočkem.
2. Při hoření se objem vzduchu zmenší o vyhořelý kyslík. Pak u kotle z ventilátorem v předu máš podstatně menší objem vzduchu a hůře to hoří, protože chybí kyslík. U kotle s ventilátorem vzadu je průtok vzduchu ventilátorem pořád stejný. A chybějící kyslík si kotel natáhne sám.
Proto by byla veliká chyba, kdyby jsi ventilátor dal dopředu.

Edo myslel jsem sundat ty dva plechy ( ty hranaté trubky) ve spalovací komoře, jak jsou podél dvířek odspoda nahoru. A ne to co máš pod spodníma dvířkami z čelní strany kotle.
Ty plechy sundej a podívej se, jestli tam něco není, co Ti může ucpávat přívod vzduchu. V těch ohybech pod spodní hranou dvířek jsou po stranách šrouby, které to drží ke stěně kotle.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

wlcoun

#230 Nový příspěvek od wlcoun »

Tak o tom kde je lepší dát ventilátor jsem si na výstavě popovídal se starým p. Vernerem. Ten tvrdil, že je to mnohem lepší před kotlem-tlačný. ( i když to skoro všichni výrobci dělají se sacím ventilátorem) :D :D .

edo

#231 Nový příspěvek od edo »

do komína to dávajú len preto aby mal kotol lepšie parametre účinnosti v katalógu.. inak moja prax ukazuje že je to absolútne zlé riešenie.. snáď jediná výhoda že keď čistíš kotol tak si ten prach môžeš nechať odsávať do komína
v tej istej kotolni som mal predtým kotol am energo s predným ventilátorom a pálil som to isté palivo, nikdy som nemal problémy podobné ako s attackom ani nejakú onaniu v tom ako tam palivo naložiť, skrátka naložíš hocičo hocijako a žiadny problém.. samozrejme že pri attacku sa snažím dávať hrubé naspodok, obyčajne tam za tým účelom dávam klasické bukové polky a zvyšok dávam ten odpad z dielne, ktorý má rôzne velkosti a tvary a aj ked je to našuchorené a vyzerá že to má priechod vzduchu úplne super aj tak keď sa z toho spraví pahreba, tak sa to tú trysku upchá...
inak s tým absolútne nesúhlasím že je tam rovnaký priechod vzduchu, tým že je tam tlačný ventilátor tak je tam stále dostatok vzduchu a upchanie trysky ani nehrozí, pretože tam je stále vzduch na horenie... keď je ventilátor v komíne tak sa tryska upchá, tak tam ten vzduch nemá ako dostať preto to aj ľahko rozoznať že to dymí bielim hustým dymom... trysku manuálne prepchám a prestane to..

ďalšia výhoda tlačného ventilátora je aj to že si ľahko overíš či ti ide vzduch cez tie prívody do komory.. lebo to funguje aj pri otvorených dvierkach, tak isto sekundárny vzduch do trysky si ľahko overíš.. a keď je aj človek hluchý tak si vie aj splynovanie overiť, otvoríš dvierka popolníka vidíš ako plyny horia... spravíš to pri attacku a hneď to zhasne lebo tomu zrušíš ťah..
a v neposlednom rade je aj jednoduchšia údržba a menšie náklady, lebo čo sezóna to nové tesnenie pod tým ventilátorom a nie je zrovna lacné...

takže záverom len asi toľko pokiaľ niekto chce spalovať aj niečo iné ako klasické palivové drevo, nedajbože brikety a pod. tak ruky prečo od tohto kotla. lebo pri ňom strávi mladosť podobne ako ja..

peny

#232 Nový příspěvek od peny »

tou poslednou vetou si to presne vystihol - kotol je urceny na spalovanie kusoveho dreva, ziadne ine vhodne palivo pre tento kotol vyrobca neodporuca, takze kotol za to asi nemoze.....

Obrázek

gregor811

#233 Nový příspěvek od gregor811 »

Môj kotol Vigas 25 si to dnes takto hudie. Ja som celkom spokojný s týmto kotlom, ktorým kúrim päť rokov. Najradšej má bukové, ale smrek horí tiež, ale viac klembuje . Veľmi dobre sa mi kúrilo špalkami, ktoré som hádzal lopatou. Bola z nich hustá pahreba, potom treba častejšie preštepovať. Tiež príklad využitia odpadného tepla na sušenie jabĺk.

Obrázek
Obrázek

RoKur

#234 Nový příspěvek od RoKur »

Edo zkus si sám přijít na to, jaká je cesta primárního vzduchu v kotli Attack DPX než se dostane k trysce. A pokud na to příjdeš a budeš to respektovat, tak máš po problému. Stále tvrdím to, že není špatný kotel, ale špatný je ten, kdo tam to palivo dává. Pokud to umíš, tak v tom kotli bez problému shoří i ten Tvůj bordel. A když to nechceš respektovat. tak si kotel co nejdříve vyměň, nebo předělej (Ale ne ventilátor, tam chyba není). Nejlépe za nějaký se spodním odhoříváním. Nebo za Stropuvu, nebo Liepsnele. Tam ten bordel shoří bez problému také. A je jedno, jak to tam nasypeš.

Napsat, že kotel je špatný a při tom vůbec nedodržet podmínky spalování pro ten typ kotle je zavádějící. Než si někdo pořídí kotel, tak by měl vědět, jestli nebude mít problém s palivem, kterým ho chce krmit. Myslet si, že když v jednom splyňovacím kotli, který má přívod primárního vzduchu hned k trysce, a palivo v něm shoří, tak v jiném splyňovacím kotli, který má přívod primárního vzduchu z vrchu přes nasypané palivo, to musí shořet také, je docela bláhové.

Osobně si myslím, že odtahový ventilátor v kotli je podstatně lepší a má více výhod, než ten tlačný.
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

edo

#235 Nový příspěvek od edo »

keď som ten kotol kupoval tak som si istý že mal ako jedno možnosť z palív uvádzané aj brikety, inak by som ho nekupoval, to bola podmienka... ale možno to časom vyradili, keď dostali spätnú odozvu že tam ani drevo nehorí poriadne...

mi prosím vysvetli ako môže do komory prúdiť vzduch. predstav si to tak že na dno kotla položím plech, ako sa tam ten vzduch dostane? keď je to všetko uzavreté a nemá ho tam čo potiahnuť cez ten primárny prívod? v takom prípade tak ide celý ten sací ťah od ventilátora cez skundárny prívod do trysky...

kotol je to úplne na hovno, keby nebol, nebol by plný internet podobných skúseností ako moje, nemusel by nikto vypisovať tomu pánovi žaludovi ako to nejak rozchodiť, vyhadzovať turbulátor a neviem čo ešte..

normálny kotol kúpiš zapojíš a kúriš bez toho aby si niečo riešil, demontovať pol kotla. nastavovať a pod.

a končím tu na túto tému, svoj názor som vyjadril a nemusí ma niekto presviedčať o opaku so splynovákmi mám viac ako 20 ročné skúsenosti a attack je skrátka slovenský šmejd.. zároveň ale nikomu neberiem že je s ním max spokojný. len som chcel aby tu bol aj proti názor, keď som tu čítal tie ódy na attack.

imaginaro

#236 Nový příspěvek od imaginaro »

Já to udělal jak píšeš, koupil jsem Atmos, zapojil a topím.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

RoKur

#237 Nový příspěvek od RoKur »

Jak Tě vůbec mohlo napadnout přirovnání s položením plechu na trysku?
Když máš zkušenost 20 let s topením ve splyňovacím kotli, tak bys za tu dobu měl vědět, že tryska musí být volná. A to je ta hlavní zásada všech splyňovacích kotlů ze spodní tryskou.
Znám spoustu topičů, kteří tvrdí, že topí 30 let, tak co je kdo poučuje. Přitom mají komín zasraný, z dehtu mají krápniky a když topí, tak okolí trpí.
Tož k těm o kterých píšeš, že jich je na internetu plno. Prostě v tom kotli neumí topit. Mají návyky z jiných kotlů. Každý kotel má své specifikum. A kdo to nechápe, tak by si měl pořídit elektrické, nebo plynové topení, protože i automat na ně bude moc složitý, a pak budou tvrdit, že ten kotel je špatný.

Také jsem svůj Attack zapojil a pouze pátou sezonu v něm topím. Po pár zátopech jsem poznal co ten kotel potřebuje a jak se chová, a od Té doby bez problému v něm topím. Okamžitě mi klesla spotřeba dřeva o 1/3 proti původnímu kotli.
Samozřejmě existují lepší kotle, než je Attack DPX. Už jen Attack SLX je někde jinde. Ale tvrdit, že ten kotel je úplně na hov... a přitom nedodržovat základní zásady pro zplyňování, což je volný průchod primárního vzduchu tryskou, je špatné. Poslal jsem Ti video, jak v kotli správně zatápět. Zatápiš tak? Bylo to k něčemu, nebo to byla pro mě ztráta času, a ty si stále topíš podle svého?

Tak jsme si to přímo vyjasnili. Našla se příčina, kterou postižená strana nechce přijmout a proto si to každý může přebrat podle svého.

edo

#238 Nový příspěvek od edo »

dnes som ti pre zmenu natočil video ja, nech každý vie s čím tam kúrim a ako sa to chová... pridám to sem ale najskôr až večer ak to stihnem..

prirovnanie s plechom som napísal preto, že sa ten kotol tak chová, jednoducho sa spraví pahreba tá padne na trysku a zapchá ju, čo je spôsobené len tým odťahovým ventilátorom, keby tam bol tlačný, tak tú pahrebu prefúkne a splyňuje si to ďalej...

máš ty nejaké skúsenosti s iným kotlom ako attackom? hlavne myslím splynovák s ventilátorom tlačným? alebo sú to len tvoje teoretické predstavy?

si predajca týchto kotlov, alebo máš podiel v ich firme, keď máš za každú cenu potrebu urážať ľudí že sú dementní a nevedia naložiť do kotla a že to je jediný dôvod prečo je ten kotol zlý?

dnes som si prečítal návod od kotla v časti predpísané palivo je veta, že sa môže použiť aj drevený odpad v kombinácii s hrubými polenami, čo presne robím... zaujímavé že keď si ten návod stiahneš aktuálne z netu, tak už tam je ako palivo len drevené polená, prečo asi? tak isto keď som kotol kupoval bolo na internete napísané že vhodné palivo sú aj brikety, teraz to už nikde nie je... prečo asi?

imaginaro

#239 Nový příspěvek od imaginaro »

Já jen malou technickou - Píšeš že ti zacpe trysku vrstva žhavyho - no já i když to vyhrabovákem nacpu do trysky, tak mi to ten odtahovej ventilátor profoukne jak nic a do komína by se chtělo tlačit i 400°c
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

edo

#240 Nový příspěvek od edo »

to bude preto že nemáš attack :) nakoniec to ani nebude tým odťahovým ventilátorom, ale tým že je to skrátka attack... neviem konštrukčne sú všetky tie spalováky viac menej rovnaké, však tam ani nie je moc čo nové vymyslieť.. nie je to žiadna jadrová fyzika, je to len blbý kotol na drevo

tu je video z dnešného rána, hneď ako vstanem idem prvou cestou do kotolne, rozkuroval som včera a cez noc akumuloval nádrž... dnes ráno tam bolo na kotli ešte 90 a dostatok uhlia, takže rozkurovanie nebolo nutné... prehrabal som to naložil tam tri menšie bukové špalky a na to ten odpad čo vidieť aj na videu v tej banánovke, takže žiadne miniatúrne veci ani nič čo keď naložíš by nemalo vzduch, lebo to sa tak ani nedá uložiť... potom idem raňajkovať, za cca pol hodinu už idem pracovať, keď som vyšiel von ešte z komína nič nešlo, išiel som si do garáže po motorovú pílu a keď som vyšiel tak som začal natáčať, lebo klasický príznak upchatej trysky... ďalej už vidieť na videu v kotli je len pahreba a po preštuchaní to hneď začne splyňovať čo vidieť v náraste teploty spalín.. následne zasa záber na komín, kde sa to ešte moc nezlepšilo... ale keby som točil ešte minútku dlhšie už to bolo ok..
no a toto je v tom kotli štandard.. možno je to tým plochým dnom, všetky ostatné splynováky čo mám, mal som, ho mali oblé alebo kónické
no a koľko krát si to ani nevšimnem že sa to takto úpchá, to by som naozaj toho moc nespravil keby som len kotol a komín sledoval a utekal to stále preštuchávať... koľko krát to cez aplikáciu na mobile pozerám cez IP kameru
keby som nikdy nemal iný kotol a nekúril súčasne s týmto aj v druhom na dome, kde sa nič takéto nedeje a to do neho dávam štandardne dve veľké vedrá brikiet ako základ, tak by som možno ani na attack nenadával :D

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“