Kotel na uhlí a dřevo

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
jarda avsop

Re: Kotel na uhlí a dřevo

#196 Nový příspěvek od jarda avsop »

také si myslím, že to vymejšlej lidi, kteří se na tom dobře napakujou,ja mam možnost ještě jezdit pro uhlí do polska zaleží jak to bude probíhat tam a za kolik to bude

mastnacek

#197 Nový příspěvek od mastnacek »

Letos zdrazovali, nebo aspon me to rikal prodejce, stihnul jsem to jeste pred, pak uz jsem tam nebyl takze jak to dopadlo nevim. Kazdopadne mam fotky ceniku asi dva roky zpatky a ceny meli stabilni minimalne ty dva roky a to po celej rok, ne jak tady ty ruzny jarni slevy a picoviny pro prituply cechacky, pardon musel jsem to tak rict. Mlel neco o zvedani dane.
Na polskych forech resej ze tam prijde taky brzo zakaz topeni uhlim. Pak ho asi budou cpat do zradla nebo nevim co s nim budou delat :)

jarda avsop

#198 Nový příspěvek od jarda avsop »

jednou jsem tam koupil brikety a jsou o hodně lepší jak naše

RoKur

#199 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj luky
Do kdy musis provest vyuctovani?
U nas to bylo do 31.12.2016

Akumulacku jsi uz rozchodil?
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

_luky_

#200 Nový příspěvek od _luky_ »

Podle smlouvy vyúčtování do 7 měsíců od podpisu. Jak přestalo mrznout, tak jsem akumulačku přesunul na místo. Teď kolem toho dělám izolaci a hned potom jí napustím.

bratrH

#201 Nový příspěvek od bratrH »

Dostal se mi dost dobrý zdroj suchých pilin V kotli H 424 to hoří moc pěkně.Ale násypka kotle vyhoří cca za 2 hod.Nemáte prosím zkušenost s násypkou,která by měla cca obsah jako násypka kotle?což by znamenalo prodloužit přikládání na 4 hod.Dík

vitex

#202 Nový příspěvek od vitex »

Raději bych řešil levný lis na brikety,pokud je zdroj nevyčerpatelný.

ZELENÁČ

#203 Nový příspěvek od ZELENÁČ »

olouš píše:Kotel MAKAK my nacenily na 60000.spíše bych potřeboval jestly nemá někdo zkušenos s kotlem
Mám, topím od prosince ale zatím spíš převládají rozpaky než nadšení.
Dneska bych určitě připlatil za lambdu, ale bohužel nebyl v "kotlíkách"

pinkygsx
Kontaktovat uživatele:

#204 Nový příspěvek od pinkygsx »

mám otázku je to také kotlům, jaký průměry trubek máte na výstupu u kotle? jak moc je máte zredukovaný?
ted mám na kotly trubky o obrovkém průměru a když bych chtěl přejít na CU trubky tka bych to musel zredukovat třeba na tu 28ku pak to ještě zredukovat. Nebude se tom kotlu třeba jako špatně měnit voda? díky malému průměru trubek.

- další co my vrtá v hlavě, mám ještě kotel na plyn s pokojový termostatem. Teď, když topím plynem, když nejsem doma, tak mi samozřejmě okruh topení prohřívá i kotel na tuhá paliva což je dost velká tepelná ztráta a komínem uniká teplo pryč. Napadlo mě odpojovat kotel na tuhá paliva jakmile se sepne plynový kotel. Samozřejmě ideálně automaticky.

Nějaké nápady? :prace: :prace: a inspirace :) :)

mastnacek

#205 Nový příspěvek od mastnacek »

Kdyz je to uzavrena soustava s cerpadlem tak prumer trubky nevadi, pokud bys mel otevrenou expanzku s cerpadlem, mohl by to bejt problem a pokud samotiz, tak tam o tenkych CU trubickach vubec nemuze bejt rec.

Meli jsme kdysi elektrokotel + na pevny. Bylo to reseny jednim kulakem. Jednou jsem ho neotevrel a uvaril jsem kotel na pevny :)
Jestli muzes zarucit ze pri automatickym odpojovani ten kotel na TP nepobezi, tak ti ve chvili kdy termostat sepne plynovej muze zaroven zavrit servo ten na TP, detaily ti nepovim, to by poskladal nekdo kdo dela do elektroniky. Neresi to ale automaticky otevreni ventilu pokud nekdo pujde a zatopit v tom na TP a mas o radost postarano. Leda by se ten "kulak" ridil teplotou kotle nezavisle na plynovym.

Priklad:
Dohasina kotel na TP, teplota klesne pod tebou nastavenou teplotu rekneme 40C, servo zavre ventil. Pokud v kotli zustalo trochu zhavyho je mozny ze se jeste dotopi nad 40C ventil se zase otevre. Tou dobou ti klesa teplota v mistnosti kde mas termostat, zapne se kotel na plyn.
Pokud nekdo pujde zatopit v kotli na TP, kotel se po chvili nahreje, servo otevre ventil a topis na TP, mistnost s termostatem se nahreje, plynovej kotel se odstavi.
Je to ale potreba probrat s nekym kdo dela topeni, melo by to mit nejaky jisteni, pretlakovej ventil na spravnym miste atd.

pinkygsx
Kontaktovat uživatele:

#206 Nový příspěvek od pinkygsx »

no s tím jištění to je pravda........
ještě nad tím bud muset přemýšlet a zkusit to doladit.....
já mám uzavřený okruh a mám tam dvě čerpadla - jedno u kotle TP(spínané teplotou potrubí 30° zapne oběh- štelovatelné spíná rozepíná dle zapojení)
- druhé u plynového kotle které spíná kotel

_luky_

#207 Nový příspěvek od _luky_ »

Nevím, jestli je rozumné, aby ses v tom hrabal, když netušíš základy. Jde tady trochu o bezpečnost.

Ale každopádně to má snadné řešení. Kotle je potřeba zapojit paralelně a za obě čerpadla dát zpětné klapky (bez pružiny). Ověřené řešení, není pak potřeba vůbec sahat na nějaký kohouty. Čerpadlo kotle na tuhá pak může spínat třeba jednoduchý příložný termostat.

K průměrům - dá se to snadno spočítat (výkon, teplotní spád, hmotnostní průtok, rychlost proudění). Pro příklad já mám na svém kotli o výkonu 20kW měděnou trubku o průměru 28mm, ale mám opravdu krátké vedení do AKU nádrže.

pinkygsx
Kontaktovat uživatele:

#208 Nový příspěvek od pinkygsx »

Kotle jsou zapojene paralelne
Oba kotle maji obehove cerpadlo
Kotel na TP ma ale to cerpadlo na vystupu, ale co jsem studoval dava se na na vracecku.
Ja jsem neznal zpetnou klapku ke kotli ze neco takoveho jednoducheho se da pouzit. Vymyslel jsem jsem elektro ventyly.
Ja to nedelal barak jsem uz tak koupil tak se to snazim trochu vylepsit
Tady nejaka fotka at vime o cem se bavime
Obrázek Obrázek
image sharing

_luky_

#209 Nový příspěvek od _luky_ »

Čerpadlo na stoupačce nebo zpátečce je v zásadě jedno. Dříve to neuměli vyrobit teplotně odolné, tak se to dávalo na zpátečku. Dnešní čerpadla nemají problém.

Když to vidím, bude to chtít někoho s autogenem.

Existují dva typy zpětných klapek:
1) "plovoucí" bez pružiny. Ta se MUSÍ instalovat vodorovně. Vypadá jako Tkus se špuntem.
2) s pružinou. Z té se dá ta pružina vyndat, ale pak je potřeba, aby byla instalovaná svisle, směr toku nahoru. Díky tomu se v klidu sama zavře gravitací.

Pozor na elektroventily - existují membránové - ty na tom topení fungovat nebudou, potřebují velký rozdíl tlaků. A pak existují ventily se servem. Ty jsou drahý jako čert. V zásadě jde o kulový kohout s motorem. (Sám jsem jeden takový kupoval a byl dražší než čerpadlo) Takže dvě zpětné klapky za pár stovek je o hodně lepší řešení.

pinkygsx
Kontaktovat uživatele:

#210 Nový příspěvek od pinkygsx »

možnmá jsem natvrdlý :)
takže by to chtělo dvě ty klapky na výstup z kotle za čerpadlo a na vracečku do kotle tomu bych rozuměl
a když se zapne čerpadlo na plynovém kotli nepřetlačí to ty klapku na na vracečce do kotle na TP
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“