Kotel a akumulační nadrže.
Re: Kotel a akumulační nadrže.
Mě jde napájení dvou topných okruhů přímo od vrchu nádrže ale z boku (je to možná vidět na fotce) od kotle 5/4" stoupačka svisle na "povalu" a z ní pod stropem odbočka - též 5/4" do středu horního deklu nádrže, takže se to perfektně odvzdušňuje.
Prý je lepší nebrat napájení topných okruhů přímo ze stoupačky, múže docházet ke strhávání vlivem čerpadel. Vývody z nádrže je vlastně jako když se dával rozdělovač. Zdravín.
Prý je lepší nebrat napájení topných okruhů přímo ze stoupačky, múže docházet ke strhávání vlivem čerpadel. Vývody z nádrže je vlastně jako když se dával rozdělovač. Zdravín.
Ja som to mal povodne tiez tak,z kotla sla voda do nadrze a odtial do 2 okruhov samotiazou.Cerpadlom som len tlacil vodu do nadrze.Tento Tengiho sposob je lepsi,lebo tepla voda ide najprv do radiatorov a ked termoventily zavru,ide automaticky do nadrze.Ty mas vyhodu,ze mas nadrz nad kotlom a nemas problem s cirkulaciou.Ja mam vrch nadrze 200mm nad vrchom kotla a musel som vyriesit cirkulaciu,ked je nadrz uz zvrchu nabita.To sa mi podarilo tou stupackou,takze uz nemam starosti,co s roztopenym kotlom v pripade vypnutia prudu a nenaskocenia zalozneho zdroja
Tak jsem ještě přidal dokončení povrchové úpravy AN.
Zhruba po 1/2 m na výšku nádrže jsou osazeny kapilární teploměry, a je vidět jak se nádrž postupně natápí a i se tak vybíjí.
Ještě pár poznatků z provozu. Již topíme cca 3 týdny, je docela teplé počasí tak i při současném malém odběru do domu je nádrž natopena za cca 4 hod při pomalém hoření štěpky. Dá se zatápět ob den. Neb každý den, ale jen dotopit cca 2 - 3 hod.
Zapojení nádrže do okruhu topení kotlem na tuhá paliva můžu všem opravdu doporučit.
Ještě chceme osadit na bytový okruh na 3 cesťák servopohon, který bude udržovat nastavenou teplotu topné vody do domu.
Na to je serva škoda, ne? Stačil by termostaticky řízený ventil. Je to mnohem spolehlivější (trvanlivější)
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Nemohl bych dostat typ, je také směšovací ??
Nějaký odkaz, moc dík.
Nějaký odkaz, moc dík.
Většinou montuju ESBE. Tohle řešení je dobré, když jsou na radiátorech termohlavice nebo je použitý prostorový termostat. Samozřejmě, pokud je požadavek na ekvitermí řízení, je třeba toho serva a nějaké řídící elektroniky. Sám jsem ekviterm zrušil, nepovedlo se mi ho uspokojivě ucloumat - slunce svítí/nesvítí, vaří se, větrá se více nebo méně... Takhle nastavím teplotu topné vody, ta je většinu roku asi 35°C a když jó dlouho mrzne, pohnu s tím ke čtyřiceti.
souhlasím, zatím nemám u sebe zprovozněno ale nasál jsem hodně informací od topenářů, lidí z okolí a z diskuzí na netu a mám koupeno přibližně tohle http://www.bola.cz/esbe/vta-313-30-70-c-cpf-22-mm/ je samozřejmě potřeba mít k tomu přizpůsobenou velikost radiátorů - čím nižší teplota, tím větší radiátor. Když půjde z AN za tímto ventilem teplota vody cca 35-40 stupňů, půjde do ní míň studené a teoreticky by mohla vydržet déle než kryž bude na radiátorech 70 stupňů. Samozřejmě to nebude extrémní rozdíl protože to by bylo poloviční prpetum mobile, ale mělo by to být znát už kvůli kontinuálnějšímu vytápění místností(křivka teploty co nejrovnější). Pokud jsem na omylu, opravte mě
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/
Děkuji za informace o term. ventilech. Těžko to ale již budu předělávat, pohon na ten trojcesťák je již objednán. Tento topný okruh, který zatím reguluji ručně tím trojcesťákem vede z dílny do sousedního domu, kde vytápí 2 byty (přízemí a patro), nevím jestli by to ten term ventil ureguloval, spotřeba topné vody je tam docela značná a když jsou velké mrazy tam se tam krátkodobě pouští i 75 st. voda v současné době cca max 50 st. Plocha radiátorů je jaká je, až budou odcházet dáme třeba větší. Jsem také toho názoru pouštět do topení co nejchladnější vodu aby se neplýtvala voda z nádrže a mít doma otevřeno více panelů, než topit jen třeba jedním a stejnou tepelnou pohodu dodržet zvýšením topné vody třeba o 10 st. Samozřejmě tam velký rozdíl nebude, ale v našem případě hrajou roli třeba i ztráty v přívodním potrubí k bytům, délka cca 12 m - sice dobře dimenzovaná izolace, ale vedeno dvorem pod zemí. V to katalogu ESBE jsem se nedočetl o rozsahu regulace topné vody. Ten trojcesťák je již 10 let odzkoušen a když je docela teplo, tak je nastaven sotva na 1. Když jsme topili rovnou z kotle, ne přes nádrž, tak jsem ho měl spojen, přes páčky s termostatickou hlavicí (jako se dává na kotle k regulaci přisáv. vzduchu), a jak kolísala teplota v kotli tak to trochu regulovalo. Chtělo by to ale větší hlavici aby měla větší sílu a byl bych spokojenej, za málo peněz hodně muziky.
Zdravím.
Zdravím.
V tom odkazu jsou uvedeny jak regulační rozsahy, tak max. trvalá teplota vstupní vody (95 resp. 100°C). Nevím, co je "docela značná spotřeba topné vody", ale nečekal bych, že by použité čerpadlo ten 1" ventil neprotlačilo.
Díky. Na vstupu mám 85 - 90 st. a potřebuji na výstupu od 35 st. do cca max. 80 st, tam v té tabulce jsou výstupní teploty v menším rozsahu. Včera mi přišel mail, že ten regulátor IVAR AUTOMIX CT je předán poště, jen ho na ten třícesťák namontujem.
Pěkná nádrž , počítal jsi nějak pevnost?
Návrh prováděl můj zeť, teprve po dokončení jsem projížděl TZB info, kde jsme se dočetli, že se hranaté moc nedoporučují.
Na kulatou u nás vůbec není místo, nebo by musela být poloviční.
Určitě by se neměla používat v uzavřeném systému. Tlak u spodu je max 0,7 atm.
Jinak zatím funguje perfektně.
Ještě foto po celkovém dokončení, vč. teploměrů v jednotlivých vrstvách.
Montáž otevřené exp. nádrže - hranol 25 x 25 cm x v 2m, umístěná v půdním prostoru, těsně u dvojplášťového komína a celkově zaizolováno vatou. Němělo by to zamrznout.
Na kulatou u nás vůbec není místo, nebo by musela být poloviční.
Určitě by se neměla používat v uzavřeném systému. Tlak u spodu je max 0,7 atm.
Jinak zatím funguje perfektně.
Ještě foto po celkovém dokončení, vč. teploměrů v jednotlivých vrstvách.
Montáž otevřené exp. nádrže - hranol 25 x 25 cm x v 2m, umístěná v půdním prostoru, těsně u dvojplášťového komína a celkově zaizolováno vatou. Němělo by to zamrznout.
- xbedla
- Kontaktovat uživatele:
No ty hranaté nádrže.. známý na ni doplatil, svařil si krásnou nádrž - kostku a potom ho v noci budily rány, když se mu napnuté stěny s chladnutím vody vracely do původního tvaru.
Co na to říkaly sváry nevím, možná by mu tehdy stačilo protější stěny vprostřed svázat vevařenou tyčí ale nakonec to vyhodil a dal kulatou.
Tím vás ale nechci strašit, už nevím jestli měl uzavřený systém nebo otevřenou expanzku.
Co na to říkaly sváry nevím, možná by mu tehdy stačilo protější stěny vprostřed svázat vevařenou tyčí ale nakonec to vyhodil a dal kulatou.
Tím vás ale nechci strašit, už nevím jestli měl uzavřený systém nebo otevřenou expanzku.
-
Toho lupání jsem se také bál,proto jsem volil silnější plech,ačkoli by tlak udržel v pohodě i slabší.5mm síla plechu spolu s bi-pasy uvnitř zajišťují,že nádrž se ani nehne a je naprosto ticho.
xbedla: Tak to měl asi uzavřený systém, když to chladlo, tak se snižoval tlak a vypouklé stěny se rovnaly.
Já mám otevřený systém, kde za studena dole tlak cca 0,53 at a po ohřátí se zvětší max na 0,6. Jak jsem již uváděl, protilehlé stěny jsou propojeny táhly.
Zatím dobrý.
Již konečně je namontován na trojcesták okruhu pro byty, to servo, které udržuje nastavenou teplotu, takže i když nádrž chladne tak se postupně ventil otevírá a domů jde pořád nastavená teplota.
Též nám předtím ovlivňovalo teplotu topné vody do bytů, když se pustilo topení v dílně, to ovlivňovalo teplotu zpátečky, která se přimíchává do 3cestáku a napřed teplota domů klesala a když se čerpadlem protlačila horká voda přes radiátory do zpátečky, zase teplota vody do bytů stoupala. Teď teplota drží +- cca 1 st.
Já mám otevřený systém, kde za studena dole tlak cca 0,53 at a po ohřátí se zvětší max na 0,6. Jak jsem již uváděl, protilehlé stěny jsou propojeny táhly.
Zatím dobrý.
Již konečně je namontován na trojcesták okruhu pro byty, to servo, které udržuje nastavenou teplotu, takže i když nádrž chladne tak se postupně ventil otevírá a domů jde pořád nastavená teplota.
Též nám předtím ovlivňovalo teplotu topné vody do bytů, když se pustilo topení v dílně, to ovlivňovalo teplotu zpátečky, která se přimíchává do 3cestáku a napřed teplota domů klesala a když se čerpadlem protlačila horká voda přes radiátory do zpátečky, zase teplota vody do bytů stoupala. Teď teplota drží +- cca 1 st.