Dílny, garáže, kůlny - zkušenosti, rady, materiál...

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
bourač

Re: Dílny, garáže, kůlny - zkušenosti, rady, materiál...

#1561 Nový příspěvek od bourač »

Sadra17 píše: stř črc 06, 2022 1:38 pm Není to dílna ale pergola (kdoví co se tam bude dít).
4 ocelový roury ze šrotu, 110 nebo 160mm vykopej díry pro patky (stačí 70/70/70cm) zapíchni roury natřený gumoasfaltem, ustav do svislice, zalej betonem.
Roury můžeš z estetických důvodů obložit prknama. 8)
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

Zetor15

#1562 Nový příspěvek od Zetor15 »

Pokud chces kvalitni sloupy co prezijou generace a jsou levny tak podle jak ma byt pergola velka tak but betonove sloupy verejneho osvetleni a nebo sloupy pro el. vedeni, a pozor hloubka v zemi minimalne 80cm idealne 100cm a vic podle velikosti stavby a slozeni podlozi.

Sadra17

#1563 Nový příspěvek od Sadra17 »

pergola 3x5m bude mezi stavbama ale na ty se nemůžu připojit takže nějakou extra pevnost úplně nutně nepotřebuju stačí když to vydrží váhu střechy :-/
malej traktorista v malým traktoru

jean

#1564 Nový příspěvek od jean »

Na to bohate vyhovejú 20x20 DT s 80-100 cm zapustením do zeme (to treba širšie, aspoň 50x50) + roxory po celej dlžke. Netreba ani zavetrať. Ja som mal roky takto altánok - 2 stlpy vybetonované z DT a z druhej strany drevené stlpy, pultová strecha s malým sklonom medzi tým. Rozmer je 5x3,5m.

Zetor15

#1565 Nový příspěvek od Zetor15 »

tak to bohate staci ty betonove z verejneho osvetleni i na nejtezsi taskovou krytinu.

vitex

#1566 Nový příspěvek od vitex »

Ženská na ležato a dřevo na stojato vydrží strašně moc.

sapler

#1567 Nový příspěvek od sapler »

zdravim, už mi pomály doslúžil starý eternit na streche dielni, čo lacné bez upravy krovu odporucate ? pozerám po nejakých trapezovych samosnosnych plechoch, ale dnes je toho tolko k "mání", že by som sa radšej poradil.

dragonfly

#1568 Nový příspěvek od dragonfly »

Bez úpravy asi jen Cembrit (moderní eternit bez azbestu). Pokud přidáš latě, tak jakýkoli plech. Máme na střechách Cembrit i plechy Satjam, Lindab a Blachotrapez, podle toho, co bylo zrovna v akci. Funguje vše, ale kdybych si měl vybrat, nejlepší pocit "na omak" mám z toho Lindabu.

Čárls

#1569 Nový příspěvek od Čárls »

My máme na střeše fatrafol folii a je klid vypadá to jak plechová a není hlučná jak plech teda pokud tam jsou na střeše prkna
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

bourač

#1570 Nový příspěvek od bourač »

jakýkoliv trapézový (nebo vylisovaný jako tašky) plech je mnohem lehčí než vlnitej i šablony eternit.
Takže s krovem netřeba nic dělat. Trapézový plechy se na rozdíl od eternitu šroubují dospod vlny! vruty s gumovou podložkou.
Těsní to perfektně a navždy.
Plech má jednu nevýhodu - sráží se zespoda vzdušná vlhkost, je potřeba to eliminovat, třeba pod plech dát nejdřív asfaltovou lepenku.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

fikejz

#1571 Nový příspěvek od fikejz »

Namísto "eternitu" zas Eternit - pořád se v Německu vyrábí, nebo Dacoru a podobně, je to sice dražší než Cembrit, ale kvalita je taky jinde. Nebo Capacco, či Ekoternit tašky ve tvaru eternitu, nebo i břidlice z recyklovaných kabelů levnější a už cca 20 let vyzkoušené na střechách - jen je problém je sehnat, alespoň v Čechách.
Ještě tak trapéz by si mohl položit rovnou na bednění (tedy nejprve nějakou kontaktní difúzní folii a pak trapéz), ale ostatní plechové krytiny ve tvaru tašky bych rozhodně doporučil nejprve fólii, pak kontralatě, na ně latě a teprve na ty krytinu.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Joe66

#1572 Nový příspěvek od Joe66 »

Plech je dnes najdrahsi ale pri Trapeze staci pripevnit na povodny krov-late :) Betonova krytina je lacnejsia ale treba nanovo prelatovat . Dlho vydrzi asfaltovany bitumenovy modifikovany pas v 2vrscvach ale treba osb dosky pripevnit na krov . Inak fatrafol sme uz par krat opravovali s kamaratrom co robi strechy ,ze tato folia by my nesmela ist ani na budu pre psa :smich:

Čárls

#1573 Nový příspěvek od Čárls »

Na fatrofolu folii je potřeba dodržet technologii pokládky tu jest na veškerý oplechování vařit z vrchu nikdy nesmí přijít plech navrch a oplechování musí být z jejich plechů poplastovaných na jiný nejde přivařit strmost střehy klidně 90° vše je na počtu kotevních prvků vše musí spočítat technolog od Fatrafolu Tak mi to řekl kluk co nám dělal střechu a nesmí se pod něj dostat vítr asi jako pod každou střechu Jinak z Fatrafolu je i střecha na boudě na Sněžce Já osobně si nemohu stěžovat 5 let a drží zaruka je 10 let a nejstarší střechu co ten kluk dělal má 20 let opravoval protržená od kominíka jen dal záplat a zavařil uplně bez problémů :-/

ota

#1574 Nový příspěvek od ota »

Že záruka 10 let. :smich: Klucí já mám tašky 1931 na sřeše. Zajímalo by mě, jakou záruku tehdy ten Molitorov dával! :smich: Soused má na stodole 1921 tašky. Mám ještě Žert Kolín a ty budou taky mít kolem 100 let.
No jen odbočka od tematu. Na kůlně mám plech nízká vlna trapez. Je to vlastně plech s kterým se odspoda zaplňuje strop na kovové hale. Šroubuje se to na ty vazníky odspoda a pak se na to pokládá vata. Zbylo to po výstavbě haly mělo to jít do kontejneru, tak to šlo do trabanta a pak mě na střechu. Mám na trámech klasiku kontralaťe s tou folií. Ta co se dáva třeba pod tašky. A na tom trapez. Ty šrouby mají ty pogumované podložky, ale oni stejně degradují. Ta guma se drolí už. Mám to samozřejmě nerezovejma šroubama místo pozinku. A chystám se na to ty podložky vyměnit. Sem tam při tání sněhu někde teče. Sice po folii dolů. Ale nelíbí se mi to. Plech je dobrej, vylezeš na střechu a můžeš tam normálně chodit. Zatím žádné známky opotřebení. Min 15 let tam bude. Musel bych se podívat do fotek kdy tam šel.
Na ten plech bych přidal latě. Teď už nevím jaká rozteč se laťuje na vlňák. Musel bych to dojít změřit na garáž. Ale dal bych v klidu víc aby se tam pak dalo chodit. Samo že Košičák nepotřebuje latě navíc. Ale takové ty moderní už jo.

Čárls

#1575 Nový příspěvek od Čárls »

Oto ty šrouby stačí zamaznout těsnící gumou jak se dává mezi kartery nebo až budeš měnit tak pod každej s tou podložkou namáznout šroub ono se to vytlačí a zaplní tu díru pod šroubem a podložka s gumou je na sichrovku Tak mi to bylo poraděno když sem dělal dřevníky Já to neudělal a tak mě to taky čeká plechy mám hliníkový šablony 45cm na metr z bouračky z fabriky byli za odvoz :)

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“