Kotel a akumulační nadrže.
Re: Kotel a akumulační nadrže.
Ještě dotaz:V jaké úrovni musí být aku nádrž aby vše fungovalo na samotíž? Ve stejné úrovni jako kotel? Tom
Aby sme sa rozumeli.Tebe ten ventil zavre privod topnej vody do bojlera.Ja potrebujem,aby to miesalo uz horucu pitnu vodu z vystupu bojlera so studenou pitnou na nejakych 60C.Aj ked by mozno bolo dobre nahrievat rovno bojler na tych 60,nesadal by tam tolko kamen.romb11 píše:ventil mám na vstupu do bojleru a kapilára hlídá teplotu v bojleru,když teplota vody v bojleru dosáhne požad.teploty, ventil uzavře přívod teplé vody do bojleru,protože nádrže natápím i na 100stupnů a to do bojleru nechci.
tomous: Najlepsie by bolo,keby si mal spodok nadrze v rovine s vrchom kotla.Ja mam spodok nadrze len o dakych 300mm vyssie,ako spodok kotla a ked je spodok nadrze nahriaty na 60C,tak cirkulacia prestava fungovat.Musim to potom riesit cerpadlom a to mi uz celu nadrz nabije na 95C
No já přímo u kotle nemám místo,jedině cca o 2metry výš jak kotel,ale to už by byla ve stejné úrovni jako jsou radiátory v domě.
Takze ty nemas problem vykurit nadrz,ale skor ju zosuladit s radiatormi.To by nemal byt problem.
No se stávajícím kotlem žádnou nádrž nenatopím-je tak akorát. Je 11let starej,tak čekám,že už dlouho nevydrží a pak bych dal o chlup silnější a nějakou tu nádrž.
To sou spotřeby, 25kW... Ale jak chcou vaši, dokud je dřeva dost, asi to problém nebude. K dimenzování akumulace je třeba vědět, jak douho z ní hodlám topit a jaké jsou ztráty objektu. Též nutné vědět při jaké teplotě ještě radiátory předají potřebný výkon. Tato teplota se pak uvažuje jako spodní mez vybití, horní je něco pod varem vody. Rozhodně nedoporučuju natápět na více jak 100°C, ačkoliv se tu dočteš o opaku. Je to dosti nebezpečné (a nikdo z těch, co takto topí neodpověděl, co se stane, když se z nějakého důvodu ze systému ztratí tlak). Zbytek už je středoškolská fyzika. Počítat ti to nebudu, protože zpozdile zastávám názor, že tomu musíš před realizací rozumnět, abys neudělal paskvil. Z praxe - mám o řád nižší nároky na výkon topení, akumulace 1000l, teď co je kolem nuly stačí topit každý druhý den. Dosti to závisí na odběru TUV, to jde v mém případě taky na úkor akumulace. Pokud bys chtěl dosáhnout podobného výsledku, na základě čísel, která jsi sem napsal (a toho, že ten kotel na 25kW jede furt (je to tak? Jestli ne, jakou část dne topí?)) budeš potřebovat 10.000l.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
To bylo na mne?
Ano. O stránku dříve ses na akumulaci ptal. Ale z otázky není jasné, co od toho čekáš.
Zatím nevím co od toho čekat-abych z jednoduchého systému neudělal něco v čem se nikdo nevyzná. Topit nechodím jen já tak aby se v tom ostatní vyznali. Pokud to nebude fungovat na samotíž tak na to seru.Nehodlám předělávat vše(expanzku,termostat.hlavice atd) Hlavně potřebuju uložit někde teplo,když je doma natopeno,abych nemusel dusit kotel. Jak řikám možná koupím kotel jak je nebo o chlup slabší a na aku se vyprdnu.
Potřebuji řešit stejný problém.Samotížný topný systém,ohřev TUV solárem nebo v zimě kotlem,termostatické hlavice prostě spokojenost.Ale třeba dnes musí být kotel pernamentně zavřen,protože doma je přetopeno.Někam bych to teplo potřeboval uložit.....
-
Mám 2000 litrů aku,čistá samotíž,nádrž v úrovni kotle,natápím vršek nádrže na až 104°C spodek(když chci) až 80°C bez problémů.Dotazy na podrobnosti podám ochotně přes SZ.Tady to je přeci jenom fórum o traktorech a ne energoportál... Pro ty,co jako já nechtějí na samotě u lesa elektriku v topení.
Sice to je fórum o traktorech, ale tahle sekce je určená přímo pro takováto témata. Kdyby ses teda nestyděl (a kdyby se někdo zeptal), bylo by lepší napsat to sem.
To kludne napis,radi si precitame .Ja mam tiez cez 2 kubiky nadrz v urovni kotla,ale spodok nenahrejem viac,ako na 60C.Potom uz dotlacam cerpadlom.Tiez mam samotiaz,ale natapim len na 95C,lebo mam otvoreny system.V lete este mozno pridam kus rury nad kotol a potom ju zvediem do nadrze.Tak by malo dojst k lepsej cirkulacii bez cerpadla.Na modeli to funguje,v praxi sa uvidi...
-
Tak za 1.:nestydím se.Za 2.:Opravdu natápím nádrž na tyto hodnoty bez čerpadla,pro nevěřící zítra mohu nafotit teploměry,dnes se netopí.Dle toho,co mne učili moji předkové skrze samotížné topení vím,že každý má doma trochu jiné podmínky pro toto a nedá se to paušalisovat.To není jako s čerpadlem co prožene vodu všude.Proto jsem chtěl dotazy přes SZ:Také mám otevřenou expanzi,která je dostatečně vysoko na to,abych dosahoval teplot nad 100°C.Navíc mám pocit,že už jsem do tohoto vlákna nějaké foto dával a nerad bych se opakoval.