Zplynovací kotel

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
RoKur

Re: Zplynovací kotel

#1426 Nový příspěvek od RoKur »

Čárls píše: sob pro 21, 2024 7:09 pm Lze jak sem někde četl obsypat jemným https://www.liapor.cz/aktuality/55-kera ... ivo-liapor
Když jsem si koncem 80 let stavěl komín, tak jsem dělal vymazávané průduchy 30x30 cm. Pro kotel jsem do jednoho průduchu dal šamotové vložky, které jsem obsypával prosátou škvárou. Spaliny na kotli se snažím držet mezi 150 - 165°C. Komín čistím1x za rok na podzim. Po vyčištění dole vyberu lopatku a půl popela. Dehet se v něm netvoří.
Druhý vymazávaný průduch 30x30, který je pro krb jsem ještě nečistil. Sice jsem v něm za 30 let topil asi jen 60x, ale průduch je stále čistý. Nějak mi to hlava nebere.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

vitex

#1427 Nový příspěvek od vitex »

Kájo,nepochopil.Ale to nevadí,budu studovat dál.Komín jsem stavěl se švagrem,dle systému Schiedel.Místo vnějších tvarovek je obezděn starými klasickými cihlami a namačkána kamenná vata mezi vložkami a cihlami.Je to dvojkomím na pevná paliva a plyn.Takže problém s ochlazením komína vlastně ani neznám.Nikdy jsem jej nečistil,protože to nebylo potřeba.I když mám na půdě 20 roků nepoužitou štětku s nástavci.Je pravda,že topím Pánubohu do oken,protože mám vysokou teplotu spalin.Rosný bod znám jen v pojetí obvodové izolace zdí.

Čárls

#1428 Nový příspěvek od Čárls »

Když máš dobrej komín tak jaksi tohle neznáš Já zas velice dobře a prostě když zatápím tak i naložení musí jít do komína Jinak pucuju jak zběsilej je to starý komín a jak sem psal osinoazbestová roura komin postavejéj cdm cihel a dlouhej jak tejden před vejplatou soused na demnou zas tohle nezná ma jej o jedno patro nižší a tak se komín dřív ohřeje
Já už to poznám na tahu komína jak jde kouř z uhlíků do místnosti tak mužu jít pucovat roury a komín Teď už jak topím imrvere je klid ale až přijde jaro a zatápím třeba jen navečír je to v kyblu komín je vystydlej a sráží se nahoře zbytková voda a začne to narustat No nic už to mám vpozorovaný a to stačí vložkovat nebudu to ať si dělá někdo po mně až tu nebudu
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

jen-inzerat

#1429 Nový příspěvek od jen-inzerat »

RoKur píše: sob pro 21, 2024 9:05 pm
Čárls píše: sob pro 21, 2024 7:09 pm Lze jak sem někde četl obsypat jemným https://www.liapor.cz/aktuality/55-kera ... ivo-liapor
Když jsem si koncem 80 let stavěl komín, tak jsem dělal vymazávané průduchy 30x30 cm. Pro kotel jsem do jednoho průduchu dal šamotové vložky, které jsem obsypával prosátou škvárou. Spaliny na kotli se snažím držet mezi 150 - 165°C. Komín čistím1x za rok na podzim. Po vyčištění dole vyberu lopatku a půl popela. Dehet se v něm netvoří.
Druhý vymazávaný průduch 30x30, který je pro krb jsem ještě nečistil. Sice jsem v něm za 30 let topil asi jen 60x, ale průduch je stále čistý. Nějak mi to hlava nebere.
Dovolte mi prosím, abych se také přihlásil. Vložky v zděném komínu také z 80. let mám sice menší než Vy - 20 a 15cm - a stejně jako Vy obsypané prosátou škvárou.
Teplotu spalin, přiznávám, příliš neřeším ale snažím se, alespoň jednou ročně, pro klid v duši, komín zkontrolovat a vyčistit. Jenže ono, prakticky, tam co čistit není ..
Což i já, vzhledem k současným dostupným informacím, upřímně přiznávám, nechápu.

Čárls

#1430 Nový příspěvek od Čárls »

Jsou zaizolovaný a stačí se během chvilečky ohřátNový kominy prostě pokud do nich neteče voda nedechtují Pokud je vložka jen ve starým zděným komínu třeba ten vlnovec na ustí se dehet tvoří a to ze dvou důvodu Naddimenzovaný spotřebič co se dusí a nebo mokrý dříví a zas nejni zaizolovaný
Kamarád z bývalý práce pořidil krbovky a komín byl vyvložkovaný nezaizolovaná nadstřešní část Pokud topil nepřetržitě dobrý Pokud přerušovaně tak začal problém komín se ve vrchní části zadehtoval a to brutálně Zatápěl stylem polena podpalovač a dlouho se spotřebič roztápěl Pak jsem mu ukazal kouzlo třísek a zatápění odvrchu kdy kamna naběhli během chvilečky a bylo po problému a to měl komín s bídou 5 metrů Tenkrád pomohlo čistící poleno a dehet vyschl oloupal a popadal
Víc k týhle problematice nevim co dodat
Ps měl jsem na krbovkách silnostěný roury a byl problém se zanášením Nyní od jara sem dal slabostěnný 0,6 nerez a mám po problému se zanášením rour Taky zajímavý proč se klasický silnostěnný kouřovod zanášel a tyhle ne :-/

eli

#1431 Nový příspěvek od eli »

vitex píše: sob pro 21, 2024 7:37 pm
Čárls píše: sob pro 21, 2024 3:51 pm teplota spalin u ustí komína má být nad rosným bodem to jest cca 100°je uplný minimum a podmínka nahřátý komín pak záleží jak rychle se dokáže komín (vložka)nahřát od zátopu
Prosím o polopatické vysvětlení Vendovi z dědiny,který tento rosný bod nechápe.Nechci žádné odkazy!!!!!!!!
Zjednodušeně. Kondenzace je přeměna plynu v tekutinu. Jak známo, tak studený předmět, např. brýle, při přechodu člověka z chladného prostoru do teplého se ihned orosí. Způsobí to obsah vlhkosti (vody) v teplém vzduchu, který se na studených brýlích vysráží (zkondenzuje). A platí, čím teplejší vzduch, tím více vlhkosti může obsahovat. Teplota brýlí (podchlazení), která způsobí kondenzaci vlhkosti je vlastně rosný bod. Rosný bod je tedy teplota, při které k tomu dojde a vlhkost se zpět přemění na tekutou vodu. Pokud budou brýle o něco teplejší, tak k tomu nedojde. Teplota je nad rosným bodem.
Vraťme se ke spalinám (kouři). Ty obsahují mnoho chemických látek. Vnitřek komína je chladnější než spaliny. Pokud se tedy spaliny dostanou do kontaktu s komínem, který má teplotu nižší, než je teplota, při které spaliny kondenzují, tak k tomu dojde. Platí však, že různé chemické látky obsažené ve spalinách ovlivňují kondenzaci při různé teplotě. Nejde tedy pouze o vodu jako takovou, ale o směs látek, kde právě látka, která nejdříve způsobí kondenzaci , určuje minimální teplotu kondenzace. Proto je i rozdíl v teplotě kondenzace podle druhu paliva, resp. podle obsahu chemických látek v palivu.

ITS

#1432 Nový příspěvek od ITS »

Já jsem u komína absolvoval takové vložkování :
https://www.youtube.com/watch?v=7Z_8KZNSNsg
Ale jenom 5 m. Zbytek z půdy nad střechu byl nový komín se stejnými vložkami. Komín má vatu silnou 2 cm kolem vložek a na komíně z venku je další vata 5 cm a perlinka s omítkou.

vitex

#1433 Nový příspěvek od vitex »

Děkuji,Venda z lontu už začíná chápat.

chobotek

#1434 Nový příspěvek od chobotek »

S ohledem na to, že jsi zakázal vkládání odkazů, musíš si Mollierův diagram vyhledat sám. Obrázek je za tisíc slov a popisovat jej slovně už vůbec blbost.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

imaginaro

#1435 Nový příspěvek od imaginaro »

Čárls píše: ned pro 22, 2024 3:22 am ... Nyní od jara sem dal slabostěnný 0,6 nerez a mám po problému se zanášením rour Taky zajímavý proč se klasický silnostěnný kouřovod zanášel a tyhle ne :-/
Dovolím si přidat jen můj vhled - mám zkušenost takovou, že nerez o hodně více izoluje teplo (nebo je horší tepelný vodič, chcete-li) než železo. Vzhledem k tomu že když jsem u jedněch kamen měl plechové roury a ty se zanášeli více než později silnostěnné, tak pak (dle mého názoru) nižší zanášení nerezu než silnostěnných rour je způsobeno tímtéž efektem. Uvedu příklad z praxe - udělal jsem si gril z O,5 nerez, a po zátopu a zaklopení mám vevnitř cca 200°C ale zvenku na něm cca 2 až 3 sekundy udržím ruku než mě to začne pálit. Tak asi proto. :-/
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

Čárls

#1436 Nový příspěvek od Čárls »

Kdysi dávno jsem měl 1 krbovky napojený jen obyč rourama z 0,4 plechu co se dávali všude na kamna taky sem neznal co je vymetání rour podle mne se hned po zátopu ohřejí a nekondenzuje voda ve spalinách tím pádem se nezanesou je to vidět třeba po zátopu na skle pokud nejni určitá teplota sklo se orosí navíc klapku sem nyní umístil hned nad kamna a ne doprostřed jako sem míval klapka se prostě sama vypálí a tak nedocházi k zbrždění a zanášení

Ps kdyby někdo chtěl válí se mi doma 130 silnostěný roury 1x 500 mm 1 x250 s klapkou 1x 90 koleno a asi 2 x 45° jedno je s čistícím otvorem osobní předání a za odvoz je mi je líto vyhodit pokud se domluvíte s chobotkem nebo jeníčkem třeba vám je příležitostně doveze

traktorfanda

#1437 Nový příspěvek od traktorfanda »

Dnešní topení, kotel nastavený na 80% 30 kg bukového dřeva. Roztápění po víc jak 17 hodinách do stáložárné vrstvy. Po celou dobu šlo do topení 40°
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“