Zplynovací kotel

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
wlcoun

Re: Zplynovací kotel

#136 Nový příspěvek od wlcoun »

to imaginaro :mám 2000aku, regulátor komínového tahu (nastavitelný), aku ke kotli připojenou přes kohouty tak, že můžu kotel propojit čtyřbodově, dvoubodově nebo tříbodově jak je libo ;-) Regulátor komínového tahu spíš řeší to ,aby se při vysokém tahu ,,netrhal plamen"" tj. aby část plynu neshořelá neprošla komínem. Taky jsem přemýšlel o řízení teploty spalin termostatem ,ale při vypnutí ventilátoru to spíš začlo kouřit z komína tak ten plyn co má shořet uteče. Myslím, že je to tak trochu kontraproduktivní. Lepší by bylo snížit otáčky ventilátoru plynule. Na Energoportále se to řešilo. Používají k tomu řidící jednotku z kotle Attack.
Ale hlavní problém je ve špatném výměníku kotle. Všechno ostatní bych tak nějak překous.
Jak dlouho Ti to hoří na přiložení? Já mám DC 25 S takže mám o něco menší komoru, ale za 2,5 max 3 hod. když to valí do aku tak je vyhořené, takže aby bylo ráno žhavé tak bych musel jít přiložit ve 2 v noci .
Někdy tedy vydrží špalek žhavit , ale to spíš když leží mimo trysku , ventilátor vypne a tak si tam pokuřuje :smich:

gregor811

#137 Nový příspěvek od gregor811 »

Wlcoun, prosím ťa môžeš v skratke popísať svoju technológiu kúrenia, nabíjanie a čerpanie tepla z nádrže? Myslím časy, teploty, spotrebu paliva.

imaginaro

#138 Nový příspěvek od imaginaro »

Šak to je právě ono, regulátor tahu zajistí aby tah komína nevytahoval z koa to co v něm má ještě shořet, j když je ventilátor vypnutej. Nejhorší je to když víc fouká, je to jako fixírka a musím regulovat dusivku. To že ti to po vypnutí ventilátoru kouřilo je nejspíš tím žes měl nízkou teplotu spalin do komína, cca do 200st. To pak přestane hučet a správně spalovat, proto mi to cykluje mezi 270 a cca 230ti. Když jsm loni zkoušel jet na teplotu spalin pod 200st. trvalo mi nahřát 1000l přes 6h a spálil jsem víc dřeva. Takhle na necelou jednu násypku(nepřikládám) mi to nabije 1000l na 85st. za cca 4h a ještě v kotle trochu je. Když bylo venku +5 tak na půl násypky jsem nádrž nabil za cca 3h. Llynulá regulace vent. je samozřejmě lepší, občas když roztápím a je blbej tlak, tak zapnu paralelně k tomu termostatu co mi při 270st. vypíná vent. žárovku 60w, pak to cykluje míň často. V jinym vlákně tu měli kluci dobry zkušenosti s ekvitermní regulací z polska kem 2tis. co umí i PWM ventilátoru. Mám už nachystanou druhou nádrž 1000l i s propojama, ale nemůžu ju připojit dokud nepřidám další expanzky. Pak to bude lepší, v tomhle počasí když nefouká bych topil obden nebo na nižší teplotu v nádržích a mohl bych i přiložit. Mám připojení dvoubodově a chová se to tak že natopí nádrž a když dám kotlovej termostat na 80st., tak se kotel uspí a jak zapne čerpadlo do baráku tak to bere nejdřív z kotla(čerp.na 2ku) a z nádrže až ráno po vypnutí spalinovyho termostatu že je v kotle už jen žhavy. Tímhle stylem topím když je venku -5 a víc, aby se mi nádrž začala vybíjet až kolem 5h ráno a nádrž mi pak v pohodě vydrží topit do cca 5h odpoledne. Je to o tom dobře si všechno nastavit. Kažfá kotelna je trochu jiná a každymu to vyhovuje trochu jinak, ale ta teplota spalin by mohla být líp využitá, to jo. Když prej se na to ptají Cankařa na veletrzích, tak už prej reagune podrážděně. Ale možná už to zlepšili, já mám ještě em.tř.3 a le prý udělali úpravy a už prodávají i 4ku a 5ku. Zajímalo by mě jaky úpravy, nedostal jsem to z nich.
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

imaginaro

#139 Nový příspěvek od imaginaro »

Tady js m našel jednu jednotku co se tu doporučuje, ale není myslím ekvitermní, ale to nevadí protože nejlevnější ekvitermka na řízení směš.ventilů stojí cca 500,-

https://sklep.pwkey.eu/pl/p/RK-2001W4/60
-můj dědeček-

RoKur

#140 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Imagináro, přesně tahle regulace se dává do kotlů Attack, jak psal Wlcoun.
imaginaro píše:Taky se mi zdá že je lepší dvouleté než tříleté. Já mám teď 15-20%.
Já ve svém kotli attack topím 3 roky starým dřevem a topí mi to lépe, jak s dvouletým.
Když jsem likvidoval kotec, kde bylo dřevo tak 20 let staré, tak to byl fajer, když jsem ho dal do kotle. Hučel jak piliňák.
Že by další z nectností kotlů Atmos?
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

imaginaro

#141 Nový příspěvek od imaginaro »

Ahoj rokure, neni další, je to právě o tom že když je to dřevo moc suchy, nepotřebuje to ventátor, ale začne se pořád víc a víc zvyšovat tah a tím i zvyšovat tepota spalin a všechno vyletí. Zřejmě by to jak už jsem psal vyřešil regulátor komínového tahu, regulace dusivky dle teploty spalin a nějaké turbulátory v zadním výměníku pro zbrždění samovolného proudění spalin, aby byl ventilátor nutný k provozu. Tyhle věci budu postupně testovat, turbulátory, reg.tahu a pokud by to nefungovalo(nepředpokládám), tak pak bych přemýšlel nad regulací dusivky nebo nějamé komínové klapky dle teploty spalin. Pomud vím, tak DC32GS nemá dusivku, ale komínovou klapku na servo a regulace ju ovládá dle teploty spalin.
-můj dědeček-

wlcoun

#142 Nový příspěvek od wlcoun »

JJ. Ale i při seřízení tahu na 23 Pa )předepsaná hodnota běží spaliny k 300 °C. Takže bez regulátoru tahu to musí být ještě výš. Nezkoušel jsem to-na ventilátor podle návodu by snad nemělo jít víc jak 330 °C.
Ventilátor jsem vypnul právě při spalinách cca 280°C. Stejně to začalo prokuřovat. Teplota spalin šla okamžitě dolů(pár minut). Zřejmě když ten regulátor nemáš tak je ten tah mnohem větší a zplynuje to. Tak máš určitě i delší dobu klesání teploty spalin.

imaginaro

#143 Nový příspěvek od imaginaro »

Ano, je to jak píšeš, když mám žhavy na trysce, tak mi i po vypnutí ventátoru na 280ti trvá i přes deset minut než mi klesne na nějakých 220-230 aby znova zapnul. Pak spíná čímdál častěnš protože dřevo odhořívá od trysky. Zkusím udělat nějaky brzdiče do výměníku v zadu a uvidíme co to provede.
-můj dědeček-

wlcoun

#144 Nový příspěvek od wlcoun »

to gregor811 : nabíjení aku 2000l přes plnící člen ESBE LTC 261 (výhoda, že si můžeš dát patronu 55,60,65,70 st. a seřídit rychlost čerpadla - zvýšíš teplotu nabíjení)
Zapojení kotle k aku - po přečtení mnoha diskuzí jsem pořád nevěděl co bude lepší. Tak jsem to zapojil tak, že můžu zvolit jak dvoubodové, tříbodové i čtyřbodové zapojení kotle k aku. Stálo mě to o pár kuláků a pár metrů trubek víc.
Vybíjení nádrže přes trojcestný ventil ESBE VRG 131. Dřív jsem ho šteloval ručně, ale to je na nic. Loni kámoš koupil kotel a u něj byl origo regulátor CRA 111. Nepotřeboval ho tak mi ho dal. Nastavím teplotu co chci pouštět domů a hotovo.
Spotřeba, doba nabíjení bude podle tepelných ztrát, tj. u každého jiná

wlcoun

#145 Nový příspěvek od wlcoun »

Už máš ve výměníku navařený plocháče? Nebo jenom holý kanál.

vitex

#146 Nový příspěvek od vitex »

Vy dva posledně přispívající,můžete laskavě zveřejnit roční spotřebu paliva v Atmosu,vč.velikosti vytápěného prostoru?Nějak mě ty Vaše názory nejdou pod fousy.Díky.

imaginaro

#147 Nový příspěvek od imaginaro »

Viťo, podle mě se nepořídíš, mám stropy skoro otevřeny někde vnitřek odděluje od venku i jen 15ka zeď a topím do třech velkých radiátorů pro čtyři místnosti a parazitně chodbu, takže mě těžko s něčím porovnáš. Já mám ve výměníku vzadu už plocháče, zajímalo by mne jestli ty novější mají vzadu nějaky profily s vodou, nebo ne.
-můj dědeček-

wlcoun

#148 Nový příspěvek od wlcoun »

Spotřebu dřeva nemá cenu takhle řešit. I dva úplně stejný baráky jí budou mít různou. Někdo topí na 20 někdo na 25, některé místnosti jenom temperuješ. Dřevo přerovnáš a z deseti metrů jich je 9 nebo 11 :smich: .
Prostě jsem jenom řek co se mě na tomhle kotli nelíbí. Tak nevím co Tě nejde pod vousy. Nebo spíš rozepiš s čím si spokojenej. :

vitex

#149 Nový příspěvek od vitex »

O nic mě vcelku nejde,po dvanásti letech provozu kotle přemýšlím,zda mám jít do Atmose opět,tak hledám informace.A zdá se mě,že máte oba předimenzované kotle.Já mám na veliký dům Kombi c20s a jsem spokojen s výkonem i spotřebou.Sice mám taky vysokou teplotu spalin ale jedu na plný výkon do akumulačky 1000 litrů-větší se mě nevlezla.Topím systémem denního zátopu a v tomto počasí přiložím tak 5x,což je cca jedno kolečko smrkového dřeva.

gregor811

#150 Nový příspěvek od gregor811 »

Riešil niekto ochranu spiatočky kotla (okrem ESBE), ochranu kotla proti prehriatiu pomocou regulácie otáčok kotlového čerpadla a zároveň dokonalejšie nabíjanie AN (zníženie rozdielu teplôt medzi vrchom a spodkom)? Ja som za tým účelom na kotol inštaloval regulátor otáčok krbového ventilátora a slúži mi to spoľahlivo už štvrtú sezónu. Sprvu som sa obával hlučnosti čerpadla, ale zatiaľ všetko v poriadku. Má to automaticky a ručný režim a nad 80 C ide čerpadlo na plný výkon mimo regulátora.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“