Topení a kotle na peletky

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Britt

Re: Topení a kotle na peletky

#136 Nový příspěvek od Britt »

Moc se těším na objektivní posudek.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

ota

#137 Nový příspěvek od ota »

Kluci jen se zeptám, máte zkušenosti.
Kolega z bývalé práce měl kotel na peletky. Taky si ho chválil. Na zimu zatopil a na jaře vyhasl. Vše měl k tomu ošetřené, jako výpadky proudu a tak. Ale co jsme se tenkrát spolu bavili, povídal mi, že mu trvalo než si upřesnil jaké ty peletky si má kupovat. Vyzkoušel mnoho výrobců, druhů. Než si vyselektoval které jsou ideální. Stávalo se mu, že buďto ucpával přívod paliva, nebo rychleji hořely. Nebo mu kotel také sám vyhasnul i s palivem. Nebo měl nedohořelé v popelu. Nakonec zjistil, že lze ideálně topit jen některýmy a ty si pak kupoval. Povídal, že to byly vcelku vždy ty dražší z cenové relace.
Máte také podobné zkušenosti? Jako že třeba topíte jen vyzkoušeným ,,palivem" třeba jen od určitého výrobce?

mufik

#138 Nový příspěvek od mufik »

V dílně mám automat na uhlí už třetím rokem, 20kw, polský od firmy MOCEK. Dílna docela velká, cca 700 kubíků vzduchu. Topil jsem v něm i pelety, výhoda málo popela. Spotřeba stejná jak uhlí, cena dvojnásobná. Uhlím topím tak že kotel pustím večer a jede celou noc a potom podle venkovní teploty cca do 12 hod. Potom kotel dám do stopu, tj. že nepřidává uhlí a jenom hlídá teplotu ve šnekovém podavači. Když by teplota stoupla začne podávat uhlí aby nezačal hořet zásobník. Navečer vyberu trochu popela a znovu pustím provoz. Kotel nemá elektrické zapalování, takže na podzim zatopím a potom už jenom střídám stop a provoz. Rozhoří se bez problémů za 24 h stopu, co jsem experimentoval tak i po 48h. Nejvíc se mě líbí že ráno přijdem do práce a můžeme zrovna do trička.
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/

Britt

#139 Nový příspěvek od Britt »

Taky topím v automatu na uhlí. Umí i obilí, pelety a já nevím co všechno. Pelety prý rády zhasínají a potřebují elektrické zapalování. Cena proti uhlí je až 7 násobná a spotřeba kotle ohledně elektriky se mnohonásobně zvyšuje. Peletema jsem to nezkoušel, pouze jsem pochytal rozumy od majitelů peletových kotlů.

mufik

#140 Nový příspěvek od mufik »

V retortovém kotli hoří pelety úplně v pohodě, je jenom třeba vychytat prodlevu a množství vzduchu. Vzduchu oproti uhlí úplné minimum, jinak vyhazuje pelety z retorty ven.

Sniper

#141 Nový příspěvek od Sniper »

ota: však to samé máš aji se dřevem a určitě i uhlím, jenže to tam chodíš ždárat a štelovat a neuvědomíš si to, že pořád něco nastavuješ.
Automat tohle neumí proto je dobré si kůpiť bednu lahcáčů, sednout, čumět a ladit 8)
Borec říkal, že i klidně 14 dní, než to vychytám tak, že s teho bude fakt automat.
A jak říkáš, každé peletky budou hořet trochu jinak, tak uvidíme, ale už se na to ladění těším.
Možná, že i narazím :pivo: :smich:
Země voní, jede po ní pětadvacet bujných koní. Na Zetoru traktorista, oko bystré, ruka jistá.

TATRA NEZNÁ BRATRA

Sniper

#142 Nový příspěvek od Sniper »

Země voní, jede po ní pětadvacet bujných koní. Na Zetoru traktorista, oko bystré, ruka jistá.

TATRA NEZNÁ BRATRA

ota

#143 Nový příspěvek od ota »

Snipere včera jsem na Tebe myslel! :vysmech: Byl jsem s Axisem v lese a tam vedle je státní paseka jako prase. Bytěžili Slováci a odvezli na Slovensko. Pak přijel kluk s vyvážečkou a všechen klest narovnal na takové řady. Říkal jsem si, asi přijede kdosi jako Sniper. Nebo přijede biomasa Bohdaneč ( asi 22km ) a zpracují to, nebo podrťí. No a včera čumím jako péro z gauče, jen se drobně kouřilo a klest nikde. Na těch řadách to popálili. Někdo to asi hlídal, bo je to vcelku poklizené. Takže žádnej frézák, ani štěpkovač, jen zapalovač. Hned se mi promítlo v hlavě, já bych s tím topil tak 20 let, kdybych to zpracoval. A syn že škoda že si nepopletli hranici a nestopili taky ty neše hromady klestu. Nechápavě na něj kouknu, v hlavě vidím ty hromady dřeva co s toho vysekám.
No tak třeba Jsi odpoledne kolem 15 hodiny škytal, můžu za to já! :friends:
No ty Jardo a nezkoušel Jsi udělat jakýsi sčot, kdybys zkusil obilí? Jednou mi povídal známej, že jeho známej obilím topil. Ale myslím, že povídal, že se ty zrnka musí pustit přez jakýsi mačkací válec, který se k tomu zásobníku dá. Aby to ty zrnka narušilo. No sehnat třeba nějaké levnější obilí od soukromníka bylo to taky řešení. Jako šlo by sehnat i zadinu. Ale myslím, že tam by byl asi i bordel a muselo by se to ještě dočistit. Ta zadina by byla hodně levná.

Britt

#144 Nový příspěvek od Britt »

O zadinu se perou myslivci s rybářema, takže nemám šanci a další problém je s uskladněním, aby to neplesnivělo a nemohly k tomu myši. Obilí se nemusí mačkat a hoří tak jak je a má dokonce stejnou výhřevnost jako uhlí.
Měl jsem možnost vyzkoušet 3 pytle a hořelo to jedna báseň. Stejně tak je tomu prý i s řepkou, ale podle mě to bude zasírat kotel.

mufik

#145 Nový příspěvek od mufik »

Topit jídlem? Divná doba.

Britt

#146 Nový příspěvek od Britt »

Víš kolik se toho spálí jen proto, aby se udržela vysoká cena?

mufik

#147 Nový příspěvek od mufik »

No právě, proto píšu divná doba. I v době ekonomické krize v 30 letech se obilí spalovalo v lokomotivách aby se udržela cena, byla nadprodukce. Mě je ale tak nějak proti srsti topit jídlem když x milionů lidí nemá co jíst. I když výhřevnost je asi dobrá.

Britt

#148 Nový příspěvek od Britt »

Taková zadina se k jídlu nehodí, řepka nebo hořčice to samé, ale je problém toho sehnat dostatečné množství.

mufik

#149 Nový příspěvek od mufik »

Zadina se dávala třeba slepicím, vajíčka a slepice už k jídlu docela jsou.

palobobo

#150 Nový příspěvek od palobobo »

nemate dakto dajaky jednochy napad na horak na to obylie? Ja som napriklad nasial jacmena a nik to na bazosi nechce. Normalne som premyslal kurit s tym troska sklenik

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“