Kotel a akumulační nadrže.

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
chobotek

Re: Kotel a akumulační nadrže.

#106 Nový příspěvek od chobotek »

Samotíží se dá natopit přes 100°C, ale vyžaduje to jiné řešení kotelny než kotel a aku na jedné podlaze (stačí metr rozdíl, nakonec spočtěte si sami). Za výkonovou hranici, nad kterou se dává oběhové čerpadlo se považuje 25kW. Ne, že by samotný princip při větších výkonech přestal fungovat, ale dimenze trubek vychází nesmyslně, stejně jako vodní plášť kotle.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

zer

#107 Nový příspěvek od zer »

Mám samotíž na kotle 38kw a žádný problém není funguje to bez čerpadla na 100%

chobotek

#108 Nový příspěvek od chobotek »

Výborně! Můžeš to vyfotit nebo aspoň popsat? Dimenze trubek, výškové rozdíly, atd... Tu ve školce a v jeslích jsou taky litinové kotle kolem 40kW, k tomu vedou trubky tak 160mm a ty se dál větví do radiátorů. Kotel je ve sklepě, baráky dvoupatrové.

tengi

#109 Nový příspěvek od tengi »

Chobotek,nechápu,jak se dá samotíží natopit zpátečka přes 100°C?Asi jsem ve škole něco zanedbal...Co se týče vyšších výkonů kotlů,tak principielně se může každý kotel používat se samotížkou,ale je to dost nešikovné.Aby to fungovalo,musí být dost velký výškový rozdíl,což je v normálním baráku nedosažitelné,nebo větší dimenze vedení trubek,což zase nikdo v obýváku samozřejmě nechce.Jinak se prostě neuchladí.Pokud se jedná o propojení kotle s nádrží,tak tam je to samozřemě něco jiného.To je snadné! 8)
Jinak znám baráky,kde byly starý štrebláky o výkonech 50 kW a výš a fungovalo to kdysi také na samotíž.Ale bylo tam pater...a kotel byl v suterénu,roury jak u vás ve školce.Ale dnes už se to vůbec nepoužívá.Kdyby se to mělo dělat dnes,tak by to bylo ZBYTEČNĚ drahé.Takže jak tady píše zer,tak by to chtělo znát okolnosti,protože místní podmínky jsou nepřenosné a to co platí u jednoho(a jde realizovat)tak u jiného nejde.Já kupříkladu s akunádrží si mohu dát také kotel 50kW a uchladím ho nádrží samotíží,(i když mám nádrž téměř v rovině kotle)ale jedinou výhodu by to mělo v rychlosti nabití.Ale já nemám komín tomu odpovídající a cena kotle je také někde jinde.Proto o tom ani neuvažuji.A to jsou ty místní nepřenosné podmínky.
Naposledy upravil(a) tengi dne stř pro 21, 2011 10:26 pm, celkem upraveno 1 x.

chobotek

#110 Nový příspěvek od chobotek »

Asi nezanedbal. S rostoucí teplotou hustota klesá a je jedno, jestli to je 90/70 nebo 120/110. Zbytek je otázka tlaku. Ale kdyby sis ze školy vzpomněl, co se stane, když vodu pod tlakem ohřátou v kapalné fázi na 110°C uvedeš na tlak atmosférický, nebudu vypadat jako kverulant, který straší lidi. Aby to bylo úplně jasné, na světě je spousta případně smrtících věcí a stejně je používáme. Jen je dobré vědět, kde se skrývá jaké nebezpečí.

tengi

#111 Nový příspěvek od tengi »

Jasně,ale já mám otevřenou expanzku s tlakem max.0,6atm.Z toho vyplývá,že jen těžko mohu mít na nádrži více než těch 104°C co tam mívám a potom nemohu mít na zpátečce přes 100°C...Potom ani neriskuji explozi nádrže...Pokud je okruh uzavřený,kde se dá dosáhnout 120°,tam může být stovka i na zpátečce.ale to bych nemohl mít aku jakou mám.

honzauta

#112 Nový příspěvek od honzauta »

Mám kotel o výkonu 35 kw, dno AN je ve stejné výšce jako spodek kotle, trubky původně 2" nyní po výměně kotle jen 1 1/2 ". Samotíží natopím AN ( 2x1000 l) s teplotním rozdílem okolo 10 stupňů mezi spodkem a vrchem bez problémů, obvykle 95 nahoře a 85 dole. Když si pohraju, tak dokáži teploty téměř vyrovnat, stačí na konci topení jen snížit výkon.

imaginaro

#113 Nový příspěvek od imaginaro »

Zdar práci všem kutilům 8)
Tak to tu pročítám a chci se zeptat- letos jsem koupil Atmos DC32S a AN Dražice 1000l V3 (el.spirála,dva šneky a 100l TUV). Do budoucna k tomu přijde ještě nádrž 1300l co mám a do nádrže Dražice (spodní šnek) dopojit fototermiku. Chci vás poprosit o radu co za regulaci by jste mi doporučili.Díky moc,snad jsem napsal vše podstatné. :zapomel:
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

zelenac

#114 Nový příspěvek od zelenac »

honzauta: Tak neviem kde mam chybu.Dno AN mam o 200mm vyssie ako dno kotla azaboha to necirkuluje.Mam Vimar25kW,teraz po novom ta je Vigas.Bezi na najmensi vykon z piatich stupnov regulacie.Po dosiahnuti 90C sa prepina ventilator na pomaly chod a ohen je maly,ako zo zapalovaca,ale aj tak kotol zacne varit.Honzaauta,tebe to fungovalo hned,alebo si pouzil nejaky figel?

zer

#115 Nový příspěvek od zer »

chobotek píše:Výborně! Můžeš to vyfotit nebo aspoň popsat? Dimenze trubek, výškové rozdíly, atd... Tu ve školce a v jeslích jsou taky litinové kotle kolem 40kW, k tomu vedou trubky tak 160mm a ty se dál větví do radiátorů. Kotel je ve sklepě, baráky dvoupatrové.
Zítra to vyfotím nebyl sem na foru tak sem nevěděl že to mám vyfotit.
Platí jedna poučka pokud je vše dobře dimenzované pak nesmí být rozdíl mezi odvodní a přívodní trubkou kotle při max.odběru větší teplotní rozdíl jak 20°C.Pokud bude větší tak je to špatně.Kotel mám plechový připojen podzim 1986 a je používán na černé uhlí rošt puvodní vydržel je jak nový.Při topení černím uhlím supr žár se nesmí nikdy zavřít spodní přívod vzduchu přes klapku nebo přes dvířka protože vzduch který kotel nasává ochlazuje rošt ze spoda a pokud by ho neochlazoval tak se zbortí teplem se nahřeje a váha uhlí ho prohne.

honzauta

#116 Nový příspěvek od honzauta »

zelenac: Jak to topenář před pár lety udělal, tak to je. Jen jsem vyměnil zpětnou klapku za ventil, po prvním zatopení jsem zjistil, že samotíž zpětnou klapku nepřetlačí.

tengi

#117 Nový příspěvek od tengi »

Díky za radu!Mám to asi stejné jako Ty(kromě trubek 2")a měl jsem dilema,jestli tu PLOVOUCÍ klapku dávat nebo ne,jestli jí samotíž nadzvedne.Nakonec jsem jí nedal-taky z důvodu ceny,protože bych potřeboval na 2 a půl coule,což je 1500kč.Teď mám vyřešeno.Stejně není potřeba.Kotel se od nádrže téměř neohřívá. :)

zer

#118 Nový příspěvek od zer »

Kotel má horní vývod níž než nejnišší to je ten nejvzdálenější od kotle radiátor spodní odvod studené vody z radiátoru.
Přílohy
P1010012.JPG
P1010011.JPG
P1010010.JPG
P1010003.JPG

Dvordy

"Bypass" akumulační nádoby

#119 Nový příspěvek od Dvordy »

Potřeboval bych vědět, zda je možné provést "bypass" akumulační nádoby (AN). Mám zapojenou AN jako na obrázku (černá barva), tedy kotel, z kotle do AN a pak do radiátorů. U AN mám zapojen přívod teplé vody od kotle nahoře, takže nemusím natápět AN, aby mi radiátory hřály, ale začínají hřát chvilku po zatopení a poté přebytek tepla nahřívá AN. Jde mi o to, přidat bypass AN (označeno červeně). Zde bych dal kohout č. 1 a dle potřeby bych ho otevřel a zavřel kohout č. 2. Mám dát i kohout do míst, které je označeno modrým kolečkem? Mám i na vracečce do AN udělat bypass? Doufám, že jsem to srozumitelně napsal.

PS: Ještě jsem zapomněl napsat, že na té vrchní trubce od AN je oběhové čerpadlo.
Přílohy
kotel.JPG
Zetor 4011, Zetor 7341, JCB 3C III

tengi

#120 Nový příspěvek od tengi »

Uniká mi nějak,proč chceš něco podnikat,když Ti to funguje dobře?Myslím si ale,že to tak dobře nefunguje.Určitě se Ti mísí voda z aku neustále s radiátory.Bypass nahoře nemá moc smysl,dokud bude zpátečka zapojená přes nádrž a tím pádem si bude kotel stále přisávat studenou ze dna nádrže.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“