Čím topíte v dílnách?

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
filip

Re: Čím topíte v dílnách?

#301 Nový příspěvek od filip »

Letos jsme v práci trochu poupravily kamna na dílně, jsou na dřevo a různé jiné hořlaviny. Asi metr dlouhé, zezadu je ventilátor co prohání vzduch výměníkem. Spodní část obložená šamotkama. Rošt, popelník a redukční vzduch na horní hoření. Chodí dobře.
Přílohy
P1090200 [800x600].JPG
P1090188 [800x600].JPG
4011, 25 A, Zebra, Prcek

ota

#302 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, nevím, jestli jsem to už někde nedával. Ale taky jsem pořát látoval kamna v dílně. Nejdřív starý Clubky. Opravoval rošt, propadalo se mi to celé i s roštem na popelník. Potom mi kámoš dal o fous lepší Clubky. Ale teď vím, že mají jednu hroznou nevýhodu a to že začnou pořádně hřát vždycky když už jdu domů. Potom jsem dal Petry. Samotný jen tak kamna uplně nahovno. Protopíl jsem v nich jednou tolik jak v Clubkách, než bylo teplo. Zase přišla úprava, malej výměník na komínek. Potom ještě výměník a v něm klapka. To bylo už lepší, spotřeba paliva dost klesla. Nakonec jsem za kamna dal ventylátor z akumulaček a to bylo hodně znát. Říkal jsem si, jak to topí! A potom takhle jednou sedím u bedny a čumím do bazoše a koukám nějaká paní asi 12 km daleko prodávala krbovky. Tak jsem přemýšlel, jestli je koupit. Nakonec jsem tam zavolal a koupil. Byly za 2500 Kč tuším asi 4 roky v provozu i s komínkama. Pořát jsem si říkal, jak tam přibastlím ten můj výměník, že je dlouhej. A tak že to zkusím nejdřív jen bez výměníku. Komínky pasovaly a kamna byly za chvilku nainstalovaný. No a od té doby mám v dílně opravdu teplo. I bez výměníku. Ani jsem ho tam nedával. Přijdu z práce, popel je hned vymetenej, bo tam skoro žádnej není. Položím noviny nějaké slabší dřevíčka a tři silnější kusy. Stříknu na to ,,vyjetý ředidlo" co se v práci likviduje. Škrtnu na delší papír a zavřu dvířka. Než by řekl švec hoří to a jdu se dmů převlíknout. Za chviku tam skočím přiložím dvě polínka zavřu napůl ty klapky a jdu zase na chvilku domů. A až za chvilku jdu do dílny už tam je teplo. Během půl hodiny to jede. Tu zimu co jsem je instaloval bylo v dílně teplonko že jsem někdy dělal i v tryku. V pohodě 18, 20°C. Spotřeba proti Clubkám míň než poloviční.
No a teď jak dělám tu přístavbu, tak jsem si povídal, že by to chtělo něco většího. Tak jsem zase čučel sem tam do bazoše a už jsou doma od jara Hass a Sohn s vodním výměníkem. Stály 3000 Kč a zase asi 5 roků starý. A prodávající asi 15 km od baráku, přivezl jsem je v kufru však měly jen 100 kg. Potahnou celou dílnu i přístavbu v pohodě.
Taky jsem dřív dělal všelijaký výměníky, klapky a forychtuňky. Ale teprve když jsem prvně zatopil v těch malejch krbovkách, zjistil jsem jak se taky dá vytápět dílna. 8) A ty krbovky jsou na bozoši každou chvilku a za pár korun a oni opravdu topěj a nenáročně.

ZETOR-7745

#303 Nový příspěvek od ZETOR-7745 »

musim nieco postavit pretoze robim vsetko vonku :-/ do garaze mi ledva vojde auto a urcite budem kurit drevom kedze mam traktor stavany do lesa :D

kenybz

#304 Nový příspěvek od kenybz »

nebo jak píše ota kůpit staré...sůsedi majů ty has/sohn a měli už nad topeništěm vypálené ty plechy tak jsem jim tam dal 8-mičku plech místo trojky co tam byla no spíš zbytky té trojky uplně tam byla díra až do odtahu tak jsem to vyřízl malou flexou a nechal tam jen okraje asi 20mm a nad to položil tu osmičku už jim to tak jede delaší tři roky a celkem ty kamna majů snad deset roků a vytápí stím asi polovinu baráčku dycky tam zajdem na kafé a jak su z venku zmrzlí tak před kaménkama sa pěkně ohřeju jak to krásně sálá...topeniště je velké a 40cm poleno na šířku tam vleze a na noc tam hodíja kůs trnkového kmenu klidně vkuse že je to topeniště uplně plné a do rána to topí...ráno rozhrábnou žhavíky přiloží a topí sa dál
filipe až budeš mět ty turbokamna v provozu tak to nafoť a jestli máš čím tak změř teplotu spalin

adammurarik

#305 Nový příspěvek od adammurarik »

No asi radsej pockam na nejaky dobry inzerat mate pravdu je to dost penez a take kachle je skoda do dielne uvidime.

danymorti

#306 Nový příspěvek od danymorti »

čafte, tak dnes vstali z mŕtvych staré nafťáky F2204 :) doniesol som som od kolegu 2 ks, skoro kompletné, a k tomu 2 sudy nafty, jedna taká ale 30 ročná 1/2 suda a druhá 5 ročná 3/4 suda, no nezober to,

- mám 1 otázočku, skúšali sme to vonku s 1,5 metrovou rúrou a dymilo to, otec mi hovoril, že ten plamen má byť do modra, horelo to ale pol hodinku a stále dymilo, aký komín k tomu treba?

caco

#307 Nový příspěvek od caco »

stano 4011 píše:nebude stacit ,ja som mal pilinaky a pri celodennom kureni to nema vyhodu ,pokial na pol dna tak ano ,to ti vykuri , ale na plinakoch vykon klesa a ked po cca 3 hodinach potrebujes zvysit vykon tak nemozes ale musis pockat kym ti dohori a mozes vymenit zasobnik
presne opačne u pilináka ti výkon stúpa čím je viac prehorený od spodu.na začiatku hreje len vrchná platna a rúra,neskôr začne hriať aj pilinák. v pohode horia aj piliny z čerstvého dreva.ked použijem úplne suché,tak v miestnosti 6x4m výška 3m mám v priebehu 30 minút 35-40°C pri otvorenom spodku.ak potrebuješ ku koncu zvýšiť teplotu,alebo predlžiť kúrenie stačí občas spodkom doliať hocjaký olej.to je potom riadny mazec.dokážeš stým rozžhaviť aj rúru a teplotu máš v priehu pár minút hore až sa uvaríš :wink: provozuju cca.14 let a ešte sa mi nestalo aby to buchlo.sem tam som trochu zadymil a to najme ked som kúril mokrými pilinami.

sychrovak

#308 Nový příspěvek od sychrovak »

Nemluvíte každý o jiném piliňáku??

My měli ve staré firmě velký piliňák s elektricky otočným roštem a uprostřed rouru-litinovou píšťalu ze šikma.Okolo byl plášť s vodou a trubky.
Tímto se topila celá dílna -radiátory a ještě sušárna.V zimě se chodilo topit i přes noc.Spálilo se vše,když nebylo dojelo se vedle na pilu a přidávalo mokré.

Jinak co píše caco ten jsem měl doma v průměru 1 m a patrona asi 70 cm,taky jsem ty patrony měnil,ale pak jsem si udělal perforovanou trubku a už jenom po odhoření přisejpal.
Bouchlo to vždy když jsem přisypal,utemoval klackem a nasadil víko ,tak po chvílí mi víko někdy vyletělo i ke stropu.
Pak jsem si nechal udělat víko z kotláku s násypkou a při nejhorším jen nadskočili jen ty dvířka.když jsem jel pryč zatížil jsem cihlou a trnul hrůzou že nevyhořím......psal se rok 1995........

dnes v dílně topím stímto":
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =90#p83070
Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D

fajlla
Kontaktovat uživatele:

#309 Nový příspěvek od fajlla »

Tak si také vyrábím nové topítko. Staré petřičky jsou malé.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

fajlla
Kontaktovat uživatele:

#310 Nový příspěvek od fajlla »

Hotové topíme. Teploučko jak v obejváku.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

imaginaro

#311 Nový příspěvek od imaginaro »

a máš v nich rošt ?
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

fajlla
Kontaktovat uživatele:

#312 Nový příspěvek od fajlla »

Nemám ale dám ho tam myslím že to pak bude topit ještě líp.

sadlicko

#313 Nový příspěvek od sadlicko »

mam orig. bulerjany a rošt tam není. Nechává se tam na dně trochu popela.

fajlla
Kontaktovat uživatele:

#314 Nový příspěvek od fajlla »

Jak je tam řešen přísun vzduchu mohl by jsi udělat nějaké fotky. A taky systém odtahu do komína.
Děkuji

petr laz

#315 Nový příspěvek od petr laz »

Čeština neni moje silna stránka. Raději píšu bez diakritiky.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“