Okna dřevěná nebo plastová?
Re: Okna dřevěná nebo plastová?
ZÁSADNĚ DŘEVĚNÉ
BEZ DISKUZE
1. dřevo je dřevo, nikdy ho nic nenahradí
2. cena je sice jemně vyšší, ale vyplatí se to
3. kdybys bydlel v bytovce, nehádala bych se tak, ale v domečku !
4. Máme v přízemí dřevěné od špatného truhláře, sice se nekroutí, ale táhnou + lak k ničemu, v patře máme od jiného a je do nááádhera
5. exterier domečku díky dřevěným oknům můžeš měnit (fasáda, či částečné obložení např.břidlicí, část.obložení dřevem, můžeš si hrát jak chceš - pokud budeš mít plast, jsi jak uprostřed města, už z toho "chaloupku" neuděláš
6. ty kvalitní dřevěná okna budou mít ještě tvoje vnoučata
7. plast hermeticky uzavře prostor - plísně apod.
Bez debat, vážně
BEZ DISKUZE
1. dřevo je dřevo, nikdy ho nic nenahradí
2. cena je sice jemně vyšší, ale vyplatí se to
3. kdybys bydlel v bytovce, nehádala bych se tak, ale v domečku !
4. Máme v přízemí dřevěné od špatného truhláře, sice se nekroutí, ale táhnou + lak k ničemu, v patře máme od jiného a je do nááádhera
5. exterier domečku díky dřevěným oknům můžeš měnit (fasáda, či částečné obložení např.břidlicí, část.obložení dřevem, můžeš si hrát jak chceš - pokud budeš mít plast, jsi jak uprostřed města, už z toho "chaloupku" neuděláš
6. ty kvalitní dřevěná okna budou mít ještě tvoje vnoučata
7. plast hermeticky uzavře prostor - plísně apod.
Bez debat, vážně
Jak chceš aby lidé jednali s tebou, jednej ty s nimi.
-
Dostal jsem nabídku na eurookna 88mm-trojsklo,docela se mi to zamlouvá.Ale známý mi říkal,že prý nejlepší co se týká izolace jsou okna špaletová.Nevěděl jsem,že se vůbec ještě vyrábí,ale na netu jsem je také našel.Cenově jsou zase někde jinde,ale to bych neřešil,jen jestli to za to stojí.U zdvojených oken bych si cenil toho,že se mi zvětší vnitřní parapety oproti stávajícím špaletám.Tak nevím...
tak dojebat se to dá všude (a když se chce tak i všechno, jako v jakýmkoliv odvětví) akorát na laku to hned nepoznáš(třeba 2 roky vydrží)tomkraken píše: No jestli si myslíš že záleží na lakovně tak jseš na velkym omylu, můžu doložit fotky dojebanej oken velkého českého výrobce a v lakovně to opravdu není
Jinak šup sem s fotkama to mě zajímá
Veselý je taky podbetovovaný parapet z obou stranITS píše: 5. Velmi veselá je honba za počtem komor plastového profilu a v nejstudenějším místě - dole pod oknem je srandovní podkladový profil třetinové tloušťky než rám okna. Proto neváhejte sem přicpat izolaci zvenku i zevnitř.
Nebo klínky co montážníci nezapěnujou a při montáži parapetů taky ne
Taky vtipný je když jí tam nedaj a tvrdí, že je tam jen na přepravu
tak pěna se dělá i nenasákavá ale je o něco dražší.ITS píše: 6. Montážní pěna je nasákavá, proto montáž bez obvodového parotěsu je šlendrián. Montážní firmy se tomu vyhýbají jako čert kříži. Mají pádný důvod. Aby montéři zvládli montáž v jednom zátahu, kropí pěnu vodou, aby rychleji reagovala. Na takto provlhčené špalety pak nejde přilepit správně ten parotěs.
špaletová ty jsem měl před tím sice z roku cca 1970 a byl to děs táhlo přes ně v timě zamtzaly
-
Jo,ale tohle jsou špaletová eurookna,s těmi původními o kterých píšeš a co mám i já to nemá nic společného.Jinak-proč se tedy nepoužívá VŽDY nenasákavá pěna???Proč kvůli pár korunám za pěnu kazit investici za čtvrt mega???
ANO !! Velké vnitřní parapety - velmi lákavé. ALE !! Velmi špatné. Široký parapet omezuje obtékání spodní části okna teplým vzduchem, který točí v místnosti radiátory. Čím je obtékání horší, tím se tato spodní část oken rosí dříve. Říkám dříve, protože jde o nárůst vlhkosti až do chvíle, než vzpomeneme vyvětrat.
Pro "tomkrakena" - Samozřejmě jsou drážky stejné.
Pro "tomkrakena" - Samozřejmě jsou drážky stejné.
Keďže nepadlo ešte slovo o hliníku tak začnem ja. Hliník je asi to najdrahšie ale podla mňa aj najlepšie riešenie. Dnešné ceny AL okien sú už iba o niečo (20%) drahšie ako plast alebo drevo.
Al sa určite nekrúti a určite sa k nemu nebudeš vracať každých 5rokov ako k drevu.
Pri kombinácii AL+ trojsklo máš tých 20% ušertených za pár zím.
A keď sme u tých skiel ten deklarovaný koeficient prestupu tepla je po 10 rokoch pekne v prdeli. Takže to sklo treba preventívne meniť.
Al sa určite nekrúti a určite sa k nemu nebudeš vracať každých 5rokov ako k drevu.
Pri kombinácii AL+ trojsklo máš tých 20% ušertených za pár zím.
A keď sme u tých skiel ten deklarovaný koeficient prestupu tepla je po 10 rokoch pekne v prdeli. Takže to sklo treba preventívne meniť.
Keď ste už neúspešne vyskúšali všetky možnosti, prišiel čas prečítať si návod.
dbej na estetiku a soulad
někdo preferuje pravidlo - jaké okna, takové dveře
někdo preferuje pravidlo - jaké okna, takové dveře
Jak chceš aby lidé jednali s tebou, jednej ty s nimi.
-
No hliník máme u nás v nástrojárně a vlastnosti samozřejmě špičkové.Jsou to celé prosklené stěny a netáhne tam vůbec.Ale na normální dům?Možná na nějakou ultramodernu.Ale sem na Šumavu...Nebo ty už jsi viděl nějakou takovou realizaci na baráku?Jak to vypadalo?
88 a trojsklo je bodrá volba,nech si to udelet z meranti je to odboba našeho dubu a cenovej rozdíl mezi meranti a borovicí/smrkem je zanedbatelnej. A jestli ti až tak nezáleží na ceně nech si je namontovat na polyuretanovou těsnící pásku místo pěny,protože pěna časem mizí i ve zdi a ani nesplňuje dnešní požadavky na těsnost ani nové normy. Jen ta cena za montáž je trochu někde jinde
náme v jednom baráku dřevěná eurookna od http://123sluzby.cz/sluzba/josef-vojtes ... uhlarstvi/
a v druhým ted plastový od Othermu a ve funkčnosti nepoznám rozdíl
a v druhým ted plastový od Othermu a ve funkčnosti nepoznám rozdíl
malej traktorista v malým traktoru
Asi důležité bylo řečeno,ikdyž pár blbostí taky.
Mášli na rozhazování dej dřevěný,ale né napojovaný ale fix.Né Smrk ale borovici....Né Meranti ale dub,ale to je pálka.Hlavně si nenech vnutit napuštění argonem,to už bych volil folii na sklo.
Plast je levnější varianta ale pozor co je nejlevnější stojí za HO...
No a třeba RI-okna nechají podepsat zákazníka že netrval na těch parotěskách a bitumelových těsnění a jsou krytý....prostě jsou to nehorázný příplatky.
Pokud tomu nerozumíš a nechceš aby tě někdo ošidil,můžu ti dát kontakt na jednoho moc dobrýho auditora,toho se bojí jak čert kříže.Kvalitu okna posoudí,osazení taktéž,sice to něco stojí ale můžeš být v klidu.
Jinak dřevění okna na ministerstvu zahraničí v té cihlové budově byli okna 90 let a fungovali,pak jeden chytrák dostal nápad že se vymění,projektant naprojektoval,památkář buzeroval,kolega - netruhlář vymyslel naroubování-kování EURO n a vznikl hybrid........Když jsem řekl že to nebude ono byl jsem za blbce ........ať si hledím mého oddělení nábytku.........No už tam 8 let nejsem a spodní část rámu hnije...........
Tak tím chci říci kupuj osvědčené.......
Mášli na rozhazování dej dřevěný,ale né napojovaný ale fix.Né Smrk ale borovici....Né Meranti ale dub,ale to je pálka.Hlavně si nenech vnutit napuštění argonem,to už bych volil folii na sklo.
Plast je levnější varianta ale pozor co je nejlevnější stojí za HO...
No a třeba RI-okna nechají podepsat zákazníka že netrval na těch parotěskách a bitumelových těsnění a jsou krytý....prostě jsou to nehorázný příplatky.
Pokud tomu nerozumíš a nechceš aby tě někdo ošidil,můžu ti dát kontakt na jednoho moc dobrýho auditora,toho se bojí jak čert kříže.Kvalitu okna posoudí,osazení taktéž,sice to něco stojí ale můžeš být v klidu.
Jinak dřevění okna na ministerstvu zahraničí v té cihlové budově byli okna 90 let a fungovali,pak jeden chytrák dostal nápad že se vymění,projektant naprojektoval,památkář buzeroval,kolega - netruhlář vymyslel naroubování-kování EURO n a vznikl hybrid........Když jsem řekl že to nebude ono byl jsem za blbce ........ať si hledím mého oddělení nábytku.........No už tam 8 let nejsem a spodní část rámu hnije...........
Tak tím chci říci kupuj osvědčené.......
Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D
-
V čem je špatný napojovaný?Jinak meranti já nechci,z toho mám zahradní nábytek a nikdy více.
Výrobci aby mohli stlačit cenu používají hranoly co jsou dělané ze zbytku a jsou cca min . po 30 cm lamely na délku napojované.
FIX jsou v celé delce,vše je lepeno ze tří lamel.
Při světlé lazuře je to dost vidět a nebude to mít takovou životnost jako FIX
Okna co se vyráběli v 98 jsou jak nové-má skušennost.
Hlavně aby to mělo i křídelní -hliníkové okapničky a na spodnírámovou okapnici si nedávej dřevěnou krytku,stějně to odejde.
Čím lazura tmavší tím větší ochrana proti UW záření.Tím chci říci nedávej si žlutou.
FIX jsou v celé delce,vše je lepeno ze tří lamel.
Při světlé lazuře je to dost vidět a nebude to mít takovou životnost jako FIX
Okna co se vyráběli v 98 jsou jak nové-má skušennost.
Hlavně aby to mělo i křídelní -hliníkové okapničky a na spodnírámovou okapnici si nedávej dřevěnou krytku,stějně to odejde.
Čím lazura tmavší tím větší ochrana proti UW záření.Tím chci říci nedávej si žlutou.
Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D
U rodičů jsme měnili okna asi před 12 roky. Je to plast ,dvou sklo. Byli docela dražší od českého výrobce. Oken tam je asi 10 Ks a za ty roky se ani na jedno nemuselo šáhnout co se seřizování týče . Venkovní dekor je v tmavém provedení jako byli původní okna natřené Luxolem a řekl bych, že z venku když stojím na ulici není poznat jestli je to plat nebo dřevo a hlavně za ty roky žádná změna v barvě 100% stálost. Dodatečně jsme před asi třemi roky dělali plastové vchodové dveře už od jiného výrobce a taky není žádný problém ,myslím že ještě měli v ceněně po roce kontrola a seřízení zdarma. Soused pořizoval okna ,velice levně v plastu myslím si že asi nějaké polské profily a má s tím neustále problémy , pořád seřizuje . resp. na v létě a v zimě vezme imbus jde ladit .. bratr na novostavbě 4 roky plastová okna a dveře izolační trojsklo ,český profil .. jednou mu to firma byla seřídit asi rok po montáži a jinak taky bez problému nemusí si jich všímat . Fotili jsme je termokamerou a perfektní. Kolega v práci si objednal dřevěná euro okna od nějakého vyhlášeného truhláře a je z toho nešťastný po roce mu měnili nějaká křídla začali padat. Barva na nich prý už ani není vidět a peněz za ně dal jak za dvě plastová. Dle mého nejvíce záleží na tom co je to za výrobce a rozhodně neplatí ,že levné je dobré a naopak to bude platit jak u dřeva tak plastu . Ideálně asi zvolit výrobce který už je v okolí známý a má dobré reference.
jinak porovnání dvou skla a trojskla výše zmiňovaných oken ..
Dvojsklo - zeď bez zateplení tvárnice
Trojsklo - zeď 30cm + 16cm zateplení
jinak porovnání dvou skla a trojskla výše zmiňovaných oken ..
Dvojsklo - zeď bez zateplení tvárnice
Trojsklo - zeď 30cm + 16cm zateplení