Postup pokladky zamkové dlažby
Re: Postup pokladky zamkové dlažby
Pokud se po zámkovce jezdí, tak podbetonovat.
http://www.youtube.com/watch?v=Abh1j5Wmy5M Z25K štípač
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =1&t=40932 Jak vložit fotku
http://www.agportal.cz/
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =1&t=40932 Jak vložit fotku
http://www.agportal.cz/
Pokud někdo řešíte příjezdovou cestu, tak minimálně na zvážení je použití živice (válcovaný asfalt), každopádně je to levnější varianta než zámková dlažba.
Před pár lety jsem si nechal vyasfaltovat vjezd k dílně, asi 70 m2 - vibračním válcem mi zhutnili podloží, malým finišerem nanesli asfalt, uválcovali, rohy dodělali vibrační deskou a se vším všudy to vyšlo na 280 Kč/m2.
Před pár lety jsem si nechal vyasfaltovat vjezd k dílně, asi 70 m2 - vibračním válcem mi zhutnili podloží, malým finišerem nanesli asfalt, uválcovali, rohy dodělali vibrační deskou a se vším všudy to vyšlo na 280 Kč/m2.
-
Jestli je to jenom pochozí chodník, tak na oddrenážovanou a zhutněnou pláň stačí 20 cm štěrkodrtě 0/32, tu zhutnit a pak 3-5 cm 4/8, tu srovnat lérou a do toho položit dlažbu. Promést prosívkou nebo křemičitým pískem, přebouchat vibr. deskou a znova promést. Gumová podložka na desce být nemusí. Jestli je to pojízdný, tak na oddrenážovanou a zhutněnou pláň dát cca 30 cm šd 0/63, pak na srovnání cca 10cm 0/32, 3-5 cm 4/8 a pokládka už je stejná. Na chodník patří 6cm dlažba, na nějakej míň používanej může být i 4cm. Na pojízdnou plochu 8cm, na pojížděnou náklaďákama 10cm. Štěrkodrť je mnohem vhodnější než čistej štěrk, ten se ti do sebe nezaklíní a pořád se může hejbat a vrchní jemnější vrstvy do něj propadaj a pak se ta plocha vlní a dlažba oštípává.
Letos budu dělat zámkovku mladýmu a trochu si to zjednoduším přijde tam 50cm 4-8 spěchuju vybrační deskou a hned budu pokládat dlažbu.Jen doufám že si mladej nebude vymejšlet nějakej atyp.Já mám habak a jsem spokojenej ještě se mi žádná nevyštípla
-
Tak 50 cm 4/8 je opravdu hrubej nesmysl. V tom se budou vyjíždět koleje jedna báseň. A navíc 4/8 je nejdražší frakce kamene. Dělám to už hodně let, tak určitě vím, o čem mluvím.
Takhle mi to doporučili přímo ve výrobně zam. dlažby.Jestli se mi podaří najít leták s návodem od výrobce tak ho ofotím a dám ho sem.
Přečti návod od presbeton máš to špatně padesátko přesně obráceně.Já jsem dal vrstvu štěrku 10 cm,oddrenážoval, na ni 50 -60cm makadam ,zaválcoval 12 cm beton s kari sítí, na to šotlinu 4-8 urovnat zámkovou dlažbu 8 cm, poskákat žabou křemičtý písek a jezdím na tom autem 10 tun na nápravu a ani se to nehne.Na menší zatížení je tam vše popsané.
Doufám že jsme si rozuměli--pokládka zám. dlažby okolo rod. domu to znamená vjezd pro osobák nebo traktor s vozem ne tahač 40t.tady máš návod--Kamenivo.cz --Já to snad nezkopíruju
-
Dobrý den, prosím pana padesátku, jestli mi může poradit, kde sehnat dlažbu Habak. Chybí nám a nejde sehnat. Děkuji
je dobry a to urcite vite,to ukoncit hned a ne az za dyl pribetonovanym obrubnikem kolem dokola zamkovky,aby to nikam neujizdelo. tim padem vznikne i lavor kde se drzi voda,tudiz je dobre ho pred makadamem na stalo odvodnit, nejlehci je udelat zeminu do sikma a svest vodu do jednoho rohu a tu opatrit trubkou do odtoku nekam.
kazdej mame ten pozemek jinde,musi uvazit kde bydli,v doliku,u vody,na pisku,jilu,zemine.na skale,ve svahu kterej i pramení z boku...podle me neni oficialni navod
kazdej mame ten pozemek jinde,musi uvazit kde bydli,v doliku,u vody,na pisku,jilu,zemine.na skale,ve svahu kterej i pramení z boku...podle me neni oficialni navod
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem
- jirka_holub
Ahoj, pustil jsem se do akce " 60m2 zamkove dlazby", jde o metrovy chodníček k domu a k hospodarske budove.
Nijak jsem si to neulehcil, jde o krasne oblouky a esíčka (je tam jeden rovny usek 7m). Ja vim, z rezani se pak asi pose.u, ale kdybych to udelal cele rovne, tak by to bylo hnusny.
Dlazba je Best klasiko, skládat chci tento vzor (avšak v jedne barve):
Ted k OTAZKAM:
jak to skládat v "zatáčkách"?
Ja se domnivam, ze ve stredu chodniku, budu stále stejnym smerem skládat ten vzor, a u okraju budu muset rezat.
Moja mi radí, abych poskladal vzor ve smeru obrubniku v kazdem, i kratkem rovnem useku, a vždy v miste zmeny smeru chodniku vyrezal korekcni kousky. Me to prijde jako blbost.
Viz nacrtek (vzor je nakreslen jen symbolicky zjednodusene):
Jak byste to resili vy?
Dále bych potreboval poradit, cim rezat??
Jde o dlazbu 6cm a rezani bude hodne.
Uvazuji tri varianty:
- bud koupim drzak (pokosovka) na velkou flexu (tu mam) a velky diamantovy kotouc. Nechcipnu od prachu? Vydrzi to noname flexa?
- nebo si pujcim (az bude vse polozeno a budu pripraven jen rezat) nejaky stroj v pujcovne, napr toto: http://www.hrsystem.cz/rezaci-stroje/19 ... -na-dlazbu
Jak moc bude mizet ten kotouc? ( viz cena 1200Kč/mm opotřebení bez DPH)
- Nebo pouzit lamačku ? Bude to fungovat? http://www.hrsystem.cz/rezaci-stroje/19 ... ove-dlazby
Nijak jsem si to neulehcil, jde o krasne oblouky a esíčka (je tam jeden rovny usek 7m). Ja vim, z rezani se pak asi pose.u, ale kdybych to udelal cele rovne, tak by to bylo hnusny.
Dlazba je Best klasiko, skládat chci tento vzor (avšak v jedne barve):
Ted k OTAZKAM:
jak to skládat v "zatáčkách"?
Ja se domnivam, ze ve stredu chodniku, budu stále stejnym smerem skládat ten vzor, a u okraju budu muset rezat.
Moja mi radí, abych poskladal vzor ve smeru obrubniku v kazdem, i kratkem rovnem useku, a vždy v miste zmeny smeru chodniku vyrezal korekcni kousky. Me to prijde jako blbost.
Viz nacrtek (vzor je nakreslen jen symbolicky zjednodusene):
Jak byste to resili vy?
Dále bych potreboval poradit, cim rezat??
Jde o dlazbu 6cm a rezani bude hodne.
Uvazuji tri varianty:
- bud koupim drzak (pokosovka) na velkou flexu (tu mam) a velky diamantovy kotouc. Nechcipnu od prachu? Vydrzi to noname flexa?
- nebo si pujcim (az bude vse polozeno a budu pripraven jen rezat) nejaky stroj v pujcovne, napr toto: http://www.hrsystem.cz/rezaci-stroje/19 ... -na-dlazbu
Jak moc bude mizet ten kotouc? ( viz cena 1200Kč/mm opotřebení bez DPH)
- Nebo pouzit lamačku ? Bude to fungovat? http://www.hrsystem.cz/rezaci-stroje/19 ... ove-dlazby
Ahoj,
já bych volil variantu 1). Ta druhá se mi nelíbí - vypadá to příšerně - u nás na firmě se rozšiřovala dlážděná plocha a firma nenapojila vzor ale zařezala jak jim to vyšlo - je to hnus - já osobně bych se držel vzoru a dořezal kraje.
To je ale můj názor - záleží to ale nakonec stejně jenom na tobě - bude to tvoje rozhodnutí (nebo manželčino - dle aktuální politické situace )
Já sem to dořezával 150kou flexou s diamantovým kotoučem (bylo to ale jenom pár kousků) a v pohodě to vydržela, jen se ale dost práší - nezapomeň si zavřít okna do baráku, já to měl potom dost dlouho na talíři
Jinak jsme dávali 50cm makadamu, zavibrovali, na to přesátou odpadovou zeminu z lomu, dlažbu a znovu zavibrovali.
Makadam byl zadarmo, protože vedle předělávali cestu, tak základ té staré skončil pod dlažbou.
Nepodleze to ani krtek a dlažba se ani nepohnula.
já bych volil variantu 1). Ta druhá se mi nelíbí - vypadá to příšerně - u nás na firmě se rozšiřovala dlážděná plocha a firma nenapojila vzor ale zařezala jak jim to vyšlo - je to hnus - já osobně bych se držel vzoru a dořezal kraje.
To je ale můj názor - záleží to ale nakonec stejně jenom na tobě - bude to tvoje rozhodnutí (nebo manželčino - dle aktuální politické situace )
Já sem to dořezával 150kou flexou s diamantovým kotoučem (bylo to ale jenom pár kousků) a v pohodě to vydržela, jen se ale dost práší - nezapomeň si zavřít okna do baráku, já to měl potom dost dlouho na talíři
Jinak jsme dávali 50cm makadamu, zavibrovali, na to přesátou odpadovou zeminu z lomu, dlažbu a znovu zavibrovali.
Makadam byl zadarmo, protože vedle předělávali cestu, tak základ té staré skončil pod dlažbou.
Nepodleze to ani krtek a dlažba se ani nepohnula.
Majitel stavebnice značky "ZETOR" - model Z3011 - M1:1 ( viewtopic.php?f=32&t=43465 )
OSEVAN S03-060 (viewtopic.php?f=7&t=57185&p=821538#p821538)
ISEKI TA235
OSEVAN S03-060 (viewtopic.php?f=7&t=57185&p=821538#p821538)
ISEKI TA235
profíci dořezávaji 230 rozbrusem ale maji většinou kvalitná stroje
malej traktorista v malým traktoru
na 6 cm dlazbu staci aj 180 mm flexa , lamacka asi nie to je skor na lamanie cez sirku ked potrebujes napr polovicky pripadne tretiny, tenky pasik na nej neodlames, ci to vydrzi noname flexa netusim, taketo veci doma nemame a ukladat urcite tak aby sa dodrzal vzor teda varianta 1
nas Traktorik ZETORIK http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 37&t=36105
-
nejlepší je 15-25 štěrku-(64-125),potom jenom doplnit-pohrabat 16-32,(to kvůli propadávaní betonu do větších mezer),podbetonovat 10kou betonem se 4kou kari sítí, (bohatě stačí),na to 2-3 cm 4-8 frakce a dlažba klidně 6ka (pod osobák) a máš 100% jistotu že koleje do smrti neuvidíš,nikdy sem na tenhle způsob neměl reklamaci.pokud do toho můžeš investovat za ten beton koruny navíc tak neváhej.lepší je vzít slabší beton (10ku nebo15ku) a hlavně ho kdoví jak neutahovat,vím že někdo bude namítat že do něj nateče voda a po mrazu se rozsype,ale světe div se voda většinou proteče do spodních vrstev a beton drží dál,nepřizvedá se a roznáší váhu
jo a dořezy sou nejlepší 230ko flexou,sice prach ale je to přesny a jde to docela rychle když je trochu lepší kotouč
jo a dořezy sou nejlepší 230ko flexou,sice prach ale je to přesny a jde to docela rychle když je trochu lepší kotouč
neuznavam slovo "nejde",všechno jde něco holt na h....