Kotel a akumulační nadrže.

Moderátoři: rezis, Leo

Odpovědět
Zpráva
Autor
tuton
Kontaktovat uživatele:

Re: Kotel a akumulační nadrže.

#76 Nový příspěvek od tuton »

chobotek píše:Včil jenom telegraficky, bo za chvilu musim odjet. Moje hlavní výhrada je, že stavěl barák, měl téměř neomezené možnosti a nakonec dělal kompromisy - nádrže mu neprošli dveřma, cirkulační čerpadlo a laddomat si mohl odpustit a za ušetřené peníze pořídit ekvitermní regulaci, aby nemusel chodit točit směšovacím ventilem, dimenze černých trubek je naprosto nesmyslná, když už jsou ty nádrže dvě, má tam čerpadlo, proč je nenabíjí řízeně, nádrže chladnou o 10°C za den do sklepa, atp. Myslím, že když už člověk investuje svůj čas a energii do stavby domu, bylo by lepší se na to řádně připravit. Na více životů nevěřím, takže sedět na rybách nebo u stolu, třeba místo televize a promyslet, jak by ten dům měl celý fungovat ještě před započetím stavby je podle mého smyslupná investice.
.............................................................................................................................................................................................
Nedá mi to a musím reagovat.
Nevím jestli jsi četl celý můj článek a taky články starší. Z tvého popisu je ale jasné, že asi ne. Nevím kde jsi přišel na to, že mi nádrž o průměru 60 cm neprojde dveřma 100cm? V článku jsem psal jen to, že jsem příčku od kotelny postavil až po kompletaci topení (protože jsem to měl promyšlené!). Bylo tam víc místa a topenářovi se to lépe dělalo.
O jakém cirkulačním čerpadle píšeš? Mám tam čerpadlo do topení za třícestným ventilem a honím v systému kolem 45 stupňů vodu, tam by samotíž asi nechodila. Druhé čerpadlo je na nabíjení boileru a u kotle je ládomat. Ten sice mohl být nahrazen čerpadlem s termoventilem, ale takhle je to kompaktní a funguje perfektně. 15 minut po zatopení mám na kotle 90Stupňů a můžu hned topit do topení i nahřívat boiler. Dimenze černých trubek je akorát, protože mi to chodí mezi kotlem a AKU při výpadku elektřiny samotížně. Na nic jiného větší světlost trubek nemá vliv.
Nádrže mám dvě, ale obě nabíjím současně, a díky ládomatu hned na 85 stupňů. Když už topím, tak je natopím celé, takže mi jaksi uniká význam slovního spojení "proč je nenabíjí řízeně". Včera jsem je nabil na 110 stupňů během dvou a půl hodiny topení. Potřeboval jsem popálit krabice kterých už bylo v kotelně moc.
Namontoval jsem několik různých regulací na podobné systémy a topenář dělá vždy primární okruh mezi ládomatem a kotlem z černých trubek podobné světlosti. Voda proudí větší dimenzí pomaleji a lépe se to odvzdušňuje. Za provozu se tam dost uvolňuje vzduch naabsorbovaný ve vodě. Pokud by to ostatní zajímalo, tak další články s jinými instalacemi mám na svých internetových stránkách v sekci "topení": http://www.technik.bloguje.cz/tema-10-topeni.php .
Ekvitermní regulaci zatím nemám, protože to zvládám uregulovat ručně a regulace jakou bych si představoval stojí kolem 12.000,-Kč v materiálu a ty jsem jaksi zatím nevyšetřil. Už tam mám namontovaný rozvaděč s regulací, kterou jsem dostal od známého v hodnotě cca 40.000,- ale není naprogramovaná a on je velmi zaneprázdněn. Momentálně to vypadá tak, že tato drahá a složitá regulace půjde pryč a pod stromeček si konečně koupím stejnou regulaci jakou montuji zákazníkům.
Nádrže jsou zaizolovány 5cm vatou s vrchní vrstvou hliníkové folie na mřížce ze skelných vláken. I když jsem topil v přechodném období každý čvtrtý den, tak ztráty do kotelny nebyly nějak tragické a moc mě to netrápí. Do budoucna plánuji obestavbu dřevěnou konstrukcí a vysypání nějakým izolantem. Protože mě to opravdu netrápí, řeším zatím jiné důležitější věci. Domek stavím svépomocně (opravdu si vše dělám sám), jsem zaměstnaný a bokem ještě spravuju plynové kotle a montuji regulace. Času není na zbyt a mám určité priority. A taky si poslední dobou chcu trochu užít holek, než vyrostou a přestanu je zajímat.
Nakonec bych dodal, že systém jsem vymýšlel v letech 2003-2005 a tvořil v roce 2006. tehdy ještě nebylo tolik informací a skušeností s těmito systémy. Přesto bych zatím nic nepředělával a udělal to dneska stejně.

chobotek

#77 Nový příspěvek od chobotek »

Máš pravdu, četl jsem jen to, na co jsem odkazoval. Časem se tím třeba prokousám celým. Sám píšeš, že když už topíš, nabiješ nádrže úplně. Tady se tedy výhoda laddomatu neuplatní. Pak je tu druhá věc, možnost pustit teplou vodu do okruhu topení při vybitém zásobníku krátce po zatopení. To jde taky bez laddomatu. Proto mi připadá jako zbytečná investice (ty peníze šly použít třeba na tu ekvitermní regulaci). Systém, tak jak jej používáš je možné postavit bez kotlového čerpadla, jen samotíhem. O natápění čehokoliv nad teplotu varu vody jsem tu už psal. Myslím si, že je to zbytečný hazard. Vložil bych fota, ale jednak nejsem autorem a nemám k tomu svolení a potom se občas někdo podívá a poblije... Fantazii snad máš a víš jak vypadá opaření párou. No, prostě jsem se podíval co všechno jsi udělal a jak to nakonec používáš a nedávalo mi to smysl. Pokud je to jinak, pak se omlouvám, do hlavy Ti nevidím, mohl jsem jen reagovat na to, co jsem přečetl. Ekvitermní termostat za pár korun je třeba tu: http://s-o.webnode.cz/er-termostat/ Pokud je třeba inteligence, lze jej řídit nadřazeným systémem.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

tuton
Kontaktovat uživatele:

#78 Nový příspěvek od tuton »

No funkce ládomatu je právě LÁDOVAT. Pokud bych tam neměl u kotle žádné čerpadlo a chtěl topit jen na samotížku, tak bych musel mít na radiátorech kolem 60 stupňů a víc, což nechci a hlavně slabší kotel abych to v radiátorech "uchladil" a hlavně bych musel topit pořád. Takto fungují "staré" systémy, kde odpoledne jak se vrátíž z práce, tak zatopíš a večer máš v baráku 30. Ale do rána je zase kosa. A co dopoledne, když je manželka s dětma doma? Nebo když mám odpolední ...

Já mám právě pro stálou komfortní teplotu Akumulační nádrže, které natopím za 2 až 4 hodiny, proto je taky kotel cca 4X předimenzovaný proti tepelným ztrátám baráku. A kdybych měl AKU ale neměl ládomat, tak se nádrže nenatopí celé a hlavně se samotíž mezi kotlem a studenýma AKU rozjede třeba na 40 stupních a trvá dlouho než máš rozumnou teplotu třeba pro TUV. U mně to sice nehrozí, mám litinovej Viadrus, ale ládomat taky jako vedlejší funkci dělá ochranu teploty zpátečky proti nízkoteplotní korozi, nakonec i výrobce Viadrusu doporučuje ochranu proti ní.

Každý nemá možnost mít aku na vyšším podlaží jako ty, tak se s tím smiř, že existují i jiné systémy, které fungují jinak. Já jsem si to takhle vymyslel, topenář spáchal a teď ke mně vodí zájemce na exkurzi.

Mimochodem já neohřívám vodu nad bod varu, to bych měl parní kotel, ale voda při vyšším tlaku vře na vyšší teplotě! Už jsi někdy slyšel o horkovodu a podobně. Pracují tak celé teplárenské systémy a problém v tom nevidím.

A už to tady dál nerozmazávej, zbytečně strašíš lidi a motáš jim hlavu nesmyslama. Nemám čas ti to tady vysvětlovat. Prostě je to standartní zapojení moderní kotelny na tuhá paliva. To že tam JEŠTĚ není regulace na trojcestném ventilu do topení není žádná tragédie. A než si tam dát nějaký "bastl" to si radši počkám a připlatím.

Jo ještě jsem zapomněl takovou drobnost. Když tam mám ládomat, nebo čerpadlo s termoventilem, tak jde teplota hned na 90/80 (s termoventilem třeba 70/60) a mám úplně někde jinde spalovací proces. Můj kotel nedehtuje, nesazí a ani komín se nezanáší. Po dvou letech provozu jsem se do něj díval a byl krásně čistej. Dole jsem jen vybral asi půl kyblu jemného popela. Takže asi takhle.

chobotek

#79 Nový příspěvek od chobotek »

Nikde jsem nepsal, že bys měl mít radiátory připojené samotíhem (a staré baráky bych tu už vůbec nerad řešil, nakonec zbytek taky přeskáču, řekněme, že to je otázka vkusu). Pokud jde o 110°C v nádrži, je mi pochopitelně jedno, co si kdo dá do baráku. Jestli tomu věříš, že zaručeně nikde nic nemůže prasknout, budiž. Kolik kubíků páry za atmosférického tlaku je z jednoho litru vodu asi víš.
Ten ekvitermní termostat nepovažuju za bastl. Je to solidně navržené - nakonec za X-tisíc koupíš prakticky totéž, akorát do toho nevidíš a jako bonus dostaneš hezkou plastovou krabičku - ve velkých sériich už se vyplatí.
Poslední drobnost respektuju, jen jsem se snažil upozornit na to, že není třeba laddomat, čerpadlo atp. a stejně je možné mít systém, který nebude zasírat kotel a dokáže natopit nádrže tak, že rozdíl mezi spodkem a vrchem nádrže bude pár stupňů (po obědě jsem jednu takovou soustavu kontroloval a teploměry ukazovaly 84°C nahoře a 81°C dole). Když jsem psal o tom, proč to nedělat jako ty měl jsem na mysli třeba i to, že teplo z nádrží zbytečně utíká do kotelny, když by se mohlo podílet na vytápění domu (nebo dílny, garáže atd.) A na to, aby to chodilo stejně dobře bez čerpadla a laddomatu jako s nimi bys musel tu kotelnu malinko jinak řešit dispozičně. Třeba jsi měl důvod udělat to takto, všechny články jsem nečetl. A ano, systému je skoro tolik, kolik jejich autorů. Tobě patří dík, že jsi ten svůj dokonale popsal.
Na okraj, má to lité podlahy, podlahovku jsi nechtěl proč? Stálo by to asi míň než radiátory a dalo by se ještě lépe využít tepla z nádrží.

trakmazel

#80 Nový příspěvek od trakmazel »

Nechci někoho soudit, ale natápět nádrž na 110, to bych asi prdelí cvakal drát jak bych ji měl staženou, no nevim... Mam nádrž na 3000l, když je studená tak mam na tlakoměru 0,7 když ji natopim na 90 tak sloupec vyleze až na 1,6 a to mam expanzomat na 125l. Nedávno ukazovali v telce jak lehla novostavba, když tam křáplo topení, nevim co bylo příčinou, určitě ale nemohl fungovat pojistný ventil. Já mam namontovaný ekvitermní vytápění a ve spotřebě proti ručnímu ovládání to je znát. Musim totiš v přechodným období přepnou do růča, to venkovní čidlo mam totiš na severozápad a občas ho zblbne sluníčko když zapadá a pak to vyhodnotí blbě (musim to předělat). Myslim že k tomu je snad i samozřejmostí v dnešní době i záložní zdroj na baterku, já tam dávám traktorovou 160A když už má svý nejlepší za sebou (v traktoru musim mít 100% když v zimě protahuji) a i tak to utočí klidně ty čtyři hodiny. Samotíž je i díky tomuto překonaná nemluvě o množství vody v řádu. Kotel pracuje v rozmezí 85-90stupňů zpátečka75 stupňů, žádné dehtování nebo rosení. Když klesne voda v nádrži pod 40 tak se sám nastartuje plynový kotel.

chobotek

#81 Nový příspěvek od chobotek »

Jenom na okraj, když máš 3000l v akumulaci, pak je skoro jedno jestli je v trubkách 30 nebo 300l. Tady má množství vody vliv spíš na regulaci ve stylu termostat spíná čerpadlo. Ekvitermní regulaci to zas tak nevadí. To nic nemění na tom, že samotížná cirkulace pro radiátory je neekonomická. Když tedy něco zavrhujeme, tak ze "správného" důvodu :-)
Pokud jde o těch 110 st.C, nerad bych, aby mě zas někdo obvinil z šíření paniky, takže rovnici s měrným skupenským teplem varu a měrnou tepelnou kapacitou vody bude muset vyřešit někdo jiný.

HOGR

#82 Nový příspěvek od HOGR »

trakmazel: Co maš za kotel a za jak dlouho nahřeješ aku. nadrže. Nezda se ti že na te vratce 75c ja zbitečně moc.
Když se chce,tak jde vše.

trakmazel

#83 Nový příspěvek od trakmazel »

No myslim si že máš jen částečnou pravdu, že když máš ekviterm že je jedno jakej máš průměr trubek. Já jsem kotelnu předělával 3 roky zpět. Mam barák postavenej v 87roce (suterén, přízemí, podkroví, 10x10m)trubky jak hovado. V přízemí to je možná jedno jakej průměr, ale v suterénu nepotřebuju topit takovejma rourama, ikdyž zaizoluju ztráta tam je! Takže příští rok vyřezat a zároveň nové radiátory. Kotel mam Dakon 38pyro, nádrž mam natopenou zhruba za 6hodin když je venku kolem nuly, pak se to prodlužuje. Ta zpátečka 75 C, tak ji nastavili topenáři, když pak ten kotel rozvášnim tak běži čerpadlo do nádrže furt a nedávkuje jako ze začátku topení, no nevim co je lepší?..

tengi

#84 Nový příspěvek od tengi »

Konečně jsem se dostal na net...přesně jak píše chobotek.Jedna z výhod samotíže,než se začaly používat akunádrže bylo právě to,že má větší objem vody,tudíž AKUMULUJE!Od někoho,kdo má 3000l aku uvádět toto jako nevýhodu je protimluv. :evil:
Pumpa souvisí s výškou,ne s průměrem.Průměr je dobrý v okruhu na snížení odporu.Naopak u pumpy bych nějaký extra velký průměr nedoporučoval,protože zpomaluje proudění a to u pumpy nechceme. :tyty:
Co se týče teploty v nádrži,je to přeci jedno,neboť je ocelová a nerozpustí se.Ne 110°C,ale i násobky tohoto by přece vydržela.Vše závisí na tlaku,který když není pro danou nádrž překročen,tak se nemůže nic stát a je úplně jedno,v jaké formě to je,jestli je to voda nebo pára nebo jestli tam budu vhánět vzduch kompesorem...Ale když lidé natápí nádrž na takovéto teploty,tak by se měli zamyslet nad ztrátami.Ty jsou totiž se vzrůstající teplotou vyšší,jelikož je větší rozdíl teplot v nádrži-mimo nádrž.Měli by si všimnout,jak rychle "padá" teplota vody zpočátku z těch nejvyšších hodnot.Pak to propočítat a zjistili by,že se ¨to nevyplatí do těchto teplot natápět. :)

chobotek

#85 Nový příspěvek od chobotek »

Ocelová nádrž jistě vydrží i vyšší teplotu, ale pořád nikdo neodpověděl na otázku, co se stane, když se z takto natopeného systému ztratí tlak. Klasické slabé místo je třeba automatický odvzdušňovací ventil... A jak se zdá kotel tady nikomu za provozu taky ještě nepraskl. Asi jsem holt smolař.

buban76

#86 Nový příspěvek od buban76 »

Zdravím,mám aku nádrž zapojenou podle vyobrazeného schématu a potýkám se se dvěma problémy. 1. Nádrž se nenabije celá na stejnou teplotu,nahoře je max 95 a dole 60,pak už leze teplota na kotli příliš vysoko. Zřejmě to souvisí s výškou nádrže,která je na stejném podlaží jako kotel a samotíž se v určitém okamžiku zastaví a výstupní voda z kotle by musela být teplejší,než voda na vrchu nádrže. Řešilo by to čerpadlo a kde by mělo být umístěné tak,aby fungovala i samotíž? Celé je to koncipované maximálně blbuvzdorně,takže bych byl nerad závislý jen na chodu čerpadla. 2. Výstup z aku je řešený čerpadlem přímo do topení,což má za následek dvě nepříjemnosti. Jednak se nádrž poměrně rychle vybíjí a druhak jde při plném natopení do radiátorů i 90st. teplá voda. Předpokládám,že po technické stránce to ničemu nevadí,ale mít v topení takhle horkou vodu je docela nebezpečné s ohledem na malé děti,které se u nás pohybují. Takže se ptám,jestli někdo poradí,jaký ventil (trojcestný,čtyřcestný nebo jaký) a kam umístit,aby se dala do oběhu poslat třeba jen 60st. teplá voda a tím pádem by se i vybíjení nádrže mohlo podstatně zkrátit. Díky
Přílohy
schéma.JPG

tengi

#87 Nový příspěvek od tengi »

Takže za1.:nebál bych se teploty radiátorů.Mám také malé děti a nikdy jsem s tím problém neměl.Za 2.:Škoda,že mi nefunguje momentálně více jak polovina PC,jinak bych to nakreslil přímo do obrázku.CHtělo by to napojit zpátečku z radiátorů ne do aku,ale přímo do kotle a aku k tomu připojit přes ventil z boku.Zpátečka z radiátorů nádrž zbytečně ochlazuje.To je důvod,proč se aku dole nikdy nenahřeje podle přání majitele.

honzauta

#88 Nový příspěvek od honzauta »

Doporučil bych použít termostatický směšovací ventil před radiátory, nastavíte požadovanou teplotu a je to.

chobotek

#89 Nový příspěvek od chobotek »

buban76: Toto má kolega tuton vyřešené, stačí se podívat o pár příspěvků výše. A kdyby Tě mátl rozpor, že napřed laddomat ne a potom zas jo, tak pomysli na kontext. V tom prvním případě byla možno zvolit jinou dispozici kotelny při zachování pracnosti. Při úpravách stávající stavby už to neplatí.
(...nechce se mi věřit, že by nikdo nevěděl co s těmi na 110C natopenými nádržemi (to jen, aby to nezapadlo))

romb11

#90 Nový příspěvek od romb11 »

Může mi někdo poradit,jak velkou trubkou mám táhnout topení od kotle k aku,když budu mít dno aku(1000l) asi tak v půli kotle,aby při výpadku el. fungovala samotíž a protlačila přes laddomat mezi kotlem a aku. Dík za rady.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“