Nedá mi to a musím reagovat.chobotek píše:Včil jenom telegraficky, bo za chvilu musim odjet. Moje hlavní výhrada je, že stavěl barák, měl téměř neomezené možnosti a nakonec dělal kompromisy - nádrže mu neprošli dveřma, cirkulační čerpadlo a laddomat si mohl odpustit a za ušetřené peníze pořídit ekvitermní regulaci, aby nemusel chodit točit směšovacím ventilem, dimenze černých trubek je naprosto nesmyslná, když už jsou ty nádrže dvě, má tam čerpadlo, proč je nenabíjí řízeně, nádrže chladnou o 10°C za den do sklepa, atp. Myslím, že když už člověk investuje svůj čas a energii do stavby domu, bylo by lepší se na to řádně připravit. Na více životů nevěřím, takže sedět na rybách nebo u stolu, třeba místo televize a promyslet, jak by ten dům měl celý fungovat ještě před započetím stavby je podle mého smyslupná investice.
.............................................................................................................................................................................................
Nevím jestli jsi četl celý můj článek a taky články starší. Z tvého popisu je ale jasné, že asi ne. Nevím kde jsi přišel na to, že mi nádrž o průměru 60 cm neprojde dveřma 100cm? V článku jsem psal jen to, že jsem příčku od kotelny postavil až po kompletaci topení (protože jsem to měl promyšlené!). Bylo tam víc místa a topenářovi se to lépe dělalo.
O jakém cirkulačním čerpadle píšeš? Mám tam čerpadlo do topení za třícestným ventilem a honím v systému kolem 45 stupňů vodu, tam by samotíž asi nechodila. Druhé čerpadlo je na nabíjení boileru a u kotle je ládomat. Ten sice mohl být nahrazen čerpadlem s termoventilem, ale takhle je to kompaktní a funguje perfektně. 15 minut po zatopení mám na kotle 90Stupňů a můžu hned topit do topení i nahřívat boiler. Dimenze černých trubek je akorát, protože mi to chodí mezi kotlem a AKU při výpadku elektřiny samotížně. Na nic jiného větší světlost trubek nemá vliv.
Nádrže mám dvě, ale obě nabíjím současně, a díky ládomatu hned na 85 stupňů. Když už topím, tak je natopím celé, takže mi jaksi uniká význam slovního spojení "proč je nenabíjí řízeně". Včera jsem je nabil na 110 stupňů během dvou a půl hodiny topení. Potřeboval jsem popálit krabice kterých už bylo v kotelně moc.
Namontoval jsem několik různých regulací na podobné systémy a topenář dělá vždy primární okruh mezi ládomatem a kotlem z černých trubek podobné světlosti. Voda proudí větší dimenzí pomaleji a lépe se to odvzdušňuje. Za provozu se tam dost uvolňuje vzduch naabsorbovaný ve vodě. Pokud by to ostatní zajímalo, tak další články s jinými instalacemi mám na svých internetových stránkách v sekci "topení": http://www.technik.bloguje.cz/tema-10-topeni.php .
Ekvitermní regulaci zatím nemám, protože to zvládám uregulovat ručně a regulace jakou bych si představoval stojí kolem 12.000,-Kč v materiálu a ty jsem jaksi zatím nevyšetřil. Už tam mám namontovaný rozvaděč s regulací, kterou jsem dostal od známého v hodnotě cca 40.000,- ale není naprogramovaná a on je velmi zaneprázdněn. Momentálně to vypadá tak, že tato drahá a složitá regulace půjde pryč a pod stromeček si konečně koupím stejnou regulaci jakou montuji zákazníkům.
Nádrže jsou zaizolovány 5cm vatou s vrchní vrstvou hliníkové folie na mřížce ze skelných vláken. I když jsem topil v přechodném období každý čvtrtý den, tak ztráty do kotelny nebyly nějak tragické a moc mě to netrápí. Do budoucna plánuji obestavbu dřevěnou konstrukcí a vysypání nějakým izolantem. Protože mě to opravdu netrápí, řeším zatím jiné důležitější věci. Domek stavím svépomocně (opravdu si vše dělám sám), jsem zaměstnaný a bokem ještě spravuju plynové kotle a montuji regulace. Času není na zbyt a mám určité priority. A taky si poslední dobou chcu trochu užít holek, než vyrostou a přestanu je zajímat.
Nakonec bych dodal, že systém jsem vymýšlel v letech 2003-2005 a tvořil v roce 2006. tehdy ještě nebylo tolik informací a skušeností s těmito systémy. Přesto bych zatím nic nepředělával a udělal to dneska stejně.