Kotel Viadrus

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
mastnacek

Re: Kotel Viadrus

#586 Nový příspěvek od mastnacek »

StenliH píše:Zbytečné to není roztažnost materiálu . Musí to tak být . A prosím tě proč vlastně bráníš přístupu vzduchu přes rošt ? že ho dokonce izoluješ cihlami ? Nepochopil jsem co tím získáš JS trubka není nic nové to už za války na ten princip dělaly spalování mělo to jen malou vadu na kráse nikdy to pořádně nefungovalo . Dokonce ani ve Viadrusu to neudělá žádnou muziku jako že by kotel třeba o 10% lépe spaloval -- na těch 10 % ten nápad nemá . Ale klidně mě oprav pokud něco co píšu není dle tebe tak . Já jsem to všechno vyzkoušel a nenašel jsem v tom smysl . Třeba ty Ocelové rošty jo i litinové jistě protože to smysl u dřeva má .
U ocelovyho plechu roztažnost chápu, ale u litiny to na tak velke vule nebude. Nebo i ty od viadrusu jsou ocel?

K tem cihlam. Cilem nebylo odizolovat rost, ale privest do ohne vzduch jen zepredu. Tady mam schemata. Uzivatel Jaroslav Havel http://www.energoportal.cz/forum/pevna- ... ka_oblast=
Nez jsem poridil U26 tak me lakalu kanadsky kamna a to jak spalujou. Maji taky pevny rost. Myslim ze to pujde napodobit.

Jaryn82

#587 Nový příspěvek od Jaryn82 »

Rošty tam sedí dobře není tam kolem žádná velká mezera kudy by tam proudil vzduch. Až je tam dáš uvidíš.

langos2

#588 Nový příspěvek od langos2 »

Zdravím všechny
Stenli u toho podavače je nějaká tepelná pojistka proti prohoření nebo něco takového ?
Myslíš že bys nafotil pohled od násypky jak tam pracuje ten podavač.
Měl by jsi i info o kolik je třeba zvednout kotel pro ten podavač?
Docela jsi mě nakousl uvidíme.

Vašek.

trago105

#589 Nový příspěvek od trago105 »

zdravím pánové :-) tak jsem dnes přišel na další vylepšení kotle. Mám sice Dakon FB36D ale je to stejný jako Viadrus. Jen tak mě napadlo dát šamotové cihly na stěny kotle, našel jsem cihly cca 30 x 15 x 4 tak jsem je postavil na rošt a opřel o stěny a dal vždy 2 za sebe a vyšlo to akorát (mám 7 článek). A účinek se dostavil. Dříve mi kotel z komína silně kouřil bíle při přiložení i během hoření, teď slabě bíle cca jen půl hodiny po přiložení, než se rozhoří nové špalky, pak se jen tetelí horký vzduch. Doba hoření zůstala stejná asi 3 hodiny ale dříve jsem musel celý kotel naládovat silnejma špalkama (15 cm) a ještě zasypat pilimana nebo štěpkou, teď jsem dal do kolte jen asi 4 špalky 10 cm, po 3 hodinách žhavího na lopatku a krásně se znovu rozhořelo. Mezi těma šamotkama to krásně drží žhavé. Dřevo hoří krásným modro-fialovým-oranžovým plamenem a kotel je krásně vypálený do běla. Vzduch proudí spodníma dvířkama (kde mám trvale šroubem nastavenou mezeru asi 1 cm) jak do žhavého, tak i mezi šamotkou a stěnou kotle nad oheň, kde horký vzduch ohřátý o šamotku podpaluje dřevoplyn, okénko v přikládacích dvířkách mám také otevřeno naplno aby mělo dřevo dost vzduchu. Takže kdo máte problém s kotlem určitě vyzkoušejte :-)

velocidaptor

#590 Nový příspěvek od velocidaptor »

skus dat foto ako si ich tam dal

trago105

#591 Nový příspěvek od trago105 »

bohužel to nemám teďka čím vyfotit ale je to jednoduchý. vzal jsem ty cihly co jsem našel délky asi 30 cm, šířky 15 a tloušťky 4 cm. ty 2 cihly za sebou ( 60cm) mě vyšli akorát přes celou hloubku kotle (7 článek). no a aby se mě cihly nekáceli na rošt tak jsem je položil trochu šikmo a opřel o bok kotle.

jinak ještě doplním že topím na cca 80 - 85 °C

mastnacek

#592 Nový příspěvek od mastnacek »

2 trago105: covece ze sedmiclanku si muze udelat kanadsky kamna se vsim vsudy :) Oblozit steny, rost, udelat opravodvy sekundarni spalovani, nevim jak to ted rict cesky ale amici tomu rikaj fire tubes myslim :)

http://www.youtube.com/watch?v=qvc79F1pR08

trago105

#593 Nový příspěvek od trago105 »

problém je že kdybych položil šamotky i na rošt tak to ubere hodně výkonu, jednou jsem zkusil jak si tady všichni chválí položit na vodou chlazený rošt ještě jeden rošt (měl jsem ze starého plecháče) a kotel strašně dlouho natápěl (mám samotíž) a ani jsem nedosáhl v plném výkonu víc jak 85 °C. Takže žhavý na roštu hodně ohřívá vodu. Teď jsem dal ty šamotky a jak se rozpálej do červena tak držej žhavý omnoho dýl než ty přídavný rošty. Při zatopení má zpátečka cca 15 °C a kotel je hned na 60 °C, až se voda otočí a do kotle přijde už víc teplá zpátečka zavřu kotel (ve spodních dvířkách mám trvale mezeru 1 až 1,5 cm mezeru, v horních dvířkách sekundární vzduch naplno otevřen) a je hned na 80 °C.

mastnacek

#594 Nový příspěvek od mastnacek »

Je to tak jak rikas, rost hodne ohriva. Mel jsem zkusmo cihly na rostu, spalovani bylo vyborny, ale par procent vykonu slo dolu. Zjistuju, cim by slo rost ucpat, vyplnit, abych jen zabranil pristupu vzduchu po celym rostu a propadavani nedohorelych kusu dreva skrz rost. Asi zkusim jil s piskem a zespodu plech nebo husty pletivo aby to nepadalo.
Dneska si jdu ke slenaroj pro odrezky zaruvzdornyho skla a budu delat pruzor do dvirek. Pak se vsechno lip steluje kdyz clovek vidi co se v kamnech deje. Tvuj kotel co se tyka rozmeru je na pokusy idealni.

kenybz

#595 Nový příspěvek od kenybz »

někdo tu psal že by tam vložil kousky T-profilu a to by bylo OK nechat tam vuli a je

mastnacek

#596 Nový příspěvek od mastnacek »

Cetl jsem to, ale pri vyhrabavani popela bys o ne zachytaval pohrabacem, ale mozna kdyby se zbrousily hrany. Vyzkousim si jeden udelat :) Ale vzduchotesny to asi moc nebude.

FERO 873
Kontaktovat uživatele:

#597 Nový příspěvek od FERO 873 »

Tí ktorí si objednali rošty pošliťe adresi na SZ :ano:
Přílohy
Obrázok 869.jpg
Obrázok 868.jpg
Obrázok 867.jpg
Obrázok 866.jpg

Fidlla

#598 Nový příspěvek od Fidlla »

Ahoj,máš to pěkný....na víc asi nemáš na 5 článek???
Zetor 6718 DEEP RED

Fidlla

#600 Nový příspěvek od Fidlla »

Měl bych zájem??? Ale su s čech....
Zetor 6718 DEEP RED

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“