Zplynovací kotel
Re: Zplynovací kotel
Dobrý den,
mám dotaz, jestli se dají ve zplynovacím kotli spalovat polena kratší než je předepsaná délka polen výrobcem kotle. Myslím tím, jestli to nemá vliv na výkon kotle. Dík za odpověď.
mám dotaz, jestli se dají ve zplynovacím kotli spalovat polena kratší než je předepsaná délka polen výrobcem kotle. Myslím tím, jestli to nemá vliv na výkon kotle. Dík za odpověď.
Určite dajú, v dielni čo máme kotol, tak tam ide všetok odpad a niekedy sú to fakt malé odrezky, napr. tenké ako prst dlhé len 3 cm a podobne, len je potom dobre na spodok kotla hodiť niečo veľké aby ten drobisk neprepadol a neupchal spodnú trisku. Takže keď to zhrniem, tak to ide, ale nie tak že kúriť iba tenkým, navyše také palivo ani dlho nevydrží.
-
Mám taky doma Atmose je to typ DC25, ještě bez chladicí smyčky. Topil u kamaráda, ale prý je pro něj slabý, tak byl skoro za odvoz, je 4 roky starý a z toho 2roky v provozu. Zatím ještě stojí u mě nezapojený, ale dřeva by bylo dost, jenom ho chodit dělat do lesa. Uvažuji v něm topit štěpkou principu Rojek-nastřihané špalíky z vetví. Nemá někdo zkušenost?
Nechá se vymyslet lecos, jenom je někdy problém to uskutečnit... aby to fungovalo podle našich představ.
Hele to mne tedy pobavilo :...." ale dřeva by bylo dost, jenom ho chodit dělat do lesa... " No jinak jsem byl na poradě v Atmosu a na tu štěpku mi nechtěli nejprv opovědět jestli je ten , či onen kotlík vhodný .. , ale po mém tlaku na nějakou informaci a odpověď - prý když už ta štěpka musí bejt , tak kombik .... Toť od prodejců ... ?
- Robert
- Kontaktovat uživatele:
já mám kombinovanej a topím i hobliny z dílny takže i jemnější štěpka je perfetní
Dobrý den,
Myslel jsem spalovat např dřevo dlouhé 30cm i když je maximální délka 53cm.
Myslel jsem spalovat např dřevo dlouhé 30cm i když je maximální délka 53cm.
Je to dokonce i lepší (alespoň si myslím) na propadávání na trysku ( při plném výkonu se pak netvoří most nad tryskou ) . Dávám takto ty kousky na přeskáčku a jede to fajn ( tedy když taková polénka zrovna mám - třeba původně do kamínek)
-
Také bych v tom neviděl problém mám DC32S a pokud je dlouhé poleno tak vám nejdříve vyhoří místo nad tryskou takže potom musíte ty kraje pohrabáčem nahrnout na střed.
Já jsem měl dřív kotel Vernera25kw, pak udělali plynofikaci a já ho dal po 3zimách pryč. Kamarád s nim topil ještě 11roků. když jsem ho měl tak jsem do něj rval dříví že na něm byl ještě sníh a topil báječně, je fakt že ta účinost jde hodně dolu. No a po 10letém topení plynem kdy se cena za topnou sezonu vyšplhala na 40tisíc jsem se vrátil ke dřevu. Pořidil jsem dakona 38Kw pyro za 39000,-Kč, Do sklepa nádrž 3000l a ekvitermní vytápění. Pánové pecka. Voda v radiátorech furt stejně teplá. Když nemrzne tak zatápim každej druhej den a to mam původní rozvod na samotíž, což je v plánu vyřezat a měď. Pořidil jsem k tomu i záložní zdroj, takže když nejde elektrika tak mužu topit ještě nějakejch 8hodin. Spotřeba za tuto abnormálně tuhou zimu 22metru.
Zdar pánové,také se podělím o nějaké zkušenosti se zplynovacím kotlem.V roce 2004 jsem koupil starší kotel ATMOS C30,kombinovaný na uhlí a dřevo,který byl 3roky v provozu,pán se ho rád zbavil,měl ho špatně zapojen,do kotle mu šla voda ,která měla 40stupňů,měl to na samotíž,hodně vody,nic-moc.Já ho nainstaloval do systému přes třícestný ventil,kotel jede trvale na 70-85stupňů-malý kotlový okruh(malé čerpadlo Grundfos25-40)+termoregulační ventil 60stupňů-ESBE a potom za třícestným ventilem velký radiátorový okruh (čerpadlo Myson25-60),rozvody mám měď,22radiátorů,celkem 320ltr.vody.Z kotlového okruhu ohřívám boiler-200ltr,natopen je ze studené vody za 40minut,systém jede po zatopení naplno po cca1hodině,teplota v místnostech z 18 na 22 za 2,5hodiny,vytápěná plocha 340m2.S kotlem jsem spokojen,jen jestli budete kupovat starší mrkněte na stav kotlové stěny u zpátečky!!jak se to loupe(u ATMOSE uvnitř ve vybíracích spodních dvířkách )tak ruce pryč No a spálil jsem tak 25metráků uhlí(from POLAND-levné ),5 kubíků dřeva a tunu briket....
Pořádek je pro blbce,inteligent ovládá chaos....
- zetor tomas
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, měl bych jeden dotaz. Před týdnem jsme si pořídili kotel Atmos DC25S a zdá se mi, že dost dehtuje. Je to normální nebo máme vlhčí dřevo, než by mělo
Zetor 5945 a Zetor 6711
- zetor tomas
- Kontaktovat uživatele:
Teď mě ještě napadlo, jestli to nebude tím, že je vlastně dost přiškrcenej a ventilátor se pustí jednou za chvíli a jinak se to v podstatě dusí.
Zetor 5945 a Zetor 6711
normální to nebude,dřevo by mělo být min 2 roky staré.Záleží taky jak ho provozuješ, teplota kotle 80-90st a zpátečka by neměla jít pod 65st
zetor tomas: koľko je to dosť? inak keď sa to takto dechtuje tak to je spôosbené aj tým čo píšeš, ono to robí to keď priložíš a nie je potreba aby kotol podával veľký výkon, tak sa kotol nakúri a ventilátor sa vypne skôr než sa celý obsah kotla stihne dokonale rozhoreť. v takomto prípade dokážu dehtovať aj temer 100% suché brikety. ale ono to potom vyhorí. treba asi optimálnejšie prikladať. poviem príklad je blbosť naložiť do kotla dajme tomu na noc v čase keď už sa vypol domový termostat a akumulačná nádrž je tiež nakúrená v takom prípade to bude dechtovať.
-
Já mám Atmos DC18 bez chl. smyčky, od 2001, ze začátku suché i s úplně mokrým(krajiny z pily), dodnes úplně bez problémů cpu tam všechno co trochu připomímá dřevo, můj názor dost záleží na zapojení, já osobně třícest. esbe patrona 70stup. + vyrovnávačka 1000 l , kotel permanentně na 90 a přikládám tak 2-3 denně, pochopitelně dům si hlídá pokoj. termostat. Co se týlá dechtování i při tomto provozování trochu dechtuje vlevo v zadu, při přikládání jednou za čas seškrábnu a zatím bez následků.