Alternativní zdroje energie

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
imaginaro

Re: Alternativní zdroje energie

#3076 Nový příspěvek od imaginaro »

Aha, děkuji za vysvětlení. Doufám že ta výkupní cena už klesat nebude, protože jinak je to likvidační ... :(
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

RoKur

#3077 Nový příspěvek od RoKur »

Tak utekl další měsíc, tak posílám své výsledky.
Slunce je již dost nízko a tak mi panely za plného osvitu vyrábí o 1/3 méně. Navíc je již kratší den (slunce už u nás zapadá po třetí hodině), tak i když svítí, tak je již problém s nabitím baterek. Už budu muset okruhy velkých žroutů přepnout na peklo, aby se mi stačili dobít baterky. Už jde poznat, že začíná doba temna. Pravděpodobně mi ještě tento týden fotovoltaika pokryje spotřebu na 100%, ale to bude letos naposled. Letos to je 31 týdnů, kdy mě fotovoltaika pokryla spotřebu celého baráku na 100%

Obrázek
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

drtikol

#3078 Nový příspěvek od drtikol »

Ahoj, tak já jsem na tom daleko hůř, jedu už nadpoloviční spotřebu z pekla, cca 300kw z nebe a cca 350kw z pekla .

Ready

#3079 Nový příspěvek od Ready »

Letošní vyúčtování spotřeby z pekla za mnou a je to......pekelné......z venku jsem vzal 1093kwh,konečná platba suma sumárum 14,065Kč. Masakr a kouzlo fixích plateb.Jestli paušály a státem regulovaná(diktovaná) složka dál porostou tímto tempem,,ono se to fakt vyplatí,při mojí spotřebě z pekla,tahat elektriku z nafty.

bratrH

#3080 Nový příspěvek od bratrH »

Takže vychází Kwh na 12,89 Kč.To samé mám já,ale mám jen solární ohřev TUV.

RoKur

#3081 Nový příspěvek od RoKur »

Čím více fotovoltaikou ušetříte, tím bude cena za kWh dražší. Já abych to snížil, tak jsem přešel ze sazby D25 na sazbu D01. Ještě jsem přemýšlel nad výměnou jističe z 3x25A na 1x25. Fotovoltaiku mám stejně jednofázovou a tři fáze jsem už roky nepotřeboval. Zatím to nechávám jako rezerva pro elektromobil, až jednou bude.
Pouze na fotovoltaiku jsem letos fungoval 31 týdnů.
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

imaginaro

#3082 Nový příspěvek od imaginaro »

Já mám RD na 1x20A :)
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

Ready

#3083 Nový příspěvek od Ready »

Taky mám myšlenky jít tímto směrem,líbilo by se mi 3x16A,možná i 1x25A .Hodně mašin a pomocníků už se mi podařilo přestavět tak,aby to utáhl měnič FVE,průser je pásovka na kulatinu,velký motor,tam výkon okecat nejde.Leda přestavět na spalovák,je to poslední mašina s velkým motorem v baráku.Je nad čím přemýšlet.

RoKur

#3084 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Ready, já jsem si převedl před pár lety ceník ČEZu z pdf souboru do excelu. Doplnil vzorce a buňky pro konečné stavy. A jednoduše tak vidím, kolik by mě to stálo v různých tarifech, nebo při změně jističe. A také, kolik bych zaplatil celkem, pokud bych neměl fotovoltaiku. Tím, že již mám pouze jednu sazbu (VT), tak mám přesný výsledek. U dvoutarifu jsem nevěděl, kolik bylo odebrané v nočním tarifu.

jbb

#3085 Nový příspěvek od jbb »

Teď v listopadu už je to na prd... A nepomohlo by ani víc panelů...
červenec - 900 / 19
srpen - 950 / 12
září - 824 / 88 kWh
říjen - 526 / 255 kWh

Mám poloostrov, takže drobné dotoky jsou tam i v létě, zase to má jiné výhody (tedy do ostrova jdu jen v případě výpadku sítě či N0% stavu ...)

RoKur

#3086 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj jbb, tož tady vítej. Máš jinou spotřebu jak mám já. Odběr za měsíc, máš pomalu to co já za rok. Jestli Tě mohu poprosit o více info o fotovoltaice.
Příchodem listopadu pro nás solárníky již nastala doba temna. Den se krátí, slunce je nízko, tak již nedopadá kolmo na panely a tak není takový výkon.
Ještě první týden v listopadu jsem jel na fotovoltaiku na 100%. Díky termickým panelům jsem přitápěl tak jednou za 7 - 10 dnů. Ale tomu už je konec.
V létě, když je slunečný den, tak mi fotovoltaické panely v pohodě vyrobí 15 kWh elektřiny. Včera bylo u nás azurové nebe, teplota kolem nuly a tak panely měli větší účinnost. Stejně ale vyrobily pouze 6,14 kWh. Den předtím bylo celý den zataženo a panely vyrobily za celý den 1,1 kWh. Zatím mi v ostrovu na nebe funguje kotelna, světelné okruhy a okruh, kde jsou zapojené switche, router a wifiny. Ostatní okruhy jsem už přepnul na peklo. Pokud svítí slunce, tak ještě přepneme pračku na nebe, když manželka potřebuje vyprat. Zatím se mi daří držet baterky v rozmezí 70 - 85%.

fikejz

#3087 Nový příspěvek od fikejz »

Mě termika nedala od 25. října v podstatě nic. Jednak mi stíní moje vlastní stromy na mezi k sousedovi. V zimě to snadno "vyřeším". To si člověk fakt dopředu neuvědomí jak moc to sluníčko na zimu sleze dolů. A pak tu bylo většinu dní hmlisto (v noci tak isto). Zbytek bych připsal na vrub sklonu panelů - mohl být s ohledem na toto období vyšší. Třeba i za cenu úpravy střešní konstrukce tak aby byl vyšší sklon. Ale zakomponované ve střešním plášti bych je i tak nechal. No a velký díl má i orientace s ohledem na světové strany - ale barák neotočím a ani víc na kopec neposunu ;-)
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

duchodce

#3088 Nový příspěvek od duchodce »

Fikejz napsal -" To si člověk fakt dopředu neuvědomí jak moc to sluníčko na zimu sleze dolů."
To jsem si neuvědomil taky když jsem uvažoval kam s panely, až mě to moje ženská vysvětlila kam až stín zasahuje. Ona si to pamatuje kvůli sušení prádla. Tak jsem zjistil že je musím umístit ještě o nekolik metrů dál a o něco výš nežli jsem uvažoval. Takže se vzdálenost od budovy ještě zvýšila a začali by problémy s kabelizací. Další možnost - umístit panely na střechu otevřené pergoly se hřebenem směrem sever jih - je tam již ten bezazbestový eternit. Kamarád pokrývač mě ale říká,nemáš pod tím podbití, tak si ale vypěstuj placatého pokrývače až ti to vítr pocuchá pod panely....Budu muset uvažovat o jiném umístění. Tak a mám o čem přemýšlet...
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....

fikejz

#3089 Nový příspěvek od fikejz »

No musíš pergolu pokrýt namísto eternitem FV panely a místo dlouhé stejnosměrné kabeláže udělat v pergole místo kam dáš měnič. Ideálně i s baterkárnou. Aspoň ti nevyletí do luftu barák. Střídavý proud nemá takové ztráty a potřebu kabelů velkého průřezu.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

duchodce

#3090 Nový příspěvek od duchodce »

Tam je teplotní problém - umístění měniče a hlavně baterek . Je to trochu na větru takže nějaké zateplené bedny -nemožnost sledování napětí, je to "za rohem". Navíc tam budou max. 4 ale spíš jen dva panely- ona je to spíš plánovaný doohřev vody v boileru a záloha pro chod plynového topení. Větší investice se vzhledem celkové spotřebě el. energie v domácnosti neplánuje . Vaříme na plynu . Rokur a i vy ostatní jste mě vyvedli z jednoduchého řešení a tak že jsem vystřízlivěl. A dorazily mě ceny instalací, ale alespoň na tom se pracuje.
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“