Tepelné čerpadlo

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
honzasl

Re: Tepelné čerpadlo

#151 Nový příspěvek od honzasl »

A nestačily by jako záloha plynová kamna?

https://www.nako.cz/9887-magg-110003-pr ... rettyPhoto

Dvě bomby v záloze, jedna na topení, druhá na vaření - a plynem se dá i svítit. Minimální skladovací prostor, neomezená životnost, pohodlné a čisté - a za párkaček.

Hannes

#152 Nový příspěvek od Hannes »

honzasl Ale bacha na větrání !!! Propan-butanová plynová kamna MAGG jsou určena pro dočasné vytápění místností kde je zaručeno dostatečné větrání
Pohodlné to možná je , ale čisté zcela jistě ne co se čistoty vzduchu týká ...

brigadnik
Kontaktovat uživatele:

#153 Nový příspěvek od brigadnik »

martin z píše:A teď blbá otázka : Není lepší koupit elektrocentrálu?
elektrocentrála se mi zatím jeví jako nejlepší, už jenom díky možnosti využití i jinde, ale sehnat něco nad 6kW za rozumnej peníz není jednoduchý. V akumulačce máme topný těleso 3x400V/6kW.

Pak ještě zvažuju kotel na dřevo do 10kW, ale nevím, jestli by mohl bejt problém, když bychom dostali dotace.

honzasl

#154 Nový příspěvek od honzasl »

Patrona 6 kW - patrně trojfázová - se dá zapojit taky jen jednofázově - 2kW centrála už je běžná. Nemá smysl vymýšlet záložní systém tak, aby to byla 100 % zaloha - je to neekonomické a zbytečné. Záložní topení má mít funkci - nenechat dům zmrznout a poskytnout komfort na přežití v kuchyni a koupeně...

(a co si budeme povídat, točit centrálou, abych s ní hřál v bojleru 2 kw a další 4 kw pouštět výfukem centrály ven je dost ujetý...).

martin z

#155 Nový příspěvek od martin z »

Teplou vodu v koupelně bych asi neřešil vůbec. Hlavně vyhřát barák na teplotu při které se tam dá přežít. Spotřebu, případně ztrátu při běhu centrály je podle mě blbost řešit taky, kolik dní v roce by ta centrála asi běhala aby to mělo smysl ?

brigadnik
Kontaktovat uživatele:

#156 Nový příspěvek od brigadnik »

Těleso v akumulačce je zapojený do hvězdy, šlo by tedy zapojit jednotlivý části samostatně. Ale víc tepla bych asi dostal z nějakýho 2kW přímotopu přímo v místnosti, protože z akumulačky ve sklepě by byly určitě nějaký ztráty atd...
Žádal jste někdo při montáži TČ o dotace? Je psáno, že zaručuji provoz nového zdroje po dobu minimálně pět let a že původní zdroj (kotel) nesmí být použit ani jako záloha. Ale když bych měl jako záložní zdroj kotel do 10kW byl by to taky problém? Nikde jsem se to nedočetl. Na zdroj do 10kW by neměla být nutnost revizí atd..

martin z

#157 Nový příspěvek od martin z »

Já teda nevím přesně abych nešířil bludy ale při dotaci musíš svůj starý kotel zlikvidovat. Jako zálohu ale můžeš kotel na uhlí mít jen musí splňovat vyšší em. třídu takže půjdu koupit ten samej ale novej právě s vyšší třídou.

kutil tim

#158 Nový příspěvek od kutil tim »

Jednodušší je pokud je komín pořídit krbová kamna, to je lepší kombinace, stačí 6 - 9 kW.Ta centrála by stačila jen na výkon motoru tepelného čerpadla a oběhových čerpadel a ne na přímotop 6 kw.

brigadnik
Kontaktovat uživatele:

#159 Nový příspěvek od brigadnik »

Psal jsem, ze na krbovky to bohuzel nemame v byte uzpusobeny, ale mensi kotlik do 10kW s em. tridou 3 by se na misto puvodniho vesel, jenom nevim co na to legislativa

RoKur

#160 Nový příspěvek od RoKur »

Legislativa v pohodě.
Pro kotlíkovou dotaci, aby jsi mohl uplatnit nárok musíš doložit foto původního kotle na tuhá paliva, který je zapojený do systému a do komína. Pokud má výrobní štítek, tak nafotit (velká výhoda). Nesplňuje emisní třídu 3, a musí mít více jak 10 kW. (Nesmí to být kotel na dřevoplyn, plynový kotel, nebo automat).
Tím pokud tohle splňuješ můžeš podat žádost o dotaci s fotodokumentací toho starého kotle, a do formuláře o žádost na dotace napíšeš, jaké budeš mít tepelné zdroje a v jakém poměru je budeš využívat. Např. tepelné čerpadlo 98%, Kotel na pevná paliva em. třídy 3 využití 2%
Počkáš, jestli Ti schváli dotaci a po schválení můžeš začít z likvidací starého a montáži nového.
Znehodnotíš starý kotel dle požadavku a provedeš fotodokumentaci znehodnoceného kotle + výrobního štítku, že likviduješ opravdu ten původní kotel. Odvezeš kotel do sběrny, kde Ti vystaví doklad o likvidaci. Musíš tam říci, že je to pro kotlíkovou dotaci.
Necháš si namontovat čerpadlo a provedeš fotodokumentaci zapojeného čerpadla do stávajícího systému. Musí být znát, že je to zapojené do stejného topného systému.
Až teď mužeš podat vyučtování dotace, kde doložiš fotky likvidace, a fotky nového zdroje (čerpadla) + faktury za veškerý materiál + práce spojené s likvidací starého a montáži nového zdroje tepla.
Kdykoliv mezi tím, nebo až potom si můžeš pořídit nový kotel a zapojit ho místo toho původního.
Samozřejmě náklady na nový kotel nemůžeš podat do vyučtování pro kotlíkovou dotaci.

Mám pocit, že kotel do 10 kW nemusí splňovat žádnou emisní třídu. Teprve kotle nad 10 kW musí splňovat minimální emisní třídu 3. Ale to si raději najdi na internetu.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

brigadnik
Kontaktovat uživatele:

#161 Nový příspěvek od brigadnik »

žádost už je podaná, jako zdroj je ale uvedeno pouze čerpadlo, o kotli tam není zmínka, vyřizuje nám to firma, která montovala čerpadlo. Jinak všehny dokumenty a fotky přiloženy. Nevím no, bojím se kontroly.

RoKur

#162 Nový příspěvek od RoKur »

Já jsem podával žádost před dvěma lety sám a měnil jsem starý 24 kW kotel. Měl jsem ještě i plynový kotel, který jsem používal pouze tehdy, když jsme v zimě odjely, na několik dnů pryč, aby nevymrzl barák.
Před těmi dvěma roky bylo v přihlášce, jaké paliva a v jakém procentu využívat. Tak jsem tam napsal, že nový kotel na biomasu bude využívan na 90% a ten plynový na 10% A bylo to v pohodě. Kontrolu jsem neměl.
Kotlíková dotace je o tom, aby se vyměnily staré neekologické kotle. Vůbec nevadí, že ke starému kotli je ještě plynový kotel, elektrokotel, nebo cokoliv jiného. Vyměňuješ starý kotel, za nový ekologičtější zdroj tepla.
Doporučuji Ti napsat na Tvůj krajský úřad, který zajišťuje dotace (zjisti si na internetu, nebo ať Ti dá kontakt ta firma, která ti vyřizuje dotace), že pro případ výpadku elektřiny si pořídíš nový kotel, jako záložní zdroj tepla.
Oni ti odpoví, jestli mají něco proti tomu, nebo né a pak máš v ruce doklad pro případnou kontrolu.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

martin z

#163 Nový příspěvek od martin z »

Ahoj, co říkáte čerpadlu OCTOPUS Ice stick, má venku jenom jednotku bez ventilátoru a tedy bez hluku ?

pali

#164 Nový příspěvek od pali »

to vypadá na čerpadlo principu země voda. napsal jsem jim o nabídku. uvidím, jak se k tomu postaví.
vsechno jde poskladat nejak dohromady tak, aby to fungovalo. i muj traktor s 4011kovym zadkem, 5201kovym motorem a 5745kovou predni napravou.
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =55&t=3778

pali

#165 Nový příspěvek od pali »

sháním teď tepelné čerpadlo vzduch vo do novostavby.

poptávám pro novostavbu rodinného domu vytápění tepelným čerpadlem a ohřev tuv. Stavba je ve fázi projektování. Předběžně odhadnuta tepelná ztráta 5-6kw. Vytápění plánované teplovodním podlahovým topením. Poptávám defacto kompletní vystrojení kotelny. Nejlevnější nabídku mám na Fujitsu 8kw za 105.000 bez daně za komplet kotelnu. Myslíte, že se dá najít ještě levnější?
vsechno jde poskladat nejak dohromady tak, aby to fungovalo. i muj traktor s 4011kovym zadkem, 5201kovym motorem a 5745kovou predni napravou.
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =55&t=3778

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“