Dálková kontrola teploty kotle
Re: Dálková kontrola teploty kotle
no to přetopení nepotěší ..já jsem nepřikládal
ale kotelna plná páry teploměr zarohem vybrat plné topeniště lopatou
a opatrně chladit no ale u nás jsou výpadky proudu a to je to samé a tak jsem musel pořešit zálohování čerpadla
abych mohl klidně spat
jinak v těch metostanicích je jako čidlo většinou použitý termistor raději dat stíněný kabel aby se z případného rušení nezbláznil procesor
ale kotelna plná páry teploměr zarohem vybrat plné topeniště lopatou
a opatrně chladit no ale u nás jsou výpadky proudu a to je to samé a tak jsem musel pořešit zálohování čerpadla
abych mohl klidně spat
jinak v těch metostanicích je jako čidlo většinou použitý termistor raději dat stíněný kabel aby se z případného rušení nezbláznil procesor
Jo termohlavice fajn. Jenže já mám v baráku 30 radiátorů.A v půlce momentálně nefunkční zónovou regulaci etatherm. V druhé půlce nic. Chci dodělat etatherm i do ostatních místností jenže teď chybí prachy. Ta ekviterma uvidím. Co jsme kdysi měli plyn byla kosa aj když jel kotel na 85°. Nevím jestli je to jen můj subjektivní dojem ale když zatopim dřevem je horko hned. No jak jsem psal. Není problém změnit regulaci trojcesťáku podle teploty jakou budu chtít aby mi šla do baráku. Ale jak jsem psal. Kluk co mi zapojil kotel má udělané defakto to samé jak já. S tím rozdílem že nemá zónovku. A tvrdil že bývalo horko a v noci kosa. Teď že má příjemně pořád.mastnacek píše:Presne tak, byla zima. Krivka se menila, pak uz na to rezignovali. Kdyz jsou radiatory, tak se me osobne nejlepsi jevi termoventily a hlavice. Jina to je u podlahovky. U radiatoru me to prijde jako zbytecna veda. S nadrzema kotel jede na spici tak jako tak, ted uz jen osetrit topeni na urovni mistnosti. Jestli mas radiatory tak mas tejne termohlavice ne?
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233
Ja mam radiatoru 15. Ten Etatherm jsou v podstate elektronicky rizeny hlavice ktery se prodavaj snad uz od 300kc?. Akorat maj lip reseny napajeni. To by se libilo me, protoze aby hlavice prinesla dalsi usporu, tak to chce v noci mirne utlumit. I kdyz pak rano kotel zase musi o to vic natopit. Usporu v nocnim utlumeni a ranim pridani ale nedokazu spocitat. Delal jsem to ze zacatku aspon v obyvaku ( nejvetsi mistnost ), ze jsem na noc ubral na 18 a rano zase pridal na 22. Ted uz par let nechavam teplotu stejnou a spotreba je sul nul stejna.
No myslím ze vyjde víc jak na 300. Mam to napocitane na nějakých 11 tis. Ty teď dát nemůžu. Ta půlka chalupy když fungovala byla super. Přišel jsem večer do ložnice a bylo tam 22° a pěkně v noci to ochládlo na 19 a ráno když moja vstávala to topilo. A nemrčala že jí je zima.A mi nebylo horko... Úsporu netuším. Tuhá paliva. Tam se to měří blbě.
Ja si myslim,ze problem nebude. Do 99 by to malo ukazovat.ibanez5 píše:Není problém koupit meteostanici s externím čidlem,ale otázka je jestli se mi bude potom na meteo zobrazovat teplota větší než 60 stupňů,o to vlastně jde ...
Cim blbsiu cinsku kupis tym lepsie.
Nejlevnejsi jsem nasel za 369 https://hlavice-radiatory.heureka.cz/eu ... atic-zero/# kvalita asi nebude nic moc, ale cenove na urovni manualnich heimeier ktery jsem daval.
No já mám trochu něco jiného. Elektronickou hlavici s pohonem,centrální ovládací jednotkou s připojením na počítač kde si můžu v daném čase nastavit libovolnou teplotu,s ochranou proti přetopení, funguje to jako prostorový termostat pro spínání kotle a co já vím co všechno to umí.
Ahoj Kutile, na Arduinu mám postavené řízení celého baráku. Řídí mi to teploty kotle, kolektory, čerpadla, servoventily, osvětlení chodníků, schodiště ...kutil tim píše:Mne by zajímalo, jak má kdo udělané řízení teploty kotle i výstupu do topení, zda by moderátoři mohli přidat řízení teploty kotle a výstupu z kotle pomocí čtyřřcestného ventilu, sledování teploty je již podružný údaj, pokud to funguje jak má.
Ještě na to chci napojit fotovoltaiku, nastavení vertikálních žaluzii podle polohy slunce, zalívání květin na terase a před barákem.
Myslím, že mám do toho zatím napojených kolem čtyřiceti čidel. Převážně pro měření teploty. Ale jsou tam i snímače vlhkosti, detektory kouře a plynu a čidlo na intenzitu světla.
Začal jsem s tím před šesti léty a postupně do toho přidávám další funkce. Funguje to spolehlivě. Dokonce i manželka je schopna již dvě sezony sama topit. Před tím si nebyla schopna zapamatovat, které ventily má přepnout, aby zatopila v kotli na pevné palivo, který ventil je pro boiler ...
Dnes si pouze vybere na obrazovce čím bude topit a kam to teplo napřed půjde. Ventily se sami přepnou a drží teploty v toleranci.
Ventily, které se přepínají párkrát za rok přepínáme ručně, protože tam se nevyplatí dávat servo.
Ventily mám normální kulové, ze kterých jsem sundal kličky. Místo kličky jsem na ventil nasadil trubku, na kterou jsem nasadil servo Belimo.
Na čtyřcestném ventilu mám originál servo přímo na ten ventil.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Rokur, mas to Arduiono na siti? A osetreny na prepeti od blesku? Nam nedavno blesk usmazil televizi se setopboxem a tejden na to jsem zjsitil ze usmazil i sitovku u raspberry ktery pouzivam jako NAS.
Ano mam ho na siti. Pokud by se neco takoveho stalo, tak vymenim desku popripade oddelovac sbernice, nahraji posledni firmware a do 10 minut to zase funguje. Jelikoz jsem na tom zavisly, tak mam na to vse v nahradnich dilech. A pokud by se mi to nahodou nepodarilo z nejakeho duvodu zprovoznit, tak ovladat rucne bez Arduina to mohu kdykoliv.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
- Forrest
- Kontaktovat uživatele:
to Rokur - tyjo, tohle by se mi hodilo do systemu, to Arduino...potřebuju nejlepe 3 cidla, 2 by byly diferenciální - jedno stoupačka a druhe vracečka (do bojleru) a třetí by bylo přímo v bojleru - ted musi bojler zapinat ručos (cerpadlo) a myslet na to, abych si nevybil nadrž..
Lepší si to posrat podle svýho, než po tom, co ti raděj druhý
http://www.forrestovo.com/fotky/traktur ... Navod.pdf1 - GutBrod Superior 2060 návod
Moje strojky:
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 69&t=70601 - GutBrod Superior 2060
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 49&t=63453 - vozík
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 73&t=56090 - Trakturkosekačka Muray
http://www.forrestovo.com/fotky/traktur ... Navod.pdf1 - GutBrod Superior 2060 návod
Moje strojky:
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 69&t=70601 - GutBrod Superior 2060
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 49&t=63453 - vozík
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 73&t=56090 - Trakturkosekačka Muray
A teraz sa ho spytaj kolko ho to stalo. Material a praca. Nech spocita hodiny ktore nad tym stravil. Ale komplet navrh realizacia a firmware vratane vsetkych uprav. Sadzba na hodinu 15 eur co je minimum pre embedded engineering.
Ja pocitam ze pod 1000 eur to nebude...
Ja pocitam ze pod 1000 eur to nebude...
More casu, studia, testovani. Kdyby se uctoval cas tak material bude oproti tomu pakatel. Taky bych se moh do neceho takovyho pustit, ne teda v tomhle rozsahu, ale je par veci kterych bych potreboval ridit nebo rozhejvat. Ale lituju ten cas, kteryho uz tak je malo. Ale RoKur by se tim moh evidentne zivit, pokud to uz nedela. Ted ma k nam do prace prijit mladak kterej by mel mimo jiny delat i elektronika, takze myslim ze ho budu ukolovat )
Potrebuju vyladit ovladani sekundarniho vzduchu u kotle podle teploty spalin ( ZPID ). Ted to mam bez rizeni +- pomer 1/3 ( sekundar/primar).
Potrebuju vyladit ovladani sekundarniho vzduchu u kotle podle teploty spalin ( ZPID ). Ted to mam bez rizeni +- pomer 1/3 ( sekundar/primar).
Na můj vkus to máš v kotelně jak v elektrárně ale je to tvoje věc. Mě se líbí jednoduché konstrukce a tou automatikou kterou jsem koupil s kotlem jsem víc než spokojený. Hlídá mi minimální teplotu zpátečky, teplotu v místnosti, teplotu v bojleru a ukazuje venkovní teplotu. Prakticky veškeré parametry mohu měnit z místnosti, bez chození ke kotli. Automatika za 2500 byla v ceně kotle, přikoupil jsem pouze prostorový termostat a ekvitermní čidlo, celkem za 1200. Za 3 roky provozu jsem neměl jediný problém a ani jsem neřešil záložní zdroj, protože kotel vydrží hořet 10 hodin bez přiložení. Co víc si od řídící jednotky kotle přát.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Souhlas Britte. Ja to mam rizeny koupenou jednotkou, kotel me teda vydrzi i 24 hod a vic na nalozeni ( ne automat ). Ale nebudu to sem motat, nekde tady jsem to i popisoval a na energoportale neurekom Mam taky rad jednoduchy funkcni veci. Holt kazdej mame jinou hranici co se nam zda jednoduchy reseni