Kotel (automat) na hrubou štěpku (špalíky)
Re: Kotel (automat) na hrubou štěpku (špalíky)
Já to mám tak - předimenzovaný litinový kotel s prodlouženou spalinovou cestou, aku nádrž 2000l nabíjenou samotíží, používám štěpku ze šnekového štěpkovače. Zatopím štěpkou, dám tam pár polen, po rozhoření ručně nasypu 60-70 l štěpky to hoří tak hodinu a půl, to zopakuji 3x - 4x a mám na 2 dny klid. Komín čistím jednou za rok a kotel 3x za sezónu, jen vymetu popel ze žeber výměníku, kotel krásně vypálený.
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, rozdíl mezi výrobou štěpky a špalíků bude taky v energetické náročnosti výroby, něco jiného je rozdrtit dřevo skoro na padrť anebo jen nechat brblat motor na volnoběh, zpřevodovat dopomala a "stříhat" špalíky, jak píše Kutil. Nafta taky něco stojí.
K dopravě špalíků - šneky, písty - v tak malých rozměrech nepoužitelné (pro "domácí" kotel), napadá mě ještě princip vytřásadel - tady bude problém v malé rychlosti narozdíl od mlátičky. Při velké rychlosti, aby to létalo vzducem a pohazovalo, bude zase problém s hlučností. Možná kovový článkový pás (řetěz), ale ten si těžko doma vyrobíš.
Každopádně rozumné vidím pro tuto hmotu jedině "dvojstupňové" dávkování, tedy větší násypku s rovnou a pohyblivou podlahou (pás; příčky, jako u rozmetadla nebo pohyblivá podlaha) a k tomu napříč malý, ale rychlý dopravníček do kotle. Nejvíc se tomu principielně blíží rozmetadlo na hnůj.
Jakmile se budeš pokoušet dopravovat špalíky z pod velké vrstvy násypky přímo, jako u pelet, dřív nebo pozděj se tam špalík vzpříčí a nebude to fungovat.
Lekyzlos se ale ptá na možnost dotací - je možné si k dotované kotelně dodělávat nějaký dopravník a popř. topit trochu jiným typem paliva, než pro jaké je kotel?
K dopravě špalíků - šneky, písty - v tak malých rozměrech nepoužitelné (pro "domácí" kotel), napadá mě ještě princip vytřásadel - tady bude problém v malé rychlosti narozdíl od mlátičky. Při velké rychlosti, aby to létalo vzducem a pohazovalo, bude zase problém s hlučností. Možná kovový článkový pás (řetěz), ale ten si těžko doma vyrobíš.
Každopádně rozumné vidím pro tuto hmotu jedině "dvojstupňové" dávkování, tedy větší násypku s rovnou a pohyblivou podlahou (pás; příčky, jako u rozmetadla nebo pohyblivá podlaha) a k tomu napříč malý, ale rychlý dopravníček do kotle. Nejvíc se tomu principielně blíží rozmetadlo na hnůj.
Jakmile se budeš pokoušet dopravovat špalíky z pod velké vrstvy násypky přímo, jako u pelet, dřív nebo pozděj se tam špalík vzpříčí a nebude to fungovat.
Lekyzlos se ale ptá na možnost dotací - je možné si k dotované kotelně dodělávat nějaký dopravník a popř. topit trochu jiným typem paliva, než pro jaké je kotel?
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.
Jak velký máš ty špalíky?
Mám teď doma Verner V25V (dřevoplyn), topím odpadem z dřevovýroby - odřezky prken z výroby palet + nařezané krajinky. Je to trochu provizorní řešení. Akumulační nádrž už mám, ale nezapojenou.
Z dotací plánuju přejít na Attack SLX20 - ten má 200l přikládací komoru. A připojím akumulační nádrž. Takže zapálím, naložím dřevem a cca 8 hodin by to mělo topit naplno bez přiložení. To stačí na nahřátí cca 2000l nádrže. Tohle by bylo řešení pro tebe - pokud ty špalíky jsou nějaký větší. Dostal by ses na dobu hoření třeba 4 hodiny, na dvě naložení natopíš nádrž a máš na jeden nebo dva dny pokoj.
Soused u rodičů topí roky v Atmosu. 1/3 štípané dřevo + 2/3 štěpka. Jinak mu to prej nechce hořet. Ale když tam dá třetinu polen, tak to hoří dobře. Ale on má drobnou štěpku.
Jinak když jsem se ptal výrobce, tak na takhle drobný palivo se netvářili. Prostě jen štípané dřevo. Ale na ty prkýnka to taky hoří dobře. Někteří výrobci nebo prodejci umožňují vyzkoušet vlastní palivo u nich v ukázkové kotelně. Tak být tebou, zeptal bych se a nebo někoho v okolí, kdo má takový kotel doma. A zkusit tvoje palivo, jak se to bude chovat. Kdybys bydlel někde poblíž Berouna, můžeš si u mě zkusit topit.
Teď na začátku března bude v Praze aqua-therm. Tak tam se můžeš mnoha výrobců zeptat sám :-) Vstupenka lze získat snadno zdarma.
Mám teď doma Verner V25V (dřevoplyn), topím odpadem z dřevovýroby - odřezky prken z výroby palet + nařezané krajinky. Je to trochu provizorní řešení. Akumulační nádrž už mám, ale nezapojenou.
Z dotací plánuju přejít na Attack SLX20 - ten má 200l přikládací komoru. A připojím akumulační nádrž. Takže zapálím, naložím dřevem a cca 8 hodin by to mělo topit naplno bez přiložení. To stačí na nahřátí cca 2000l nádrže. Tohle by bylo řešení pro tebe - pokud ty špalíky jsou nějaký větší. Dostal by ses na dobu hoření třeba 4 hodiny, na dvě naložení natopíš nádrž a máš na jeden nebo dva dny pokoj.
Soused u rodičů topí roky v Atmosu. 1/3 štípané dřevo + 2/3 štěpka. Jinak mu to prej nechce hořet. Ale když tam dá třetinu polen, tak to hoří dobře. Ale on má drobnou štěpku.
Jinak když jsem se ptal výrobce, tak na takhle drobný palivo se netvářili. Prostě jen štípané dřevo. Ale na ty prkýnka to taky hoří dobře. Někteří výrobci nebo prodejci umožňují vyzkoušet vlastní palivo u nich v ukázkové kotelně. Tak být tebou, zeptal bych se a nebo někoho v okolí, kdo má takový kotel doma. A zkusit tvoje palivo, jak se to bude chovat. Kdybys bydlel někde poblíž Berouna, můžeš si u mě zkusit topit.
Teď na začátku března bude v Praze aqua-therm. Tak tam se můžeš mnoha výrobců zeptat sám :-) Vstupenka lze získat snadno zdarma.
Jenom takovej blbej nápad. A co zkusit prohnat špalíky přes nějaký drtič. Třeba něco jako tohle https://www.youtube.com/watch?v=unIG4U3LnDY Pročítal jsem stránky nějaké výtopny a všechnu štěpku prohnaly přes stacionární drtič ve výtopně , aby jim to nedělalo problémy. Osobně bych šel spíš do kotle co umí špalíky i dřevo - Verner V 210, Ekoefekt 19,Guntamatic biosmart - co peněženka dovolí
to uz je jednoduchsie robit rovno stiepku a kupit si stipekovac, a nie najskor to naspalikovat potom stiepkovat..........
nas Traktorik ZETORIK http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 37&t=36105
Přečti si to celé a třeba Kutil.cz píše důvody proč štěpkovač ne. Ale každému může vyhovovat podle jeho podmínek něco jinýho
vyhledej: "Heizomat kotle na štěpku a biomasu "
V pátek jsem na Aquathermu mluvil s p. Vernerem, něco na štěpku plánuje na základě kotle V 210 Extra. Možná už to bude tento rok. Podle toho co říkal by to mohla být zajímavá mašinka.
Myslím, že kotel na špalíky by si musel člověk upravit svépomocí, protože jsem nikde takovej taky neviděl. Když jsem přemejšlel, jak to upravit u rodičů, tak mě napadla velká násypka, pásovej dopravník s lopatkama a do kotle mít skluz- takovej malej tobogán, kterej by byl přidělanej na přikládací dvířka, nebo někam, kde by to nepřekáželo. Na dvířkách by byla klapka ovládaná servem, aby to nekouřilo a po nastavených intervalech by to poslalo do kotle dávku štěpky. Ale člověk by na tohle musel mít prostornou kotelnu. Tímhle způsobem by se eliminovalo riziko chycení paliva v zásobníku, protože by se otevřela první klapka, po cca 2 vteřinách by se pootočil pásovej dopravník, špalíky by sklouzly do kotle a po 2-3 vteřinách by se klapka zavřela. Otázka je klenbování špalíků v násypce
Prolezl jsem kde co a uspokojivou odpověď (řešení) jsem nenašel. Za chvíli bude v Brně veletrh tak se podívám a poptám tam. Jak to ale vidím, nic převratného tam nejspíš nebude.
V tento moment se jako celkem uspokojivé řešení jeví nový Viadrus U32 což je litina. A ta jak známo proti plechu snese neskutečné věci. Samozřejmě že není automatem ale je to kotel se spodním odhoříváním s celkem velkou násypkou, splňuje nové normy (i když jen s uhlím, ale to neřeším) a cenově je dost jinde než všichni kolem.
V tento moment se jako celkem uspokojivé řešení jeví nový Viadrus U32 což je litina. A ta jak známo proti plechu snese neskutečné věci. Samozřejmě že není automatem ale je to kotel se spodním odhoříváním s celkem velkou násypkou, splňuje nové normy (i když jen s uhlím, ale to neřeším) a cenově je dost jinde než všichni kolem.
Pro radost a třeba i k užitku fušuju, páč to mám taky rád.
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 48&t=73470
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 48&t=73466
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 48&t=73470
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 48&t=73466