Upevnění hydraulického čerpadla

navijáky, závěsy, čepy, řízení, 3bodový závěs, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
DonKarlos

Upevnění hydraulického čerpadla

#1 Nový příspěvek od DonKarlos »

Zdravím,

jelikož mám po čase opět trochu volněji, uvažoval jsem, že bych se pokusil přes zimu nainstalovat na můj domaděl hydraulické čerpadlo. Všechny komponenty mi totiž už nějakou dobu leží doma. No a jelikož vždycky něco nejprve udělám a teprve potom se ptám proč to nefunguje, rozhodl jsem se zvolit tentokrát opačný postup :) . Jako pohonná jednotka traktoru slouží motor š1202. Čerpadlo jsem nakonec sehnal bulharské C14XTM. Vím, že na něj nelze přímo namontovat řemenici, tudiž jsem uvažoval o výrobě předlohového hřídele. Jednou se mi ale podařilo narazit na docela vhodný (podle mě) vehement, který by se dal využít. Viz. foto. Jsou tam rotax spojky (či jak se to jmenuje). Jedna je už na hřídeli, ale v druhé je už moc velká díra. Otázka zní: dá se do toho udělat nějaká vložka, která by se zavařila? Nebo jinak, je to svařitelný materiál? Jinak jsem měl teda představu, že bych nechal vyfrézovat přírubu na čerpadlo, která by se následně dopasovala k tomu vehementu. Ten by se asi musel trochu upravit. Další otázka zní: jak a kde to naroubovat. Máte s tím někdo zkušenosti? Snažil jsem se tu na fóru trochu pátrat a většinou jsem viděl, že to bývá umístěno před motorem. Tam mám ale málo místa. Jiných řešení jsem moc neviděl. Projít všechny stroje by trvalo do jara :)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

exot
Kontaktovat uživatele:

Re: Upevnění hydraulického čerpadla

#2 Nový příspěvek od exot »

Tyhle spojky taky pouzivame a jsou budto hlinikový nebo z litiny takze svareni vcelku problém ale udelat vlozku neni velky problém.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

Standam

#3 Nový příspěvek od Standam »

Zdravím, máš pravotočivé, to znamená připojit přes řemenici vedle motoru. Standa.

liba23

#4 Nový příspěvek od liba23 »

to máš domeček jak na cirgulu, nezvážil jsi použití elektromagnetické spojky ?? slouží zároveň jako uložení řemenice, zabere ti nula místa neboť všechno je to skované v řemenici a nemusíš furt honit olej v okruhu čímž snížíš spotřebu a olej se nebude tolik hřít

liba23

#5 Nový příspěvek od liba23 »

a tu spojku co tam máš myslím ani nepotřebuješ když to budeš mít hnané přes řemen, ten bude plnit funkci pružné spojky a další není třeba

DonKarlos

#6 Nový příspěvek od DonKarlos »

Je pravda, že domeček je bytelný až moc, ale nedělal jsem ho. Jen se mi dostal do ruk. Aspoň déle vydrží :) . Tu pružnou spojku bych tam dal, protože nevěřím tomu, že by se podařilo dát čerpadlo a předlohový hřídel do osy s takovou přesností, aby to nezanechalo následky na čerpadle. Myslím si, že jejím úkolem je také "srovnat" různé nesouososti a odchylky. Určitě by tam nebyla na škodu. Ještě mě napadlo, zda by byla blbost, umístit čerpadlo až na výstup z 1. převodovky. Nedocházelo by k nadměrnému opotřebení čerpadla v důsledku vysokých otáček. A asi by to nezatěžovalo tak motor při chodu čerpadla naprázdno. Většinou na 1. převodovce používám jedničku a zbytek řadím na 2. Otázka je, kolika otáček jsem schopen dosáhnout při zařazené 4. rychlosti na 1. převodovce.

S myšlenkou použití el. mag. spojky si taky pohrávám. Jen mám trochu obavy, jestli by to fungovalo a nebylo to moc složité. A taky je otázka, zda by se mi podařilo sehnat nejakou vhodnou el. mag. spojku. Máte někdo nějaký typ? Lepší by bylo asi staršího data výroby, ne? Nové mají vesměs plochý řemen. Ty starší by mohly mít klíňaky.

liba23

#7 Nový příspěvek od liba23 »

Mně to nepříjde vhodné řešení s tou převodovkou, otáček bude na 4 dost, 4verka bývá většinou 1:1, ale to tam budeš vždycky kvůli čerpadlu přeřazovat ?? Nejlíp je asi čerpadlo na motoru aby nebylo závislé na vyšlápnutí spojky

DonKarlos

#8 Nový příspěvek od DonKarlos »

Kdyby bylo čerpadlo na motoru, a bylo poháněno natvrdo, jakou může mít životnost? Nejlepší by byla variata s odpojováním, to je fakt. Ale sehnat něco vhodného :(

liba23

#9 Nový příspěvek od liba23 »

o životnost čerpadla nejde, při kvalitním a čistém oleji a správném použití ti vydrží věky, určitě tak na dvě GO toho 1203 motoru, jde spíš o to, že ti bude zbytečně brát výkon a tím navyšovat spotřebu ale to nebude nic extrémního, pokud dostatečně dimenzuješ průtoky hr. okruhu aby byl minimální odpor tak to klidně dej natvrdo, jestli to chceš vychytávat dej tu el.magnetickou spojku, klimakompresor klidně nefunkční za 100 ve šrotě a soustružník si vzal taky asi 100, měl to tak na 20 min..

DonKarlos

#10 Nový příspěvek od DonKarlos »

Nějaké foto by nebylo? :)

DonKarlos

#11 Nový příspěvek od DonKarlos »

Tak jsem projel pár kovošrotů a v žádném jsem na kompresor z klimy nenarazil :( . Tak rok zpátky jsem na jeden čuměl a uvažoval, že bych ho vzal. Akorát měl řemenici na plochý řemen.

Libor
Kontaktovat uživatele:

#12 Nový příspěvek od Libor »

Už jsi stím nějak pohnul?
Tady má např. kolega http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=480
já se taky na to chystal,ale ještě jsem nabyl schopný to zrealizovat.

jozzo

#13 Nový příspěvek od jozzo »

Ty spojky se dají koupit i na části, takže klidně podle průměru nový kousek nebo se prodává i bez díry a můžeš si tam vytočit co je libo .

DonKarlos

#14 Nový příspěvek od DonKarlos »

Tak jsem se sem zase po delší pauze dostal a chtěl bych se zeptat, zda se někomu doma neválí přebytečná dvojitá řemenice na kliku motoru š1202 :) . Čerpadlo s předloh. hřídelí se mi doma už dlouhou dobu válí a teď bych potřeboval nějak pořešit řemenici na klice. Tak si právě říkám, jestli někomu nějaká nenadbývá :friends:

Karel

DanculSK

#15 Nový příspěvek od DanculSK »

DonKarlos píše:Tak jsem projel pár kovošrotů a v žádném jsem na kompresor z klimy nenarazil :( . Tak rok zpátky jsem na jeden čuměl a uvažoval, že bych ho vzal. Akorát měl řemenici na plochý řemen.
a to je problem ten plochý remen?
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 5#p1117563
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 5#p1113640

remenice ma stali nejak 7€ a čisto nove a si myslim ze je to lepsie ako na klasicky klinak
.....AJ MUŽI MAJÚ SVOJE DNI....

Kratky navod ako sem nahrať fotky
https://youtu.be/I5ymR1-wi70

Odpovědět

Zpět na „Mechanika“