vaření poloos
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
-
vaření poloos
Mam dotaz... pokud skracujete poloosy.... čim to vaříte?
Re: vaření poloos
Ten nadpis mě zaujal.Řekl jsem si:musím si opsat recept,abych si jich taky pár navařil do zásoby .
K věci-normálním CO2,drátem třídy 15.
K věci-normálním CO2,drátem třídy 15.
Majitel vozu v avataru
- fastrac8250
a preco prave 15? ved polosi nie su robeen z nejakej 12 alebo maximalne 13 triedy?
- Petr Matula
- Kontaktovat uživatele:
jednou sem to varil + a jednou - a drzi to do tedka a neni s tim zadny problem
kdo nic nedale nic neskurvy
muj stroj http://www.nasetraktory.com/forum/viewt ... =20&t=2537
Starý stroj http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 9&start=30
http://www.sanovskestroje.wbs.cz
muj stroj http://www.nasetraktory.com/forum/viewt ... =20&t=2537
Starý stroj http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 9&start=30
http://www.sanovskestroje.wbs.cz
- Dřevák
vařil jsem k sobě oktávku a trabant stejnosměrnou svářečkou a zatím už rok drží
Můžete stokrát tvrdit, že to nepůjde, ale dokud to nezkusíte, bude to jen pouhý tvrzení
Pro fastrac8250, v3s poloosa je 15420, dělal jsem z toho materiálu co zůstal z výroby poloos. Vyráběl jsem různé věci na traktůrek ( hřídele, pouzdra, kroužky). Něco jsem zušlechťoval, něco zůstalo tak jak to bylo. Z toho materiálu jsem dělal chlápkovi šrouby na otoč u honu, potom zušlechtit a držeji asi 15 let dodnes. Velice houževnatý materiál po zušlechtění. Nevím z čeho se poloosy dělají dneska, ale 12 třída se mi moc nezdá. Záleží jak je ten materiál zušlechtěnej. Nejhorší poloosa co jsem měl v ruce a dělal s ní je trabant. To se nedá pomalu ani obrábět. Napojoval jsem ji se žigulem dohromady. Soustružil jsem nožovým držákem a lezlo z toho jen takoví červený něco. Nakonec jsem ohobloval a slisoval kolík do díry a udělal sražení a tam jsem to zavařil. Potom v domácích podmínkách buďto do vařícího popela nebo slídy nechat pomalu vychladnout. Ale stejně to blbě drží. Jo vařil jsem triodynkou elektrodou. Po zavaření klasickým cočkem to nevydrželo ani měsíc. Teď v týdnu jsem dělal kámošovi vytloukací kladivo taky z poloosy z nějakého náklaďáku a ta poloosa šla krásně soustružit. Ale po dvouch šponách po 3 mm přebrousit nůž. Potom řezání závitu nožem nic moc. Ale vyrobil jsem to, mohlo to bejt horší. To drážkování jsem odříznul, to bylo tvrdší.
Tuhle je poloosa z zeleňáka, simca, prdla při jízdě z kopce. Ošolichal jsem to na soustruhu a znova zavařil a jezdí dál.
Tuhle je poloosa z zeleňáka, simca, prdla při jízdě z kopce. Ošolichal jsem to na soustruhu a znova zavařil a jezdí dál.
- fastrac8250
no neviem ale mam taky pocit ze doma oc sme skracovali polosi na v3s tak boli varene iba 121 elektrodou a dodnes to drzi a co sa s tym traktorom robilo uz vsetko
-
Debatoval jsem o tom s mistrama a ti řikali že by to vařili spíš trošku lepší elektrodou... standard je 121 a řikali tak tech 124 nebo tak něco.Ptal sem se jestli to vařit elektodama na tvrdokov a prej by to mohlo praskat...tak nevim no..Jednu poloosu jsem vařil elektrodou na tvrdokov.Udělal jsem na traktůrek i železný orební kola na průjezd horšim terénem.Když je tam nasadim tak traktůrak se s plně naloženou károu do kopečka staví na zadek,nezahrábne,ale poloosa nepraskne..jakej máte názor nebo skušenost vi? Jde mi spíš o elekrodu jestli vařit tvrdokovem nebo jen nějakou tou elektrodou třeba 124... konkrétnějš mi jde o poloosy ify agro 4x4
nekde snad bylo psano ,ze hridel ke svareni by mela byt zabrousena do V a ne do kuzelu. je to mozny ,nebo se mi neco zdalo ?
Na mě se nemusí řvát , mě to stačí říct 16x.
Tvrdokov je především na návary tvrdých vrstev, tam jsou jiné požadavky než na konstrukční svary. Pokud umíš trochu vařit, potom bych volil asi E-B 123, připravit svarové plochy, připravit elektrody(přesušení, atd..) a zavařit.Kurt.Adrenaline píše:Debatoval jsem o tom s mistrama a ti řikali že by to vařili spíš trošku lepší elektrodou... standard je 121 a řikali tak tech 124 nebo tak něco.Ptal sem se jestli to vařit elektodama na tvrdokov a prej by to mohlo praskat...tak nevim no..Jednu poloosu jsem vařil elektrodou na tvrdokov.Udělal jsem na traktůrek i železný orební kola na průjezd horšim terénem.Když je tam nasadim tak traktůrak se s plně naloženou károu do kopečka staví na zadek,nezahrábne,ale poloosa nepraskne..jakej máte názor nebo skušenost vi? Jde mi spíš o elekrodu jestli vařit tvrdokovem nebo jen nějakou tou elektrodou třeba 124... konkrétnějš mi jde o poloosy ify agro 4x4
Mám doma dva druhy návarových elektrod starší výroby. Jedny tuším 62 Hrc a druhé asi kolem 50 Hrc. S níma pouze navářím věci, které chci aby byly napovrchu tvrdé. Určitě bych s níma nevařil poloosu. Ale nevím, Kurt.Adrenaline, myslíš asi jiné elektrody, na svařování tvrdokovů? Když já vařím těma mejma, a dám silnou vrstvu, tak je slyšet když výrobek chladne jak v něm praská, to ten svár. Tam při naváření touhle elektrodou by se to mělo předehřát, zavařit a zase nechat vychladnout pomalu třeba v žíhací peci, tak se to dělalo v nástrojárně. To když se ulomilo kousek tvrdé vrstvy na přípravku, nebo podobně. Já jsem navářel zatím jen třeba ostří klínu šťípačky na polena, kluzné plochyna nářadí co jde do hlíny za traktůrek a tak. Potom mám doma hafo různejch elektrod, ani nevím co s nima vařit. Znal jsem pana svářeče co to znal, ale kdybych ho viděl, tak bych se ho zeptal, čím nejlíp. Mám tu i na tlakové nádoby, mostní konstrukce, ty by možná taky nebyly špatný na poloosy.
12 je pokud se nemýlím třída - žáruvzdorný materiál
kdežto 15 bych věřil určitě...
Podle mě je lepší to vařit něčím měkčím, svár je potom houževnatější a přenese cyklické změny při jízdě.
Použití 121 až 124 by mělo být dostačující.
Jde o přípravu před svářením, průběh sváření a následné chladnutí.
Použití 121 až 124 by mělo být dostačující.
Jde o přípravu před svářením, průběh sváření a následné chladnutí.
Tř. 12 je uhlíková nelegovaná ocel, vhodná k cementování, příp. okrajově k zušlechťování. Nerezy (žárovzdorné) jsou tř. 16, 17pech. píše:12 je pokud se nemýlím třída - žáruvzdorný materiál
Ahoj!To všetko čo tu je popísané je len čiastočná pravda.Poprvé sú poloosi vyrábané dvomi základnými spôsobmi pri tepelnom spracovaní (pre laikov)a to kalením a zušľachťovaním.Tie čo sú kalené sa nedajú dobre zvárať lebo štruktúra materiálu praskne po zavarení a je jedno či sa popúšťa alebo nie,to len trochu zlepší vlastnosť prechodovej vrstvy.tie čo sú zušľachtené sa dajú zvárať celkom slušne a dokonca aj obič EB121.To ale len na malé zaťaženie tzn.ľahký traktor a malé koleso.Ak je niekto fajnšmeker tak si zoženie EB 415 alebo po novom OK 67.45 a potom už nieje potrebné sa strachovať o zvar ale skôr o jeho vyhotovenie.A ktomu použitiu návarových elektród to záleží na ich vlastnostiach ale všeobecne patrí pod návarovú vrstvu prechodová vrstva vytvorená prevažne nerez elektródou E 309L(napr.OK67.60)Potom to praskanie je minimalizované na praskanie v návarovej vrstve ale nie medzi základným materiálom ale na zváranie vysoko pevných materialov určite nesú najvhodnejšie a na poloosi radšej vôbec.Moja skúsenosť je zavariť ,preplátovať a popusťiť.Potom to prdne vždy len mimo zvaru.