Hřídel cirkulárky - nalisování ložiska
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
Hřídel cirkulárky - nalisování ložiska
Ahoj,
měním ložiska v cirkulárce. Objednal jsem 6206 2Z ZKL ( http://www.prumex.cz/loziska/kulickova- ... 06-2z-zkl/ ), které má krycí plech z obou stran a náplň maziva na celou dobu životnosti. Původní majitel hřídele tam dal 6206 bez krytí, takže od řemenice bylo skrz pouzdro domečku vidět až na kuličky ložiska a ložisko bylo plné pilin od řezání. Taky se po pár řezáních rozpadlo...
A teď dotaz
Může se / má se ložisko 6206-2Z před nalisováním nahřát, aby šlo na hřídel líp? Případně na jakou teplotu? Nemám s takhle zakrytovaným ložiskem zkušenosti, tak mě zajímá, jestli se něco nestane vazelíně co je uvnitř. Abych ho nahřátím nezničil nebo nezkrátil životnost.
Díky
měním ložiska v cirkulárce. Objednal jsem 6206 2Z ZKL ( http://www.prumex.cz/loziska/kulickova- ... 06-2z-zkl/ ), které má krycí plech z obou stran a náplň maziva na celou dobu životnosti. Původní majitel hřídele tam dal 6206 bez krytí, takže od řemenice bylo skrz pouzdro domečku vidět až na kuličky ložiska a ložisko bylo plné pilin od řezání. Taky se po pár řezáních rozpadlo...
A teď dotaz
Může se / má se ložisko 6206-2Z před nalisováním nahřát, aby šlo na hřídel líp? Případně na jakou teplotu? Nemám s takhle zakrytovaným ložiskem zkušenosti, tak mě zajímá, jestli se něco nestane vazelíně co je uvnitř. Abych ho nahřátím nezničil nebo nezkrátil životnost.
Díky
Re: Hřídel cirkulárky - nalisování ložiska
Odpověď: Ano, může se před montáží bez problémů ohřát na teplotu 110 - 120°C. Běžné mazací tuky tuto teplotu krátkodobě snesou. Při správném přesahu jde ložisko po ohřátí nasadit rukou, pro jistotu je ale vhodné mít připravenou trubku a při zadrhnutí jej přes vnitřní kroužek doklepnout.
Ložisko by mělo být v domečku každopádně zakrytované přírubou, nebo alespoň plechovou příložkou, případně prachovkou aby do něj nešly piliny. Bez ohledu na to je-li otevřeného nebo uzavřeného provedení.
Ložisko by mělo být v domečku každopádně zakrytované přírubou, nebo alespoň plechovou příložkou, případně prachovkou aby do něj nešly piliny. Bez ohledu na to je-li otevřeného nebo uzavřeného provedení.
Po nějakém dodatečném plechovém krytu ložiska jsem koukal v několika obchodech na internetu, ale nic nenašel. Říkal jsem si už, že to k tomuhle asi není potřeba a nedělá se. Možná jen špatně hledám. Ještě zkusím poptat v pátek v kamenném obchodě.
Každopádně díky za odpověď!
Každopádně díky za odpověď!
Ahoj,nahříť ho sice možeš alě Já sem v životě žádné ložisko nenahřívál a dostál sem jich tam,gde sem chťél dycky,šak to má svoje vůlě a gdyž to řádně očistíš tož to musí jíť v pohodě naraziť.Hlavně opatrně a dávaj bacha na to krytí ať ho nedojebeš.Ináč s Tomáša blbě pochopíl,to krytí nekůpíš dodatečně k ložisku alě každá vela by ho nejaké měla měť svoje už od výroby.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Ono ta hřídel je taková všelijaká. Z jedné strany šlo stáhnout ložisko skoro až moc lehce a na té druhé jsem ho zase musel rozřezat flexou. Takže myslím že budu nahřívat a ještě ho tam naklepávat / lisovat.
Ložiska mi dneska přišly poštou. Ale žádný jiný plech (kromě krytu přímo v ložisku) tam přiložen není. Zkusím tedy tak jak jsou bez dalšího plechu a uvidím. Vzal jsem rovnou 2 náhradní, tak jsem zvědav jestli je budu za dva roky nasazovat
Ložiska mi dneska přišly poštou. Ale žádný jiný plech (kromě krytu přímo v ložisku) tam přiložen není. Zkusím tedy tak jak jsou bez dalšího plechu a uvidím. Vzal jsem rovnou 2 náhradní, tak jsem zvědav jestli je budu za dva roky nasazovat
Tak ložiska nalisována, cirkula chodí. Nakonec jsem to dělal tak, že jsem do štípače na metrová polena postavil 12t zvedák (panenku), na ní hřídel, ložisko a trubku tak aby tlačila jen na vnitřní kroužek. Šlo to jak po másle.
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
len ono sa to tak nerobi lebo sa potom moze stat ze loziska budu stat a hriadel sa bude tocit inde.... ale na cirkule sa tak casto nemenia...
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.
To jsem asi nějak nepochopil, jak by se mohlo kvůli nalisování stát, že ložiska stojí a hřídel se točí jinde
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
no v tomto pripade sa to asi nestane, ide o to ze nasilnym studenym lisovanim sa nicia plochy vnutorne alebo vonkajsie a potom sa moze stat ze lozisko nebude drzat v danych otvoroch. Ak to nalisujes za studen nasilim roztiahnes material loziska tj loziska tam nebude drzat tak ako ked by si ho nahrial rukou nasunul na dane miesto a nam samo ochladlo a zmrstilo sa. (hlavne vidim ako experti menia loziska v prevodovkach z hlinika ktore rvu stahovakom vonku za studena, pripadne potom to tam mlatia opacne naspet samozrejme za studena opet)
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.
Aha jasný už chápu jak jsi to myslel. No tady u té hřídele to asi nehrozí. Myslím že až to bude někdo předělávat (doufám že už to nebudu já ) tak to jedno ložisko zase rozřeže flexou, protože jinak dolů nepůjde.
S těma motorama máš pravdu, 250ku jsem tak taky kdysi dělal - karter nahřát, ložiska do mrazáku a byla to pohodová práce...
S těma motorama máš pravdu, 250ku jsem tak taky kdysi dělal - karter nahřát, ložiska do mrazáku a byla to pohodová práce...
- Standam
Zdravím, pokud takto narveš ložisko na hřídel, tak počítej s tím, že tam dlouho nevydrží. Každý průměr má danou toleranci při které se vnitřní kroužek roztáhne na správný rozměr. Pokud jsi to nemohl dostat dolů, tak jsi měl přeměřit průměr hřídele mikrometrem a podle toho upravit na správný rozměr. Nandavání "za studena" je prasárna a ložisko Vám to brzy vrátí. Standa.
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
Ako cirkula chodi lebo vcera som pre vlastnu blbos menil lozisko, otvor bol troska mensi a po nalisovani loziska sa troska tasie otacalo , ale nebolo casu a tak ze si sadne... Nesadlo zadrelo sa... Ono 2000 ot urobilo svoje.
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Jj vse ma svoje;) narvat lozisko do diry nebo na hridel umi kazdy prase, At uz se opravuje vysavac nebo motor je dobre dodrzet pokyny vyrobce.V praci delame vretena do stroju ktere jsou v nepretrzitem provozu 7/24 a tam zalezi na vsem vuli lozisek mnozstvi a druhu maziva ale i na tolerancich hrideli a der, vretena jsou obcas repasovana behaji 3-8 let mezi repasemi.Zkratka ten kdo napere lozizko pri montazi nejlepe pres valiva teliska a k tomu necha loziska predpjata bez vuli pak nemusi vydrzet ani par desitek minut, pritom pri spravne montazi vydrzi mnoho tisic hodin.Staci se podivat do nejakeho katalogu lozisek kde jsou vetsinou montazni pokyny uvedeny.Ps :celkem bezne se delaji ruzne kryci plechy plstene krouzky labyrinty a jineola píše:Ahoj,nahříť ho sice možeš alě Já sem v životě žádné ložisko nenahřívál a dostál sem jich tam,gde sem chťél dycky,šak to má svoje vůlě a gdyž to řádně očistíš tož to musí jíť v pohodě naraziť.Hlavně opatrně a dávaj bacha na to krytí ať ho nedojebeš.Ináč s Tomáša blbě pochopíl,to krytí nekůpíš dodatečně k ložisku alě každá vela by ho nejaké měla měť svoje už od výroby.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Ahoj,no jo alě nigde tam nevidím napsané,že bych nekom kázál ať to tam narve jak to prasa,aj gdyž to tam ide moc na pevno.Tým očistiť myslím očistiť tak,aby to tam šlo tak nejak akorát.A s tyma tvojíma deseti minutama,jasně,že je to možné alě to ho tam samozřéjmě nesmí člověk narvať pětikiľovým kladivem.Už sem v životě nejedno to ložisko vyměnil a nekeré už před nejakýma věc jak třiceti roky a neco jede do dneška.Na druhů stranu sem už měnil aj nejaké to ložisko keré mělo naopak vyčvachtané vůlě,tagže sem jich zaséj zalěpíl,nebo ovaříl uložení a nechál stáhnůť atd a jedů také a o nejakém tem vysavači a podobných malých mašinkách ani nemluvím,tož asi tak.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Předloni jsme řešili se známým truhlářem že se mu na straně kotouče protočil vnitřní kroužek ložiska a vydrbalo to hřídel tak jsme udelali hřídel z 12050 v uložení ložisek se udělala drtek větší použila se ložiska skf C3 a od té doby má pokoj . (Předtím dělal hřídel a ložiska2*ročně) .
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!