vaření poloos

pouze technický problém, pro který zde není kategorie.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
Dřevák

Re: vaření poloos

#31 Nový příspěvek od Dřevák »

jirka_holub píše:
Dřevák píše:jen doplním, vařil jsem onu zmíněnou oktávku s trabantem, elektrodou 123, vybrousil jsem to do V, nečepoval, ohřál jsem to na plynovým vařiči, a svařil, co se mi trochu nezdálo, to jsem vybrousil a dával vrstvy na sebe, pak jsem to zahrabal do popela a nechal vychladnout. A drží to.
Do jakyho popela se to dava?
no do takovýho, jakej jsem vybral z kotle. neboj, žádnou urnu jsem nevysypával :rohy:
Můžete stokrát tvrdit, že to nepůjde, ale dokud to nezkusíte, bude to jen pouhý tvrzení

winch

#32 Nový příspěvek od winch »

ten popol je len kôli tomu aby to čo najpomalšie chladlo , môže byt aj trochu žeravý, čím pomalšie to chladne, tým sú menšie vnútorné pnutia a jemnejšia štruktúra
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.

jirka_holub

#33 Nový příspěvek od jirka_holub »

Dřevák píše:
jirka_holub píše:
Dřevák píše:jen doplním, vařil jsem onu zmíněnou oktávku s trabantem, elektrodou 123, vybrousil jsem to do V, nečepoval, ohřál jsem to na plynovým vařiči, a svařil, co se mi trochu nezdálo, to jsem vybrousil a dával vrstvy na sebe, pak jsem to zahrabal do popela a nechal vychladnout. A drží to.
Do jakyho popela se to dava?
no do takovýho, jakej jsem vybral z kotle. neboj, žádnou urnu jsem nevysypával :rohy:
No ja mel na mysli neco jako:
a/ dreveny po opekani burtu - studeny / horky ?
b/ od cerneho uhli z kotle studeny/ horky ?
b/ od hnedeho uhli z kotle studeny/ horky ?
e/ od dreveneho uhli studeny/ horky ?
f/ od koksu studeny/ horky ?
f/ nejaky specialni studeny/ horky ?
atd...

winch

#34 Nový příspěvek od winch »

V podstate je jedno z čoho je, lepší je jemnejší napr. z dreva - ja ho mam taký súdok priemer asi 40 cm a výška 50-60. ked tam strčím niečo žeravé tak za 2 hod. sa na tom ešte dá popálit. Popol je studený , ale keby si tam pridal k tomu zváranemu lopatku žeravých uhlíkov tak je to ešte lepšie

jirka_holub

#35 Nový příspěvek od jirka_holub »

winch píše:V podstate je jedno z čoho je, lepší je jemnejší napr. z dreva - ja ho mam taký súdok priemer asi 40 cm a výška 50-60. ked tam strčím niečo žeravé tak za 2 hod. sa na tom ešte dá popálit. Popol je studený , ale keby si tam pridal k tomu zváranemu lopatku žeravých uhlíkov tak je to ešte lepšie
Diky za upresneni. :friends: to jsem neznal.
Ahoj jirka

PA

#36 Nový příspěvek od PA »

forester píše:Skús napísať z čoho je tá náprava,lebo ak je z polského fiatu tak je to určite nezvariteľný materiál to drží len silou vôle a vždy to praskne,to len vyrobiť novú na mieru.To je ale problém skoro všetkých poloos z osobákov.
kdyz uz o materialech ,nevi nekdo ,jak je na tom polosa ze S1203 ?
jestli neni v tomto pripade lepsi vytvoreni noveho kuzelu
Na mě se nemusí řvát , mě to stačí říct 16x.

allias75

#37 Nový příspěvek od allias75 »

PA píše:
forester píše:Skús napísať z čoho je tá náprava,lebo ak je z polského fiatu tak je to určite nezvariteľný materiál to drží len silou vôle a vždy to praskne,to len vyrobiť novú na mieru.To je ale problém skoro všetkých poloos z osobákov.
kdyz uz o materialech ,nevi nekdo ,jak je na tom polosa ze S1203 ?
jestli neni v tomto pripade lepsi vytvoreni noveho kuzelu
Ja som poloosy z S1203 zváral a jazdia asi 6 rokov. Do jednej polovice som urobil dieru, na druhej strane čap, zrazil hrany na V zvar a poriadne prevaril. klasickou bazickou elektrodou. Zvar som obrusil a na poloos som natiahol trubku v ktorej som mal dopredu navrtaných asi osem dier a zavaril som to na koncoch, aj cez tie diery. A drží :)

Lukibos

#38 Nový příspěvek od Lukibos »

Zdar chlapi. Včera jsem vařil poloosy z Vsky střídavinou a klasickou elektrikou. Jedna mi trochu zmodrala. Je to problém?
Přílohy
DSC01987_resize.JPG

fastrac8250

#39 Nový příspěvek od fastrac8250 »

oon ot problem nebude to bude tym ze si to viac prehrial z hladiska materialu a jeho struktury to by bol maly problem s premiesanim zakladneho materialu so zvaranym ale to je ine debaty tot isot vydrzi pokial si ot dal do zabalu a nechal tak vychladnut tka by sa nemalo nic stat 8)

Lukibos

#40 Nový příspěvek od Lukibos »

fastrac8250 píše:oon ot problem nebude to bude tym ze si to viac prehrial z hladiska materialu a jeho struktury to by bol maly problem s premiesanim zakladneho materialu so zvaranym ale to je ine debaty tot isot vydrzi pokial si ot dal do zabalu a nechal tak vychladnut tka by sa nemalo nic stat 8)
Díky za uklidnění

Lišák1
Kontaktovat uživatele:

#41 Nový příspěvek od Lišák1 »

Když jsem zkracoval poloosy na T805, obrátil jsem se na odborníky ve Žďárských stréjírnách, jejich doporučení bylo nic nevařit, přeříznout poloosu, osoustružit na stejný průměr oba konce, potom vyrobit pouzdro s přesahem, poloosu do mrazáku, pouzdro do ohně a zalisovat. V pouzdru se ještě vrtaly díry, ve kterých se po zchladnutí vše zajistilo svárem. Jezdí to dodnes a nikdy se nic neutrhlo.
Nissan Terrano 3,0 TDI, Zetor 5211

Olpik

#42 Nový příspěvek od Olpik »

Lišák1 píše:Když jsem zkracoval poloosy na T805, obrátil jsem se na odborníky ve Žďárských stréjírnách, jejich doporučení bylo nic nevařit, přeříznout poloosu, osoustružit na stejný průměr oba konce, potom vyrobit pouzdro s přesahem, poloosu do mrazáku, pouzdro do ohně a zalisovat. V pouzdru se ještě vrtaly díry, ve kterých se po zchladnutí vše zajistilo svárem. Jezdí to dodnes a nikdy se nic neutrhlo.
V tom mas pravdu jenom ze vse souvisí na prumeru cim vetsi je tim vetsi je stycna plocha ktera proti sobe pusobi tlakem toho presahu a vesmes poloosy tady jsou do prumeru 50 mm to je nic moc plocha ktera ma být namahana na krut.Podle meho nazoru dobre zavarena poloosa tzn.vyvarena v celem prumeru a nasledne pomalu zchladla vydrzi vic nez lisovana.Byl jsem ve dou fabrikach v Italii Curioni a v Nemecku BHS kde delaji valce na kartonazni stroje a cepy do nich lisuji s presahem jak prase ale to je uplne jina garda.Cep je zchlazen v jamě s tekutym dusikem -190 stupnu a valec se ohreje na 200 stupnu to je 390 stupnu rozdil a nijak dal se nezajištují.
Ale zas abych vsechno nehanil tak za mych 15 let praxe na udrzbe kdy vydreny cep valecku opravujeme nebo nechavame opravovat vyvarenim kvuli casu tak skoro vzdy se to ulomí vedle svaru a v tom zlomu je videt stara prasklina na povrchu ktera asi vznikne hned po svareni pri stahovani svaru. :ano:

winch

#43 Nový příspěvek od winch »

Pri zváraní resp. pri navarovaní legovaních a vysoko vegovaných ocelí ako sú napr strižné násroje na lisoch sa tvrdokov navára v húsenkách dlhých max 5-8 mm a po prerušení oblúka so húsenka rychlo kladivkom rozklepáva aby sa zabránilo mikrotrhlinám pri zmrštovaní chladnúceho návaru a pôvodného kovu

pilčikbs
Kontaktovat uživatele:

#44 Nový příspěvek od pilčikbs »

myslim si ze zvaranie polos je v pohode len treba to spravit jednosmerkov ja osobne som vyrabal kus do mojej m 461 ked som daval motor diesil pouzil som z prevodvky hriadelku a sred z lamely obe som nalisoval do seba a zvaril drzi to dodnes aj s blbim zaobchadzanim ako prudke pustenie spojky aby hrabal , nalozeny a este aj 10 m smrek som mal za nim a vydrzalo to hrabalo skalalo sklbalo a drzi to je to sk... hnusna ocel stocit na sustruhu bola erotika ... zvarat sa da vsetko :friends:
co nejde klucom to ide autogenom !!

moj svet je les, lesna vyroba

ota

#45 Nový příspěvek od ota »

Pro winch, dělal jsem v nástrojárně a tam se opravovaly i střižné nástroje. Třeba se s nimy stříhaly tzv. banány, najdeš je ve starší avii zevnitř na bubnu jako vyvážení. To byl různej materiál pásovina od 4 do 7 mm. To byly prdy, když ty banány nástroj stříhal. No a občas se razník, nebo matrice podělala. Navářelo se to elektrodama pevnosti 62 Hrc. Nedovedu si představit, že by svářeč zavařil kousek a nějak to rozklepával. Většinou byl nástroj z nástrojové ocely třídy 19312, ( stabilka ) a dělalo se to tak, že se ten opravovanej kus dal do pece, ohřál na patřičnou teplotu a potom zavařil v tahu. Potom se to dalo do žíhací pece a nechalo vyrovnat pnutí tak, že se to nechalo v peci vychladnout třeba 20 hodin, až byla pec studená. Potom se znovu tepelně opracovalo a potom brousilo atd.
No jak píšeš pilčikbs, mě už párkrát navařená poloosa praskla. Nikdy mi nepraskla při velké zátěži, nebo prudkém pouštění spojky. Ale pokaždé to bylo při jízdě z kopce s kárkou. Traktůrek hrkal a najednou pod kopcem jsem nejel a poloosa prasklá. Záleří, z čeho poloosa je vyrobená. Když svaříš poloosu z V3S, tak ta poměrně dobře drží, já mám trabant se žigulem a trabant je tvrdej jako kráva a žigul jen na povrchu. Prasklo mi to na tom trabantu na konci sváru ( pnutí největší ). Další simca, ta mi prdla 3x a taky na konci sváru. Můžeš mít sebelepší svár a stejně Ti to praskne ať chceš nebo ne. Měl jsem zavařenou poloosu od profíka svářeč, kterej vařil 30 let tlakové nádoby a vařil jako bůh a stejně mi prdla na kraji sváru. On mi to povídal, že je to otázka času, než to praskne. Je pravda, že od něj vydržela nejdýl.
Takže pokud možno se vyvarovat vaření poloos, ale když není jiné řešení, tak doma v našejch podmínkách to dělám tak, že ji na soustruhu připravím, do jednoho kusu díra, do druhého čep, nalisovat dosebe a do osoustruženého sražení zavařit, při otáčení dokola. Oklepnout a zavařit až svár zaplní celé osoustružené sražení. Potom to vrazím do slídy, nebo do kotle do popela a nechat vachladnout s popelem, třeba 10 hodin. To je doma asi maximum co se pro to dá udělat.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“