Uvolňování zarezlých dílů, odrezovaní, odstranění rzi,koroze

pouze technický problém, pro který zde není kategorie.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
Lesa

Re: Uvolňování zarezlých dílů

#16 Nový příspěvek od Lesa »

To Georg: Teď jsem to byl kontrolovat. Povrchově to vypadá hezky, bylo to už ojeté drátěným kotoučem, díry jsou na tom znatelně hůř ale je vidět, že to funguje. Uvidím ještě jak dopadnou ty čepy co nejdou vyrazit z těch litinových ok. Zdroj byl už určený k recyklaci :) ale zatím se drží a nehřeje se nijak extra, samo, že vlažný ale je.

To Ota: no, nechtěl do toho závěsu švajcem, je to závěs z lesácké maringotky, pod podlahou (dřevěná, nasycená benzínem, naftou a oleji co tam bývají při nalívání), do kterého se při stěhování po porostech připínala ještě vyvážecí kára aby se pro ni nemusel traktorista vracet. V zoufalství jsme ho už uřízli u rámu i s držákem a vyzkoušeli i ten švajc. Nezabral... Snad to nějací permoníci uvnitř zavařili. Dyť to není možné aby to tak drželo... :( Rez je někdy fakt svinstvo...
Sny se nemají plnit. Ty se mají snít. Proto je oblečená žena krásnější než nahá.
Juraj Kukura
Když chceš být moudrý, nauč se rozumně ptát, pozorně poslouchat, klidně odpovídat a když nemáš co říci, přestaň mluvit.
Johann Kaspar Lavater

cont33

#17 Nový příspěvek od cont33 »

zaujimavá téma tak si tu napíšem nech sa mi to lepšie sleduje.... Tu elkrtolízu vyskušam.. 8)
ak niekto niečo chce tak pisať na cont7133@gmail.com Už tu niesom. V poslednom čase zaberá miesto každý príspevok.

Lesa

#18 Nový příspěvek od Lesa »

Tak po dvou dnech elekrolízy je kov (ocelolitina) povrchově bez rzi, kovově šedý, matný, luxusně očištěný. :-) To samé i otevřené díry a spáry kam se dostane voda. Bohužel, čepy v okách ještě pořád drží jak pes ježa a nejdou vyrazit ani vylisovat. Zatím to nechám ještě frčet a uvidím jak to dopadne.
Pro povrchové čištění je to hodně dobrý způsob a relativně levný. Kýbl, trochu vody, lžička sody a zdroj 12V/9A. Spotřeba elektriky podle energo metru 24-29 W/hod.
Georgi máš za 1* 8) :)
Nevýhoda - musí se rychle vysušit a nanést základovku nebo antikoro nátěr jinak rychle nabíhá lišák. Už po 2 hodinách měla ocelolitina rezavý nádech.

Otův způsob zatím probíhá bez zkoušky. doporučil cca 7-10 dní, tak to zkusím až po 5 dni.
Sny se nemají plnit. Ty se mají snít. Proto je oblečená žena krásnější než nahá.
Juraj Kukura
Když chceš být moudrý, nauč se rozumně ptát, pozorně poslouchat, klidně odpovídat a když nemáš co říci, přestaň mluvit.
Johann Kaspar Lavater

Georg.H

#19 Nový příspěvek od Georg.H »

Lesa: potom to musíš neutralizovat...vykoupej to třeba v louhu...

tibik

#20 Nový příspěvek od tibik »

No k tej vode asi tolko - v bani tak niekedy odmačam šroub keď nejde povoliť a stáva sa to dosť často :)
A zas keď som opravoval jeepku a niečo nešlo (napr. zvislak tak pomohlo WD-40 a plameň síce to trvalo cca 5h ale nakoniec som ho dostal len pár ranamy kladivom a to bola náprava zo šrotu zahrdzavena jak starí 200r. klinec už som myslel ,že sa asi picnem :pistol:

Lesa

#21 Nový příspěvek od Lesa »

Tak dlužím výsledky pokusů.

Elektrolýza je super, ale funguje jen povrchově. Do pouzder vůbec během 5 dnů nepronikla. Čas tlačil a musel jsem to udělat. Pouzdra jsem podélně nařízl a zbytel roztrhl majzlem, abych při řezání neškrábl čepy. Vnitřek pouzder a části čepů, které byly v sobě, byly pořád zarezlé a voda vůbec do pouzder nepronikla ani z pomocí elektrolýzy. Povrchově ale jsou díly opravdu krásně vyčištěné do kovové šedi. Jsem rád, že jsem to vyzkoušel a dík Georgovi za poskytnuté rady.

"Otův" způsob - vydržel jsem to 10 dní. Zvědavost byla ale silnější. Závěs jsem ale z pouzdra nevyrazil. Došlo taky na pilku a majzl. Výsledek podobný jako u elektrolýzy. Voda během těch deseti dnů do pouzdra pronikla jen okrajově, ale do středu se ještě nedostala. Musím najít něco, u čeho mě nebude tlačit čas a vyzkoušet to delší dobu. Díky i Otovi.

Na oba díly se nakonec vysoustružily nové pouzdra a přeleštily původní čepy. Do pouzder jsem preventivně nadělal štauferky.
Když to shrnu, nejlepší řešení je asi preventivně mazat. :)
Juraj Kukura
Johann Kaspar Lavater

fajlla
Kontaktovat uživatele:

#22 Nový příspěvek od fajlla »

Já mám vyzkoušenej Forch S 401 není to přímo povolovač ale je to na mázání závytů aby šli pak znova po delší době dobře povolit.
Když vím že budu něco povolovat co bylo dlouho ve šmelcu nebo podobně. cca dva dny předem prostřikuji pak většina matek šroubu čepů povolí. Ale funguje většinou okamžitě. Když se to stříkne na něco rezavého začne to brutus pěnit a zaleze to až dovnitř do závitu.

Dobrej povolovač je stará brzdovka ta červená. ale to jen v nouzi.

kollda

#23 Nový příspěvek od kollda »

Když jde o malé předměty které se dají pomořit do kýblíku tak používam ocet. není sice tak rychlý jako elektrolíza, ale myslim si že vyčistí lépe od rezu.
Husqvarna CR 250
Husqvarna 36
Husqvarna 55
Husqvarna 61
Kolldoff 19D

Frantík

#24 Nový příspěvek od Frantík »

Vodu požívam na výfukové šrouby a na zarezlé brzdy.
Když mùžu, pomùžu a poradim a občas kecam. :-)

caja008

#25 Nový příspěvek od caja008 »

na očištění zarezlejch věcí mam svoji metodu:

Předmět vložim do belíku do toho nasypu kyselinu citronovou zaliju žhavou vodou a položim někam kde je teplo.. aby ta voda držela co nejdéle teplá ráno je čisto..
Uplně luxusně to funguje na násrže i hoodně rezatý to to naleju dovnitř zavíčkuju zabalim do starýho svetru a fik s tim na radiator a rano mam čistej plech..
Když tě všechno zradilo, pomůže ti kladivo aneb když nestačí kladivo jistota je ještě větší kladivo.

Lesa

#26 Nový příspěvek od Lesa »

Cajo, přesně tak funguje ta fosforečná. Jen je rychlejší a agresivnější. Někdy stačí půlhodinka, někdy hodinka. Záleží co děláš.
Mě by spíš zajímalo, jak to efektivně dělat u těch čepů, pouzder a podobně, kde se chemie těžko dostává do minimální spáry a ještě navíc "zarostlé".
Dobře se dělalo celkem s tou starou červenou brzdovkou. Bohužel, kde ji vzít, když zásoby došly a koupit už nejde.
Juraj Kukura
Johann Kaspar Lavater

Frantík

#28 Nový příspěvek od Frantík »

Kamarád kdysi používal Jar a plastelínu. Z plastelíny udělal "hráz" a zalil Jarem do druhého dne. Prý to funguje dobře, ale já sem to nezkoušel. :-/
Když mùžu, pomùžu a poradim a občas kecam. :-)

Lesa

#29 Nový příspěvek od Lesa »

Jar? to slyším poprvé. Nějak mě nenapadá, co by mohlo v jaru fungovat jako "rezojed". Budu muset taky vyzkoušet....
Juraj Kukura
Johann Kaspar Lavater

Auto-klassik

#30 Nový příspěvek od Auto-klassik »

Povolování šroubových spojů zatuhlých,zareslých nebo s poškozenými závity je náročný opravárenský úkol.Existuje asi 20 způsobů jak postupovat a když člověk postupuje s rozumem a kombinuje jednotlivé způsoby vzájemě,obvykle dojde k úspěšně k cíli.Idealista nejsem ,na 100% to není.
Nevěřím také na zázračné způsoby ,které tu mnozí sdělují.Jedná se o lidi,kteří o šroubových spojích mají
minimállní vědomosti a v důsledku toho věří na nějaký fígl nebo snad zázrak,který jim při uvolňování šroubových spojů pomůže.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“