Brzdit kardan ano či ne ?

mechanické, kapalinové, vzduchové, netěsnosti, zapojení, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
Tatraka

Re: Brzdit kardan ano či ne ?

#16 Nový příspěvek od Tatraka »

Brzdy jsou věcí kterou nelze podceňovat a musí se počítat s tím nejhorším terénem a pneumatiky taky nemáme vždy nejlepší. Já mám u svých kloubáků hodně zatížený předek a po praktických zkušenostech brzdím pedálem kapalinou přední kola a na zadní mám alespoň mechanickou ruční brzdu. Samozřejmně mi při zapnutém předním náhonu přibžďuje zadní náprava. Navíc přední náprava je z kopce více zatížená. Podotýkám, že moje traktůrky mají asi 70 % váhy na předku. Klasické traktory mají až 80 % váhy na zadní poháněné a bržděné nápravě.

milstav1

#17 Nový příspěvek od milstav1 »

microhummer píše:Bylo by to jednodušší kardan nebrzdit, sekat to sice bude, ale nepočítám, že budu vozit nejen trávu, a taky bez urážky máme tady kopečky, o rovinkách v Kyjově si tady můžeme nechat jen zdát :) , proto bych to nerad podcenil.Vlečka sice bude hydraulicky sklápěná, ale s brzdou nepočítám.Myslíš tedy, že se mám na přední brdu vykašlat a brzdit jen zadek a zbytek řešit dopomala zpřevodovaným poměrem ?
No jistě na přední brzdu bych se z prominutím vysral a ještě bych řešil aby mohl byt stalej náhom na předek aj zadek jak má TK pokud budeš mít stejná kola neni problém

microhummer

#18 Nový příspěvek od microhummer »

Jo těžište bude na předu, ale viz nahoře, mám dvě volby, buď brzdit současně zadní bubny v kolech a kardan přední nápravy, nebo pouze zadek, ale mám strach co na to dif., převodovka.... :zapomel:
Na začátku bylo jen slovo boží a pár svařených trubek, to ostatní pochopí každý trouba!

microhummer

#19 Nový příspěvek od microhummer »

milstav1 píše:No jistě na přední brzdu bych se z prominutím vysral a ještě bych řešil aby mohl byt stalej náhom na předek aj zadek jak má TK pokud budeš mít stejná kola neni problém
Stálý pohon bude přední a přiřazovat se bude zadek, kola budou stejné, dify rovněž.mohl bych to udělat jako stálou 4x4 , ale při zatáčení na tvrdém povrchu mám strach o mezinápravový diferák, který je zavařený....
Na začátku bylo jen slovo boží a pár svařených trubek, to ostatní pochopí každý trouba!

milstav1

#20 Nový příspěvek od milstav1 »

Aha právě tu nebyl popis z čeho to máš ale poítej že ten předek tě moc nepopotáhne a budeš používat hodně zadek kor z vlečkou tudíš bych byl pro rači dotížit zadek a přiřazovat rači přední nápravu aj na ukou prodloužení traktorku ono aj na té trávě tě ten předek moc nevytáhne

microhummer

#21 Nový příspěvek od microhummer »

Počítám, že v režimu 4x4 budu jezdit na 80-90%, ale chci mít možnost k vůli povrchu jednu nápravu vypnout a přední by se protáhla dopředu o 45cm, což je pro mě neřešitelné. Jinak vše vychází z Pandy 4x4, motor bude otočený podélně, převodovka Punto, zavař. dif. z pravé poloosy pohon přední tuhé nápravy, z levé zadní nápravy -tím se to zpomalí bez další převodovky.Jinak díky za názory, pořád nejsem rozhodnutý co s tím.V pondělí chci začít svařovat rám, tak už musím mít jasno...

milstav1

#22 Nový příspěvek od milstav1 »

A tak to je už opravdu o moc tak asi nemáš moc na vyběr ale myslím že pokud budeš opravdu z 80-90 procent jezdit 4*4 tak bych upustil od té přední brzdy protože se to bude stejně přenášet a na krdanu a brzda opravdu nemá asi cenu kdyby to byla parkovačka tak snad ale jinak né tak přeji hodně štěstí 8)

microhummer

#23 Nový příspěvek od microhummer »

Díky, díky, zatím to tedy vypadá, že než nechat trpět převodovku, přední dif. , tak raději brzdit jen zadek.
Ne nadarmo se říká, co neubrzdíš, neukecáš, tak snad to ubrzdím :D
Všem ještě jednou díky.

tomas286

#24 Nový příspěvek od tomas286 »

Dám ti dobrou radu odstěhuj se na Hanó,protože s takovejma brzdama si tam u vás v první příležitosti rozbijes hubu.

Angel

#25 Nový příspěvek od Angel »

No rozhodně si měl začít tim že bude stálej zadek a dost by sis to ulechčil ale budiš. já na malim sem brzdy neměl rok a šlo to de jen o to jak přemýšlíš u té jízdy

Odpovědět

Zpět na „Brzdy“