elektronicka regulace sklonu ramen postrikovace

elektroinstalace, okruhy, světla, startéry, baterie, dobíjení, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
stsurocnice

elektronicka regulace sklonu ramen postrikovace

#1 Nový příspěvek od stsurocnice »

Zdravím obracím se na znalé s dotazem jak to udělat je-li to možné. Mám postřikovač za traktor kde se naklonění ramen ovládá přes elektromotor, motor točí bud doprava nebo doleva k tomu mu dávám pokyny z kabiny. Chtěl bych na ramena na každou stranu umísit koncáky který by při kontaktu se zemí ramena naklonila na druhou stranu. Jde mi to že když se dotknou oba koncáky dojde ke zkratu a moje otázka zní co s tím? Existuje nejaký automatický jistič?
Díky josef

radas

Re: elektronicka regulace sklonu ramen postrikovace

#2 Nový příspěvek od radas »

to víš že se to dá. koncáky ovládáš relátka a ty jsou proti sobě blokovná kontaktem druhého relátka. tzn že pokud je jedno relé seplé tak druhé pro opačný směr nenaskočí.

traktoristaPB

#3 Nový příspěvek od traktoristaPB »

Da sa to aj takto: typický je tak zapojený trebars tiahlový motor na satelit.Mám to odskúšané dokonca sa dajú pridať aj dalšie 2 polohy dalšie koncaky paralelne k tým pôvodným.Mam to odskušané z 2polohami ale aj 3polohami:
Obrázek

stsurocnice

#4 Nový příspěvek od stsurocnice »

Super díky za reakce pánové. Akorát jsem zapomněl dodat že moje zkušenosti jsou max se zapojením světel nebo zapalování u motorky takže sem stále mimo a tady v okolí nikdo zručný v elektrice není:(
zatím okukuju komponenty, šel by dát na ramena polohový spínač kočičí vous? něco jako - http://www.elektropen.cz/XCKP2106G11 poradíte co je mžiková funkce? prodávají i ultrazvukové senzory ale nevím jestli to za jízdy funguje.
Do toho všeho mě dnes napadla další myšlenka elektromotor nahradit pístnicí. Takže stálý hydraulický oběh, na ramenou koncáky by vydávaly povely elektromagnetickým ventilum bud do leva nebo do prava v případě že by se dotkly koncáky na obou stranách zdvihla by se celá postřiková rampa. Asi by to bylo o finančně a časově náročnější ale určitě s rychlejší reakcí.

Standam

#5 Nový příspěvek od Standam »

radas píše:to víš že se to dá. koncáky ovládáš relátka a ty jsou proti sobě blokovná kontaktem druhého relátka. tzn že pokud je jedno relé seplé tak druhé pro opačný směr nenaskočí.
Zdravím, co myslíš, že se stane, když pošleš impulz na obě relé současně i když jsou mezi sebou blokována klidovými kontakty? Standa.

radas

#6 Nový příspěvek od radas »

Standam píše:
radas píše:to víš že se to dá. koncáky ovládáš relátka a ty jsou proti sobě blokovná kontaktem druhého relátka. tzn že pokud je jedno relé seplé tak druhé pro opačný směr nenaskočí.
Zdravím, co myslíš, že se stane, když pošleš impulz na obě relé současně i když jsou mezi sebou blokována klidovými kontakty? Standa.
zadání znělo Jde mi to že když se dotknou oba koncáky dojde ke zkratu a moje otázka zní co s tím?
odpověď nedojde ke zkratu na silové části :)

stsurocnice

#7 Nový příspěvek od stsurocnice »

Tak zkušebně namontováno a zapojeno takto. Dvě koncová čidla v klidu vedou mínus na moturek v případně že se jedno dotkne země přepojí se na plus a motůrek to vyrovna. V případě že se dotknou obě čidla naráz jde do obou kabelů plus. Vadí motoru když jdou dva stejný proudy? Zatím pojistka neshořela.

traktoristaPB

#8 Nový příspěvek od traktoristaPB »

stsurocnice píše:Tak zkušebně namontováno a zapojeno takto. Dvě koncová čidla v klidu vedou mínus na moturek v případně že se jedno dotkne země přepojí se na plus a motůrek to vyrovna. V případě že se dotknou obě čidla naráz jde do obou kabelů plus. Vadí motoru když jdou dva stejný proudy? Zatím pojistka neshořela.
Ak je na oboch stranách motora privedené + tak sa nič nedeje motor stojí pretože nemá - a stojí. Akurát je pod napätím.
Ak su koncaky na protilahlých stranách toto zapojenie je jednoduche a funkčne.ObrázekMotor ide vpred zastaví ho koncak v krajnej polohe. Zapnúť sa da potom iba smer vzad a ked zas pride na koncak vzad zastaví sa motor smer vzad a zapnuť sa da len dopredu.

stsurocnice

#9 Nový příspěvek od stsurocnice »

Tak zatím je v provozu moje varianta a zatím předčila očekávání. V případě že to selže zkusím to s diodama. Díky za rady.

Marek_3L

#10 Nový příspěvek od Marek_3L »

repaovali sme s kolegou serva pro naklápění do strojů HARDI, taky dobrá věc, kdyby někdo měl zájem.
Nemám žádný traktůrek.
MAG: AEK300L,WLSP315
WAP: B1030,A950
VRT: SV13
FVE: 200Wp
Odtahovka Boxer/Ducato doublecab, naviják, měchy
Dodávka: Dobló JTD
a další stroje...

Pomůžu s autoelektrikou a diagnostikou.

Odpovědět

Zpět na „Elektrika“