Massey Ferguson 35 X - náhrada dynama alternátorem
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
-
- Kontaktovat uživatele:
Massey Ferguson 35 X - náhrada dynama alternátorem
Zdravím, jelikož mi stare dynamo přestalo dobijet, tak jsem se rozhodl ho nahradit alternátorem, který má už v sobě zabudovaný relátko a zajímalo by mně jak to mám zapojit.
dynamo je zapojený takto: z +baterie vede kabel do pojistkovky, dále pak samostatnému relátku a z relátka pak vedou dva kabely do dynama. dále traktor má ampermetr který má napájení ze startéru.
ted když chci zapojit alternátor tak vedu kabel z +polu bateri přes pojistku do altíku a dále pak vedu druhý kabel přes žárovku( jako kontrolka), aby se nabudil altík? je tak?
altík: pochází z ford sierra a má tři svorky: krajní D+, prostřední není značená, B+, zajímalo by mně jak to mám zapojit
dále mám spínací skřínku která slouží jako rozvicení světel, to znamená že můžu startovat bez klíčku, a to bych tak nechal,
a co pak mám udělat ze starým relátkem? kompletně odpojit a vyndat?
díky za rady
dynamo je zapojený takto: z +baterie vede kabel do pojistkovky, dále pak samostatnému relátku a z relátka pak vedou dva kabely do dynama. dále traktor má ampermetr který má napájení ze startéru.
ted když chci zapojit alternátor tak vedu kabel z +polu bateri přes pojistku do altíku a dále pak vedu druhý kabel přes žárovku( jako kontrolka), aby se nabudil altík? je tak?
altík: pochází z ford sierra a má tři svorky: krajní D+, prostřední není značená, B+, zajímalo by mně jak to mám zapojit
dále mám spínací skřínku která slouží jako rozvicení světel, to znamená že můžu startovat bez klíčku, a to bych tak nechal,
a co pak mám udělat ze starým relátkem? kompletně odpojit a vyndat?
díky za rady
Re: náhrada dynama alternátorem
Jj píšeš to skoro správně, akorát ten kabel na B+ by měl mít větší průřez a vede přímo bez pojistky na + pól baterky, nebo na napájení starteru.
Pokud ale chceš zachovat ampérmetr, musíš ten silnější přívod k B+ alternátoru vést někam do přístrojovky jako hlavní + ze kterýho je všechno napájeno a odtud pak další silnější kabel napojíš do ampermetru a dále na + pól baterky, nebo napájení starteru.
Pokud ale chceš zachovat ampérmetr, musíš ten silnější přívod k B+ alternátoru vést někam do přístrojovky jako hlavní + ze kterýho je všechno napájeno a odtud pak další silnější kabel napojíš do ampermetru a dále na + pól baterky, nebo napájení starteru.
Traktor s mulčovačem a frézou: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 20&t=44492
Sekačka: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 0#p1194040
Špalíkovač: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 2#p1214172
Sekačka: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 0#p1194040
Špalíkovač: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 2#p1214172
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak po delší době jsem se na to konečně dostal, dneska jsem to zapojil a jaksi nic, stále se nic nedobijí, samotná baterka ukazuje na napětí 12,56V a když jí připojím do traktoru tak 12,36V a i při na startovaným.
Jak muůžu zjistit že je altík v čudu?
a nebo se mi to někde hádá v elektrice?
Vytahnul jsem kabel od startéru a připojil na B+ a pak si natáhl další kabel z D+ ke kontrolce a tu jsem ukostřil (je to tak správně?)
traktor má ukostření mínus vadilo by altíku kdyby byl jinak? třeba plus?
nemůže se mi do toho nějak být ampérmetr? ten je napojen od + baterky přes pojistovou kravičku a dále vedou z ampérmetrů dva kabely jeden do spínačky na STARTování a druhý vede ke startéru(silný cca3 mm) a od toho místa jsem napojil altík?
mám to správně? všechno zapojený nevím si rady
podotýkám traktor je Massey Ferguson 35 X 4válec rv 1958
a altík je z Fordu (Capri, taunus, cortina granada, stará sierra všechno na jedno brdo) OHC 14 V 45A 20
Jak muůžu zjistit že je altík v čudu?
a nebo se mi to někde hádá v elektrice?
Vytahnul jsem kabel od startéru a připojil na B+ a pak si natáhl další kabel z D+ ke kontrolce a tu jsem ukostřil (je to tak správně?)
traktor má ukostření mínus vadilo by altíku kdyby byl jinak? třeba plus?
nemůže se mi do toho nějak být ampérmetr? ten je napojen od + baterky přes pojistovou kravičku a dále vedou z ampérmetrů dva kabely jeden do spínačky na STARTování a druhý vede ke startéru(silný cca3 mm) a od toho místa jsem napojil altík?
mám to správně? všechno zapojený nevím si rady
podotýkám traktor je Massey Ferguson 35 X 4válec rv 1958
a altík je z Fordu (Capri, taunus, cortina granada, stará sierra všechno na jedno brdo) OHC 14 V 45A 20
některé fordy měly + na kostře není problém v tomhle ?
-
- Kontaktovat uživatele:
to by mě právě zajímalo jestli je tohle ovlivňující faktor, jinak předělám kabely na baterce a přehodím to podle altíku, ted to zkusím vygooglovat zapojení forda
-
- Kontaktovat uživatele:
tak pokus jsem dobře googlil tak mi to vychází že ford má kostru mínus tak nevím kde je problém?
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
z D+ kabel na kontrolku a z kontrolky na spinacku +12V , po zapnuti kluca sa rozsvieti kontrolka
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.
-
- Kontaktovat uživatele:
já to právě mám zapojený bez spínačky, ta je jen na světla
a neměl by být ještě ukostřen zvlášť alternátor? a zajímalo by mě na co je ta prostřední svorka?
a neměl by být ještě ukostřen zvlášť alternátor? a zajímalo by mě na co je ta prostřední svorka?
Kdyby jsi sem dal pořádnou fotku a ne tuhle mazanici, bylo by snažší zjistit, co máš za alternátor. Takhle je to věštění z křišťálový koule...kahi píše:...a zajímalo by mě na co je ta prostřední svorka?
Není ta prostřední svorka zdvojenej vývod B+ ? Věm to šlusmetrem a uvidíš. Podle tohohle, by tomu vše nasvědčovalo.
-
- Kontaktovat uživatele:
Lepší fotku bohužel neudělám:(
taky mi to přišlo že by to mohlo být zdvojený a jinak zapojený, asi to nechám koňovi ten má větší hlavu, až to řešit nebudu tak se najde řešení ale štve mně to
taky mi to přišlo že by to mohlo být zdvojený a jinak zapojený, asi to nechám koňovi ten má větší hlavu, až to řešit nebudu tak se najde řešení ale štve mně to
No a kdybys použil hledání zde na fóru, tak bys našel tohle.
-
- Kontaktovat uživatele:
díky moc, nějak jsem to nemohl najít a to jsem u toho skoro seděl celou zimu, máš tam někde odkaz na celý téma, by mě zajímalo kam to mám napojit když spínačku nevyužívám (myslím tu kontrolku) mám tam spousštěč na první fázi žhavím a na druhou startuju, rád bych to zapojil do budoucna přes spínačku a co si tak pamatuju z motorek tak je tak by to měli být svorky 15 a 30, jenže nejhorší je ten přístup k tý elektrice je to v takový kopuli kam se nedá dostat rukou
Odkaz zde i s dalšíma schématama (Akorát tam je asi chyba - na konci je řeč o ampérmetru a na obrázku je voltmetr).
Pokud používáš odpojovač baterie, zapoj jeden vývod kontrolky přes pojistku 8A přímo na plus, druhý na alternátor podle obrázku.
Pokud odpojovač nemáš, dej do přívodu plusu k pojistce nějakej vypínač.
A až bude bošárna, přívod plusu na svorku č. 30, od sv. 15 na pojistku 8A a z pojistky na jeden vývod kontrolky, druhý vývod na alternátor podle obrázku. Ty pojistky není záhodno vynechat, neboť chrání před nejhorším průserem.
Pokud používáš odpojovač baterie, zapoj jeden vývod kontrolky přes pojistku 8A přímo na plus, druhý na alternátor podle obrázku.
Pokud odpojovač nemáš, dej do přívodu plusu k pojistce nějakej vypínač.
A až bude bošárna, přívod plusu na svorku č. 30, od sv. 15 na pojistku 8A a z pojistky na jeden vývod kontrolky, druhý vývod na alternátor podle obrázku. Ty pojistky není záhodno vynechat, neboť chrání před nejhorším průserem.
-
- Kontaktovat uživatele:
tak nějak mi to furt nefunguje, dlouho jsem nemohl nikde sehnat široký konektory a když jsem je sehnal tak nefunguje, furt nevím co s tou kontrolkou, co mi vede kablík od altíku tak je na 2w žárovku a tu mám ukostřít? nebo stačí někam na plus? třeba baterku? kostra je " – " dík za rady a štávu do altíku mám přivedenou ze startéru.