Udržovací zdroj pro baterie
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
Udržovací zdroj pro baterie
máte někdo?
Jaký doporučujete?
Jaký doporučujete?
Re: Udržovací zdroj pro baterie
jo. díky.
Takže udržovat proudem od 0,1 do 1 A.
Takže udržovat proudem od 0,1 do 1 A.
Mne sa nedavno dostalo do ruk toto: http://www.kompernass.com/pages/_pdfs/6 ... 5f77c7.pdf Nabíjačku doma mám, chcel som tiež len niečo na udržovanie bateriek cez zimu, ked su mimo prevádzky. Pripojil som to na 2 akumulátory (spojene paralelne 2X 12V/125Amh), už asi 2. mesiac je na nich napätie 13,7V. Za cenu 17€ som s tým spokojný.
nedávno jsem měl v ruce nabíječku ala kaufland.
uvnitř malý trafo (spálený), 2x dioda, ampérmetr.
.
Perličkou byla pojistka zboku v držáčku, do kterého ale nevedlo nic.
.
Majitel říkal: abys nemyslel že jsem úplnej debil, tak pojistku jsem kontroloval a byla OK..
.
.
Nabíječky mam docela dobrý, tak asi zkusim variantu udržování za pomoci starý nabíječky od mobilu. Nebo to vyvedu ze spínanýho 12V zdroje co mam na ohradník.
uvnitř malý trafo (spálený), 2x dioda, ampérmetr.
.
Perličkou byla pojistka zboku v držáčku, do kterého ale nevedlo nic.
.
Majitel říkal: abys nemyslel že jsem úplnej debil, tak pojistku jsem kontroloval a byla OK..
.
.
Nabíječky mam docela dobrý, tak asi zkusim variantu udržování za pomoci starý nabíječky od mobilu. Nebo to vyvedu ze spínanýho 12V zdroje co mam na ohradník.
Ja som na udržiavanie batérií v Aeroklube (2 x Š 1203, 1 x Zetor 7211) mal urobené dobíjačky, so stabilizovaným napätím na asi 14 V a max. asi 1 A. Bolo to teda dobíjanie konštantným napätím, rovnako ako v aute. Fungovalo to perfektne a životnosť batérií sa proti obdobiam, kedy len "mrzli" v garáži podstatne zlepšila. Možno znalci nabíjacích charakteristík budú protestovať, že to nie je ideálna prevádzka, ale je to jednoduché a určite lepšie ako nič.
V práci máme kanadský kontajner na prepravu výbušnín, ktorý má zabudovanú elektrocentrálu s motorom Kubota. Originál k tomu dodali dobíjačku, kde je adaptér, ktorý dáva asi 7 V a za tým je pripojený menič, ktorý dobíja batériu - nech žijú jednoduché riešenia. Podľa výrobcu to môže byť pripojené trvalo.
V práci máme kanadský kontajner na prepravu výbušnín, ktorý má zabudovanú elektrocentrálu s motorom Kubota. Originál k tomu dodali dobíjačku, kde je adaptér, ktorý dáva asi 7 V a za tým je pripojený menič, ktorý dobíja batériu - nech žijú jednoduché riešenia. Podľa výrobcu to môže byť pripojené trvalo.
Já sem si dělal 3 dobíječky ze zvonkovyho trafa a myslím,že to funguje dobře.Okoukal sem to v časopisu Udělej urob si sám. Skládá se ze zvonkovyho trafa,dvou diod a dvou kondenzátorů a proud kterej jde do akumulátoru jde eště přes žárovku 12V 2W.Tomu zapojení diod a kondenzátorů se tuším řiká sčítač napětí.Na sekundáru trafa je 8V a max. proud 0,2A.Co na to říkáte elektrikáři??Je to dobry,nebo taková dobíječka stojí za h...o ?
No těžko říci. S vyjmenovanými díly si dokážu představit bez schématu x věcí.HonzaT. píše:Co na to říkáte elektrikáři??Je to dobry,nebo taková dobíječka stojí za h...o ?
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme
HonzaT : Ak by s tým nebol moc velký problem, poprosím Ťa o schemu toho zapojenia, by ma to celkom zaujimalo. Vďaka!
Předpokládám že jde o tohle
Jo,myslim,že to je vono.....
-
ja mam pristroj jmenem kondic prodavalo se to kdysy v mototechnach,melo to puvodne konektor jak takove ty prenosky do auta ten jsem vymenil za vetsi kroko svorky a funguje to dobre dokonce to zpamatovalo i gelovou baterku z motorky co uz byla na vyhozeni.
A nešlo by taky nějak upravit trafíčko z počítače? To je taky 12V ale asi bude dávat moc velkej proud. Já jen že se jich všude válí u popelnic.
Na cokoliv z Pc zapomeň.
Ideální by bylo např http://www.ges.cz/mw-0806ac-ges07507021.html
Ideální by bylo např http://www.ges.cz/mw-0806ac-ges07507021.html
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme
Mě se zdá ideální to zvonkovy trafo,je měkky a ani při zkratování sekundáru se nespálí,jen nevim esi je tam dobry to usměrnění,já myslim,že to s dvouma diodama a kond. umí nějakej pulzní proud,nebo jak se tomu říká.Ale funguje to,já tam vidim velkej rozdíl,dyž to v zimě zapnu,nebo třeba jen přes noc nezapnu a to mluvim o osobáku.Funguje,ale esi nemá ten pulzní proud třeba nějakej špatnej vliv na životnost aku.