Nabíječka autobaterií.

elektroinstalace, okruhy, světla, startéry, baterie, dobíjení, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
Sniper

Re: Nabíječka autobaterií.

#391 Nový příspěvek od Sniper »

Díky 8)
Takže zvolit správný proud a určit dobu nabíjení. Kontrolovat baterii, jestli už nevaří.
No, do dílny, když tam člověk je, bude fajn, v případě, že na pár dní zapomenu, že něco nabíjím už asi tolik fajn nebude :-/
Země voní, jede po ní pětadvacet bujných koní. Na Zetoru traktorista, oko bystré, ruka jistá.

TATRA NEZNÁ BRATRA

Čárls

#392 Nový příspěvek od Čárls »

Bude v pohodě dokup si časovač do zasuvky a je uplně vystaráno Nastavíš čas nastavíš nabíječku a časovač vypne po určité nastavené době https://www.emos.cz/casovac-mechanicka- ... vka-ts-md3 řeší se to tak že se použije napájení nabíječky přes stykač a stykač je zapnuto vypnuto cívka právě tímhle časovačem Pokud má někdo jiný řešení klidně, ale tohle výše uvedený řešení se na tu nabíječku co je na obrázku používalo u nás ve fabrice 8)
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Sniper

#393 Nový příspěvek od Sniper »

Vidíš, použití spínacích hodin mne vůbec nenapadlo :-/
Přitom doma jedny mám 8)
Co je pro baterii horší? Drobné přebití, nebo nedobití?
Protože těžko poznám v jakém stavu byla, když jí na nabíječku zapojím a každou hodinu měřit hustotu elektrolythu se mi nechce.
Děkuji :)
Země voní, jede po ní pětadvacet bujných koní. Na Zetoru traktorista, oko bystré, ruka jistá.

TATRA NEZNÁ BRATRA

Čárls

#394 Nový příspěvek od Čárls »

Nevím ale podle mne přebití nehrozí Pokud nastavíš jednu 10 kapacity a čas je vše v pohodě Proč protože ty nabíječky mají většinou Napětí což u starých dělávalo okolo15 V a jak roste napětí na baterce snižuje se proud Počáteční proud je omezen odporem a ten tam víc nepustí Proto tam na ní jsou Přepínač na napětí a přepínač na proud což te na proud je soustava odporů o různé hodnotě a odbočky na trafu přepínají nabíjecí napětí To je zjednodušeně popsaný schéma nabiječky na obrázku
Pokud najdeš označení nabíječky pokusím ti najít návod a schéma 8)

chobotek

#395 Nový příspěvek od chobotek »

Ona ta nabíječka má od přirození charakteristiku W, takže zas tolik nepřebíjí. Problém je spíš určením náboje a tím i doby nabíjení (to je též dané charakteristikou). Časem to vychytáš ;-)
Vestavěný časový spínač pro rychlonabíjení mají třeba NB22A. Občas na bazoši (třeba teď jich tam pár je za slušné peníze)
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

elbarto
Kontaktovat uživatele:

#396 Nový příspěvek od elbarto »

Pokud chci veterána, potom je NB22A asi nejlepší řešení. Ano, zdravá baterka se při cca 1/10 po nabití "uzavře" vnitřním odporem a OK. Pokud už svěží není, tak ti po nabytí bude vařit přes svody v kalech. Více mi vyhovuje, že na zimu na to co nejzdí dám automatické digitální nabíječky. Po nabytí přejdou na desufidizace a o nic se nestarám. Ano učinost regenerací není stejně dokonala jako na profi strojích, ale ty jsou dost drahé a na lepších nabíječkách je to spíš přidaná hodnota. Klasickou starou budeš furt přendavat z jedné baterky na druhou, pokud máš více strojů celou zimu. Lidlovku už nedoporučuju, tak kvalita děsivě poklesla.

Fizz

#397 Nový příspěvek od Fizz »

Mam tu půjčenou hračku od bannera:

Obrázek

Baterky dostávají takovou údržbu jak by měly.

Zatím to vypadá že si to na sebe vydělá. I když co na tom stojí ten randal netuším.

A nevím jestki se ni neposral multimetr, po refresi baterky 48v v vzv, nabíječka i mulitiketr ukazují lehce přes 60v :shock:
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

ota

#398 Nový příspěvek od ota »

Fizz když jsem měl na starost baterku v ještěrce byla to taky 48V nějakejch 580Ah. Ke stáří pak taky ,,přidávala". Nabiječka po celkovém nabití ukazovala na budíkách víc. Když tam byl servisák a já měl zrovna nabito ptal jsem se ho na to. Povídal po změření baterky, že už je fakt stará a za hranou a proto má víc. Ta naše měla taky pak k 60V. Už bych fakt kecal, ale třeba 58V. Ta naše byla asi 16 let stará a jezdila furt dál. Akorát nevydržela jak po začátku. Nabijela se o fousínek častěji. Ale po nabiťí byla taky ,,silnější". Servisák povídal že u té ještěrky je to dimenzované na víc Voltů a nevadí to. Akorát že baterka při nabijení bude ,,hořet". Vyvalil jsem voči že hořet? A on jako jen pomyslně. Prostě ty články to mají za sebou a jen že budu víc dolívat destilky. To se dělo a baterka jezdila ještě roky dál. Po nabití pak když se prvně zvedalo, tak čerpadlo jelo jako o život! Bylo to poznat. Ale po pár přejezdech zdvihání se to srovnalo. 8)

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#399 Nový příspěvek od Ondras83 »

shodou okolnosti mi odesla nabijecka. bohuzel odesla i tatovi v dilne...tam bych chtel koupit rovnou i startovaci vozik

ten deca, co ma tomas a ota, ten mame v praci
domu by nam v pohode stacil startovaci berlan, nevite o nem nekdo neco? nejvetsi baterka, kterou by to pripadne ozivilo je 95Ah v mem transporteru, jinak jen osobni auta, traktory co mame (max 60tka baterka v kubote)
https://www.bergland24.cz/prumysl-dilna ... -v-bbsl430

na doma jsem narazil na tohle, nemate nekdo zkusenost? Mozna bych radeji koupil tohle, nez nejakou cinskou sracku (coz jsem mel do ted)
https://elektro.bazos.cz/inzerat/150162 ... -amper.php

Janci
Kontaktovat uživatele:

#400 Nový příspěvek od Janci »

Myslíš že tú nabijačku nevyskladal z čínskych sraček? Skús mu napísať čo je vo vnútri.
Zetor 4011

Ondras83
Kontaktovat uživatele:

#401 Nový příspěvek od Ondras83 »

Janci píše: čtv dub 07, 2022 8:43 am Myslíš že tú nabijačku nevyskladal z čínskych sraček? Skús mu napísať čo je vo vnútri.
ale jo, tak to je jasny...ale takovy ty nabijecky ala lidl jsem mel asi 3 a vsechny sli do sracek, starou nabijecku NB20 nejak nemuzu sehnat a tohle se mi jevi jako adekvatni nahrada..

navic treba toto: https://www.svarecky-obchod.cz/nabijeck ... gramem.htm

vypada nadejne, ale nebudou ty komponenty taky z ciny? a stoji o 2jku vice

Janci
Kontaktovat uživatele:

#402 Nový příspěvek od Janci »

Nevim. Napíš tomu na bazoši. Nemá tam popis regulácie, možno tam má velké trafo a tyristorovú reguláciu, čo je super alebo tam má jednosmerny vyhladený zdroj z číny a k tomu nabíjací modul.. tak to urcite nebrať.
Pred pár rokmi som si postavil nabíjačku podla časopisu AMARO s tyristorom a tá je bezproblemová do 10A. Sama vypne pri 14,4V, má ochrany a vyšla na par eur.
Zetor 4011

Čárls

#403 Nový příspěvek od Čárls »

Taky jsem nabíječky kdysi stavěl tyrystorový aj jednu co měla už čip ta mi leží ve sklepě už jsem ji nepotřeboval cca15 let tak ani nevím zda ještě funguje byla na gelovky taky podle amára nevím ale nám baterky v pruměru drží cca 10 let Je to ale tím že se furt jezdí a pokud klekne je to jak blesk z čistého nebe a je to na novou . Za cca 22 let se to stalo jen jednou ve městě Jinak vždy přežila auto co jsme koupili (starší ) :-/

Sniper

#404 Nový příspěvek od Sniper »

Moje podzimní nabíjení baterií :smich:

Obrázek

Ale už jsem se rozhodl půjdu do této a uvidím :
https://www.svarecky-obchod.cz/nabijeck ... gramem.htm

Podle mě asi nejlepší poměr cena/výkon.
Ještě můžu mít podobný krám za stejnou cenu, ale umí jen 12/24V což mi nevadí, údajně má 30A při 24V,jenže se musí hlídat konec nabíjení, ať baterie nevaří a na to já nemám čas.
Tady ta z odkazu sice umí poloviční proud, ale má komfortní obsluhu. A bůh ví jak to ve skutečnosti s těmi proudy je :-/
Tak uvidíme.
Objednám a dám reference 8)

TATRA NEZNÁ BRATRA

ota

#405 Nový příspěvek od ota »

Snipere už jsem tu kdysi psal. Byl jsem v kovošrotě a vybral jsem si nějakej vergl a v tom bylo cosi zamotané. Klučina u váhy že tu věc berete taky co v tom je? No kolik bude za kg? On že normálka 10 Kč. Tak jo ja to doma vymotám. Vymotal jsem to a byla to nabiječka. Má asi 2 kg dohromady. Takže stála 20 Kč. Nechal jsem ji vyschnout byla namoklá. Pak jsem ji dal na baterku u traktůrku. Nic nebouchlo, rosvítily se diody a klid. Nechal jsem ji na baterce. Kontroloval jsem ji. Postupně pohasínaly diody. Až svítila jen ta nabito. Hm asi funguje. Od té doby ji dávám na všechny beterky co mám. Od sekacího traktůrku po baterku do hona. Asi u dvou baterek nedotáhne plné nabití. Ale to je od minibagru a ta má r.v. 2011. A pak ještě jedna tu jsem dostal od souseda samozřejmě je ,,nová" od pohledu asi 15 let! 8) Mám tu asi 4 nabiječky a dávám tuhle. Ta ukáže že je nabito a odpojí se. Pak je dobrá i ta ve startovacím vozíku. Ale tam je problém, že je velká a nelze ji nechat venku stát. Ta malá se strčí třeba pod kapotu a je.

Odpovědět

Zpět na „Elektrika“