Výběr autobaterie do traktoru - kapacita x startovací proud
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
Re: Výběr autobaterie do traktoru - kapacita x startovací proud
To Japa: celkom pekne si to popísal. Ale nie je štartovací prúd ako štartovací prúd.
Štartovací prúd ktorý uvádza výrobca akumulátorov je minimálna hodnota prúdu, ktorú akumulátor doda do stanovenej záťaže počas stanoveného času, teploty a pri určitom napätí. Pátral som po tom, no nepodarilo sa mi zistiť, aká záťaž sa používa , ostatné parametre sa dajú vygoogliť pre príslušnú normu. Štartovací prúd je závislí od kapacity a konštrukcie akumulátora.
Aby si si vypočítal štartovací prúd na vozidle platí sice vzorec P=U.I, ale nepoznáš ani U pretože je závislé na vnútornom odpore akumulátora a P na štartéri je maximálny výkon, ktorí vyvinie motor štartéra, od skutočného príkonu štartéra má ďaleko.
Samotný návrh kapacity akumulátora (štartovacieho prúdu) ovplyvňuje mnoho faktorov, preto sa kapacita určuje skusmo tak, aby bolo vozidlo schopné spoľahlivého štartu od teploty -15°C. Pritom nie je tak dôležití výkon štartéra, ako konštrukcia spaľovacieho motora.
A ešte k štartovacím otáčkam: Štartér je jednosmerný stroj, čiže jeho otáčky na prázdno sú teoreticky nekonečné a závisia od záťaže a napájacieho napätia (prúdu). Ak potrebujem zvýšiť štartovacie otáčky musím zvíšiť výkon, vyberám akumulátor s väčšou kapacitou (má menší vnútorný odpor => dodá väčší prúd) Výkon však môžem zvyšovať iba do menovitého výkonu štartéra, preto sa k niektorím vozidlám nesmie pripájať viac ako jeden pomocný akumulátor s kapacitou nanajvýš rovnou kapacite akumulátora vo vozidle.
Štartovací prúd ktorý uvádza výrobca akumulátorov je minimálna hodnota prúdu, ktorú akumulátor doda do stanovenej záťaže počas stanoveného času, teploty a pri určitom napätí. Pátral som po tom, no nepodarilo sa mi zistiť, aká záťaž sa používa , ostatné parametre sa dajú vygoogliť pre príslušnú normu. Štartovací prúd je závislí od kapacity a konštrukcie akumulátora.
Aby si si vypočítal štartovací prúd na vozidle platí sice vzorec P=U.I, ale nepoznáš ani U pretože je závislé na vnútornom odpore akumulátora a P na štartéri je maximálny výkon, ktorí vyvinie motor štartéra, od skutočného príkonu štartéra má ďaleko.
Samotný návrh kapacity akumulátora (štartovacieho prúdu) ovplyvňuje mnoho faktorov, preto sa kapacita určuje skusmo tak, aby bolo vozidlo schopné spoľahlivého štartu od teploty -15°C. Pritom nie je tak dôležití výkon štartéra, ako konštrukcia spaľovacieho motora.
A ešte k štartovacím otáčkam: Štartér je jednosmerný stroj, čiže jeho otáčky na prázdno sú teoreticky nekonečné a závisia od záťaže a napájacieho napätia (prúdu). Ak potrebujem zvýšiť štartovacie otáčky musím zvíšiť výkon, vyberám akumulátor s väčšou kapacitou (má menší vnútorný odpor => dodá väčší prúd) Výkon však môžem zvyšovať iba do menovitého výkonu štartéra, preto sa k niektorím vozidlám nesmie pripájať viac ako jeden pomocný akumulátor s kapacitou nanajvýš rovnou kapacite akumulátora vo vozidle.
To CBS:
Ty už jdeš moc do hloubky, tobě, jako elektro-odborníkovi moje vysvětlení nebylo určeno.
A těm ostatním - méně "elektro znalým", jsem snad základní pojmy trošku "polopatisticky" vysvětlil.
Ty už jdeš moc do hloubky, tobě, jako elektro-odborníkovi moje vysvětlení nebylo určeno.
A těm ostatním - méně "elektro znalým", jsem snad základní pojmy trošku "polopatisticky" vysvětlil.
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
Len pre zaujimavost: starter 12V 1,3kW prud potrebny pre najvecsy vykon 260A
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Ty moje jsou taky krásně ohebný. Je to lanko a obal je nějakej měkkej plast. Když hodně mrzne, jsou trochu tužší, ale normálně se daj smotat a rozmotat . Maj tak 8mm průměr (čistě měď - bez izolace), takže s proudem neni problém .Atlan píše:pokial chete ohybne kable navstivte predajnu zvaracej techniky maju to na metre, nevyhodou je ze vecsinou jednej farby cierny, ma gumovu izolaciu lachsie sa poskodi cvikne roztopi, vyhodou ze je pekne ohybny za kazdeho pocasia. Mozno ze maju aj nejake speci kable s lepsou izolaciu ale cena bude inde...už len ta med niečo stoji. Dalsou vecou su kliešte ktorymi to pripajame na bateriu tam tiež vznikaju ubytky kedze plocha kde sa to dotyka je mala... a to nehovorim ked sa pouziju nejake klieste s papiera.
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Nič v zlom, vysvetlil si to pekne, aj v literatúre pre začínajúcich elektrotechnikou sa pre obraznosť často používa voda, a pod.Japa píše:To CBS:
Pre dobre ohybné lankové vodiče sa používa silikónová izolácia, okrem dobrých izolačných vlastností zaručuje dobrú ohybnosť aj pri extrémne nízkych teplotách, no cena bude niekde inde. Ak chcete ohybné káble, najlepšie zvarovacie, ale pozor iba s gumovou izoláciou, z PVC je pri nízkych teplotách tvrdá.
Terablick jaké máš kleště a jak je máš dlouhé?
http://www.youtube.com/watch?v=Abh1j5Wmy5M Z25K štípač
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =1&t=40932 Jak vložit fotku
http://www.agportal.cz/
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Kleště mám nějaké z Agrozetu. Jsou přímo na startovací kabely. Kleště maj kulatej výřez na konektor baterky ale daj se samozřejmě nasadit i přes konektory. Kabely maj odhadem 3 metry. Mám vyzkoušený, že když stojí auta vedle sebe a baterky maj na těch vzdálenějších stranách (když se nedá jinak najet) tak pořád v pohodě dosáhnou, ještě s rezervou . Ještě jsem zapomněl napsat, že jsem ty kleště na ty kabely naletoval - oni se normálně maj jen zmáčknout okolo kabelu, ale já to v tom místě vyplnil cínem, zahřál plynovým hořákem a zmáčkl to pak celé i s tím tekutým cínem a ještě pořádně prohřál. Krásně se to zalilo takže to určitě líp převádí .
Re: Výběr autobaterie do traktoru - kapacita x startovací pr
Na originál kábloch to bolo tiež len lisované, no raz sme pomáhali 12145 štartovacím vozíkom a spoj na jedných kliešťach sa prehrial, tak som to neskôr zacínoval, odvtedy je pokoj
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak. Přechodovej odpor umí dost zahřát, kor když to zoxiduje . A samozřejmě přenos proudu je úplně jinde .
Ahoj, chci si také kabely vyrobit, abych mohl startovat třeba i nákladák.To by 8mm kabel mohl vzít.
http://www.youtube.com/watch?v=Abh1j5Wmy5M Z25K štípač
Keď budú okolo 3m dlhé, tak bude stačiť 8mm (priemer jadra).
Ahoj,Japa píše:Ještě k těm průřezům - výkon startéru znám, z toho vypočtu proud (P = U x I).
mm2 mědi přenese krátkodobě (při startování) 10 - 15 A a zcela jednoduše vypočtu potřebný průřez.
Průřez lanka - spočítám plochu jednoho drátku a vynásobím počtem drátků v lanku.
Vzoreček pro výpočet obsahu kruhu snad zná každý ze ZŠ.
na fóru jsem se dočetl, že na Zetor 3011 by měl stačit 35 mm^2 průřez, akumulátor mám 140Ah, 900A, startér 2,9 kW. Zajímá mě výpočet.
P = U x I
2900 = 12 x I
I = 2900/12
I = 240A (cca)
Na roztočení startéru plnou silou budu potřebovat minimálně 240A startovacího proudu z akumulátoru.
240A / 12,5A(průměr per mm^2 vodič) = cca 19 mm^2
Pokud se nemýlím, tak na správné dimenzování vodiče ke startéru bude potřeba vodič o minimálním průřezu 19 mm^2 (35 mm^2 bude tedy OK). Mám pravdu?
Pri výpočtoch musíš uvažovať aj s vnútorným odporom akumulátora, bežne sa udáva napätie iba 8 V, takže prierez vypočítaš okolo 29 mm2
vem kleste na kostru svářečky a svařovací kabel nejlepší startovaci kable overeno letitou praxi
tak tak, mám kabely 6 metrů dlouhý, zemnící kleště, kabely průřez 25mm2 a a nastartuju i kamion. Tam je tedy 24 v tak je to jednodušší.