Nabíječka autobaterií.
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
Re: Nabíječka autobaterií.
Musíš hlídat místo diody stačí tyristor smalou regulací.
S hlboko vybitým akumulátorom si nevedia poradiť ani niektoré štandardné trafo nabíjačky - vybitý akumulátor odobetá väčší prúd, ako môže dávať nabíjačka. Vyhadzuje ochrany, poistky. Problém jednoducho vyrieši sériovo zaradená žiarovka z reflektora 40 - 70 W, ktorá obmedzí nabíjací prúd - druhotné využitie H4, alebo R2 s vypáleným jedným vláknom. Používam to aj na zimné dobíjanie akumulátorov. Jednak nabíjam manším prúdom a jas žiarovky indikuje nabíjací prúd. Pri nabitom akumulátore vlákno vôbec, alebo len slabo žhaví.
S plynovaním akumulátorov opatrne, akumulátorom s otvorenými článkami neškodí, len treba odparenú vodu občas dolievať, ale tzv bezúdržbové bez poškodenia dolievať nejde.
Aj napätia nabitých akumulátorov sa rôznia, uzavretím akumulátorom napätie nad 14,4 V škodí, práve pre vznik plynov a úbytok elektrolytu. Pri tomto napätí je akumulátor nabitý na zhruba 80% kapacity čo je ale plné prevádzkové nabitie (vo vozidle). Celkové plné nabitie akumulátora sa uvádza až okolo 16,2 V. Preto je možné dolievacie akumulátory externou nabíjačkou nakopnúť na vyššiu kapacitu = vyšší štartovací prúd pri prvom štatre. Prakticky takmer zbytočné, občas sa to hodí pri hľadaní príčiny poklesu štartovacieho výkonu.
Najpodstatnejšia je však hodnota 12,5 V. Je to minimálna hodnota napätia na akumulátore v ustálenom stave, pod ktorú v akumulátore začínajú prebiehať nezvratné procesy, ktoré znižujú životnosť akumulátora. Preto sa oplatí pri 12,5 - 12,6 V akumulátory dobíjať. Ak po nabití klesne napätie pod túto hodnotu po 24h v kľude je tesne pred, alebo už po smrti.
S plynovaním akumulátorov opatrne, akumulátorom s otvorenými článkami neškodí, len treba odparenú vodu občas dolievať, ale tzv bezúdržbové bez poškodenia dolievať nejde.
Aj napätia nabitých akumulátorov sa rôznia, uzavretím akumulátorom napätie nad 14,4 V škodí, práve pre vznik plynov a úbytok elektrolytu. Pri tomto napätí je akumulátor nabitý na zhruba 80% kapacity čo je ale plné prevádzkové nabitie (vo vozidle). Celkové plné nabitie akumulátora sa uvádza až okolo 16,2 V. Preto je možné dolievacie akumulátory externou nabíjačkou nakopnúť na vyššiu kapacitu = vyšší štartovací prúd pri prvom štatre. Prakticky takmer zbytočné, občas sa to hodí pri hľadaní príčiny poklesu štartovacieho výkonu.
Najpodstatnejšia je však hodnota 12,5 V. Je to minimálna hodnota napätia na akumulátore v ustálenom stave, pod ktorú v akumulátore začínajú prebiehať nezvratné procesy, ktoré znižujú životnosť akumulátora. Preto sa oplatí pri 12,5 - 12,6 V akumulátory dobíjať. Ak po nabití klesne napätie pod túto hodnotu po 24h v kľude je tesne pred, alebo už po smrti.
Tak s uplně vybitou baterkou si u mě poradí ta mrňavá nabiječka, kterou jsme tady kus vejš kdysi probírali. Koupil jsem ji a prakticky teď v zimě je neustále na nějaké baterce.
Naposledy fakt vybitá baterka z auta. Zdědil jsem po tatíkovi auto. Vše trvalo rok než se vyřešilo. Auto rok nejelo. Baterka už když táta jezdil moc nedržela. I když on jezdil vcelku tak 2x za týden. Ale baterka zůstala v autě a jistě 8 měsíců totálně vybitá. Vyndal jsem ji a dal tam jinou. Tu vyndanou jsem dal na nabiječku na program ,,hluboké vybití". Nechal jsem nabiječku dělat její práci. Poté když jsem ji kontroloval ciklus u konce. Normálně jsem dal ještě celej klasickej nabijecí ciklus ,,1A" a nechal bejt. Baterka se nabije a pak ji nabiječka udržuje. Asi po 4 dnech udržovačky jsem ji dal zpět do auta. Normálně funguje startuje.
Standart mám tu hromadu baterek jak říkám ,,letních" a ty jsou teď v místnosti u nabiječky. Když jdu kolem přehodím z jedné na druhou. A zase třeba za 4 dny si vzpomenu a jdu tam, přehodím na jinou baterku. Teď tam jsou 3 baterky 180Ah, 100Ah, ty asi dvě. Pak z traktůrku, minibagru, ještěrky a malá původně z auta. Občas to prohodím s lídlovou nabiječkou která pak přejde sama na udržovačku.
Neřeším žádné seleny, diody, žárovky nevím co ještě, ani Ampéry. Prostě dám ty svorky ma kolíky baterky a zmáčknu start. A je to. Když je potřeba, vezmu baterku vsadím do mašiny a startuju. Nabiječku připnu na baterku co stojí vedle, zmáčknu start a neřeším to. Jde mi o to, že můžu teď jít a baterku dám do stroje a startuju.
Naposledy fakt vybitá baterka z auta. Zdědil jsem po tatíkovi auto. Vše trvalo rok než se vyřešilo. Auto rok nejelo. Baterka už když táta jezdil moc nedržela. I když on jezdil vcelku tak 2x za týden. Ale baterka zůstala v autě a jistě 8 měsíců totálně vybitá. Vyndal jsem ji a dal tam jinou. Tu vyndanou jsem dal na nabiječku na program ,,hluboké vybití". Nechal jsem nabiječku dělat její práci. Poté když jsem ji kontroloval ciklus u konce. Normálně jsem dal ještě celej klasickej nabijecí ciklus ,,1A" a nechal bejt. Baterka se nabije a pak ji nabiječka udržuje. Asi po 4 dnech udržovačky jsem ji dal zpět do auta. Normálně funguje startuje.
Standart mám tu hromadu baterek jak říkám ,,letních" a ty jsou teď v místnosti u nabiječky. Když jdu kolem přehodím z jedné na druhou. A zase třeba za 4 dny si vzpomenu a jdu tam, přehodím na jinou baterku. Teď tam jsou 3 baterky 180Ah, 100Ah, ty asi dvě. Pak z traktůrku, minibagru, ještěrky a malá původně z auta. Občas to prohodím s lídlovou nabiječkou která pak přejde sama na udržovačku.
Neřeším žádné seleny, diody, žárovky nevím co ještě, ani Ampéry. Prostě dám ty svorky ma kolíky baterky a zmáčknu start. A je to. Když je potřeba, vezmu baterku vsadím do mašiny a startuju. Nabiječku připnu na baterku co stojí vedle, zmáčknu start a neřeším to. Jde mi o to, že můžu teď jít a baterku dám do stroje a startuju.
Co mám ti startovací powerbanku kašlu na to. Přijdu nacvaknu. Vrcim. Když mi to stojí jekde u zásuvky, podzim zima tak to napichnu. Jakože kondičně. U některých hebel štrachat baterku je opruz.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23
Other-Side II. '23
Oto ty to neriesis ale ja ked som mal aj mam viacero typov nabijaciek + xy som vyhodil a vyselektroval tak nie kazda nabijacka dokaze aj dobre baterku nabit. .A ked je baterka uz ,,nacata,, alebo jej ku smrti vela nechyba tak uz je to len oddialovanie jej konca
...a sakra, už objevil i toto téma
Nejjednoduší nabíječka je trafo 220/ 24V 5-6A jedna výkonová dioda na5-10 A a žarovka z hlavního světlometu jednoduchý a stačí zakladní znalosti v slaboproudu
na baterky 12V 40-60amperhodin se zátkama idealní řešení na bezudržbový se dá ještě stabilizátor napětí s výkonovým tranzistorem aby dal max 14,2V někde v šuplíku bych asi našel i schema na ten stabilizátor napětí ,ono už je to přes 20 let co jsem je stavěl pro kamarády z práce cca asi 20 sen jich nadělal co vím fungují dodnes
na baterky 12V 40-60amperhodin se zátkama idealní řešení na bezudržbový se dá ještě stabilizátor napětí s výkonovým tranzistorem aby dal max 14,2V někde v šuplíku bych asi našel i schema na ten stabilizátor napětí ,ono už je to přes 20 let co jsem je stavěl pro kamarády z práce cca asi 20 sen jich nadělal co vím fungují dodnes
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Joe66 mám doma taky asi 6 nabiječek. U mě je právě problém, co se ke mě dostane, už neodejde. Mám tu taky dělanou nabiječku. Kdysi mi ji sestavil kámoš. Je v ní pořádný trafo. Dřív jsem s ní nabijel všechny baterky. Pak tu mám jednu tu jsem donesl z kovošrotu. Ta vyšla asi na 30 Kč, možná ani ne. Bral jsem si nějakou věc a nabiječka v ní byla zamotaná. Kluk u váhy ,,tu nabiječku berete taky"? No a co za ní? On že standart 10 Kč/kg. Tak jo beru ji taky. Nechal jsem ji vyschnout a funguje. Je to taková ta s těma asi 6 diodama a jak se baterka nabijí zhasínají až zůstane svítit 100%.
Ale jak píšu zvyknul jsem si na tu malou moderní. Jen dám svorky na kontakty baterky zmáčknu čudl a nabijí to samo. Jakoukoli velikost baterky. Používám ji třeba pod kapotou auta. Dám ji tam zřeba u oktávky když manželka přijede z práce a ráno než jede do práce ji sundám. Je malá a v pohodě se vejde pod kapotu.
Ale jak píšu zvyknul jsem si na tu malou moderní. Jen dám svorky na kontakty baterky zmáčknu čudl a nabijí to samo. Jakoukoli velikost baterky. Používám ji třeba pod kapotou auta. Dám ji tam zřeba u oktávky když manželka přijede z práce a ráno než jede do práce ji sundám. Je malá a v pohodě se vejde pod kapotu.
Doma se mi taky válí doma dělaná nabíječka a podle hmotnosti tam asi slušný trafo, tak kdyby někdo chtěl kutit, asi bych ji pustil do světa.
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.
A napečeš jej aj buchty?
Nevím proč ale za posledních cca23 let jsem nabíječku potřeboval jen jednou a to jen proto že jsem neměl ještě papíry na auto a polovička promarodila a prolítala po špitálech skoro rok takže tenkrát pežotek stal v garáži a já kvuli starostem o dcerku a polovičku jej nenastartoval a nenechal chvíli běžet a ani nedal udržovačku na baterku Jinak jsem nabíječku nepotřeboval a za ty roky nám jen jednou klekola baterka na oplikovi a to tak že byla totalka žena dojela do města skočila na nakup a už to nešlo nastartovat přijel kamoš nahodil přes nějaký ten založní zdroj a polovička dojela dom ať prej ji hodim (baterku) na nabíječku když sem viděl jak autu pohasínaj světla u spuštěnýho motoru tak rovnou volal kamošoj zsa má tam baterku Prej mam dojela tam a když to viděl tak vypni motor a rovnou všechno zhaslo Tak ji vyměnil na fleku a vše zas makalo jak má Jinak u nás baterka v pruměru vždy tak těch 10a více let tahle co klekla měla vyjímku jen 9 roku Kamoš říkal že tyhle nebere že jsou hrozně poruchový a kouk na datum vyroby a pak jak dlouho ji máte no my 9 roků a baterka měla o 4 roky víc dle datumu vyroby což ale není provoz
Čárlsi u auta nabiječku není třeba. Prostě když to začne třeba po 7 letech od koupě blbnout, dám novou. Neřeším to. Ale mám na dvoře 10 jinejch vehyklů. Třeba do ještěrky nemá cenu kupovat novou baterku. Ještěrka přez zimu skoro nejezdí, to samé traktory, traktůrek, minibagr. Když koupím novou baterku stejně víc jezdit nebudu. Tam u těch strojků co jezdí přez léto stačí nějaká křapka baterka. Už vyndaná třeba z auta. Proto mám v tom zimovišti třeba 8 baterek. A tou nabiječkou je tak nějak oživuju. Protože třeba tuhle jsem pptřeboval jet ještěrkou, mebo minibagrem. Vezmu a jedu.
Ono když máš jedno auto tak nabiječka není potřeba. Ale já mám doma postrky a v nich vcelku haldu baterek. Tak tu nabiječku uživím.
Každej to potřebuje jinak. A jak píšu nejvíc mi vyhovuje ta moderní nabiječka. Nemusím nic počítat, nebo mžourat žárovkou. Píchnu na baterku zmáčknu čudl a jdu dělat něco jinýho. Teď jdu do té oktávky pro baterku. Je taky na výměnu. Nevím jak dlouho tam je. Ale když se autem jezdí funguje to. Teď asi 10 dní stálo tak už to nenatočí. Bohužel finance teď budou chybět bo po novém roce je mnoho poplatků. Takže to musí vydržet myslím na další zimu s výměnou.
Ono když máš jedno auto tak nabiječka není potřeba. Ale já mám doma postrky a v nich vcelku haldu baterek. Tak tu nabiječku uživím.
Každej to potřebuje jinak. A jak píšu nejvíc mi vyhovuje ta moderní nabiječka. Nemusím nic počítat, nebo mžourat žárovkou. Píchnu na baterku zmáčknu čudl a jdu dělat něco jinýho. Teď jdu do té oktávky pro baterku. Je taky na výměnu. Nevím jak dlouho tam je. Ale když se autem jezdí funguje to. Teď asi 10 dní stálo tak už to nenatočí. Bohužel finance teď budou chybět bo po novém roce je mnoho poplatků. Takže to musí vydržet myslím na další zimu s výměnou.
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
Nabijacky mam si 3, dovod je jednoduchy traktiry a kosacky sa na jesen odstavia a predprichodom zimy mrazov dam vsetky baterky nabit. Pac nabitu baterku mraz neroztrhne.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.
Oto to chápu uplně do detailů Ono třeba u souseda auto vyjede jen jednou za tejden na nakup a to už pak je po čase problém Prostě pokud baterka maká dnes a deně a je správně seřízený dobíjení vydtží spousty let pokud vehikl stojí a vytáhneš jednou za čas baterka odchází velice rychle
Třeba tohle co máme Ww polo tak jsme kupovali v zimě za dob covidu auto esa v Hradci No když sem tam přijel objednáno po netu tak bylo připravený a ten co měl předvaděčku Ja tě od někud znám byl v mejch letech chvilku pžemejšlím a bodejť byl jsi v Chebu na brigádě kuchařem a už bylo veselo auto předvedl a koukal jak nejsem linej si kleknout a koukat po spodku atd tak se ptám co baterka On stojí tady od prosince tak za 3 měsíce pry nastartoval na brnk ani nepotřeboval vozejk na startování a bylo to prý bouraný na přední levej blatník Jo odpovídalo projel sem si to podle winkodu a podle popisu vyměněný přední levý světlomet a blatník nalítano měl 98 tisíc aj podle zapisu u Wv v registru jezdil jen do značkovýho servisu a pochybuji že by někdo za 1/4 rokunalítakl 100 tisic a byl i jen jeden majitel podle techničáku z německa asi docela klika to nám vydrží do doby než nam seberou řidičáky
No sme s ním spokojený sice je to jen3 dveřový ale co my nám to stačí a baterka zatím pohoda
Třeba tohle co máme Ww polo tak jsme kupovali v zimě za dob covidu auto esa v Hradci No když sem tam přijel objednáno po netu tak bylo připravený a ten co měl předvaděčku Ja tě od někud znám byl v mejch letech chvilku pžemejšlím a bodejť byl jsi v Chebu na brigádě kuchařem a už bylo veselo auto předvedl a koukal jak nejsem linej si kleknout a koukat po spodku atd tak se ptám co baterka On stojí tady od prosince tak za 3 měsíce pry nastartoval na brnk ani nepotřeboval vozejk na startování a bylo to prý bouraný na přední levej blatník Jo odpovídalo projel sem si to podle winkodu a podle popisu vyměněný přední levý světlomet a blatník nalítano měl 98 tisíc aj podle zapisu u Wv v registru jezdil jen do značkovýho servisu a pochybuji že by někdo za 1/4 rokunalítakl 100 tisic a byl i jen jeden majitel podle techničáku z německa asi docela klika to nám vydrží do doby než nam seberou řidičáky
No sme s ním spokojený sice je to jen3 dveřový ale co my nám to stačí a baterka zatím pohoda
Myslíš tuto?ota píše: ↑úte pro 26, 2023 10:20 am
https://www.bmshop.eu/autonabijecka-12v-24v-6a/
Chci ji koupit, ale potřeboval bych vědět, jak má dlouhé kabely...
Děkuji