Softstarter
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
Re: soft starter
radas link hodím, soustruh bohužel nejde na hvězdu-trojúhelník. Tam to valí natvrdo
Věrný člen agresorů.com
Re: Softstarter
jak jste vyřešil problém se startováním motoru 7,5 kw. Jak řešíte se softstarterem proudový chránič 30 mA, který bývá ve většině domácností? Údajně proudové chrániče vyhazují když je rozběh na sofstarter nebo frekvenční měnič..
jaká je prosím vaše zkušenost?
jaká je prosím vaše zkušenost?
Nevím jaký používáš softstarter, bežně se používá hvězda trojúhelník.
Chranič vypíná, když kostrou proteče proud vyšší jak 30mA do země tedy Z/Ž vodič.
Já bych změřil proud mezi kostou a zemí.
Také to mohou dělat bludné proudy, někdo v okolí muže mít něco špatně zapojené.
Jelikož máš zapojené uzemění TN-C do elektřické přípojky a motor připojuješ na TN-S,
měl bys mít udělané dodadatečné uzemění pro motor, které je oddělené od uzeměmění elektřické přípojky.
Nebo motor má poškozenou vnitřní izolací, proto vypíná chránič.
Chranič vypíná, když kostrou proteče proud vyšší jak 30mA do země tedy Z/Ž vodič.
Já bych změřil proud mezi kostou a zemí.
Také to mohou dělat bludné proudy, někdo v okolí muže mít něco špatně zapojené.
Jelikož máš zapojené uzemění TN-C do elektřické přípojky a motor připojuješ na TN-S,
měl bys mít udělané dodadatečné uzemění pro motor, které je oddělené od uzeměmění elektřické přípojky.
Nebo motor má poškozenou vnitřní izolací, proto vypíná chránič.
Normálně start řeším softstartérem. Chránič s tím nemá problém.
Jinak u frekvenčního měniče ten chránič padat může. Ale tak je to mnohem složitější.
Jinak u frekvenčního měniče ten chránič padat může. Ale tak je to mnohem složitější.
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme
no máme problém:
nejdříve popíšu stav:
motor 7,5 kw, kompresor orlík, 1450 ot/min, zapojení Y/D (3x stykač, časové relé, atd)
Jištění: Hlavní jisitič M24,7 A (starý motorový)
Fí - proudový chránič
další jistič B 25A
(struktura jističů v domě)
Rozběh motoru naprázdo (odpojen od kompresoru) Y/D vše funguje, rozbíhá na Y/D jističe drží - no problém => motor by měl být OK
Rozběh v kompresoru (rozběh jen na Y / po přepnutí na D spadne B25 jisitič)
po vyřazení jisitče B25 motor sepne i na D a kompresor natlakuje (Hlavní jisitič drží)
pro jištění dalších spotřebičů chtěli bysme zachovat jistič B25 a i pro měkký rozběh motoru
Instalován softstartér Altistart 48 typ ATS 48D47Q
Situace po zapojení softstarteru:
softstarter zapojen přímo na motor do D
po startu se motor začne otáčet (na správnou stranu) ale po ca otáčce spadne hlavní jisitč (M24,7), ale B 25 drží
to se děje i po změně hodnot (omezovací proud , záběrový moment, době rozběhu atd..). Zkoušeno asi 5 pokusů
vždy spadne hlavní jisitč.
Nevíte co s tím? Má někdo zkušenosti s tímto softstarterem? Jak ho přesněji nastavit (je tam více věcí co se dá nastavovat)
proč padá hlavní motorový jisitč a standardní drží? Proudově motor sosftstarter omezí (drží B 25), ale vadí mu (hlavnímu jisitči) nějaká další věc (nevíme která) (nějaká tepelná ochrana??, nezmám charakteristiku těchto starých jisitičů)
nejdříve popíšu stav:
motor 7,5 kw, kompresor orlík, 1450 ot/min, zapojení Y/D (3x stykač, časové relé, atd)
Jištění: Hlavní jisitič M24,7 A (starý motorový)
Fí - proudový chránič
další jistič B 25A
(struktura jističů v domě)
Rozběh motoru naprázdo (odpojen od kompresoru) Y/D vše funguje, rozbíhá na Y/D jističe drží - no problém => motor by měl být OK
Rozběh v kompresoru (rozběh jen na Y / po přepnutí na D spadne B25 jisitič)
po vyřazení jisitče B25 motor sepne i na D a kompresor natlakuje (Hlavní jisitič drží)
pro jištění dalších spotřebičů chtěli bysme zachovat jistič B25 a i pro měkký rozběh motoru
Instalován softstartér Altistart 48 typ ATS 48D47Q
Situace po zapojení softstarteru:
softstarter zapojen přímo na motor do D
po startu se motor začne otáčet (na správnou stranu) ale po ca otáčce spadne hlavní jisitč (M24,7), ale B 25 drží
to se děje i po změně hodnot (omezovací proud , záběrový moment, době rozběhu atd..). Zkoušeno asi 5 pokusů
vždy spadne hlavní jisitč.
Nevíte co s tím? Má někdo zkušenosti s tímto softstarterem? Jak ho přesněji nastavit (je tam více věcí co se dá nastavovat)
proč padá hlavní motorový jisitč a standardní drží? Proudově motor sosftstarter omezí (drží B 25), ale vadí mu (hlavnímu jisitči) nějaká další věc (nevíme která) (nějaká tepelná ochrana??, nezmám charakteristiku těchto starých jisitičů)
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
M24, 7 moze byt stary vyhriaty, ale skor je to tym ze uz na nom je nakvackany cely dom. A na jednej faze ide vecsi prud a preto ho vyhodi.
A niekedy je lepsie namiesto soft startu pouzit menic.
Povypinaj vsetko v dome a nechaj len kompresor a uvidis ci spadne hlavny istic.
A niekedy je lepsie namiesto soft startu pouzit menic.
Povypinaj vsetko v dome a nechaj len kompresor a uvidis ci spadne hlavny istic.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.
- elbarto
- Kontaktovat uživatele:
To novaček: hlavně si kontroluj zda má kompresor pořádně odfounuto, pokud se bude rozebíhat do tlaku bude to vždy dělat velké špičky. Mám na výtlaku pidi manometr (50kč) a vždy mám jistotu, že problematický odfuk funguje.
Ideální by bylo znát štítkové hodnoty motoru, 7,5 KW motor bude něco kolem 14A při rozběhu může mít i 3x víc , staré jističe co máš jako hlavní vetšinou drží nikdy jsem nekoumal jakou mají charakteristiku, ale mám pocit, že to bude v porovnání s novými nějaké C, .. 7,5 Kw motor na jistič B25 si myslím je skoro moc , prvně než investovat do softstarteru bych zkusil vyměnit B25 za C25. I tak to bude asi, ale jen otázka času než odejde i ten hlavní a bude se muset vyměnit za nový. To že padá ten hlavní při sofstartu je divné , to bych spíš řekl, že je nějaký problém v zapojení.. Zkus poslat štítek motoru
děkuji za reakce
softstarter mám půjčený - tudíž investice 0. chci to vyzkoušet jak se to chová a podle toho řešit jak dál, ale trápí nás padání hlavního jističe
ano, také mě napadlo dát jistič C25 místo B25, ale je zajímavé, že při zapojení se softstarterem tento (B25 drží) a shodí to vždy ten hlavní motorový starý (M24,7)
měl by být podobný s dnešním D. Ten C25 má už jiné zkratové proudy a nemusel by vypínat při nějakém jiném problému..ale řešení to asi je také
štítkové hodnoty:
D380; 7,5 kw; 1450 min-1; 17,4 A, cos fí 0,77; S1.. zbytek nepřečtu...z motoru dva kable na stykače atd
kompresor fouká teď z relativní 0, tudíž žádný tlak v potrubí (budík mám kontrolní u odpouštěcího ventilu také) je na 0
je tu ještě varianta: osadit motorem 5,5 kW? a nechat spínání Y/D při stávajícím B25
u softu se mi líbí že tam nejsou proudové / momentové špičky a motor méně trpí
jinak doma jsou motory i na cirkuli a štípačce 7,5 kW a jedou na ruční přepínání y/d, vyhodí pouze když se přepne pomalu nebo brzy
softstarter mám půjčený - tudíž investice 0. chci to vyzkoušet jak se to chová a podle toho řešit jak dál, ale trápí nás padání hlavního jističe
ano, také mě napadlo dát jistič C25 místo B25, ale je zajímavé, že při zapojení se softstarterem tento (B25 drží) a shodí to vždy ten hlavní motorový starý (M24,7)
měl by být podobný s dnešním D. Ten C25 má už jiné zkratové proudy a nemusel by vypínat při nějakém jiném problému..ale řešení to asi je také
štítkové hodnoty:
D380; 7,5 kw; 1450 min-1; 17,4 A, cos fí 0,77; S1.. zbytek nepřečtu...z motoru dva kable na stykače atd
kompresor fouká teď z relativní 0, tudíž žádný tlak v potrubí (budík mám kontrolní u odpouštěcího ventilu také) je na 0
je tu ještě varianta: osadit motorem 5,5 kW? a nechat spínání Y/D při stávajícím B25
u softu se mi líbí že tam nejsou proudové / momentové špičky a motor méně trpí
jinak doma jsou motory i na cirkuli a štípačce 7,5 kW a jedou na ruční přepínání y/d, vyhodí pouze když se přepne pomalu nebo brzy
- elbarto
- Kontaktovat uživatele:
Hodně záleží na požadovaném výstupním tlaku. Bohužel neuvádíš zda mluvíš o 2 nebo 3 válcovém provedení Orlíka. Na dvojválec se dával i motor 5.5kW na 3 válci ho zabiješ. Cesta by možná byla slevit na maximálním tlaku cca 20-30 procent a vyzkoušet, jak to 5.5kW pobere. Optimista moc nejsem. Další otázka je zda s tím krmíš piskovačku nebo vzduchové nářadí ?
jasne výstupní tlak je důležitý.
je to 3 Válec v řadě, 300 l vzdušník
k pískovačce
ten motor 5,5 kw byl jen nápad, s tím že bych slevil na tlaku...ale rád bych to rozjel tak jak to je se 7,5 kw motorem.
je to 3 Válec v řadě, 300 l vzdušník
k pískovačce
ten motor 5,5 kw byl jen nápad, s tím že bych slevil na tlaku...ale rád bych to rozjel tak jak to je se 7,5 kw motorem.
- elbarto
- Kontaktovat uživatele:
Potom bych se spíš podíval po použitém FM. Na rozdíl od softíku je plně konfigurovatelný. Nový soft a použitá FM budou stát stejně.
P.S. Ještě jsem si vzpomněl. Jednou jsem páchal následující úpravu: odfuk je otevřeny solenoidem po celou dobu než má motor plné otáčky. Žádné drama, je to pár vteřin. Až po plným roztočení Y/D se zavře. Motoru to opět hodně uleví. Za vyzkoušení to možná stojí.
P.S. Ještě jsem si vzpomněl. Jednou jsem páchal následující úpravu: odfuk je otevřeny solenoidem po celou dobu než má motor plné otáčky. Žádné drama, je to pár vteřin. Až po plným roztočení Y/D se zavře. Motoru to opět hodně uleví. Za vyzkoušení to možná stojí.
To je velmi dobrý nápad, něco takového bych si představoval aby foukal naprázdno a "tlačit" by začal až je přeplý v D resp v plných otáčkách
To by pomohlo, zvlášť když už spíná při spodním tlaku a má v bombě už např. 5 bar
Jinak na kompresoru mám odfuk přes elektromagnet s vazbou na tlakový spínač, tak nevím zda li už tato "funkce" není v něm.
Je to to novší provedení. Mám za to, že nyní jen uvolní tlak v trubce a opět zavře nebo ?
Máš nějaké schémátko popř. potřebné komponenty jak na to? v elektrice nejsem moc zručný.
Díky
To by pomohlo, zvlášť když už spíná při spodním tlaku a má v bombě už např. 5 bar
Jinak na kompresoru mám odfuk přes elektromagnet s vazbou na tlakový spínač, tak nevím zda li už tato "funkce" není v něm.
Je to to novší provedení. Mám za to, že nyní jen uvolní tlak v trubce a opět zavře nebo ?
Máš nějaké schémátko popř. potřebné komponenty jak na to? v elektrice nejsem moc zručný.
Díky
- elbarto
- Kontaktovat uživatele:
Pokud nerozumíš elektrice, tak to chápeš velice dobře. Solenoid je napojeny na přepnuti D. Žádna složitá časova relé, prostě motor je roztočený a odfuk se uzavře. Jak to máš zapojené aktuálně to bohužel nevíme a křištálovou kouli nevlastníme. V každém případě uvedený pokus můžeš s elektrikářem vyzkoušet (pokud už to tam nemáš) je to zapojeni hotové do 5 minut. Píšeš ale o manometru na odfuku , tak se snadno jukneš, kdyz začne v trubce stoupat tlak po tom co se motor přepnul do provozních otáček.
tak kompresor běží na rozběh Y/D. soft jsme už nezkoušeli.
odfukový ventil funkční. odfukuje a znovu zavírá až na D (jakmile přepne D ihned stoupne tlak na budíku, v režimu Y budík kmitá nekde kolem 1 bar. Takže zapojené by to mělo být dobře.
jištění 20D
vyměněn hlavní stykač za nový (v budoucnu asi dojde k výměně zbývajících Y,D dvou za nové)
hlavní jistič zůstal 25 D.
děkuji všem za reakce.
odfukový ventil funkční. odfukuje a znovu zavírá až na D (jakmile přepne D ihned stoupne tlak na budíku, v režimu Y budík kmitá nekde kolem 1 bar. Takže zapojené by to mělo být dobře.
jištění 20D
vyměněn hlavní stykač za nový (v budoucnu asi dojde k výměně zbývajících Y,D dvou za nové)
hlavní jistič zůstal 25 D.
děkuji všem za reakce.