frekvenční měnič

elektroinstalace, okruhy, světla, startéry, baterie, dobíjení, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
jardis

Re: frekvenční měnič

#16 Nový příspěvek od jardis »

:tyty: Zapojil som ich stovky od 4 do 15Kw tak o tom asi niečo málo viem! Reagoval som na problém, ktorý mal Mildis! Napísať, že je niečo hovadina je jednoduché takže to každému veeeľmi pomohlo. Takých chytrákov mám najradšej

Jakub
Kontaktovat uživatele:

#17 Nový příspěvek od Jakub »

Zase máš nějakou strukturu sítě, chránění a jištění, má to přímý vliv na bezpečnost.
Vyřazením chrániče řešíš tak akorád důsledek ale né příčinu.
Když už, tak je dobré vědět, že existují časové charakteristiky chráničů, podobně jako u jističů a ještě navíc citlivosti na stř nebo ss rozdílové proudy a podobně.
Zrovna v případě Mirdise při výkonu 1,5 kW asi obcházet chránič nebude řešení.
Uvědom si, že to tady čtou elektro laici a když si začnou obcházet chrániče, tak bude akorát víc úrazů.

Více tady: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/t ... 90.15.html
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.

jardis

#18 Nový příspěvek od jardis »

To som netušil, že môj príspevok vyzeral ako návod na odchádzanie/úpravu inštalácie s vyradeným chráničom - to nebolo mojím cieľom. Laikom dôrazne nedoporučujem zasahovať do elektroinštalácie. Neodborný zásah, pri ktorom dôjde v horšom prípade k ublíženiu na zdravý/smrti tretej osoby je ublíženie/zabitie z nedbanlivosti a tam sa ide do chládku nekompromisne. Vlastná skúsenosť ale vyviazol som bez poškvrny nemohol som za to, že sú medzi nami de..li!! A do Mierova občas chodím na servis a nepáčilo by sa Vám tam!! Hlavne sa nesmiete moc ohýbať :nene: !!!

Ja som zástanca chráničov. Keď som robil rekonštrukciu, dal som chránič aj na svetlá ale kedže som použil led bodovky priamo na 230V vyrážalo mi ho a nezistil som prečo. Chyba nikde nebola - keď som dal klasické "ohrievače" chránič držal tak som ho prepojil :'(
Chránič je predpísaný dnes už v celom obytnom priestore a na zásuvkách vonku ale nie na pevne pripojené stroje. Ak to má v garáži alebo dielni myslím, že tiež nemusí mať chránič!
Dôležitá ochrana je automatickým odpojením od zdroja, ktorá sa rieši ističom. Ak to istič nestíha v predpísanom čase(tuším 0,4s) použije sa chránič. To znamená, že ak má dobrú impedanciu slučky s ističom sa nemá čoho báť!!!!! To musí posúdiť kvalifikovaná osoba!!!!!! Ja osobne som nikdy v novostavbe nezapojil cez chránič ladničku ani kotol. Ešte sa mi nestalo v ČR ani v SR, že by mi ma za to niekedy revizák zm..al. Bohužial poznám aj takých kreténov, ktorý zapoja celý dom na jeden chránič...... :help: Bohužiaľ jeho použitie je niekdy kontraproduktívne ale je bezpečný. Spomenul som si, že aj PC ho občas vyhodia!

U meničov je problém s únikom prúdov jak vo filtri tak v samotnom meniči a zabudol som na vedenie. Dúfam že Mirdis použil tienený kábel k motoru inak ho susedia nebudú mať radi!! Raz som robil pokus a mám dojem že 300mA chránič to udržal. Úniky sa merajú aj pri skúškach elektromagnetickej kompatibility a by si mal vidieť ako niektoré svietia ako vianočný stromček. Jedná sa o strašne malé hodnoty ale keď sa spočítajú 30mA asi je na hrane.

Časové charakteristiky, AC a DC rozdielové prúdy je tu zbytočné riešiť. Na to potrebuješ presné hodnoty od výrobcu čo by nezvládol priemerný elektrikár.

Môj názor pre Mirdisa: nechať si kvalifikovanou osobou zapojiť jeden vývod bez chrániča pre ten menič. Ak má dobrú impedanciu a istič pre to danné vedenie určite sa nemusí ničoho báť. Mimochodom ištič mu nevyrážalo takže skrat tam nemá!

Jakub
Kontaktovat uživatele:

#19 Nový příspěvek od Jakub »

No z prvního pohledu to vypadalo, že jsi spíš odpůrce chráničů, ale OK.
Celý dům na jeden chránič - no znám jednu bytovku a ta je celá na jeden chránič (6 bytů+sklepy, garáže) a to už je opravdu problém. Ale dát hlavní chránič 300 mA a pak selektivně 30 mA ostatní (lednička, apod. zůstává na tom hlavním) mi přijde docela rozumné.

Časové charakteristiky, AC a DC rozdielové prúdy je tu zbytočné riešiť.
To by mě čistě z vlastního zájmu zajímalo, jestli jsi toto už nějak vůbec řešil. Zatím jsem se s padajícím chráničem z těchto důvodů nesetkal, ale může se to stát. Pokud bych to u někoho řešil, přijde mi daleko jednodušší a levnější zvolit jiný typ chrániče než překopávat instalaci a přidělávat nový přívod k měniči.
Jednak jsou AC, A, B typy podle charakteru rozdílových proudů a pak jsou ještě časové charakteristiky, podobně jako u jističů, zpoždění G anebo S
http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/c ... ech--11962
S měničem nemám žádnou zkušenost, ale solidní výrobce by snad měl uvést, jaké je požadované jištění nebo chránění, jaký je náběhový proud, ...
Ale měnit chrániče metodou pokus-omyl je drahá záležitost, to uznávám.
Na druhou stranu, pokud jsi jich zapojil stovky, dost bych se divil, kdyby jsi toto neměl ověřené.

pql

#20 Nový příspěvek od pql »

Přesně tak, přes chránič to jde vždy, pokud se u toho myslí a volí se rozumně komponenty. Já jsem za chránič i když být dle normy nemusí, pokud to není vylože nějaká specialita.

jardis

#21 Nový příspěvek od jardis »

Ja som povolaním výťahár. Riešim servis, uvádzam do prevádzky nové a hlavne ich oživujem. Keďže každá stavba musí mať stavebný rozvádzač chránený 30mA chráničom, tak sme zo začiatku platnosti nariadenia narážali na problém. Výťahy sa stavajú ešte za hrubej stavby, takže keď sme pripojili výťah a začali tunnig meniča tak urobil chránič šlus :sorry: a celá stavba v tme. Dodávané meniče sú mimo iných Yaskawa(Japonec) s obchodným zastúpením Elektropohony Frenšát. Je to už dosť rokov ale vtedy mi povedali, že na chránič mi to nepôjde. Občas to vraj udrží ale záleží aký je motor (synchrón, asynchrón) aká je dĺžka vedenia. Dnes už máme skoro vždy pripravený vývod na "antoníčku" bez chrániča a nikto nehundre a všetko má samozrejme revízie. Samozrejme v normálnej prevádzke chránič nieje lebo je to zariadenie trvalou súčasťou budovy a samozrejme projektanti vedia, že je to problém. Priznám sa, že bych to skúmal do podrobností - to ani nie. Keď budem mať čas zavolám do Frenštátu a zistím. Určite sa to dá riešiť konkrétnym chráničom ale riešime tu amatérke napojenie a stále tvrdím, že nech si dá urobiť vývod bez chrániča. Samozrejme musí byť ako som písal vyššie splnené základné podmienky. Možno tu riešime zbytočnosti, lebo keby sme videli kam to pripojil tak budeme čudovať že ešte potom niečo napísal tým nechcem uraziť Mildisa len nevieme objektívne príčiny.

Jakub
Kontaktovat uživatele:

#22 Nový příspěvek od Jakub »

No jo, ale výtah je pevně instalované zařízení a to je něco jiného. Pokud by si měl instalovat klasickou 3fázovou zásuvku bez chrániče... nechce se mi teď studovat normy, ale já bych zásuvku bez chrániče standardně nedával. Kdykoliv do ní může kdokoliv připojit cokoliv jiného, než jen měnič.

Pokud jsem to správně pochopil, tak jste řešili problém pouze při připojení přes antoníček, tedy jeden 30 mA chránič úplně na celou stavbu. Ještě k tomu ten chránič asi neměl nějakou zpožděnou nebo "odolnější" charakteristiku. U výtahu to asi nebude vadit ani při oficiální revizi bez chrániče.

Ale co když někdo má jakékoliv "mobilní" zařízení, s pohyblivým přívodem, bez dalšího pomocného uzemnění a do zásuvky a k tomu měnič, dáš to bez chrániče?

Pokud se ale vrátíme k prvnímu příspěvku od Mildise - vyhazovalo mu to i HL. jistič, takže tady nepůjde o drobný rozdílový proud. Nakonec psal, že šlo o poškozené kondenzátory i desku, takže to bude hlavní problém, novým přívodem bez Fi by to stejně nevyřešil. Nakonec možná mu opravený nebo nový měnič pojede i na stávajícím rozvodu přes Fi, vždyť jde pouze o 1,5 kW.

jardis

#23 Nový příspěvek od jardis »

Pred dvoma rokmi som bol na 50tke §6 a chránič bol tuším zdrav zariadenia, obytné priestory a vonku ale stále sa to mení tak to neriešim.
Ja som už svoje povedal pokračujte v debate bezo mňa :dostdobry:

Odpovědět

Zpět na „Elektrika“