Hydraulický olej do bagru

hydraulické okruhy, pístnice, hydromotory, netěsnosti, orbitroly, oleje, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
chavier
Site Admin

Hydraulický olej do bagru

#1 Nový příspěvek od chavier »

jaký vybrat hydraulický olej do bagru, který by zvládal vysoké teploty?
Výrobce doporučuje " něco 46" ale nevím co přesně dat. HM46? HLPD46? HM46S? VG46? HLP46

Kdo se v tom vyzná?

Dále jak vypustit celý systém, nejenom nádrž?

ITS

Re: Hydr.olej do bagru

#2 Nový příspěvek od ITS »

Číslo 46 udává viskozitu oleje. Ta 46-tka je olej dostatečně řídký, aby to v zimě šlo roztočit. Dnes se předepisuje úplně všude. I do strojů, které stojí v teple. Teplotní výdrž je u všech hydraulických olejů podobná. Jinou otázkou je mazací schopnost při vysoké teplotě. Tam lépe maže olej hustší. Ten o kousek hustší má číslo 68. Okem to skoro nerozeznáš. A nakonec se zeptám, proč se ti to hřeje ? To se nesmí hřát. Olej má držet na maximálně na 60-ti stupních. Čerpadla a rotační motory pak budou teplejší - asi k 75-ti stupňům. Ale dál to nesmí jít !!!!! Musíš to uchladit!!!
To označení HLP je světově uznávané označení normálního hydraulického oleje. Tedy HLP46 je dostatečný údaj. HM a podobně jsou stále užívaná starší označení. Samozřejmě má každý prodejce maziv nejaký vymazlený olej do mobilní hydrauliky. Míň požírá vlkost, lépe odpěňuje, je teplotně stabilnější, viskozitně stálejší A KUREVSKY DRAHÝ. Jestli tvůj bagr není funglovka Katroš za několik desítek Mega, pak HLP46 za normální cenu.

ota

#3 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, tuším že jak píšeš, máme v práci 46 i v CNC hydraulickym lisu. Je to Shell telus 46. Nebo oni do druhého stroje už dávali náhražku, je to o ceně. Akorát se tam musí dávat 46 pořát protože potom tyhle mašiny trochu můžou šidit na údajích. Oni právě počítají s tohle viskozitou a nastavují si tlaky a hloubku sjíždění beranu a tak.
Nejlíp by Jsi měl, kdyby Jsi sehnal maníka, kterej servisuje podobný mašiny. Od nás kdysi když se měnil olej tak se to dávalo ekologicky likvidovat. Takže jsem postavil sud a oni mi tam tan olej vypustili. Vypouštějí ho čerpadlem které má mikrofiltry. Takže ten olej byl uplně perfektní, čistej bez jakékoli nečistoty. Dal jsem kámošovi do bagru, druhýmu do jeřábu a tak. Oleje bylo třeba 300 litrů. Takže se podělilo. Oni to neřešili.
Naposledy když se měnil olej už ho nenechali ani litr! Povídal ten hošík co to pumpoval, že si to prodávají sami těm bagristům, jeřábníkům a také zemědělcům do strojů. Tyhle oleje jsou naprosto v pořádku, akorát mají hodiny provozu a musejí se měnit. Takže už není. Ale do bagru, nebo jeřábu pohodovej olej.

chavier
Site Admin

#4 Nový příspěvek od chavier »

je to do malého bagříku od Yanmar, jak jsem studoval jeho konstrukci, nikde není hydraulické chlazení, uzavřený okruh, v nádržce 5l a v pístnicích bude taky tolik, jednou po půldenní práci jsem změřil teplotu v nádrži, byla na 70°C, což je dost. Někdo mi říkal, že tyhle bagry maji spec.hydraulický olej, který vysokou teplotou tak rychle nedegraduje, tak proto se ptám.

Ota, olej. koupím nový, těch 10l mě nezabije, jen bych to chtěl vyměnit v celém systému, nevím ale jak chytře to vypustit odevšad.

Franta.cz

#5 Nový příspěvek od Franta.cz »

Odšroubuješ zpětku z nádrže a hodíš ji do sudu.Každou pístnici projedeš na obě strany na doraz.Nezapomeň do nádrže dolívat olej.

honzauta

#6 Nový příspěvek od honzauta »

Mám taky bagr Yanmar, nalil jsem tam taky HLP46 polské výroby ( už jsem zapomněl výrobce), vše chodí OK.

ITS

#7 Nový příspěvek od ITS »

Mě se teda nezdá, že by to nemělo chlazení. Nemá to sdružený chladič voda+olej?

Svoko

#8 Nový příspěvek od Svoko »

Ahoj,

klasika HLP 46, HM 46.... každý má jiné značení, ale jedná se o stejný olej. Většinou je zde ORLEN, nebo SLOVNAFT.

Kdyby jste někdo chtěl, mám ho za dobré ceny 10- 1000L

Petr

chavier
Site Admin

#9 Nový příspěvek od chavier »

Dle výrobce tam přijde ISO VG 46 , myslíte že mohu nahradit OH HM 46?

ITS

#10 Nový příspěvek od ITS »

ISO VG 46 je pouze označení viskozity. Nemá to nic společného s ostatními vlastnostmi oleje, neboť výrobce předpokládá, že tam budeš lít olej hydraulický a nikoli převodový nebo stolní. Tím VG46 tě navádí ke správné viskozitě, se kterou souvisí konstrukce ventilů a čerpadel a místo použití stroje. Tedy OH HM 46 je přesnější označení opravdu hydraulického oleje s náležitými přísadami proti opotřebení, proti degradaci atd. a o správném viskozitním gradientu (VG) dle normy ISO - tedy viskozita 46.

chavier
Site Admin

#11 Nový příspěvek od chavier »

děkuji moc !

Tata
Kontaktovat uživatele:

#12 Nový příspěvek od Tata »

zkus se podivat v jakem stavu máš řemen na ventylatoru, před chladičem by mohla byt aspon trubka naohybana do hadu, ja bych to videl na vuli v čerpadle chce to poměřit tlaky, jen nejsou lidi to zname
jak se ted ochladilo tak muj bagr je ted v pohodě ale asi přídám chladič
výkopové práce minibagrem 1,6t a JCB 2cx

chavier
Site Admin

#13 Nový příspěvek od chavier »

olej vyměněný, do nádrže jde spousta hadic, nepochopil jsem která je na co, jak to kope, tak do toho nevrtám, oni japončíci určitě nějak počítali s chlazením.

Tata
Kontaktovat uživatele:

#14 Nový příspěvek od Tata »

jak válec? je to ok? už viš počty jakych mazniček?
výkopové práce minibagrem 1,6t a JCB 2cx

matus141

#15 Nový příspěvek od matus141 »

Zdravim vas, prosim o radu... kupil som si stary bagrik yanmar vio30-2 (r.v. cca 1995), mam tam uz dost malo hydraulickeho oleja (poskodena hydr. Hadica a olej kvapka prec...), neviem nikde najst aky olej tam doliat, predavajuci tiez netusi... neviete poradit? Pripadne aj kde by sol zohnal nahradnu hydraulicku hadicu? Dakujem pekne

Odpovědět

Zpět na „Hydraulika“