zapojeni hydraulickeho rozvadece

hydraulické okruhy, pístnice, hydromotory, netěsnosti, orbitroly, oleje, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
josef 105

zapojeni hydraulickeho rozvadece

#1 Nový příspěvek od josef 105 »

Chtel bych vas "ogari" poprosit o radu ktera se tyka zapojeni hydraulickeho rozvadece.
Na vyvazecce kteru dodelavam potrebuju ovladat jednu opernu nohu zdola,abych mohl vylezt po zebriku na horu k rozvadeci a ruku ovladat.Sehnal sem si rozvadec ktery ma tlakove zatizitelny vystup
ale nevim jak by melo vypadat zapojeni tohoto rozvadece spolu s rozvadecem abych mohl vyse zminovanu opernu nohu ovladat zespodu i shora.
Prosim poradte / idealni by byl nacrtek /
jostr

jawis

Re: zapojeni hydraulickeho rozvadece

#2 Nový příspěvek od jawis »

josef 105 píše:Chtel bych vas "ogari" poprosit o radu ktera se tyka zapojeni hydraulickeho rozvadece.
Na vyvazecce kteru dodelavam potrebuju ovladat jednu opernu nohu zdola,abych mohl vylezt po zebriku na horu k rozvadeci a ruku ovladat.Sehnal sem si rozvadec ktery ma tlakove zatizitelny vystup
ale nevim jak by melo vypadat zapojeni tohoto rozvadece spolu s rozvadecem abych mohl vyse zminovanu opernu nohu ovladat zespodu i shora.
Prosim poradte / idealni by byl nacrtek /
Nedávno se mi dostala do ruky věc která by ti moc pomohla. Mám klasický čtyřsekční rozvaděč a navíc je tam zařazená jedna sekce, která má ovládání pomocí elektromagnetických ventilů. Zkrátka a dobře zmáčneš a držíš tlačítko a olej jde do finkce z jedné strany a druhé tlačítko pouští opačně. Těch tlačítek (paralelně zapojených) můžeš dát na vyvážečku třeba 10.

Druhé řešení - to na které se chystáš jsou dva rozvaděče. Jeden dole a v sérii s ním ten hlavní vrchní. Možná existuje i jiná cesta ale mělo by to jít i tak že k té jedné pístnici která má určitě i zámek, namontuješ za zámek na přívody dva T kusy a natáneš tam výstupy jak z dolího rozvaděče, tak z jedné sekce horního rozvaděče, kterou chceš nohu ovládat. Na jednu pístnici sice vyplácáš dvě sekce, ale je to cena za ovládání ze dvou míst. Té sekci která bude zrovna v poloze uzavřeno by neměl vadit tlak z druhé strany.

Nebo si nahoru od toho dolního rozvaděče natáhni špagát.. :)

josef 105

#3 Nový příspěvek od josef 105 »

podle tohoto nacrtku to bude fungovat?
Přílohy
nacrtek zapojeni rozvadece.jpg
jostr

Auto-klassik

#4 Nový příspěvek od Auto-klassik »

Proč dva rováděče za sebou ,k čemu jeto dobrý?

jawis

#5 Nový příspěvek od jawis »

josef 105 píše:podle tohoto nacrtku to bude fungovat?
1, ty výstupy A a B z toho prvního rozvaděče bude třeba taky připojit k pístnici, jinak budeš tou pákou verglovat a bude akorát stříkat olej,

2, bude to fungovat pokud se ten rozvaděč s tlakovým výstupem chová tak, že je do toho tlakového výstupu volně průtočný a o do přepadu "T" pouští olej jenom v případě překročení jmenovitého tlaku

josef 105

#6 Nový příspěvek od josef 105 »

A co toto zapojeni?
Přílohy
0312.jpg
jostr

MATES 1

#7 Nový příspěvek od MATES 1 »

josef 105 píše:A co toto zapojeni?
Tohle by mělo fungovat. Jen budeš muset dát na nohu jeden zámek.
A neměl by jsi jednoduší tam nechat jen jeden rozvaděč a udělat k němu nějaké táhlo na ovládání ze spoda?

ITS

#8 Nový příspěvek od ITS »

Mám pocit, že výběrový ventil nebude fungovat v opačném směru. Pokud by rozvaděče měly nulovou polohu A i B uzavřeno, pak nemusí být žádný výběrový ventil. Vždy to tam pošlu jedním z rozvaděčů, které pak mohou být zapojeny paralelně. Je samozřejmostí, že noha má být opatřena zámkem pro oba směry. To ja ale si myslím již v původní konstrukci.

josef 105

#9 Nový příspěvek od josef 105 »

ITS
Zdravim !
Nedavno sem prosil o radu v reseni problemu pri ovladani sklopne operne nohy na vyvazecce ze dvou rozvadecu tak aby se noha dala sklopit rozvadecem ze zeme / rozvadec s HPCO/ a bylo taky zachovane mozne ovladani nohy i s puvodniho rozvadce nohore na sloupu.
Na moji prosbu si take zareagoval a napsal si ze s temi vyberovymi ventily to asi nebude fungovat a musim ti dat za pravdu nefunguje
Zkousel jsem to vcera a chova se to takto: s toho rozvadce spodniho /HPCO/ se ta noha dala ovladat bez problemu az do te doby nez jsem zkusil nohu
sklopit z rozvadece vrchniho ,pistni tyc se pohnula jenom nepatrne a pripadalo me to jako by se "tlaky hadaly" /promin ten vyraz /.Kdyz jsem potom chtel
nohu sklopit pres spodni rozvadec nefungovalo to a chovalo se to stejne jako pri ovladani z vrchniho rozvadece.Pri opakovanem pohybu ovladacich pák / jedno ktereho rozvadece/ jde nohu po nejakem case pohybovat,ale jen z jednoho rozvadece.
Kdybych s vyberovych ventilu vytahl kulicky,fungovalo by to ?
Prosim mohl bys / byste/ poradit?
jostr

ITS

#10 Nový příspěvek od ITS »

Výběrový ventil - pokud oba mluvíme o tomtéž - je "T" kus, do kterého může přicházet olej zleva, či zprava a odtéká středem. Ta kulička vždy zacpe ten druhý přítok (odtok je vždy volný). Problém vznikne, když válec vypouštíš ( některou jeho stranu). Pak je přívodem do ventilu ten jeho původní výstup a kulička - chca-nechca - musí ucpat zrovna tu cestu do toho rozvaděče, kterou potřebuješ. V té chvíli se zachová jako zpětný ventil. Výběrový ventil není obousměrný!! Bez kuličky z něj bude obyčejný T kus. Pak by to mělo fungovat. Samozřejmě je podmínkou, že oba rozvaděče mají v nulové poloze vše uzavřeno. Pak je každému rozvaděči jedno, co se za ním děje - tedy, že tam tím pístem hýbe jiný rozvaděč. A jinak co ty zámky. Jsou tam na té noze? Bez nich je to nebezpečné.

josef 105

#11 Nový příspěvek od josef 105 »

Diky za odpoved.Zamky na opernych nohach jsou.
jostr

josef 105

#12 Nový příspěvek od josef 105 »

Diky za odpoved!
Myslis uzavrene v neutralni poloze vystupy A,B /vedou k pistnici / u obou rozvadecu?
Zamky na opernych nohach samozrejme jsou.
jostr

ITS

#13 Nový příspěvek od ITS »

Ano tak jsem to myslel. Ono když to má zámky, tak by tam původně mohlo být v nule AB otevřeno do T. To by pak byl problém.

gepoting

#14 Nový příspěvek od gepoting »

ja měl zapojeny dva rozvaděče taktoObrázek a fungovalo to dobře.

Tata
Kontaktovat uživatele:

#15 Nový příspěvek od Tata »

halvně je třeba tu zatku zašroubovat dostatečne hluboku mi se pořilo sni zaslepit odpad a furt jsem zištoval že nejde spouštení

jinak k te noze dej akorad Tčka na propojimi misto ventylí a zamek na noze
rozvadeč ktery nepouživas se chová jako zátka
nejde ke stavajici mu rozvadeči dokoupit ovladaní elektrické že by to bylo kombinované?
nebo vzduchové
výkopové práce minibagrem 1,6t a JCB 2cx

Odpovědět

Zpět na „Hydraulika“