Lesná fréza na hydropohon

hydraulické okruhy, pístnice, hydromotory, netěsnosti, orbitroly, oleje, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
Pago

Lesná fréza na hydropohon

#1 Nový příspěvek od Pago »

Dobrý večer prajem páni,

už dlho to tu sledujem a vidím, že sú tu šikovní ľudia, ktorí majú rozumné nápady a riešenia. Chcel by som sa s vami poradiť ohladne spojenia hydromotora a lesnej frézy, ktorá je určená na pohon od kardanu traktora.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Je to zhruba 110cc hydromotor, kúpený od firmy Hydroma, ako "kvalitný" výrobok. Celé je to poháňané z bagra CAT 319 DL. Parametre máme nastavené 130l/min a tlak max 250bar, aby mal motor jemne cez 1000 otáčok ako predný traktorový PTO. Výkonovo nie je problém. Problém je v tom, že hydromotor vydržal takto pracovať asi 50mth, čo si osobne myslím, že je málo. Na prvom hydromotore po 50mth vyletelo gufero. Pri reklámácií sme dostali druhý motor s tým, že pôvodný bol vadný. Ale medzi tým sme objednali ešte jeden, pretože sme nemohli čakať kvôli zákazke na opravu. Nový motor sa zhruba po rovnakom čase začal zasekávať, nechcel sa roztočiť a po dvoch dňoch zase gufero vonku. Osobne si myslím, že je to nejaký lacný výrobok, pretože som sa podľa čísel dopátral na ruský webshop s cenou motora 450dolárov. Od firmy Hydroma bola cena výrazne iná, ale to je o inom...a hlavne štítok bol prilepený silikonom a vyrazené Hydroma...ale to neriešim.

Teraz som objednal motor OMFB HPM 108, čo je podľa parametrov náhrada, bez výrazných úprav. A teraz sa dostanem konečne k otázke. Nebolo by vhodné použiť na spojenie hriadeľov spojku s pružným členom? Či nemôžu životnosť motora ovplyvňovať nejaké vibrácie alebo tak. Nechcem zase odpísať ďalší hydromotor.

Na fotkách je vidno ako je to teraz spojené. Je to pevná spojka, kde je na jednej strane klasická 6 drážka a na druhej valcová diera s drážkou pre pero na hydromotor.

Osobne si myslím, že to je vystredené dobre, pretože sa dá pri nasadenom motore pretáčať spojkou a nikde to neprituhne. A ani pri max otáčkach motor nevybruje vôbec.

Ešte chcem povedať, že fréza má volnobežku, takže pri vypnutí motora netlakuje do skrine a prípadné rázy tlmí remeňový prevod z prevodovky na rotor frézy.

Ďakujem za každú cennú radu.

Vladimír Šimo

Re: Lesná fréza na hydropohon

#2 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

No a nemá tam být zapojená i prosaková hadice? Na obrázkách je to popsaný jako "drain" tak si myslím že jo.

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#3 Nový příspěvek od Atlan »

Prerob tp na hardyspojku alebo retazove kolesa s duplec retazou, bude troska hrkat. Toto tam vzivote nebude suose. Nasledne moze dojst k nadmernemu opotrebeniu a ak tam nemas prepad tak vyrazi gufero. Filter na hydraulike ako casto menite? Mas manomeyer na filtri?
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

Pago

#4 Nový příspěvek od Pago »

Presaková hadica je samozrejme zapojená. Gufero vyrazilo vždy vtedy, keď už sa motor nevládal roztočiť a išlo do skrine veľa oleja, myslím že kvoli tomu, že už bol vyjazdený a presakovalo to cez vnútornosti a nestíhalo to cez drain všetko odísť do nádrže.

Ale zase myslím, že po 50mth by nemal byť ten motor zodratý. A stanovisko z reklmácie bolo vždy nejakým spôsobom zahovorené, že človek ktorý to mal na starosti už tam nepracuje...takže neviem posúdiť stav starého hydromotora.

Filtre sa menia pravidelne po určitých mth, servisuje to Zepelin. Nie je to moj bager, ale majitel je na toto pedant.

ITS

#5 Nový příspěvek od ITS »

Také si myslím, tento způsob spojení nemůže zajistit 100% souosost. Motory se zasouvají hřídel do hřídele běžně, ale vždy tehdy, když obě skříně sedí na sobě přes centrážní osazení. Toto je chycené každé někde jinde. A ačkoliv to pocitově nechvěje, tak logicky je to špatně.
Spojka by měla být měkká. I ta řetězová se mně nelíbí. Nejlepší by byla periflex spojka. Ale nikoliv tuzemská, ale od Stromagu, velikosti 50X pro 600 Nm provozního kroutícího momentu.
České spojky jsou cenově jen o malinko levnější, ale totálně blbě vyrobené, takže nepřenesou
to, co ty německé.
Kontakt na Stromag v Brně mohu zaslat mailem.

Pago

#6 Nový příspěvek od Pago »

Ďakujem vám, potvrdili ste mi to, čo som si aj myslel, že tam bude treba pružnú spojku. Ja objednávam spojky od firmy Powerbelt, takže by to mohlo byť niečo takéto?

http://powerbelt.sk/products/fenaflex-predvrtany

Keď som im písal o radu, tak mi poslali cenovú ponuku na takýto typ spojky.

http://powerbelt.sk/products/spojka-s-g ... mi-zatkami

Ale ak máte dobré skúsenosti s firmou Stromag, tak by som vyskúšal kľudne. Mohol by som teda poprosiť na mail ten kontakt?

matejpaganik@gmail.com

Ďakujem ešte raz.

Odpovědět

Zpět na „Hydraulika“