chladic hydr. oleje - levnejsi reseni
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
chladic hydr. oleje - levnejsi reseni
chlapci, jak mate reseni chlazeni oleje nejakou levnejsi variantu, nez kupovat za 10tis original chladic na hydr .olej?
pouzivaji se treba radiatory z topeni z auta, ale maji dostatecny prutok?
napadlo me treba pred chladic na motor namotat hydraulickou trubku a tlakovy olej hnat z cerpadla pres tento "pseudo" chladic, ale bojim se, ze jak to nebude mit ty zebirka, ze by to bylo velmi neucinne
pouzivaji se treba radiatory z topeni z auta, ale maji dostatecny prutok?
napadlo me treba pred chladic na motor namotat hydraulickou trubku a tlakovy olej hnat z cerpadla pres tento "pseudo" chladic, ale bojim se, ze jak to nebude mit ty zebirka, ze by to bylo velmi neucinne
Re: chladic hydr. oleje - levnejsi reseni
Len tak ma napadá, že velká časť aut má spolu s chladičom vody aj chladič klimy. Ten by mohol byť aj dimenzovaný na vyšší tlak a aj pasuje do bloku s vodným chladičom.
Skodovky LSky mely chladic motorovyho oleje . Ale tam je to bez tlaku,chladic by sel dat na vracecku?
Vypadal nejak takto https://race-shop.cz/univerzalni-olejov ... xIQAvD_BwE
Vypadal nejak takto https://race-shop.cz/univerzalni-olejov ... xIQAvD_BwE
- Veteranista!
A proč by tam nešli žebra?
jeden jsme stavěl, nerezová trubka, vysekal jsem z mědi kopečka a střed vysekl o něco menší než trubka a nalisoval na tu trubku.
Neříkám, že je to něco super účinné, ale aspoň něco.
Na jeden projekt mám v hlavě to, že bych udělal na nádrži žebra, uvnitř i venku a zvenku to ofukoval nějakým ventilátorem.
jeden jsme stavěl, nerezová trubka, vysekal jsem z mědi kopečka a střed vysekl o něco menší než trubka a nalisoval na tu trubku.
Neříkám, že je to něco super účinné, ale aspoň něco.
Na jeden projekt mám v hlavě to, že bych udělal na nádrži žebra, uvnitř i venku a zvenku to ofukoval nějakým ventilátorem.
Nemám doma bordel, to je neuspořádané muzeum!
problém u těch alternativních chladíčů je nejen tlak ale tlakové rázy a ty rozstřelí i origo chladič.
na chladiči je pro tento případ obtokový ventil, který se v případě tlakového rázu otevře.
Chladič z klimy by se dal použít ale i tak to chce ten obtokáč bo v některé aplikaci by to puklo.
Třeba naložený nakladač a pustíš ho šupem dolů.
na chladiči je pro tento případ obtokový ventil, který se v případě tlakového rázu otevře.
Chladič z klimy by se dal použít ale i tak to chce ten obtokáč bo v některé aplikaci by to puklo.
Třeba naložený nakladač a pustíš ho šupem dolů.
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
ten skodovacky nebo celkove na chlazeni oleje v motoru znam, ale bojim se, ze ten filtr bude mit maly prutok a na zpatecce to bude brzdit olej, vetsinou maji jen 8mm diru na pripojeni
veteranista: neco podobneho, jak tam dodelat nejaky zebirka na chlazeni me napadlo taky, slaby plech a tigem ho zkusit nabodovat na tu trubku, aby to chladilo za chodu vetraku, princip jako na aute klimatizace nebo intercooler
veteranista: neco podobneho, jak tam dodelat nejaky zebirka na chlazeni me napadlo taky, slaby plech a tigem ho zkusit nabodovat na tu trubku, aby to chladilo za chodu vetraku, princip jako na aute klimatizace nebo intercooler
Mám jenom takový nápad (dotaz). Co udělat na chlazení samostatný okruh z nádrže? Nějaké malé čerpadélko a obyčejný chladič, který nebude muset být dimenzovaný na takový tlak a tlakové rázy se také nebudou muset řešit.
ano takto se to taky dělá a do chladiče vede přívod chladící vody většinou ten chladič je průtočný zkusím něco najít...
buď to jsou externí a jsou mimo nádrž a vrtaka oleje jde přezchladič voda je připojená z boku
https://www.eurofluid.cz/z908-sab-133-285-s2
pak jsou i vsazené přímo z boku do nádrže ale ten olej z vratky jde přez chladič kde je trubkový výměník, v kterém je chladící voda. několikrát jsem zažil že se voda dostala do oleje ...šlo by i vykuchat nějaký menší bojler z kombinovaného kotle a spirálu ponořit přímo do oleje a prohánět tím vodu ...vhodně umístnit sání a zpátečky aby horký olej z vratky protékal kolem spirály
buď to jsou externí a jsou mimo nádrž a vrtaka oleje jde přezchladič voda je připojená z boku
https://www.eurofluid.cz/z908-sab-133-285-s2
pak jsou i vsazené přímo z boku do nádrže ale ten olej z vratky jde přez chladič kde je trubkový výměník, v kterém je chladící voda. několikrát jsem zažil že se voda dostala do oleje ...šlo by i vykuchat nějaký menší bojler z kombinovaného kotle a spirálu ponořit přímo do oleje a prohánět tím vodu ...vhodně umístnit sání a zpátečky aby horký olej z vratky protékal kolem spirály
oco13: Zdar,
kondenzátor (chladič klimy) bych určitě nedoporučoval. Sice je stavěný na více jak 10-násobný tlak než vodní chladič, ale má velký odpor při průchodu (maličké kanálky v trubkách). Chladivo v kondíku je po věstšinu času plynné a chová úplně jinak než glykol nebo olej. Já jsem třeba použil LTR chladič, podobný jako klasický vodní chladič, ale má menší hrdla, dá se líp propojit na okruh vracečky hydrauliky. Dal jsem ho na bypass a třícestným ventilem pouštím olej, až se zahřeje, přes chladič. Chodí to pěkně, teplý olej už je dostatečně tekutý a krásně prochází.
M.
kondenzátor (chladič klimy) bych určitě nedoporučoval. Sice je stavěný na více jak 10-násobný tlak než vodní chladič, ale má velký odpor při průchodu (maličké kanálky v trubkách). Chladivo v kondíku je po věstšinu času plynné a chová úplně jinak než glykol nebo olej. Já jsem třeba použil LTR chladič, podobný jako klasický vodní chladič, ale má menší hrdla, dá se líp propojit na okruh vracečky hydrauliky. Dal jsem ho na bypass a třícestným ventilem pouštím olej, až se zahřeje, přes chladič. Chodí to pěkně, teplý olej už je dostatečně tekutý a krásně prochází.
M.
-
Kdysi jsem za litr koupil zánovní chladič oleje z HONa, před něj jsem dal el. vrtuli ze žigula a chladí to jedna báseň. Používáno v létě když je teplo a sluníčko, cca 50 minutových litrů a 180 barů i několik hodin v kuse.
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Zaleží jaký průtok potřebuješ a jaký vykon potřebujes uchladit.A take zda to bude chladič pasivní nebo aktivne chlazený (takovy muže byt mnohonasobně menší) pokud bude třeba žebrovaní na nadrži chlazené ventilatorem dokaže to uchladit docela dost.Kazdopadne je v tomto pripade dost neznamých.Nebal bych se ani chladice třeba z 10-20 trubek navařenych. Do vetsi roury a krizem umisteny vtok a výtok + ofuk ventilatorem.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
ve finale je tohle dost dobry napad...Mekrt píše:Mám jenom takový nápad (dotaz). Co udělat na chlazení samostatný okruh z nádrže? Nějaké malé čerpadélko a obyčejný chladič, který nebude muset být dimenzovaný na takový tlak a tlakové rázy se také nebudou muset řešit.
ted predelavam veskery zpatecky do nadrze na 12mm a zabil bych to 8mm prumerem trubek v chladici, tak proto nechci pouzit ten na chlazeni oleje z osobaku (pouziva se bud na olej v motoru nebo olej v prevodovce a vsechny maji 8-9mm vnitrni prumer trubky)
exot: cerpadlo je 15l, 12l oleje v nadrzi (odhadem)
Mám originál chladič....
Myslím že to nevyuzijem, aj keď som si myslel...
Je to z akejsi veľkej brúsky, či kieho ďasa
Myslím že to nevyuzijem, aj keď som si myslel...
Je to z akejsi veľkej brúsky, či kieho ďasa
ved ten chladic nedavaj ako plnoprietokovy ..... Daj cast cez chladic a cast mimo ... Neboj sa mas jedno , ci ti ochladi cast oleja na nizsiu teplotu , ved sa zmiesa.... Ak tam das vacsi chladic je otazka ci pri tom prietoku tolko uchladi ..
Vždy je na vine len malé kladivo
Zabi bobra zachrániš strom
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 13&t=65774
nieco z youtube https://www.youtube.com/watch?v=fooaNIi ... wl&index=2
Zabi bobra zachrániš strom
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 13&t=65774
nieco z youtube https://www.youtube.com/watch?v=fooaNIi ... wl&index=2