Hydraulika+servo na malotraktor
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
Hydraulika+servo na malotraktor
Zdravím vás. Dělám si víceúčelový malotraktor a dostal jsem se do bodu,kdy musím řešit pohon mých čerpadel. Ty už mám sehnáné podle vykonosti co potřebuji. Čerpadla mám v plánu hnát přes klínové řemeny od klikovky. ( ano vím,že to není ideální,ale už to tak bude) a má otázka k vám je taková jestli můžu nechat udělat řemenice 1:1 na motor a na čerpadla. Zde jsou parametry : Čerpadlo na hydrauliku je UN20 minimální otáčky jsou 500 ot/min, maximální 2500 ot/min a provozní 1500 ot/min. Servo čerpadlo ZBC10R minimalní 600 ot/min maximální 2500 ot/min a dočetl jsem se že od 1100ot/min se už nezvedá tlak ani průtok. No a motor je diesel z multicar m25 a volnoběžné otáčky jsou 750 ot/min a maximální někde okolo 2300 ot/min, výkon motoru je někde kolem 33 kw. No a podle těchto informaci mi vychází,že bych je mohl nechat udělat jak na motor tak na čerpadla stejné velikosti. Může mi k tomuhle někdo něco říct nebo podat zkušenost ? Byl bych moc rád. Všechny tři řemenice budu soustružit nové tak není problém udělat různé velikosti. Děkuji za každou radu.
Re: Hydraulika+servo na malotraktor
Vždyť sis odpověděl už uvedením parametrů. Vychazi to na 1:1:1.
Ahoj. Díky za ujištění. Dělám něco takového poprvé a tak sem si chtěl být maximálně jistý. Akorát ještě dumám nad průměrem řemenic. Malé asi nejsou úplně vhodné. Vidím to na 10cm venkem.
-
Ty čerpadla jsou dost velký abys je honil v poměru 1:1 s otáčkama motoru.
Netuším, co chceš hydraulikou pohánět. Jestli uvažuješ o velkoobjemovým rotačním hydromotoru, tak to větší čerpadlo opodstatnění má. Ale jestli tím jen budeš zvedat šavle s pluhem na orání, připadá mi to moc velký. Ale asi jsi se někde inspiroval.
K velikosti řemenic: fabricky dělaná horská sekačka MT6. Motor 30kW, max otáčky 3000. Čerpadla (zdvojený bulharský zubový) - na řízení 4,5cm3, na silovou hydrauliku 11cm3. Řemenice jsou 13cm v průměru obě dvě, takže 1:1, řemeny 3x13mm.
Jo a netuším, kde jsi se dočetl že od 1100 ot se nezvedá průtok ani tlak. To je kravina. Průtok se zvedá podle zvyšování otáček v podstatě lineárně. Když naložíš tomu většímu čerpadlu těch maximálních 2300/min, teda v případě, že budou stejný otáčky s motorem, dá teoretických 46 minutových litrů. Tlak se nastavuje na tlakovým ventilu.
Netuším, co chceš hydraulikou pohánět. Jestli uvažuješ o velkoobjemovým rotačním hydromotoru, tak to větší čerpadlo opodstatnění má. Ale jestli tím jen budeš zvedat šavle s pluhem na orání, připadá mi to moc velký. Ale asi jsi se někde inspiroval.
K velikosti řemenic: fabricky dělaná horská sekačka MT6. Motor 30kW, max otáčky 3000. Čerpadla (zdvojený bulharský zubový) - na řízení 4,5cm3, na silovou hydrauliku 11cm3. Řemenice jsou 13cm v průměru obě dvě, takže 1:1, řemeny 3x13mm.
Jo a netuším, kde jsi se dočetl že od 1100 ot se nezvedá průtok ani tlak. To je kravina. Průtok se zvedá podle zvyšování otáček v podstatě lineárně. Když naložíš tomu většímu čerpadlu těch maximálních 2300/min, teda v případě, že budou stejný otáčky s motorem, dá teoretických 46 minutových litrů. Tlak se nastavuje na tlakovým ventilu.
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
ono to zbc ma v sobe ten regulacni ventil na 80bar a cca 10l prutok (to mnozstvi oleje si nejsem jist) a pak se ten olej vraci zpatky do sani a tim se omezuje prutok na nastavenou mez
Chlapi díky za připomínky a rady. Beru to na vědomí. S tou velikostí toho čerpadla máte pravdu - inspiroval jsem se u stroje,kterého jsem byl obhlížet. Ta UN20 bude živit malý zadní ramplák do lesa a vepředu chci malou radlici a v zimě větší na sníh. Traktor bude vesměs na práci do lesa,ale není vyloučeno i na další práci na pozemcích. Další věc byla, že jsem měl možnost ji koupit zrepasovanou za 1000kč,což jsem neváhal a to ZBC10R jsem sehnal ůplně novou uloženku za 600kč. A teď další věc. Jaké vnitřní průměry hadic k těmto čerpadlům ? Poradí někdo ?
https://www.hydrolider.cz/cs_CZ/p/Hydra ... 0-KK/14453
Všade používam toto a zatial nebol problém, stíha aj čelák.
Všade používam toto a zatial nebol problém, stíha aj čelák.
Ale na přívod používáte větší průměr ne? A nebo to samé?
Doporučené průtoky v potrubí (hadicích),výrobcem olejů.
-pro potrubí průměr 10 mm(světlost)
sání 3m/s - 14 lt/min
vracečka 4m/s - 18 lt/min
tlakovka 5m/s - 23 lt/min
Takže na 10-ti litrové čerpadlo Ti stačí potrubí a hadice průměr 10mm,na 20-ti litrové čerpadlo,tlakové potrubí pr.10mm je dostačující,ale na sání je třeba průměr 14mm a na vracečku je potřeba průměr 12mm.U sání a vracečky je nutno brát v úvahu také délku potrubí,při delším potrubí je vhodné použít větší průměr potrubí.
-pro potrubí průměr 10 mm(světlost)
sání 3m/s - 14 lt/min
vracečka 4m/s - 18 lt/min
tlakovka 5m/s - 23 lt/min
Takže na 10-ti litrové čerpadlo Ti stačí potrubí a hadice průměr 10mm,na 20-ti litrové čerpadlo,tlakové potrubí pr.10mm je dostačující,ale na sání je třeba průměr 14mm a na vracečku je potřeba průměr 12mm.U sání a vracečky je nutno brát v úvahu také délku potrubí,při delším potrubí je vhodné použít větší průměr potrubí.