SPV 22 - SMF 23
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
SPV 22 - SMF 23
Prosím někoho znalého o spočtení aspoň přibližné tahové síly při použití těchto komponentů. Hydrogenerátor SPV 22, hydromotor SMF 23, za ním rozvodovka 3:1 a převod v nápravách 5.17. Obvod kol 3 m.
Žádný experiment nelze považovat za naprostý nezdar - vždy může totiž posloužit jako varovný příklad.
Re: SPV 22 - SMF 23
SPV-22 je schopna přenést výkon 108kW,při 2000ot/min,max. ot. 2990ot/min.SPV 22 má objem přibližně 69 ccm,ale SMF 23 má větší objem nevím kolik přesně (nenašel jsem),mělo by to být okolo 79ccm,propojení těchto dílů se Ti sníží otáčky SMF cca o1/3,převody si spočteš.Soustrojí SPV 22 a (SMV 22 :OMV 22 motory nahrazující SMF 22) SMF 22. pohánělo 14 tunový kombajn (E-516),takže se sílou problém nebude.
Dík Jiří. Teď jsem našel, že se tyto díly používaly na stavební stroje daleko větší, než plánuji já. Jen jsem měl obavy, protože ta sestava, co mám byla z rolby. Tak aby to nechtělo zpřevodovat víc do pomala. Ale výpočtem mi vychází při 3000ot/min na motoru pojezd 12,5 km/h). Takže pro moji potřebu akorát. Započten i převod mezi motorem a SPV. Nepočítám ztráty převodníku.
Žádný experiment nelze považovat za naprostý nezdar - vždy může totiž posloužit jako varovný příklad.
Přátelé potřeboval bych poradit. Mám rozmetadlo RMA 8 potřebuji ho upravit na Liazku. Tam mám velký 100l čerpadlo z tatry přesněji model U100A. Na takovým tom velkým vývodu, jak je na kontyšovejch Liazech. Je jasný, že musím převařit držáky, ale teď musím jít na pohon. Problém je, že bych potřeboval převodovku 1:1 s otočenejma otácčkama, vývod se točí protisměru, rozmetadlo po směru. Potřeboval bych tady k tomuto vybrat vhodný hydromotor. Ke chlazení oleje bych využil olejovej chladič co mi zůstal z krystala, zapojil bych ho na vratku z hydromotoru. Poradí někdo jakej motor? Bude stačit SMF 20, SMF 22, SMF 23?
Když něco nejde vem kladivo,
když to pořád nejde, vem větší kladivo
a když to ani pak nejde, přečti si návod.
Čerpadlo U100 je na otevřený okruh, zatímco hydromotory SMF jsou pro uzavřený okruh. Navíc ho plně nevyužiješ, protože U100 pracuje s daleko nižšími tlaky než SMF. Takže za mě si radši sežeň komponenty k sobě lépe ladící
Díky moc nicméně pokud budeš mít tip na převodovku 1:1, která bude otáčet otáčky z pravých na levý, tak to pro mě bude reálný. Do té doby je pro mě lepší hydraulika. Ona ta nástavba nemá zase takovej příkon. Jako takhle, ono na pár kontyšovejch Liazech jsem to už viděl, takže tak no... A pokud to utáhne hona, utáhne to i rozmetadlo. Nebo poradíš nejakej lepší hydromotor?
HONa utáhne, ale je tam úplně jiné čerpadlo. Hydromotor sám o sobě je v pohodě, ale je dost háklivý na čistotu oleje. V uzavřeném okruhu běhá drtivá většina oleje právě v okruhu mezi pumpou a motorem a jen část jde přes proplachovací ventil a chladič do nádrže a přes sací filtr zpátky. Tady by jsi musel přefiltrovat 100l/min na hodnotu 10mikro a filtr budeš muset mít před hydromotorem (sací, nebo tlakový), ne na zpátečce. Jen filtrace tě bude stát víc, než dáš za převodovku A nezapomeň na rozvaděč.
Převodovku 1:1 takhle bytelnou asi nemám. Jen 1,4:1, ta byla na speciálním +tahači kontejnerů mezi převodovkou a přední nápravou. Zadní nápravu měl tahač vlečenou, tím pádem veškerý točivý moment z převodovky šel přes tuhle převodovku na předek. Takže ta by to vydržela
Převodovku 1:1 takhle bytelnou asi nemám. Jen 1,4:1, ta byla na speciálním +tahači kontejnerů mezi převodovkou a přední nápravou. Zadní nápravu měl tahač vlečenou, tím pádem veškerý točivý moment z převodovky šel přes tuhle převodovku na předek. Takže ta by to vydržela
Filtrace na olej je to poslední, mám doma zbylou filtrační patronu z kompresorů i s držákem, umí sice "jen" 12 mikronů, ale myslím si, že jedniu za rok to dva dry ten hydromotor zvládne. Ta by šla na sání. Přefiltruje tuším nějakých 110-120l/min (nevím jak silný je v tom kompresoru čerpadlo), musel bych se mrknout. Nicméně si myslím, že na to sporadický používání celé této sestavy by to tam ani nemuselo být.
Rozvaděč dle mého názoru nutnej není, potřebuju otáčky jenom jedním směrem a na zapnutí stačí pneumatickohydraulická spojka na čerpadle. Spíš jde o redukčák, ten by tam možná měl být. Nevíš kolik to čerpadle udělá tlaku?
Ona ta převodovka by měla přenest cca 50 koní, ale říkám, žádnej obr to taky nesmí byt, protože to by se zase nevešel mezi rám a rozmetadlo. Jak říkám ona ta hydraulika je prostě nejoprimálnější řešení.
Rozvaděč dle mého názoru nutnej není, potřebuju otáčky jenom jedním směrem a na zapnutí stačí pneumatickohydraulická spojka na čerpadle. Spíš jde o redukčák, ten by tam možná měl být. Nevíš kolik to čerpadle udělá tlaku?
Ona ta převodovka by měla přenest cca 50 koní, ale říkám, žádnej obr to taky nesmí byt, protože to by se zase nevešel mezi rám a rozmetadlo. Jak říkám ona ta hydraulika je prostě nejoprimálnější řešení.
- Martin90
Zetor 8245 Turbo, Zetor 12145 Turbo, ZTS 16245 Super
Tu doma mám, zůstala mi, když jsem prodal matesa, ale nějak nevím, kam bych ju tam nacpal, každopádně si to nechám jako plán B. Ono totiž není kam moc místa.