Hydromotor
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
-
Re: Hydromotor
Předně musíš mít jasno v pohonu čerpadla. Píšeš že ho chceš honit od kliky řemenem nebo řetězem. Osobně bych volil řemeny ale musel by sis zjistit kolik že řemenů, jak velkých a na jak velkých řemenicích, aby to přeneslo odpor od čerpadla a pak ještě jak až moc silný je spoj řemenice na osu kliky.
Ostatní jak to mám já je popsaný výše.
Mirek
Mirek
na klikovce je dvojka remenice na 17klinak jeden vede na altik a cerpadlo a druhy je volny ten bych pouzil na pohon rerpadla velikost remenic si umim spocitat abych dosahnul optimalnich otacek na pohon hyd.cerpadla to neresim ptam se jaky hydromotor bude pasovat aby aby splnoval 560ot/min a silu 15hpVladimír Šimo píše:Předně musíš mít jasno v pohonu čerpadla. Píšeš že ho chceš honit od kliky řemenem nebo řetězem. Osobně bych volil řemeny ale musel by sis zjistit kolik že řemenů, jak velkých a na jak velkých řemenicích, aby to přeneslo odpor od čerpadla a pak ještě jak až moc silný je spoj řemenice na osu kliky.
Mirek
-
Nemyslel jsem počítání otáček na optimum u čerpadla ale to, jak je uchycená řemenice a kolik řemenů by bylo potřeba aby to to čerpadlo utáhlo. Na ten jeden řemen to asi nepůjde ale někdo to určitě spočítá.
560/min na hydromotoru jsem psal taky. Jestli se takovou rychlostí může točit pístkovej HM nebo zubovej při jejich současně největším kroutícím momentu netuším, mám zkušenost s orbitovejma. Mám tam orbitovej řady MS, původně 100, teď zkouším 80cm3/ot.
Můžeš si vybrat na stránkách MF TRADE HYDROMOTORY. Tyhle HM co jsem uvedl měly nejlepší kombinaci kroutícího momentu a otáček pro přímý použití bez převodovky. Mám přímo na HM přírubu a na ní kardan.
Mirek
560/min na hydromotoru jsem psal taky. Jestli se takovou rychlostí může točit pístkovej HM nebo zubovej při jejich současně největším kroutícím momentu netuším, mám zkušenost s orbitovejma. Mám tam orbitovej řady MS, původně 100, teď zkouším 80cm3/ot.
Můžeš si vybrat na stránkách MF TRADE HYDROMOTORY. Tyhle HM co jsem uvedl měly nejlepší kombinaci kroutícího momentu a otáček pro přímý použití bez převodovky. Mám přímo na HM přírubu a na ní kardan.
Mirek
tak presne to je ono co je potreba vedet jestli to pujde na primo a nebo se tammusi dat prevodovka pokud jde o pohon cerpadla tak mista mam dost muzu udelat remenicu na 3klinaky a z toho dva na nahon cerpadla potom taky prichazi uvaha jak cerpadlo vypnout az se netoci porad k tomu vsemu vaha vseho abych to uvezl:-) a hlavne cena jestli uz nebude levnejsi koupit trakror s prednim vyvodem:-)protoze jako 50tis do prestavby fakt nedam:-)Vladimír Šimo píše:Nemyslel jsem počítání otáček na optimum u čerpadla ale to, jak je uchycená řemenice a kolik řemenů by bylo potřeba aby to to čerpadlo utáhlo. Na ten jeden řemen to asi nepůjde ale někdo to určitě spočítá.
Mirek
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Mnooo, ten štítek radši vyfoť, protože ty hodnoty (jednotky) jsou poněkud zmatené Pokud jde o otáčky, sám jsem to řešil poměrně dlouho, ale sehnat hydromotor kterej by nebyl obří a dokázal přímo bez převodu mít při 540 ot/min 15HP výkonu na hřídeli je celkem oříšek. V podstatě je to skoro nereálné. Takže jediná rozumná volba je převod. Jakej přesně, to záleží na tom jakej hydromotor se podaří sehnat. Jsou hydromotory vysloveně pomaloběžné, které mají maximální otáčky třeba jen 300/min (typicky orbitální hydromotory), a jsou naopak hydromotory rychloběžné, které mají klidně tisíce otáček (typicky pístkové a zubové hydromotory). U jednoho typu tedy bude potřeba "nějakej" převod do rychla, u jiného do pomala. jakej přesně záleží na kombinaci čerpadla a hydromotoru - je to tedy pro každou dvojici čerpadlo/hydromotor jiné. Pro samotný přenos výkonu kolem 15HP (to je taky relativní hodnota, lépe se pracuje s kW - 15HP přibližně odpovídá cca 11kW) je potřeba asi 45 litrů průtoku při 150 barech, nebo úměrně vyšší průtok při nižším tlaku, nebo úměrně vyšší tlak při nižším průtoku. Vždy to spolu úzce souvisí - pokud snížíme tlak, musíme zvýšit průtok a obráceně. ALE to se bavíme o reálném tlaku naměřeném na vstupu do hydromotoru (průtok v okruhu klesá jen nepatrně, ale tlaková ztráta je podle konstrukce a komponent okruhu třeba i 50%!)Nestačí tedy aby na čerpadle bylo 45 litrů průtoku a 150 barů. Takovej tlak a průtok musí být na konci okruhu - u hydromotoru. Zubová čerpadla mají sama o sobě nižší účinnost, nevhodně dimenzovaný okruh sebere klidně i 25 barů, něco si ukousne rozvaděč (pro pohony je lepší rozvaděč vůbec do okruhu nezařadit - nahradit se dá kulovým ventilem nebo ventilem VPe a podobně, které nemají prakticky žádný odpor (tlakovou ztrátu) v otevřené poloze), něco se ztratí v každém případě vlivem tření, přechodů, vnitřního prosaku komponent atd atd, takže na konci může ze 150 barů na vstupu být třeba i 70-80 barů na výstupu (v "nejhorším" případě). A to nemluvím o tom, že někdo použije místo regulace škrcení - tam jsou pak ztráty doslova obří Samozřejmě pokud okruh nadimenzuje co možná nejlépe, použijeme vhodné komponenty atd, ztráta se dá minimalizovat na celkem zanedbatelnou hodnotu, a k největšímu snížení přeneseného výkonu pak dojde jen vlivem účinnosti čerpadla a hydromotoru (tedy ideálně do cca 10-15% celkem). V každém případě je lepší okruh celkově nadimenzovat raději na větší výkon, protože i vlivem opotřebení atd dochází k úbytku reálně přeneseného výkonu. Doporučil bych tedy vyjít z průtoku minimálně 60 l/min při tlaku minimálně 150 barů (nebo jiné vhodné kombinace průtoku a tlaku - podle použitých komponent - hlavně hydromotory mají často nižší provozní tlak než 150 barů - samozřejmě ne všechny ).
Pohon řemenem je kapitola sama pro sebe, ale o tom si pak můžeme "pokecat" až to bude aktuální. Jen v rychlosti - čerpadla obecně nesnesou namáhání hřídele, takže je potřeba pomocné ložisko nebo předlohový hřídel a vhodná "volná" spojka. Řetěz na sucho se obecně moc nehodí (řetěz v oleji je naopak velmi dobrý, ale konstrukčně je to náročnější). Tak jako tak by bylo dobré (pokud nebudeš ten náhon používat skoro pokaždé kdy stroj pojede) u takhle velkého čerpadla vyřešit jeho zapínání/vypínání (nemusí to ale nutně být za chodu motoru - stačí před prací ho zapnout a na konci vypnout, klidně s vypnutým motorem. Krátké "pauzy" v pohonu nevadí - vyřeší je vhodný ovládací prvek (rozvaděč ale nedoporučuju, jak už bylo napsáno, nicméně pokud by sloužil jen na krátké vypnutí, asi by použít šel, hlavně pokud by byl dělanej na nějakej větší průtok).
Až pošleš fotku štítku nebo přesnější info, pohneme se kdyžak dál
PS naviják atd je už jen další nářadí - je to celkem jedno. Hlavní je určit si nejnáročnější nářadí - zbytek bude pak fungovat taky
Pohon řemenem je kapitola sama pro sebe, ale o tom si pak můžeme "pokecat" až to bude aktuální. Jen v rychlosti - čerpadla obecně nesnesou namáhání hřídele, takže je potřeba pomocné ložisko nebo předlohový hřídel a vhodná "volná" spojka. Řetěz na sucho se obecně moc nehodí (řetěz v oleji je naopak velmi dobrý, ale konstrukčně je to náročnější). Tak jako tak by bylo dobré (pokud nebudeš ten náhon používat skoro pokaždé kdy stroj pojede) u takhle velkého čerpadla vyřešit jeho zapínání/vypínání (nemusí to ale nutně být za chodu motoru - stačí před prací ho zapnout a na konci vypnout, klidně s vypnutým motorem. Krátké "pauzy" v pohonu nevadí - vyřeší je vhodný ovládací prvek (rozvaděč ale nedoporučuju, jak už bylo napsáno, nicméně pokud by sloužil jen na krátké vypnutí, asi by použít šel, hlavně pokud by byl dělanej na nějakej větší průtok).
PS naviják atd je už jen další nářadí - je to celkem jedno. Hlavní je určit si nejnáročnější nářadí - zbytek bude pak fungovat taky
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
diky za vysvetleni vsech zakladnich funkci pohonu.stitek vyfotim posleze jsem ted asi na tyden mimo.zajimava informace o podepreni cerpadla to bych standartne nepodepiral takze musim vyresit a retez do lazne dobrej napad to by se musela udelat nejaka skrin.urcite lepsi volba nez dva klinaky ktery budou klouzat.co se tyce strat od cerpadla k hydromtoru to nebude vic jak metr takze staty minimalni jen asi ta prevodovka bude dalsi komplikace.nejakou doma mam je z rozmetadla na hnuj pelhrimov musim se podivat jaky tam je prevod.u ceho se vyskituje ten orbitální hydromotor? to jsou vseljake otoce jerabu a pod jestli se to takle zjednodusit.tim padem bych potreboval prevodovku ca 2:1 do rychla pokud se bavime o max 300ot/min hydromotru.Terablick píše:Mnooo, ten štítek radši vyfoť, protože ty hodnoty (jednotky) jsou poněkud zmatené Pokud jde o otáčky, sám jsem to řešil poměrně dlouho, ale sehnat hydromotor kterej by nebyl obří a dokázal přímo bez převodu mít při 540 ot/min 15HP výkonu na hřídeli je celkem oříšek. V podstatě je to skoro nereálné. Takže jediná rozumná volba je převod. Jakej přesně, to záleží na tom jakej hydromotor se podaří sehnat. Jsou hydromotory vysloveně pomaloběžné, které mají maximální otáčky třeba jen 300/min (typicky orbitální hydromotory), a jsou naopak hydromotory rychloběžné, které mají klidně tisíce otáček (typicky pístkové a zubové hydromotory). U jednoho typu tedy bude potřeba "nějakej" převod do rychla, u jiného do pomala. jakej přesně záleží na kombinaci čerpadla a hydromotoru - je to tedy pro každou dvojici čerpadlo/hydromotor jiné. Pro samotný přenos výkonu kolem 15HP (to je taky relativní hodnota, lépe se pracuje s kW - 15HP přibližně odpovídá cca 11kW) je potřeba asi 45 litrů průtoku při 150 barech, nebo úměrně vyšší průtok při nižším tlaku, nebo úměrně vyšší tlak při nižším průtoku. Vždy to spolu úzce souvisí - pokud snížíme tlak, musíme zvýšit průtok a obráceně. ALE to se bavíme o reálném tlaku naměřeném na vstupu do hydromotoru (průtok v okruhu klesá jen nepatrně, ale tlaková ztráta je podle konstrukce a komponent okruhu třeba i 50%!)Nestačí tedy aby na čerpadle bylo 45 litrů průtoku a 150 barů. Takovej tlak a průtok musí být na konci okruhu - u hydromotoru. Zubová čerpadla mají sama o sobě nižší účinnost, nevhodně dimenzovaný okruh sebere klidně i 25 barů, něco si ukousne rozvaděč (pro pohony je lepší rozvaděč vůbec do okruhu nezařadit - nahradit se dá kulovým ventilem nebo ventilem VPe a podobně, které nemají prakticky žádný odpor (tlakovou ztrátu) v otevřené poloze), něco se ztratí v každém případě vlivem tření, přechodů, vnitřního prosaku komponent atd atd, takže na konci může ze 150 barů na vstupu být třeba i 70-80 barů na výstupu (v "nejhorším" případě). A to nemluvím o tom, že někdo použije místo regulace škrcení - tam jsou pak ztráty doslova obří Samozřejmě pokud okruh nadimenzuje co možná nejlépe, použijeme vhodné komponenty atd, ztráta se dá minimalizovat na celkem zanedbatelnou hodnotu, a k největšímu snížení přeneseného výkonu pak dojde jen vlivem účinnosti čerpadla a hydromotoru (tedy ideálně do cca 10-15% celkem). V každém případě je lepší okruh celkově nadimenzovat raději na větší výkon, protože i vlivem opotřebení atd dochází k úbytku reálně přeneseného výkonu. Doporučil bych tedy vyjít z průtoku minimálně 60 l/min při tlaku minimálně 150 barů (nebo jiné vhodné kombinace průtoku a tlaku - podle použitých komponent - hlavně hydromotory mají často nižší provozní tlak než 150 barů - samozřejmě ne všechny ).
-
Bez teorií. V praxi provozuju už několik let pohon čelní rotačky namísto hřídelí napřímo hydromotorem kterej má plusmínus 540/min. A žádný obří rozměry teda určitě nemá.
K cenám - nádrž včetně napojení i s ventilem a filtrací na 60l jsem pořídil jako novou za 2tis tady na foru, HM přes bazoš za 1500,-, čerpadlo taky 1500,- na bazoši (před pár dny jsem konečně sehnal takový jaký jsem si představoval), kulovej třícestnej ventil a tlakovej ventil pár stovek, hadice taky. Chladič za 1000,-, vrtule vyla zadarmo.
K cenám - nádrž včetně napojení i s ventilem a filtrací na 60l jsem pořídil jako novou za 2tis tady na foru, HM přes bazoš za 1500,-, čerpadlo taky 1500,- na bazoši (před pár dny jsem konečně sehnal takový jaký jsem si představoval), kulovej třícestnej ventil a tlakovej ventil pár stovek, hadice taky. Chladič za 1000,-, vrtule vyla zadarmo.
diky za info ttrosinku sem zacal uvazovat o efektivnosti ale tvoje ceny mne znovu vraci do hry:-))diky za motivaci pochopil jsem spravne ze celni sekacku mas na primo bez prevodovky?a co to mas za hm z ceho to je a nebo nazev a z ceho mas cerpadlo?naco provadet slozite vypocty kdyz uz ti to funguje.jestli by ti nevadilo mi poskytnout info popr nejake foto a ja bych to s cistou hlavou okopiroval stene jak to delaji cinani jeste dotaz ramena ve predu uz jsi mel nebo jsi taky dodelaval?pokud jde o nd prakticky vse mam chybi jen nadrz chladic a HM.diky za infoVladimír Šimo píše:Bez teorií. V praxi provozuju už několik let pohon čelní rotačky namísto hřídelí napřímo hydromotorem kterej má plusmínus 540/min. A žádný obří rozměry teda určitě nemá.
-
Ceny - ber to tak, že jsem uváděl ceny z bazoše.
Hydromotor - orbitovej řady MS, objem 100cm3/ot, loni jsem tam zkusil 80cm3/ot. Tyhle HM maj pracovní tlaky nad 200 barů, dával jsem jim jen 180 protože jsem tak nějak litoval čerpadla, kterých mám vyzkoušených povícero. Čerpadla byly obyčejný zubový, nejdřív bulharský C54XT o objemu 24,5cm3/ot, pak jsem tam dal jihostrojský 20cm3/ot a po výměně HM ze "100" na "80" 16cm3/ot. Čerpadla jsem točit na max mýho motoru 3000/min takže dostávaly asi kapku zabrat. Nemaj ručičky ale kolečka takže jsem od nich pár facek nedostal. Teď se mi podařilo za 1500,-Kč, taky na bazoši, sehnat čerpadlo, který má objem 18cm3/ot, může točit i 3500/min při plným tlaku 210 barů. Takže pokusů s čerpadlama bylo dost, tohle poslední je určitě poslední.
Velikost čerpadla se mi odvíjí od max. toček motoru, ve vazbě na litráž musíš dimenzovat hadice atd.
Všechno se asi bude odvílet od energetický náročnosti vlastní sekačky jakou tam máš v úmyslu dát. Ta moje diskovka je sice široká přes dva metry ale příkon bude mít menší než třeba 165 bubnovka.
Veškerý laborování s čerpadlama a HM jsem prováděl veden snahou čerpat co nejmenší objemy oleje při zachování účinnosti. Každej litr oleje čerpanej zbytečně navíc žere výkon, naftu a má vliv na jeho zahřívání.
Asi tři fotky ze sekání jsou v traktorech TK, MT v tématu pod názvem Prototyp MT6.
Mirek
Hydromotor - orbitovej řady MS, objem 100cm3/ot, loni jsem tam zkusil 80cm3/ot. Tyhle HM maj pracovní tlaky nad 200 barů, dával jsem jim jen 180 protože jsem tak nějak litoval čerpadla, kterých mám vyzkoušených povícero. Čerpadla byly obyčejný zubový, nejdřív bulharský C54XT o objemu 24,5cm3/ot, pak jsem tam dal jihostrojský 20cm3/ot a po výměně HM ze "100" na "80" 16cm3/ot. Čerpadla jsem točit na max mýho motoru 3000/min takže dostávaly asi kapku zabrat. Nemaj ručičky ale kolečka takže jsem od nich pár facek nedostal. Teď se mi podařilo za 1500,-Kč, taky na bazoši, sehnat čerpadlo, který má objem 18cm3/ot, může točit i 3500/min při plným tlaku 210 barů. Takže pokusů s čerpadlama bylo dost, tohle poslední je určitě poslední.
Velikost čerpadla se mi odvíjí od max. toček motoru, ve vazbě na litráž musíš dimenzovat hadice atd.
Všechno se asi bude odvílet od energetický náročnosti vlastní sekačky jakou tam máš v úmyslu dát. Ta moje diskovka je sice široká přes dva metry ale příkon bude mít menší než třeba 165 bubnovka.
Veškerý laborování s čerpadlama a HM jsem prováděl veden snahou čerpat co nejmenší objemy oleje při zachování účinnosti. Každej litr oleje čerpanej zbytečně navíc žere výkon, naftu a má vliv na jeho zahřívání.
Asi tři fotky ze sekání jsou v traktorech TK, MT v tématu pod názvem Prototyp MT6.
Mirek
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Ano, vím o tom tvém pohonu, ale právě díky tomu že je to tahle specifická, poměrně nenáročná sekačka, a že se ti podařilo sehnat orbitální hydromotor, kterej snese 540 otáček, což je spíš vzácnost, ti to funguje. Problém ale je že sehnat další takovej hydromotor, kor za tuhle cenu, bude složité Samozřejmě jinak v tom neni problém Všechno je to jen prostej násobek průtoku a tlaku, kterej udává celkovej přenesenej výkon. Zubové čerpadlo má ztrátu kolem 15% (nové), v okruhu bez rozvaděče, s dobře dimenzovaným vedením jsou ztráty minimální, a orbitální hydromotor má ztráty poměrně minimální, takže se dá dostat někam ke 20-25% max., což je v pohodě, a na přenos výkonu jakej by byl potřeba na pohon "rozumné" sekačky by stačilo dejme tomu 60-80 litrů průtoku při 160 barech Jde zkrátka právě jen a pouze o to sehnat vhodnej hydromotor a pak k němu správně přiřadit čerpadlo, hadice atd
Vladimír Šimo píše:Ceny - ber to tak, že jsem uváděl ceny z bazoše.
Mirek
cumim na to a nikde v TK prototyp MT6 nevidim muzes sem dat link?diky
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Odkaz máš tady: http://nasetraktory.eu/forum/viewtopic. ... &hilit=MT6 Jinak ten hydromotor co Vladimír má je super, ale problém je ho sehnat starší za dobrou cenu. Novej totiž stojí 8-9 tisíc Sám bych takový dva klidně "uživil", ale za ty peníze je to nesmysl, a v inzerci jsem na něj nenarazil Je to jeden z mála co snesou otáčky i tlak - bohužel
-
Ten hydromotor MS80 jsem po inzercích sháněl docela dlouho. Stál 15 stovek a musel jsem mu vyměnit gumičku za 12,-Kč. V tý době byl inzerovanej ještě jeden a prodávající chtěl 3,5 tis. K mání jsou hodně hydromotory řady MR. Ten jsem zkoušel taky ale chyběl mu krouťák a v hustší trávě to nezvládal. Jak se konstrukčně lišej řady MS a MR netuším ale provozní hodnoty a výkony hovořej jednoznačně pro MS. Už jenom rozdíly v hřídelích - MS 32mm, MR 25mm.
Původní hydromotor MS100 jsem kupoval úplně novej za 8 tisíc. Mám ho jako náhradní ale ta "80" maká tak snad ho už nebudu potřebovat.
Už se těším až tam naroubuju to nový čerpalo, konečně jsem sehnal takový, jaký jsem si představoval. Už jsem si myslel že snad takový ani neseženu a že budu muset koupit funglovku ale povedlo se.
Původní hydromotor MS100 jsem kupoval úplně novej za 8 tisíc. Mám ho jako náhradní ale ta "80" maká tak snad ho už nebudu potřebovat.
Už se těším až tam naroubuju to nový čerpalo, konečně jsem sehnal takový, jaký jsem si představoval. Už jsem si myslel že snad takový ani neseženu a že budu muset koupit funglovku ale povedlo se.
no to jemoc pekna masina ta tvoje mt 6. kopce tam mas taky solidni jak je videt na fotkach ja mam podobny nerovnosti a litam po tom se suprem borec co mi balikuje ze zetorem 5611 tak je z toho vzdy na vetvi a musim si ho k sobe uvazat a jezdit s nim hold je to lehky traktor.podivam se teda nekde po starsim hydromotor MS80 pokud ho tak chvalis ale 8tis za novy je docela dost penezVladimír Šimo píše:Ten hydromotor MS80 jsem po inzercích sháněl docela dlouho. Stál 15 stovek a musel jsem mu vyměnit gumičku za 12,-Kč. V tý době byl inzerovanej ještě jeden a prodávající chtěl 3,5 tis. K mání jsou hodně hydromotory řady MR. Ten jsem zkoušel taky ale chyběl mu krouťák a v hustší trávě to nezvládal. Jak se konstrukčně lišej řady MS a MR netuším ale provozní hodnoty a výkony hovořej jednoznačně pro MS. Už jenom rozdíly v hřídelích - MS 32mm, MR 25mm.
to je on.
Geometrický objem: 80,5 cm3/rev
Průtok: 65 l/min.
Max. rychlost: 810 ot./min.
Výkon: 16,4 kW
to znamena ze ho musim krmit 80,5cm3 za minutu? a jak zajistim tech 540ot/min kdyz tady pisou max 810??dat 810na rotacku tak se rozleti a to taky neni uplne idealni stav.
-
no to jemoc pekna masina ta tvoje mt 6. kopce tam mas taky solidni jak je videt na fotkach ja mam podobny nerovnosti a litam po tom se suprem borec co mi balikuje ze zetorem 5611 tak je z toho vzdy na vetvi a musim si ho k sobe uvazat a jezdit s nim hold je to lehky traktor.podivam se teda nekde po starsim hydromotor MS80 pokud ho tak chvalis ale 8tis za novy je docela dost penez
to je on.
to znamena ze ho musim krmit 80,5cm3 za minutu? a jak zajistim tech 540ot/min kdyz tady pisou max 810??dat 810na rotacku tak se rozleti a to taky neni uplne idealni stav.[/quote]
Je to kapku jinak. Začít musíš od motoru - kolik "točí"? Od jeho maximálních otáček kdy má největší krouťák se bude odvíjet čerpadlo který dá tolik oleje aby se ten HM točil požadovanou rychlostí. Že se pro mne hodila ta "80" neznamená, že bude vhodná i pro tebe.
to je on.
to znamena ze ho musim krmit 80,5cm3 za minutu? a jak zajistim tech 540ot/min kdyz tady pisou max 810??dat 810na rotacku tak se rozleti a to taky neni uplne idealni stav.[/quote]
Je to kapku jinak. Začít musíš od motoru - kolik "točí"? Od jeho maximálních otáček kdy má největší krouťák se bude odvíjet čerpadlo který dá tolik oleje aby se ten HM točil požadovanou rychlostí. Že se pro mne hodila ta "80" neznamená, že bude vhodná i pro tebe.