Zapojení hydrauliky.

hydraulické okruhy, pístnice, hydromotory, netěsnosti, orbitroly, oleje, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
Terablick
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení hydrauliky.

#16 Nový příspěvek od Terablick »

Auto-klassik píše:
Terablick píše:
Auto-klassik píše:
Terablick píše:Troufám si naprosto spolehlivě tvrdit, že Orsta hydraulik je německá firma co vyrábí cokoliv hydraulického, zatímco orbitrol je technický název pro specializovanou součást řízení. Je více typů a provedení, ale všechno jsou to orbitroly ;-). Vyrábí je i firma Orsta hydraulik, což pravděpodobně vedlo k zlidovění nápisu Orsta na tomto produktu (najdete ho ale na čemkoliv hydraulickém) pro označení orbitrolu ;-).

Zase se blafuješ - VEB Kombinat ORSTA-Hydraulik Leipzig existovala v létech 1957-1994
Jestli firma zkrachovala nebo ne nevím, ale o to tu nejde. Jde o to, že Orsta není název součástky ale firmy ;-).
Chtěl byc tě požádat aby jsi nám vysvětlil nový pojem orbitrol -specializovaná součást řízení.Co to prosím tě je ???
To už jsme tu řešili. Pro potřeby výroby domadělů bohatě postačí označení "součást řízení". Každej ví (nebo aspoň tuší) co to je a k čemu to je. Nemá cenu tady slovíčkařit. Jsme na foru stavitelů domadělů, kteří vystačí s tím, že dokážou tuhle "věc" správně zapojit. Víc není třeba tady řešit. Většině uživatelů je úplně fuk jak se to správně jmenuje a jak to pracuje po stránce vnitřní konstrukce. Chtějí to jen zapojit a používat, a zbytečné komplikování a "příliš odborná" terminologie nebo slovíčkaření je jen zmate a budí zbytečně dojem složitosti.
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

Rudy
Kontaktovat uživatele:

#17 Nový příspěvek od Rudy »

Já sem zastáncem dvou čerpadel při plně hydraulickým řízení a pracovní hydrauliky. Orbitrol je dost náročnej na čistotu. Stačí si třeba vypůjčit nějakou sklápěcí vlečku a je na problém zaděláno....Navíc na řízení se dělá tlak někde kolem 8MPa. Na hydrauliku 16MPa a víc. Takže když ten tlak snese orbitrol, tak Ti brzo něco praskne na nápravě. Třeba když přední kolo jede ve zmrzlý vyjetý koleji a zatočíš, píst vyjede ale kola nezatočí :)

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#18 Nový příspěvek od Terablick »

Jsem taky pro 2 čerpadla a tedy 2 nezávislé okruhy ;-)... Ovšem tedy i 2 nádrže, nebo minimálně dobrý plnoprůtokový filtr ;-). Ovšem pokud bude mít obtok při zvýšeném tlaku a nebude se pravidelně měnit (čistit - pokud to jde), nakonec se stejně špína do orbitrolu dostane :(.

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

jano
Kontaktovat uživatele:

#19 Nový příspěvek od jano »

Dve nádrže samozrejme. Na Z 3320 si za cca 13 rokov nepamätám, že by som kontroloval olej a nie dolieval. Ak sa nádrž neotvára tak sa olej nemôže zašpiniť. No a pracovná hydr. tam úniky vždy budú ....

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#20 Nový příspěvek od Terablick »

Zašpinit olej se může otřenou špínou z pístu a také "šponami" z čerpadla ;-). Ale tomu nejde nijak zabránit. na řízení se používají prachovky (gumové návleky na pístu, které kryjí celou výsuvnou část), takže ke špinění moc nedochází (pokud prachovka těsní). I tak je ale třeba filtr právě kvůli šponám ;-).

Rudy
Kontaktovat uživatele:

#21 Nový příspěvek od Rudy »

Terablick píše:Jsem taky pro 2 čerpadla a tedy 2 nezávislé okruhy ;-)... Ovšem tedy i 2 nádrže, nebo minimálně dobrý plnoprůtokový filtr ;-). Ovšem pokud bude mít obtok při zvýšeném tlaku a nebude se pravidelně měnit (čistit - pokud to jde), nakonec se stejně špína do orbitrolu dostane :(.
Já sem to tak samozřejmě myslel mít dva samostatný (včetně dvo nádrží) okruhy, jen sem to blbě napsal :)

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#22 Nový příspěvek od Terablick »

Ale jo, napsal jsi to dobře, ale pořád platí co píšu ;-). I čerpadlo čistě pro orbitrol se opotřebovává a tedy z něj jdou "špony" do okruhu, a stejně tak pístnice řízení je vystavena prachu, který se následně smývá olejem do okruhu (pokud nemá ideálně těsnou prachovku - manžetu která 100% kryje pracovní část pístu ;-) ). Čili (protože nelze dosáhnout ideálních podmínek) se olej stejně znečistí, jen méně a za delší dobu ;-).

FandaP

#23 Nový příspěvek od FandaP »

Terablick píše:Náčrt ;-)
Já mám ještě z orbitrolu 5. vývod,, který je připojen sice taky do rozvaděče (tj. vedou mi 2 trubky z orbitrolu do rozvaděče), ale myslím, že tam jw to rovnou do přepadu.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#24 Nový příspěvek od Terablick »

:shock:

FandaP

#25 Nový příspěvek od FandaP »

Taky jsem čuměl...

Auto-klassik

#26 Nový příspěvek od Auto-klassik »

Terablick píše:
Auto-klassik píše:
Terablick píše:
Auto-klassik píše:
Terablick píše:Troufám si naprosto spolehlivě tvrdit, že Orsta hydraulik je německá firma co vyrábí cokoliv hydraulického, zatímco orbitrol je technický název pro specializovanou součást řízení. Je více typů a provedení, ale všechno jsou to orbitroly ;-). Vyrábí je i firma Orsta hydraulik, což pravděpodobně vedlo k zlidovění nápisu Orsta na tomto produktu (najdete ho ale na čemkoliv hydraulickém) pro označení orbitrolu ;-).

Zase se blafuješ - VEB Kombinat ORSTA-Hydraulik Leipzig existovala v létech 1957-1994
Jestli firma zkrachovala nebo ne nevím, ale o to tu nejde. Jde o to, že Orsta není název součástky ale firmy ;-).
Chtěl byc tě požádat aby jsi nám vysvětlil nový pojem orbitrol -specializovaná součást řízení.Co to prosím tě je ???
To už jsme tu řešili. Pro potřeby výroby domadělů bohatě postačí označení "součást řízení". Každej ví (nebo aspoň tuší) co to je a k čemu to je. Nemá cenu tady slovíčkařit. Jsme na foru stavitelů domadělů, kteří vystačí s tím, že dokážou tuhle "věc" správně zapojit. Víc není třeba tady řešit. Většině uživatelů je úplně fuk jak se to správně jmenuje a jak to pracuje po stránce vnitřní konstrukce. Chtějí to jen zapojit a používat, a zbytečné komplikování a "příliš odborná" terminologie nebo slovíčkaření je jen zmate a budí zbytečně dojem složitosti.

Našel jsem pro tebe vysvětlení pojmu orbitrol - říká se se mu tak proto,že má orbitální hydrogenerátor tvořený pevným kolem s vnějšim ozubením a výkyvně uložným hřídelem
v oběžném kole.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#27 Nový příspěvek od Terablick »

Pro mě ne ;-). Já celkem vím co to je a proč se tak tomu říká (i když samozřejmě nejsem žádný odborník nebo strojní inženýr, a neznám asi dokonale všechny technické pojmy a detaily konstrukce). Ale jak už jsem psal, myslím, že většině "obyčejných" lidí (což není rozhodně myšleno nijak špatně ;-) ) je úplně jedno jestli je vevnitř "orbitální hydrogenerátor tvořený pevným kolem s vnějšim ozubením a výkyvně uložným hřídelem
v oběžném kole" a nebo trpaslík s klikou. Jde jim o to kterou hadici kam zapojit, jak spočítat kolik to bude mít otáček z rejdu do rejdu, jakou sílu to vyvine a jaké čerpadlo k tomu připojit.. O víc jim myslím nejde, a nezáleží jim ani na přesné terminologii a názvosloví. Stejně se tady tomu zlidověle říká a bude asi i nadále říkat Orsta ;-).

PA

#28 Nový příspěvek od PA »

Terablick píše::shock:
danfoss bezne vyrabi orbitrole s 5 vyvody. nevim jaky je pripad fandy P ,ale u danfosu 5 vyvod LS s malou svetlosti slouzi pro informaci o pozadavku oleje pro prioritni ventil [PV]. jedna se o soustavu load sensing ,ktereho se vyskytovaly navic asi 2 druhy - 'static' a novejsi 'dynamic load sensing'[jestli si dobre vzpominam ,abych nekecal]. ve stredove poloze je orbit uzavren a pres LS rika PV ,ze nepotrebuje olej a PV cely prutok pousti do prac. casti. pri zatoceni je opet pres LS PV informovan ,kolik ma dodat oleje do rizeni. static je pri neutralu cesta LS uzavrena a pri pozadavku oleje se uvonule a dynamic naopak. kazda verze LS tedy vyzaduje svoji verzi orbitu i PV. smer oleje LS by mel byt z PV do rizeni ,jestli sem dobre pochopil. dynamic ma "vybranejsi chovani" ale vetsi ztraty. samotny orbit LS nelze bez PV rozumne pouzit.
je toho dost. pri bloumani v katalogu sem narazil treba na OSPQ LS - to by melo fachcit tak ,ze pri beznych malych otackach volantem rizeni dodava objem poplatny svemu odmernemu generatoru a pri zrychlovani otaceni volantu pres vnitrni ventily zacne [asi umerne tomu] zvysovat dodavku oleje nad svuj stanoveny objem.
Na mě se nemusí řvát , mě to stačí říct 16x.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#29 Nový příspěvek od Terablick »

Tak to je vymakané, ale pro domácí využití přinejmenším zbytečné, ne li nepoužitelné ;-). Ale asi se nic nestane, pokud ten pátej vývod zaslepí případně svede do vracečky ;-). To podle toho, jestli by byl citelný úbytek tlaku na výstupu při svedení do vracečky. Nebo se mýlím a nejde to prostě zaslepit? Bez konkrétnější představy o vnitřní konstrukci nebo schématu si netroufám předvídat jestli to jde nebo ne ;-). Ale pokud jsem dobře pochopil, to zařízení je v běžném provozu, čili funguje i bez té regulace? Nebo je ten rozvaděč a další příslušenství původní a tedy to celé funguje jak bylo původně myšleno?

PA

#30 Nový příspěvek od PA »

nerek sem nikde! ,ze to co sem psal se ma nejak vztahovat na pripad fandy P. pri nulovych informacich o jeho komponentech je ztrata casu o nich spekulovat. predchozi sem psal jen pro drobne rozsireni obzoru ,treba kdyby se nekdo nahodou stal majitelem OSPC LS ,jako ja.
bez PV se to rozumne pouzit neda. je to v neutralu neprutocny. samozrejme ze to bez PV zapojit jde ,aby to fungovalo ,ale ne rozumne. :)
Na mě se nemusí řvát , mě to stačí říct 16x.

Odpovědět

Zpět na „Hydraulika“